Avantajele și dezavantajele generatoarelor de situri statice

01.06.2020
Articole și multe altele ... 'Avantajele și dezavantajele generatoarelor de situri statice
0 11 мин.

generatoare de site statice


Poate fi posibil ca site-urile statice să revină? Chiar dacă popularitatea sistemelor de gestionare a conținutului a scăzut în ultimii ani, unele proiecte sunt încă mai bine deservite de site-urile statice. Se pare că, cel puțin în unele cazuri, site-urile statice sunt o alegere mai avantajoasă în comparație cu sistemele de gestionare a conținutului.

Pentru a obține o mai bună înțelegere a momentului în care ar trebui să alegeți un site static peste un CMS și atunci când ar trebui să mergeți cu un CMS în schimb, vă vom prezenta la generatoarele de situri statice, subliniind avantajele și dezavantajele acestora.

Ce sunt generatoarele de site statice? Cum se compară cu un CMS?

Când site-urile statice erau norma, un site a fost creat prin simpla creare a paginilor HTML individuale care au fost publicate pe un server web. Fiecare fișier HTML va apela la imagini, CSS și, probabil, la unele JavaScript. Nu existau panouri administrative, numai editori de cod, precum Dreamweaver.

Dar, pe măsură ce site-urile au devenit tot mai mari și mai complexe, au apărut dificultăți în actualizarea fișierelor, în păstrarea filelor structurilor de folder și, practic, în gestionarea conținutului dinamic. Pentru a depăși aceste probleme și pentru a gestiona mai bine complexitatea site-urilor web complexe sisteme de gestionare a conținutului (CMS).

Un CMS vine cu un panou administrativ care permite utilizatorilor să scrie conținut, care este apoi stocat în baza de date back-end.

Crearea unui site web și menținerea acestuia cu un CMS se pot face fără a interacționa cu codul, iar CMS lucrează cu concepte precum teme sau șabloane, care controlează modul în care paginile sunt afișate în browserul unui vizitator (partea frontală a site-ului). CMS a deschis calea către non-programatori să încerce mână la construirea de site-uri web și, de asemenea, a făcut posibilă gestionarea conținutului dinamic (de ex. Bloguri) fără probleme.

Generatoarele de situri statice, pe de altă parte, sunt un-up din site-urile statice codate manual, dar nu la fel de complex ca un CMS, totuși, este adesea descris ca un compromis între cei doi. Un generator de situri statice va utiliza, de asemenea, șabloane pentru a genera site-uri web HTML numai, al căror conținut este extras dintr-o bază de date sau, cel mai frecvent, fiind citit din fișiere de tip plat precum Markdown.

Generatorii de situri statice sunt adesea trecute cu vederea din cauza procesului lor de instalare deseori neprietenos și a lipsei unei interfețe de utilizator, cu toate acestea, în ciuda acestor probleme, în unele cazuri, un SSG (generator de situri statice) poate fi mai potrivit pentru proiectul dvs. decât un CMS sau când un SMC poate fi o supraîncărcare.

Hugo, Jekyll, Metalsmith sunt doar câteva exemple de generatoare de site-uri statice populare care readuc static pe tărâmul construcției web.

Care sunt avantajele și dezavantajele generatoarelor de situri statice?

Acum că știți un pic mai multe despre locul generatoarelor de site statice de pe harta construirii site-urilor web, să vedem care sunt avantajele și dezavantajele sale în comparație cu un CMS?

Avantajele SSG:

Performanţă

Avantajul vitezei siturilor statice este unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora. Întrucât nu există nicio întrebare de bază de date care să fie rulată, nici o prelucrare la fiecare solicitare, serverele web nu au probleme care servesc fișierele statice aproape instantaneu vizitatorilor.

Sistemele de memorie cache bazate pe pluginuri sau sistemele de cache încorporate utilizate pentru un CMS pot fi eficiente în reducerea cererilor generale a bazelor de date, cu toate acestea, un site static va garanta întotdeauna cea mai mică încărcare pe un server web.

Controlul versiunii

Controlul versiunilor este un alt avantaj interesant pentru că site-urile statice au CMS. Modificările aduse site-ului dvs. static pot fi urmărite prin programe de gestionare a controlului surselor, cum ar fi Git, care permite mai multor persoane să lucreze în colaborare la un proiect și să anuleze modificările atunci când ceva nu merge bine.

Un CMS are un element de control al versiunii, dar unele modificări ar putea fi permanente și trebuie să vă bazați pe copii de rezervă – dacă ați luat precauția pentru a le face! – pentru a restabili versiunile anterioare.

O mai bună securitate

Platformele CMS sunt o țintă comună pentru hackeri și utilizatori dăunători. În timp ce WordPress Core este considerat sigur, plugin-urile și temele instalate pot avea vulnerabilități de securitate în ele care pot fi exploatate din XSS simplu reflectat (Cross Site Scripting) prin SQL Injection, până la Execuția Codului la distanță. În timp ce utilizatorii cu experiență pot fi în vârful jocului și să pună în aplicare măsuri de securitate pentru a preveni sau elimina astfel de probleme, utilizatorii mai puțin experimentați pot trece cu vederea aceste aspecte.

Siturile statice, cu toate acestea, sunt o piuliță mai dură pentru a crăpa, deoarece acestea nu au funcționalitate din partea serverului. Nu există prea multe coduri / aplicații în care ceva poate merge greșit și permite accesul neautorizat la conținutul site-ului. Deoarece site-urile statice sunt de obicei generate pe o singură mașină și apoi sunt de obicei servite de la alta, deci nu este prea mare un atacator care poate face serverului web care servește fișierele statice.

Chiar dacă cineva a reușit să obțină acces SSH sau FTP, daunele pot fi remediate cu ușurință site-ului în sine.

Mai puține cerințe legate de server

Prin definiție, un CMS implică o mulțime de dependențe din partea serverului. De exemplu. o instalare tipică WordPress necesită un sistem de operare precum Ubuntu sau CentOS, un server web Apache sau NGINX, PHP cu extensiile necesare și configurațiile serverului web, MySQL, software-ul WordPress și coduri și plugin-uri tematice. Toate acestea au nevoie de instalare, actualizare și gestionare.

Un site web static este mai puțin obișnuit – orice server web capabil să returneze fișiere HTML va face bine. În plus, nu trebuie să vă deranjați să instalați pluginuri sau să aveți grijă de actualizări.

O mai bună gestionare a surplusurilor de trafic

Foarte puține resurse de server sunt necesare pentru a servi fișierele HTML statice, motiv pentru care creșterea bruscă a traficului nu este o problemă când vine vorba de site-uri statice. Un CMS este mai vulnerabil în fața unei creșteri bruște a traficului web, ceea ce poate duce la o serie de probleme, inclusiv blocarea bazelor de date sau o restricție a conexiunilor active.

În cazul siturilor statice, întregul proces este mult mai puțin intensiv, ceea ce face ca site-urile statice să fie mai fiabile și mai bine pregătite în gestionarea creșterilor de trafic.

Acestea au fost cele mai importante avantaje ale generatoarelor de situri statice, dar, desigur, niciun sistem nu este perfect, așa că există câteva deficiențe pe care nu trebuie să le respingi.

Dezavantaje ale SSG:

Datele în timp real nu sunt disponibile

Prin definiție, site-urile statice nu pot să schimbe dinamic date, cum ar fi „Istorii de tendință” sau „Cumpărătorul din țara X a cumpărat produsul Y”. Dacă te-ai aplecat să ai date în timp real pe site-ul tău, statica nu este pentru tine.

Pentru a rezolva această problemă, unii ar putea decide să utilizeze JavaScript pentru a efectua procesarea pe server, apoi să se încadreze în rezultatele unei pagini deja difuzate, dar acesta poate fi un drum periculos pentru a merge mai departe și poate duce la experiențe nefaste ale utilizatorilor. , SEO rău și, cu siguranță, cipuri departe de sentimentul de control care ar trebui să vină cu utilizarea unui site static.

Fără interfață utilizator

Sistemele de gestionare a conținutului precum WordPress fac foarte ușor pentru utilizatori să creeze și să publice conținut dintr-o interfacă de utilizator admin ușor de utilizat, care poate fi accesată de pe orice dispozitiv. Lipsa unei interfete de utilizator admin este un mare dezavantaj, dar există câteva soluții pentru a rezolva această problemă.

Unele platforme precum prose.io sau CloudCanon prezintă un editor WYSIWYG pentru Markdown și o interfață web integrată cu GitHub, care vă permite să creați, să editați sau să ștergeți fișierele dintr-un depozit GitHub.

În aceeași ordine de idei, există aplicații atât pentru Android cât și pentru iOS care sunt conectate cu GitHub și sunt concepute pentru a permite scrierea și publicarea de conținut din mers, în timp ce presează instantaneu modificări în depozit.

O a treia soluție este postarea pe un blog static prin e-mail. Generatorul de site static Jekyll folosește această metodă prin serviciul JekyllMail, care funcționează prin logarea în contul POP3, apoi extragerea de mesaje cu o linie de subiect „secretă” predefinită și salvarea lor în directoare specifice (de exemplu, _posturi sau directorul de imagini) . Există, de asemenea, opțiunea de a le adăuga la repo git-ul blogului tău.

Fără conținut generat de utilizator

Site-urile sau blogurile WordPress au secțiuni generate de utilizatori precum comentarii sau recenzii. Având un sistem de comentarii implementat pe un site static este cu totul alt tip de aventură.

O soluție ar fi utilizarea platformelor precum Disqus, care utilizează JavaScript pentru a adăuga comentarii la o pagină după ce a fost difuzată. Cu toate acestea, această abordare nu vă mai permite să păstrați întregul conținut și să îl versionți într-un depozit. O abordare care să vă permită să păstrați comentarii cu restul site-ului ar fi un sistem care a utilizat un handler de server pentru a procesa și adăuga comentarii, apoi apăsați pe GitHub.

După cum puteți vedea, multe dintre lucrurile pe care le luați de la un CMS sau care pot fi implementate într-un CMS prin simpla instalare a unui plugin, nu sunt ușor posibile cu un site static și sunteți obligat să apelați la diverse soluții de rezolvare. atinge la fel. Toate acestea au nevoie de o experiență pentru dezvoltatori, altfel s-ar putea să luptați cu generatoarele de site-uri statice mai mult decât cu un CMS.

Deci, este un generator de site static bun pentru tine?

Site-urile statice sunt de încredere în fața creșterilor de trafic, nu prezintă atâtea probleme de securitate precum CMS-uri și, deoarece nu consumă resurse, sunt rapide.

Cu toate acestea, site-urile statice nu sunt cu siguranță pentru toată lumea și nici nu se potrivesc cu fiecare proiect. În unele cazuri, acestea pot reduce timpul și costurile de dezvoltare, în alte cazuri, pot fi o problemă, mai ales pentru cineva care nu are abilitățile necesare de dezvoltare.

Imagine prezentată: Proiectat de Freepik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector