Ce este WHOIS privat și de ce este importantă înregistrarea domeniului privat?

Înregistrare privată de nume de domeniu


Atunci când achiziționați un nume de domeniu, trebuie să trimiteți anumite informații, cum ar fi numărul dvs. de telefon, numele complet și adresa, adresa de e-mail etc. Acest lucru este solicitat de registratorul dvs. de domeniu în numele ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) pentru a crea transparență în ceea ce privește proprietatea numelui de domeniu. Dar această transparență are un cost, despre care vom discuta în detaliu în acest articol, precum și măsuri pentru a vă proteja de efectele potențial nocive ale publicării datelor dvs. cu caracter personal..

Datele personale pe care le trimiteți la cumpărarea unui domeniu sunt făcute publice în Whois împreună cu alte date, cum ar fi nameserverele, data de expirare, data reînnoirii domeniului, etc. Whois este un director tehnic care poate fi utilizat pentru a căuta informații referitoare la orice gTLD (domeniu generic de nivel superior), cum ar fi .com, .net sau .online și care include toate datele trimise informații personale. Acest lucru te poate face vulnerabil la acțiunile colectorilor de date ilegale, hoții de identitate și deturnatorilor de domenii. Acest lucru, cu excepția cazului în care optați pentru înregistrarea privată Whois sau domeniu privat.

Ce este privat Whois?

ICANN vă solicită să mențineți informații exacte și actualizate cu privire la domeniile dvs., iar proprietatea legală și contractuală a unui nume de domeniu este legată de informațiile pe care le trimiteți în timpul procesului de înregistrare a unui domeniu. Acest lucru înseamnă că oricine este listat în Whois ca proprietar al domeniului este considerat a avea proprietatea legală asupra acestuia. Puteți eluda cerința de a furniza datele dvs. personale, trimițând datele altcuiva în loc de a dvs., dar persoana respectivă va fi considerată proprietarul de drept în cazul unei dispute. Chiar dacă ați plătit pentru domeniu, dacă ați enumerat datele altcuiva, în ochii ICANN, persoana enumerată ca înregistrant este proprietarul de drept al domeniului.

Când înregistrați un domeniu, unii furnizori vă permit să alegeți un serviciu suplimentar numit înregistrare de domeniu privat, denumit și Whois privat sau protecție de confidențialitate a domeniului. Acest serviciu vă va permite să vă mascați sau să ascundeți numele și informațiile de contact, înlocuindu-l cu informații generice generate de registratorul dvs., făcând astfel incapacitatea altor persoane de a prelua informațiile dvs. personale din baza de date Whois.

Înregistrații de domenii diferite vor avea nume diferite pentru înregistrarea domeniului privat – unii îl numesc protecție de confidențialitate a domeniului (de exemplu, un mic portocaliu), alții se referă la acesta drept înregistrare Whois privată (de ex. HostGator), în timp ce alți registrați o numesc confidențialitate domeniului (de exemplu, BlueHost, GoDaddy ) sau Whois Guard (de ex. Namecheap). Prețurile acestui serviciu sunt, de asemenea, destul de variate, așa că asigurați-vă că comparați prețurile înainte de a înregistra un domeniu.

De ce este importantă înregistrarea domeniului privat?

Deși nu toate domeniile sunt autorizate să aibă protecție de confidențialitate a domeniului (de exemplu, majoritatea domeniilor de nivel superior de cod de țară nu au voie să aibă Whois private), gTLD-urile cărora li se permite să beneficieze foarte mult de faptul că nu au date cu caracter personal. mâinile unor deturnatori de domenii, mineri de date sau hackeri.

Iată trei motive pentru care private Whois contează și de ce ar trebui să luați în considerare achiziționarea acestui serviciu:

1. Protejați-vă informațiile personale

Furtul de identitate este mai frecvent decât credeți și numărul cazurilor de furt de identitate este în creștere. O persoană iscusită ar putea exploata datele publicate în baza de date Whois în măsura în care se implică în furt de identitate. Întrucât v-ați obosit să împărtășiți public informațiile personale pe rețelele de socializare sau alte baze de date căutabile, știind că acestea pot ajunge în mâinile greșite, opțiunea pentru înregistrarea domeniului privat vă asigură că datele dvs. sunt păstrate în siguranță și ascunse în baza de date Whois.

Un alt motiv pentru care înregistrarea domeniului privat este importantă este faptul că ar putea proteja datele anumitor categorii de persoane vulnerabile la persecuție. De exemplu, dacă dețineți o priză media controversată sau un site web care pledează pentru drepturile imigranților sau drepturile LGBTQ, un serviciu de confidențialitate de domeniu poate proteja datele referitoare la proprietarii acestor site-uri.

2. Preveniți spamarea și solicitările nedorite

Vânzătorii și telemerketerii văd publicarea de informații personale precum numărul de telefon și adresa de e-mail ca o invitație deschisă pentru solicitare. De fapt, mai multe companii scotează datele Whois pentru informații adăugate recent. Dacă adresa dvs. de e-mail este inundată de e-mail spam, iar telefonul continuă să sune cu accesul la ofertele de marketing social media, SEO și alte oportunități de afaceri „inadmisibile”, este un semn că datele dvs. au fost preluate doar de companii care își publicizează serviciile..

Un alt lucru pe care poate doriți să-l aveți grijă dacă nu utilizați private Whois sunt mesaje false de „reînnoire a domeniului”, care pot apărea atunci când domeniul dvs. se apropie de data de expirare. Acestea nu te vor ajuta să îți reînnoiești domeniul și, în schimb, te vor păcăli să crezi că îți reînnoiești domeniul atunci când de fapt nu ai făcut-o. Asigurați-vă că exercitați precauție atunci când vine vorba de anunțuri de reînnoire a domeniului.

Pentru a vă asigura că datele dvs. Whois rămân protejate în permanență, puneți serviciul de confidențialitate a domeniului la reînnoirea automată.

3. Preveniți deturnarea domeniului

Deturnarea domeniului a fost o problemă mai mare decât în ​​prezent, dat fiind faptul că în prezent registratorii de domenii blochează transferurile de domenii după ce au fost cumpărate. Deci, dacă nu se poate întâmpla cu cineva să-și pună mâna pe datele de autentificare ale contului, acesta nu poate transfera domeniul dvs. Deoarece serviciul de protecție Whois generează o adresă de e-mail falsă în locul adresei tale de e-mail reale, toate e-mailurile de încercare de autorizare a transferului de domeniu vor fi trimise la adresa dumitale în locul adresei tale reale. În cele mai multe cazuri, e-mailurile trimise la adresa manechinului nu sunt nici măcar transmise la adresa reală a proprietarului. Cu toate acestea, există servicii de protecție Whois care vă permit să setați o adresă personalizată unde vor fi transmise e-mailurile. Este o idee bună să aveți o adresă validă legată de manechin, deoarece ar putea exista motive legitime pentru care cineva ar dori să vă contacteze direct, de ex. rapoarte de spam, rapoarte de hacking, vulnerabilități de securitate, etc. De obicei, în cazul în care nu reușesc să vă contacteze folosind adresa de e-mail listată de Whois, ei vor trimite e-mailul către departamentul de abuz al furnizorului de hosting.

Există anumite dezavantaje ale privării private?

În afară de costurile suplimentare anuale (care pot varia de la registrator la registrator) pentru care veți suporta pentru fiecare domeniu pentru care activați protecția domeniului privat, nu există dezavantaje pentru a permite un Whois privat. Cu toate acestea, dacă domeniul dvs. a fost deja înregistrat o dată fără o astfel de protecție de confidențialitate în loc, datele dvs. transmise anterior pot fi în continuare publice și căutabile prin intermediul unor instrumente care efectuează căutări istorice pentru istoricul proprietății domeniului. Întrucât publicarea datelor referitoare la proprietarul unui domeniu este menită să promoveze transparența, faptul că datele dvs. din Whois nu pot fi determinate de unii clienți pentru a pune la îndoială reputația dvs. – sunteți cu adevărat cine și ce pretindeți că sunteți? În această situație, trebuie să cântărești avantajele unei transparențe depline, spre deosebire de contra de a utiliza datele tale în scopuri frauduloase.

Dacă conduceți un magazin online, atunci puteți seta detaliile Whois să fie identice cu datele companiei dvs., deoarece probabil vi se solicită deja să aveți informațiile de contact precum numele companiei și adresa oficială, numărul de telefon etc. oricum. Nu există niciun motiv să vă ascundeți informațiile WHOIS, deoarece ar putea „speria” câțiva potențiali parteneri de afaceri departe. Este foarte puțin probabil ca un client să vadă informațiile dvs. WHOIS, dar un potențial partener de afaceri va încerca cu siguranță să strângă cât mai multe informații despre dvs..

Unde să vă înregistrați domeniul la WHOIS privat?

Majoritatea registratorilor de domenii vor avea opțiunea de a alege un serviciu de protecție a confidențialității domeniului atunci când vă înregistrați la ei. Serviciul de confidențialitate pe domeniu al BlueHost costă 11,99 USD pe an pe domeniu, însă unele dintre planurile lor de găzduire partajate (de exemplu, planul prim) – care vin și cu un nume de domeniu gratuit – oferă acest serviciu gratuit. InMotion este un alt registrator de domeniu de încredere care vă oferă opțiunea de a activa Domeniul de confidențialitate pentru domeniul dvs. și costă 9,99 USD pe an pe domeniu. Funcția de protecție a confidențialității domeniului HostGator este disponibilă pentru 12,95 USD pe an pe domeniu. După cum vedeți, există anumite diferențe în ceea ce privește prețul, astfel încât va trebui să comparați furnizorii pentru a vedea ale căror oferte sunt cele mai bune.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map