CMS Open Source sau CMS proprietar – Care ar trebui să alegeți?

open source vs cms proprietate


După ce v-ați propus să creați un site web pentru afacerea dvs. sau pentru diverse scopuri, aveți diverse opțiuni de făcut atunci când vine vorba de software și resursele pe care le veți utiliza. Pentru succesul dvs., este esențial să aveți un CMS bun pentru a vă construi site-ul și pentru a-l face mai ușor actualizat cu conținutul.

Cu toții avem tendința de a dori să alegem unul peste celălalt, deoarece este mai bun în general, dar în realitate, nu există o astfel de alegere aici. Acest articol este aici pentru a împărtăși toate avantajele și dezavantajele atât ale CMS Open Source ”, cât și ale CMS-ului proprietar”.

Care alegeți, atunci când vine vorba de orice fel de software, depinde exclusiv de nevoile și scopurile dvs. individuale. Din acest punct de vedere, niciun CMS nu poate fi considerat mai bun sau mai bun decât celălalt, deoarece decizia este o chestiune de preferință.

Există câteva puncte cheie în ambele tipuri de SMC pe care trebuie să le înțelegem, ceea ce vă va ajuta să faceți o alegere mai rezonabilă și mai educată.

Așadar, astăzi, vom împărtăși ceea ce trebuie să știm despre ambele tipuri de SMC, împreună cu propriile puncte forte și puncte slabe.

Baza unui CMS open source este:

 • Este open source! În sensul că codul sursă este complet disponibil pentru oricine dorește să îl studieze și să îl modifice în orice fel. Datorită acestui fapt, oamenii pot extinde liber codul și adăuga funcționalități specifice în conformitate cu cerințele lor.
 • Un CMS open source este de obicei întreținut de o comunitate mare. Există întotdeauna un grup principal de dezvoltatori, așa cum există cu WordPress, dar este sprijinit și de baza sa de utilizatori. Oamenii se reunesc pentru a găsi soluții, pentru a se ajuta reciproc și pentru a împărtăși extensii care ar beneficia de pachet.
 • Un CMS open source poate fi găzduit aproape oriunde. Cele mai multe dintre ele au un singur clic instalat în panoul de control al serviciului de găzduire însoțitor, ceea ce este foarte convenabil.
 • Programul CMS în sine este de obicei gratuit. Puteți obține, de asemenea, o mulțime de extensii, teme și o gamă largă de instrumente gratuit. Există însă și o mulțime de extensii și teme plătite. Unele soluții pot fi realizate în mod corespunzător numai cu software plătit. Un CMS open source este de obicei cea mai eficientă soluție.

Baza unui CMS proprietar este:

 • CMS proprietar sunt software cu sursă închisă. Cele bune includ de obicei API-urile sau cadrele, care permit oamenilor să creeze extensii și să adauge funcții în funcție de nevoile lor. De obicei, nu permit nimănui să acceseze codul sursă, ceea ce îi poate face și mai în siguranță.
 • Sunt construite și întreținute de o singură companie, ceea ce înseamnă că sunt, de asemenea, mai centralizate.
 • Un CMS proprietar este de obicei un software plătit, așa că va trebui să plătiți pentru un fel de licență dacă intenționați să îl utilizați. Oamenii plătesc de obicei această taxă lunar sau anual. Se achită împreună cu costurile de găzduire în multe locuri.

Pro și contra CMS Open Source și CMS proprietar

Știm acum, că orice CMS pe care îl alegem depinde de compania noastră, de site-ul nostru web sau de nevoile noastre individuale. Dar care sunt avantajele și dezavantajele individuale care îl fac pe unul mai bun față de celălalt? Să aflăm!

CMS Open Source

Sisteme de gestionare a conținutului precum WordPress, Drupal și Joomla! au devenit foarte populari de-a lungul anilor, datorită naturii open source. De exemplu, fiecare al patrulea site de pe internet este creat în WordPress.

Dezvoltatorii din întreaga lume au văzut beneficiile, deoarece le-a făcut munca mult mai rapidă și mai ușoară. Din acest motiv, tot mai multe persoane investesc lucrează în ele, dezvoltă extensii pentru a le avansa în continuare.

Beneficiile CMS Open Source

Eficiența costurilor – După cum am menționat, toate sistemele de gestionare a conținutului open source pot fi utilizate gratuit, ceea ce face o opțiune incredibil de atractivă. Acest lucru vă permite să reduceți costurile de dezvoltare a site-ului dvs. în cel puțin jumătate. Dacă aveți abilitatea necesară, puteți dezvolta de la zero un site web profesional complet.

Actualizări periodice – Puține sisteme de gestionare a conținutului sunt în măsură să țină pasul cu actualizările rapide pe care le primește WordPress. Are o istorie lungă de actualizări, ceea ce o face formidabilă în acest aspect. Alte sisteme de gestionare a conținutului nu au doar puterea de lucru în spatele lor, care le-ar dezvolta până acum.

Flexibilitate – Totul de la cele de bază, de la cele mai avansate detalii tehnice ale unui CMS open source, poate fi modificat sau extins pentru dvs. De asemenea, este mult mai ușor să găsești un dezvoltator sau o putere suficientă pentru a-ți pune în funcțiune proiectul.

Chiar dacă aveți un site web care funcționează de ani buni, îl puteți actualiza cu ușurință sau îl puteți modifica după bunul plac.

portabilitate – O mulțime de sisteme de gestionare a conținutului vin împreună cu un serviciu de găzduire și este adesea dificil sau imposibil să mutați un site web către o altă gazdă, din această cauză. Cu toate acestea, site-urile web dezvoltate cu un CMS open source sunt mult mai ușor să treci de la o gazdă web la alta.

Ușurință în utilizare – WordPress, de exemplu, a fost creat astfel încât oricine să-l poată folosi, literal. A fost configurat într-un mod în care trebuie doar să îl instalați și aveți deja un site web în funcțiune. Puteți gestiona mult pe site-ul dvs., pur și simplu utilizând interfața. Este nevoie de un pic de codare dacă aveți ceva specific în minte, dar puține alte CMS din întreaga lume se pot potrivi cu acesta.

O comunitate uriașă – CMS-urile populare open source au milioane de dezvoltatori și entuziaști din întreaga lume. Acest lucru face ușor să ai ajutor în construirea site-ului tău și să te găsești un echipaj de dezvoltare dacă ai nevoie de unul.

Această comunitate uriașă se străduiește, de asemenea, să îmbunătățească sistemul și să-l îmbunătățească cu funcționalități suplimentare. Acestea sunt utile și au rezolvat aproape toate problemele pe care le-ar întâmpina unul pe măsură ce încearcă să își dezvolte site-ul web într-un CMS specific open source.

Contra de CMS Open Source

Securitate – Deși un număr foarte mare de dezvoltatori susțin fiecare CMS open source, dezvoltându-l în mod constant și sporind securitatea acestora, au existat întotdeauna hack-uri. Datorită naturii open source și popularității lor, oamenii au studiat aceste sisteme în profunzime. Au muncit constant pentru a face unele exploatări în sistem și a folosi în avantajul lor.

Dar acest risc există, indiferent de tehnologia web pe care o utilizați. Dacă există ceva cu adevărat valoros pe site-ul dvs., oamenii vor încerca să-l pirateze.

Stilurile și clădirile personalizate pot fi costisitoare – În momentul în care vă îndepărtați de funcționalitatea de bază a interfeței CMS și nu aveți abilitățile de programare necesare, va trebui să petreceți câteva ore lungi pentru a învăța sau a angaja un dezvoltator.

Există câteva șabloane de site-uri gratuite care sunt destul de bune, dar majoritatea arată ieftine.

Dezvoltarea unei teme personalizate sau a unui fel de funcționalitate personalizată nu este o plimbare în parc și necesită cunoștințe tehnice, ceea ce vă va costa ceva bani.

De asemenea, unele plugin-uri și unele funcționalități adăugate sunt plătite, astfel încât dezvoltarea unui site web nu este întotdeauna gratuită. Pe scurt, primești pentru ce plătești.

Șansa abandonului – Nimeni nu ar vedea WordPress dispărut de pe fața pământului în decurs de o mie de ani, dar unele sisteme de gestionare a conținutului open source o fac. Ei sunt abandonați de dezvoltatorii lor, oamenii își pierd interesul față de ei și pur și simplu se estompează. Nu ar fi plăcut dacă acest lucru s-ar întâmpla cu un CMS pe care site-ul dvs. web a fost creat, deci ar trebui să faceți o alegere atentă.

Platformele Open Source nu sunt întotdeauna similare – Fiecare sistem open source a fost dezvoltat de diferite grupuri, în scopuri diferite. Nu sunt egale și multe dintre ele ar putea să nu fie soluția ideală pentru ceea ce aveți în minte.

Sisteme populare de gestionare a conținutului de sursă deschisă

 • WordPress (https://wordpress.com/) – WordPress este cel mai popular sistem de gestionare a conținutului open source. Acesta oferă toate instrumentele necesare pentru a construi site-uri web uimitoare profesionale. Deși necesită cunoștințe în PHP și CSS, dacă doriți să construiți funcționalități sau șabloane personalizate.
 • Site-uri Google (https://sites.google.com/) – Unul dintre cele mai prietenoase sisteme de gestionare a conținutului disponibile în prezent. Acesta face ușor crearea unui site web cu instrumente simple de drag and drop, ceea ce îl face incredibil de convenabil.
 • Drupal (https://www.drupal.org/) – Puteți crea o mulțime de site-uri web simplu și ușor, în timp ce vă economisiți multă muncă. Totuși, Drupal necesită cunoștințe în PHP și CSS, pentru a adăuga funcționalitate puțin mai avansată. Dar este un CMS extrem de flexibil.
 • Magneto (https://magento.com/) – Magneto este un CMS ideal pentru dezvoltarea de site-uri web dacă doriți să construiți un site web de comerț electronic. Are instrumente minunate pentru gestionarea produselor și vânzărilor.

Verdict pe CMS Open Source

Sistemele de gestionare a conținutului open source sunt publicitate ca fiind complet gratuite, ceea ce este adevărat. Nucleul software-ului este liber de utilizat, dar odată ce începeți să construiți un site web din el, veți observa că majoritatea locurilor la care ați accesa, pentru pluginuri, șabloane și ajutor în dezvoltare, sunt plătite pentru toate..

Totuși, suma de bani pe care o veți economisi pe termen lung va fi o sumă substanțială și vă va face prezența online mult mai durabilă.

CMS proprietar

După cum sugerează și numele, un CMS proprietar vine cu un set de restricții, ceea ce nu este neapărat rău, deoarece se reduce la nevoile dvs. individuale. Sistemele CMS proprietare sunt de obicei specializate pentru o anumită industrie și conținutul asociat cu aceasta. De exemplu, pot fi create doar pentru site-uri web de gătit sau numai pentru site-uri de distribuție auto. Principalul beneficiu al acestora este că economisesc mult din costurile dvs. de dezvoltare inițială, dacă știți exact ce doriți să construiți. Acestea fac mult mai ușor și mult mai convenabil să gestionezi un magazin online, de exemplu. Există o mulțime de sisteme proprii de gestionare a conținutului de comerț electronic care preiau o parte din profiturile dvs. în fiecare lună, pentru a vă permite să folosiți software-ul lor. Deci pot fi foarte utile.

Trebuie doar să fii confortabil cu compania al cărei produs îl folosești, pentru că va găzdui site-ul tău și te va ajuta cu orice probleme tehnice. Compania oferă, de obicei, un serviciu de găzduire complet gestionat împreună cu asistență 24/7, ceea ce nu are preț dacă nu sunteți atât de mult în tehnologie.

Această soluție se adresează acelor persoane, a căror afacere nu depinde prea mult de prezența lor online și ar dori doar să bifeze un site web în fundal. Dacă sunteți ocupat cu administrarea companiei dvs. și cu sarcinile de zi cu zi care vin însoțite de aceasta, puteți da prezența online în mâinile unei companii. Ei vor avea grijă de actualizări frecvente și vor menține tehnologia proaspătă și pregătită pentru acțiune pe parcursul a doua secunde a anului.

Beneficiari ai CMS proprietar

Poate fi mai sigur – Site-ul dvs. web este permanent în mâna unor profesioniști care îl îngrijesc și îl gestionează cât mai bine. Acestea oferă o soluție de găzduire, instalează actualizări, instalează module și practic fac toate lucrurile necesare.

De asemenea, sunt mai puțin populari și au mai puțini oameni adulmecând codul lor, ceea ce le face mult mai greu de piratat.

Cost inițial scăzut – Un CMS proprietar este de obicei plătit lunar chiar de la început. Acest lucru va costa mai mult pe termen lung, dar nu aveți de lucru cu configurarea site-ului. Nu trebuie să plătiți un dezvoltator sau altcineva în afară de compania pe care o „angajați”.

Actualizat constant – Un bun CMS proprietar are frecvente actualizări. S-ar putea să primiți mai multe actualizări decât ceea ce ați primi angajând un dezvoltator sau o companie dezvoltatoare pentru a lucra cu site-ul dvs. web.

Contra de CMS proprietar

Nu multe opțiuni de personalizare – Deoarece aceste sisteme sunt create pentru un anumit tip de industrie și public în minte, s-ar putea să vă fie greu să personalizați site-ul pentru a se potrivi cu nevoile dvs. exacte. Nu vă construiți propriul sistem, așa că este firesc să nu aveți la fel de multă libertate cu acesta.

Lipsa de portabilitate – Nu veți întotdeauna să extrageți date și fișiere din sistem cu o soluție proprie. Mâinile tale sunt destul de legate, pentru că nici nu vei putea muta site-ul tău de la un serviciu de găzduire la altul.

Trebuie să ai încredere în companie – Deoarece dețin platforma și spațiul de stocare pe care va fi creat site-ul dvs., va trebui să investiți multă încredere în furnizorul dvs. Aceștia trebuie să își dezvolte și să își actualizeze constant software-ul, pentru a le face mai bine nevoilor clienților. De asemenea, trebuie să fie la îndemână atunci când ai nevoie de ajutor cu site-ul tău.

O mulțime de vânzători CMS își păstrează platformele învechite, așa că este important să faci o cercetare și să citești câteva recenzii ale clienților înainte de a începe să faci afaceri cu un furnizor.

Ești doar software de închiriere – După ce ați cumpărat un CMS proprietar, nu veți deține codul cu care este construit. Nu este al tău și va avea nevoie de o taxă lunară de la tine pentru a-ți menține site-ul web.

Sisteme populare de gestionare a conținutului proprietar

 • Fantoma (https://ghost.org/pricing/) – Ghostul este gratuit, dar are o versiune Pro plătită. Este disponibil în diferite pachete, care oferă un pachet specializat de găzduire, suport și multe altele. Este scris în nod.js.
 • Kentico (https://www.kentico.com/) – Scris în ASP.NET, Kentico este un sistem puternic de gestionare a conținutului. Are o mulțime de funcții care ajută comerțul electronic, marketingul online și comunitățile de construcții, ceea ce oferă un impuls deosebit prezenței tale online.

Verdict pe CMS proprietar

Dacă tu sau nișa dvs. aveți cerințe foarte specifice și doriți cea mai simplă soluție, precum majoritatea oamenilor rezonabili, este posibil să vă găsiți utilizând un CMS proprietar. Rețineți că ar putea fi greu să vă îndepărtați de un astfel de sistem. Asigurați-vă că sunteți în el de lungă durată și că menținerea site-ului dvs. web găzduit și construit cu o astfel de soluție merită.

Concluzie

Acolo sunt ei! Puteți vedea beneficiile și dezavantajele fiecărui tip CMS. În prezent, există o mulțime de opțiuni pentru a examina, fiecare mai bine decât celălalt. Dar decizia ta ar trebui să se bazeze numai pe ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine și afacerea ta.

Dacă nu vă place să cheltuiți mai mult inițial, doriți o mulțime de funcționalități personalizate, aspect bun și control asupra prezenței dvs. online, în timp ce economisiți bani pe termen lung, mergeți la open source.

Sper că v-am ajutat să învățați ceva nou astăzi și că ați aflat ce tip de SMC vi se potrivește cel mai bine!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map