Efectele pozitive și negative ale social media asupra vieții noastre

01.06.2020
Articole și multe altele ... 'Efectele pozitive și negative ale social media asupra vieții noastre
0 15 мин.

efecte negative pozitive pe social media


Cu toții am fost martorii perioadei de creștere de 5 ani a social media și cât de repede am devenit sclavi ai acesteia. Oamenii își împărtășesc weekendul, mâncarea, hainele și orice altceva de la cele mai importante până la cele mai ridicol de neimportante. Este exact cum merg lucrurile acum. A fi prezent în cultura noastră înseamnă a fi prezent pe social media. Suntem dependenți de like-uri și de impresiile de social media, ca și cum ar însemna de fapt ceva în viața reală.

Nu este nimic în neregulă cu platforma în sine. Nicio rețea de socializare nu a făcut nimic greșit, problema este modul în care mulți oameni o folosesc și rolul pe care îl joacă în viața lor. Cu toții cunoaștem o persoană care pare în mod constant să fie la vânătoare pentru aprobare, postând în fiecare zi o poză frumoasă cu el sau ea însăși. Utilizarea acestei platforme va face ca o persoană să se simtă singură și nu este conectată. Și totuși vestea bună este că există o cale de ieșire. Puteți utiliza social media foarte eficient și în mod sensibil, fără a deveni un teribil. Să lăsăm deoparte toate sentimentele dezordonate pe care media socială le aprinde în noi, cum ar fi gelozia, frica și nevoia constantă de aprobare.

Astăzi, vom face o analiză critică asupra modului în care media socială ne afectează și a modului în care contribuie la societatea noastră. S-a dovedit deja că are efecte grave asupra sănătății noastre mintale, așa că merită săpat puțin mai adânc. Vom analiza atât partea pozitivă cât și cea negativă a lucrurilor și vom căuta să înțelegem cum putem folosi platforma într-o manieră sensibilă. Așadar, fără alte detalii, să trecem la asta!

Reflectiile toxice ale social media (The Negative)

Social media nu face nimic oamenilor, ci le dezvăluie. Nimeni nu spune că trebuie să fii un selfieholic, ci este o alegere personală. Modalitățile toxice pe care le folosim social media fără să ne dăm seama chiar de acestea sunt numeroase. Cu toate că, sentimentul este acolo pentru toată lumea. Cu toții am ajuns într-un punct în care tocmai ne-am săturat de asta, întrebându-ne „cui chiar îi pasă de asta?” Cei mai mulți dintre noi au ajuns, de asemenea, la un dezgust în a vedea problemele despre imaginea de sine a oamenilor și în falsul personaj pe care încearcă să-l stabilească despre ei înșiși.

Este incredibil de captivant

Cu toții am devenit dependenți de ecranele computerului nostru într-un fel sau altul. Fie că este un joc, seria preferată sau rețelele de socializare. Majoritatea experților au deja dovedit că dependența de internet și de computer este un lucru real. Trebuie doar să ieși pe stradă și să o vezi singur. Oamenii sunt în permanență agățați de telefoanele lor, căutând o distragere. Până acum, ar putea exista chiar o tulburare a dependenței de Facebook, deoarece se potrivește perfect criteriilor unei dependențe.

Lasă-mă să explic. Când joci un joc sau îndeplinești o sarcină, încerci să o faci cât mai bine. După ce vei reuși, creierul îți va oferi o doză de dopamină și alți hormoni ai fericirii, făcându-te fericit. Același mecanism funcționează atunci când postezi o poză pe Instagram sau Facebook. După ce vedeți toate notificările pentru like-uri și comentariile pozitive apărute pe ecran, îl veți înregistra subconștient ca recompensă. Dar asta nu este totul, media socială este plină de experiențe de modificare a stării de spirit.

Probleme de imagine proprie

Noțiunea că reclamele, revistele și filmele afectează imaginea corporală a adolescenților și chiar a adulților a existat de ceva timp. Acesta aplică un „ideal subțire”, o idee de bărbăție și influențează ideea pe care oamenii o au despre cum ar trebui să arate.

În 2016, psihologii au găsit numeroase dovezi în numeroase culturi, despre cum social media afectează preocupările privind imaginea corpului. Site-urile de socializare oferă instrumente care permit oamenilor să obțină aprobarea celorlalți pentru aspectul lor și posibilitatea de a se compara cu alții. Selfieholics și persoanele care își petrec cea mai mare parte a timpului postând și defilând sunt cele mai vulnerabile la acest lucru. Majoritatea fetelor care folosesc Facebook de cel puțin 5 ori pe zi sunt susceptibile de a-și lega valoarea de sine de aspectul lor. Asta nu înseamnă că principala problemă este social media, ci furnizează doar un mediu, ceea ce ridică în continuare problema. De asemenea, promovează același fel de comportament față de ceilalți.

Mulțumită tuturor mijloacelor de socializare uimitoare și instrumentelor simple de editare a fotografiilor, toți selfieholicii își pot modifica acum corpurile și pot cenzura ceea ce nu le place despre ei înșiși. Pariez că vă întrebați de toate fetele pe care le-ați văzut astăzi, care își pun în mod regulat acasă și postează o imagine cu ele pe Facebook sau Instagram. Este ca în fiecare zi un cadru de frumusețe.

Iluzia controlului

controlul iluziei

Dacă într-adevăr o dublați și petreceți ceva timp creând un profil decent de social media, puteți părea cu adevărat că v-ați reunit lucrurile. De fapt, te poate face să crezi că dacă lucrezi la asta, se poate îmbunătăți cât de frumos ești. Există multe aspecte pe care nu le poți controla atunci când privești modul în care arăți și este complet în regulă. Dar cu social media, ai de ales să postezi o poză care te face să pară mai subțire sau cel puțin să cenzurezi părțile rele. Puteți apoi să vă așezați și să vă bucurați de toată aprobarea pe care o obțineți pentru aspectul dvs. prin like-uri și comentarii. Atâta dulce atenție continuă să inunde, deoarece toate fetele și băieții nesiguri au nevoie de doza lor. Fetele pot face niște machiaj minunat, își pot arăta curbele, în timp ce băieții pot juca masculul alfa.

În trecut, trebuia cel puțin să vizionezi un film sau să iei o revistă în mână pentru a vedea corpuri de celebritate subțiri. Dar acum, există un flux nesfârșit de astfel de imagini dacă iei doar smartphone-ul în mână.

Te poate face să te simți singur

Ai petrecut ceva timp stând singur într-o cameră, derulând pe social media și gândindu-te cât de complet singur te-ai simțit? Oamenii se distrează, merg în vacanță, se căsătoresc, în timp ce tu ești doar tu. Căutând atât de mult pe rețelele de socializare, așteptând ca telefonul dvs. să vă dea o notificare că cineva v-a trimis un mesaj chiar face asta.

Multe persoane ajung în mod natural la concluzia că, în timp ce media socială este făcută pentru a ne conecta și mai mult, de fapt ne separă. Imaginați-vă, că mulți oameni au deja niște îndemnuri serioase și poftă de a posta și de a primi toată acea aprobare dulce. Un studiu a arătat că nu postarea și neafilarea pe rețelele de socializare au avut efect efect asupra bunăstării participantului. Simptome de retragere poate?

Acești participanți au spus că se simt excluși de ceea ce se întâmplă în lume și se simt mai puțin importanți. Dar, în realitate, nimic nu s-a schimbat de fapt și nu au fost mai importante în primul rând.

Cu toate acestea, din partea pozitivă, o cercetare a Universității Carnegie Mellon a arătat că oamenii care folosesc în mod regulat instrumente de comunicare s-au simțit mai puțin singuri. De fapt, pe măsură ce scriu o postare, comentează fotografiile prietenului lor și apasă butonul „ca”, sunt mai puțin susceptibile să aibă sentimente de singurătate.

O frică de lipsă

Studiile efectuate în 2016 au arătat că oamenii, în special adolescenții și adulții tineri care petrec mai mult de două ore pe site-urile de socializare, sunt mult mai susceptibili să manifesta suferinta psihologica. Văzând constant prietenii și chiar oamenii despre care nu știu că au timpul vieții lor pot fi destul de deprimant. Îi face să creadă că le lipsește atât de multe lucruri în timp ce alții se bucură de viața lor. Urmează un fel de atitudine „de comparație și disperare”.

Acesta este parțial motivul pentru care oamenii se simt izolați atunci când folosesc social media. Se compară constant cu ceilalți în timp ce defilează prin fluxul de știri. Judecând pe alții și pe ei înșiși cum se adaugă în mulțime este destul de nesănătoasă. Încercăm constant să aflăm dacă suntem mai buni sau mai răi decât prietenii noștri, ceea ce ne va face să ne simțim rău în orice fel. Comparația de sine în sine este un obicei foarte distructiv. Este, de asemenea, legat de alte simptome mentale depresive.

Conduce mai multă tristețe decât fericirea

social media trist fericit

Folosind constant Facebook ca distragere și pentru a stabili un sentiment de conectare, obținem exact opusul. Un studiu realizat în 2013 cu adulți tineri a arătat că o utilizare constantă a Facebook aduce mai puțină fericire din când în când. Faptul că oamenii sunt capabili să se conecteze instantaneu este destul de minunat, dar în utilizare continuă, de fapt, aduce un sentiment de izolare socială. Deci, în realitate, cu cât oamenii petrec mai mult timp pe site-urile de socializare, cu atât se va confrunta cu mai multă izolare socială.

Delirul care îți ridică starea de spirit

Întrucât este captivant, continuăm să revenim pe social media, căutând acea doză suplimentară de dopamină, crezând că de fapt ne face să ne simțim bine. Este o dependență similară alcoolului sau oricărei alte substanțe. Credem că un alt hit ne va ajuta, ne vom limpezi puțin mințile și ne vor face să rulăm pe calea cea bună. În timp ce în realitate, am făcut o eroare doar în a prezice propriul comportament și răspuns. Până acum, probabil știți că derularea rețelelor de socializare după o zi proastă nu vă va face decât să vă simțiți mai rău.

Creșterea intimidării cibernetice

acțiunile informatice de social media

Cyberbullying-ul este o preocupare din ce în ce mai mare, datorită efectelor oribile pe care le-a avut asupra adolescenților în ultimii ani. Odată cu creșterea platformelor de socializare, oricine poate fi supus trollingului și intimidării. Toată lumea avea cel puțin un prieten care a postat o poză nedorită cu el sau ea. Uneori, nu se oprește acolo, iar oamenii sunt puși în râs în câteva ore.

Trebuie doar să te uiți la secțiunea de comentarii a unei postări care a aprins orice fel de conflict. Oamenii sunt mult mai încrezători cu privire la aruncarea insultelor decât în ​​viața reală.

Îmbunătățirile Social Media aduse (pozitiv)

Rețelele de socializare nu se referă la stabilirea identităților false și a problemelor de imagine proprie. Poate fi un instrument de mare beneficiu pentru toți cei care îl folosesc, dacă este utilizat în mod sensibil. Posibilitatea de a vă conecta instantaneu cu cei de care vă interesează a adus multe schimbări pozitive în viața oamenilor.

Te poate salva în caz de urgență

social media de urgență

In timpul sezonul tornadelor, platformele de socializare oferite de interconectare pot fi de mare ajutor. Dacă oamenii văd cum se apropie vremea rea ​​la orizont, o pot raporta instantaneu pe Facebook sau pe orice altă platformă. Acest lucru a salvat deja sute de oameni în Statele Unite în 2011.

Având informații despre tornadele care se apropiau, le-a permis oamenilor să ajungă mai repede la siguranță și au avut mai mult timp pentru a se pregăti. Același lucru se poate aplica și în orice alt scenariu de dezastru, unde comunicarea rapidă poate fi cheia pentru a evita orice rău sau chiar pentru supraviețuire.

Conectivitate îmbunătățită

Linia dintre îmbunătățirea comunicării noastre și bazarea pe social media pentru aceasta este foarte subțire. Nu trebuie neapărat să ne scoată din lumea reală pentru a ne oferi niște instrumente utile. De fapt, poate face cu siguranță ceea ce a fost făcut să facă. Pentru a cultiva și consolida relațiile cu ceilalți, pentru că ce opțiune mai bună ai să rămâi la curent cu prietenii din cealaltă parte a lumii?

Sau dacă vă simțiți într-o dispoziție cu adevărat proastă, social media vă oferă posibilitatea de a interacționa cu un prieten, care poate fi un salvator de viață uneori.

Poate fi folosit ca voce pentru motiv

O mulțime de oameni folosesc social media pentru a crea o voce celor fără voce. Acești oameni încearcă să conștientizeze anumite probleme sociale. Aceștia ajută persoanele cu dizabilități și medii sociale mai puțin avantajoase.

Este un loc pentru descoperirea conținutului

Social media îți face infinit de ușor să găsești conținut care să servească intereselor tale. De asemenea, oferă o oportunitate persoanelor creative să-și prezinte munca sau să o comercializeze ca produs. Acest lucru îi face pe oameni să se gândească în afara casetei și le permite să vină cu conținut care împărtășește informații valoroase. Facebook poate fi un loc minunat pentru a descoperi materiale educaționale uimitoare cu privire la diverse subiecte. De asemenea, poate ajuta oamenii să descopere abilități care sunt necesare în lumea reală. Trebuie doar să scapi mai întâi de toate comentariile inutile.

Ajută la obținerea ajutorului

Puteți împărtăși problemele și interesul dvs. sau vă puteți conecta cu un grup care le împărtășește cu dvs. Este ușor să postezi întrebări cu privire la probleme specifice și să te ajute cineva. Nu a fost niciodată atât de ușor să punem mâna pe informații utile, așa că cel mai bine le folosim.

Oferă un instrument minunat de marketinginstrumente de marketing social media

Social media a creat o nouă fază în marketing, deoarece oferă interacțiune. Astăzi, marketingul nu înseamnă doar difuzarea informațiilor, ci implicarea unei conversații cu potențiali clienți. Întreprinderile folosesc Facebook și Twitter pentru a-și stabili o reputație, o prezență online mai puternică și pentru a-și construi brandul.

Concluzie

Social media nu schimbă pe nimeni într-un selfieholic egoist, ci le dezvăluie. Deși pot apărea prea multe emisiuni personale pe aceste site-uri, nu este vorba despre acestea. Amândoi ne pot conecta cu adevărat și ne pot ajuta să comunicăm mai eficient sau pot doar să ne hrănim egosul și nevoia noastră de aprobare a altora. La sfârșit, modul în care îl folosim depinde de fiecare decizie individuală pe care o luăm.

Sper că v-a plăcut să citiți acest articol și că v-am ajutat să stabiliți o nouă perspectivă asupra minunării pe care o numim social media!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector