Evoluția bloggingului – o scurtă privire de ansamblu

01.06.2020
Articole și multe altele ... 'Evoluția bloggingului – o scurtă privire de ansamblu
0 10 мин.

evoluția blogurilor


Un blog este definit ca un site web unde cineva scrie despre opinii personale, activități și experiențe. Mai simplu spus, blogurile sunt simple și personale și acesta este motivul pentru care rămân populare după toți acești ani. Iar blogurile au ceva istoric; sunt forma noastră de expresie preferată din 1994. De mai bine de 20 de ani scriitorii le folosesc pentru a ajunge la lume. Au evoluat destul de mult, găsind noi forme și noi utilizări, dar au rămas întotdeauna personale și au păstrat o mare parte din simplitatea originală.

Denumiri diferite, utilizări diferite, aceeași chestie

La început, oamenii nu erau siguri ce este un blog; unii le numeau jurnale online, altele le numeau pagini web personale. Numele blogului este scurt de pe blog.

Chiar și astăzi, sensul cuvântului blog se schimbă. Acest lucru nu este doar pentru că oamenii găsesc în continuare utilizări diferite pentru bloguri, ci și pentru că în zilele noastre, blogurile nici măcar nu au aceeași platformă.

La început, blogurile erau folosite pentru a scrie doar despre chestii tehnice, dar în cele din urmă, oamenii și-au lărgit utilizarea. Acum blogurile acoperă toate domeniile vieții. Bloggerii au atâta influență; cele mai bune pot fi considerate chiar vedete. Astăzi, oamenii fac bloguri ca o slujbă cu normă întreagă; o fac pentru o viață.

Inceputul

Blogging-ul a început destul de devreme, când întregul World Wide Web era încă verde. Acest lucru s-a întâmplat la începutul și la mijlocul anilor ’90.

Deși au existat probabil și alte bloguri mai puțin semnificative, care acum sunt pierdute (din moment ce inregistrarea înregistrării pe Internet a acelor zile era inexistentă), începutul „oficial” al bloggingului a venit cu un site numit links.net, creat de un student numit Justin Hall. A fost o simplă trecere în revistă a exemplelor HTML pe care le-a întâlnit.

În același an, Claudio Pinhanez, care este angajat la IBM a început astăzi un blog pe care l-a numit „jurnal online”.

Numele „weblog” a apărut mai târziu, în 1997, când Jorn Barger a folosit-o pentru a-și descrie activitatea online, creând liste cu linkurile pe care le-a vizitat, similar cu ceea ce a făcut Justin Hall cu câțiva ani înainte.

Ridicând Steam

Apariția platformelor create special pentru bloguri și bloggeri a venit la sfârșitul anilor 90. „Open jurnal” a început. Nu numai că a fost făcut doar pentru bloguri, ci a avut ceva văzut niciodată; membrii comunității au putut contribui comentând lucrările altora. Această opțiune rămâne unul dintre punctele tari ale bloggingului chiar și astăzi, deoarece leagă direct experiențele atât ale scriitorilor, cât și ale cititorilor.

Și în 1999 numele „blog” s-a format, grație lui Peter Merholz, care a scurtat „weblog”.

În această perioadă, blogging-ul a început să crească. Au existat tot mai multe platforme și oportunități, toate încercând să aducă noi funcții și să fie unice în felul lor.

La începutul anilor 2000, a apărut ceva nou. Un profesor numit Adrian Miles a postat unul dintre primele bloguri video și, știind exact ce face, l-a numit „vlog”.

Importanța blogurilor a crescut exponențial. Oamenii au devenit conștienți de această nouă tendință și de potențialul său maxim. Și au început să găsească modalități de a face blogul profitabil.

Multe lucruri importante au apărut în 2002. De exemplu, au fost create primele motoare de căutare pe blog. Unii bloggeri și-au pierdut locurile de muncă din viața reală din cauza lucrurilor pe care le-au scris (rezultând întrebări de confidențialitate care au fost relevante ulterior și pentru social media). În 2002, au apărut „mommy-bloggers”, o categorie puternică chiar și astăzi. Blogurile mamă au fost inițial concepute pentru a sprijini noii părinți, dar au crescut semnificativ, arătând că blogurile pot avea un impact mai mare decât păstrarea unui jurnal sau a unui jurnal.

Dar adevăratul motiv pentru care 2002 este vital pentru blogging este lansarea de reclame pe blog. Acesta este momentul în care bloggingul a devenit profitabil, deoarece bloggerii au putut să-și folosească influența și popularitatea pentru a-și câștiga viața. Blogurile bune au fost sponsorizate de marci mari. În schimbul recenziilor și aprobărilor, bloggerii ar primi produse și bani gratuite. Cei mai buni și cei mai populari bloggeri au reușit să utilizeze acest lucru, iar acest lucru a transformat blogurile de la un hobby la o sursă principală de venit.

Mergând puternic

Momentul din 2002 sa redus și în 2003. Cea mai populară platformă de blogging de astăzi, WordPress, a fost creat. Această platformă a crescut atât de mult, încât astăzi deține 17% din toate site-urile web pe întregul Internet.

De asemenea, în 2003 blog-ul în direct a fost introdus de Guardian. BBC l-a folosit adesea pentru sporturi live, numindu-l „text live”. În acest an, a apărut jurnalismul cibernetic, deoarece multe medii tradiționale și-au încurajat scriitorii să conducă bloguri și blogurile politice au devenit un lucru. În 2003, un blogger a obținut credențe de la Casa Albă, ceva care a fost rezervat doar pentru cei mai respectați jurnaliști media mainstream. Acesta a ridicat reputația de blogging peste noapte. Blogging-urile politice au câștigat popularitate atât de mult, încât astăzi mulți bloggeri politici au un impact mai profund asupra opiniei generale decât multe medii mainstream. Astăzi, linia dintre blog și noutăți este uneori atât de subțire încât nu puteți spune dacă un blogger a primit informațiile din știri sau dacă compania de știri a obținut informațiile de pe un blog.

Dar adevăratul moment de cotitură a fost crearea Huffington Post. În primul rând a început ca un forum politic, dar a crescut atât de mult încât astăzi este unul dintre cele mai mari și bine respectate agregatoare de conținut din lume. Acest site web, împreună cu BuzzFeed și alți câțiva alți au șters linia dintre bloguri și ziare.

Am menționat anterior nașterea blogging-urilor video, dar limitările și disponibilitatea tehnologiei au amânat popularitatea bloggingului video. La mijlocul anilor 2000 lucrurile s-au schimbat, viteza Internetului a crescut și camerele au devenit mai ieftine și disponibile pe scară largă. YouTube a fost lansat în 2005, încurajând oamenii să-și încarce propriul conținut video. Aceasta a reaprins lumea blogului complet, deoarece nu mai era rezervată doar scriitorilor.

Zenitul, Căderea și Învierea

În 2006 a venit Twitter și s-a născut micro blogging; este tendința de a împărtăși povești, experiențe și știri, dar numai în 140 de caractere sau mai puțin. Aceasta a însemnat că dintr-o dată toată lumea a devenit blogger, împărtășind gânduri și experiențe cu lumea și o face repede și doar în câteva cuvinte. Smartphone-urile au pus blogurile la dispoziție de la oriunde, deoarece oamenii nu au avut nevoie să își țină gândurile până nu au ajuns acasă. Puteau să-și tweeteze din buzunare, în orice moment. Acesta a fost apogeul bloggingului.

Dar acest vârf a creat noi probleme. De când din ce în ce mai mulți oameni au început să facă bloguri, să tweeteze, să comenteze, a început să scoată cel mai rău dintre ei. Cu identitățile lor protejate în spatele pseudonimelor și cu fețele ascunse în spatele ecranelor și tastaturilor lor, oamenii au început cu insulte, rasism, trolling etc..

Reacția a avut loc sub formă de reguli și a fost creat codul bloggerului. A cerut responsabilitate, nu numai pentru cuvintele bloggerului care sunt scrise în postarea blogului propriu-zis, dar și pentru cuvintele comentatorilor de mai jos. Comportamentul rău este descurajat, comentariile anonime sunt deseori dezactivate și oamenii sunt responsabili pentru cuvintele lor. Ordinea a ajuns într-o anumită măsură, dar, ca în cazul multor alte reguli, a luat o parte din libertate. Odată cu editarea și restricțiile, blogurile au devenit un pic mai puțin personale decât era înainte.

Apoi a ajuns în impas. Timp de câțiva ani nu s-a întâmplat nimic special, lumea bloggingului a devenit destul de previzibilă, dacă nu chiar plictisitoare. De câțiva ani nu a apărut nimic nou; fara solutii noi, doar cateva mici imbunatatiri ale celor vechi.

Dar, odată cu crearea programului Influencers Medium și LinkedIn, în 2012, bloggingul și-a început noua viață.

Mediul le-a permis creatorilor să își reexamineze conținutul de pe alte site-uri web pe platforma de scriere. Spre deosebire de partajarea pe social media, pe Medium toate articolele sunt afișate cu imagini. Acest lucru a dat mai multe instrumente creatorilor pentru a transmite conținutul lor către milioane de utilizatori mijlocii, stimulând reputația lor (și a companiei principale)..

LinkedIn a făcut ceva diferit. Au adăugat persoane notabile din lumea afacerilor pentru a fi bloggerii lor invitați din când în când. În cele din urmă, în 2014, au deschis această opțiune tuturor membrilor LinkedIn. Întrucât LinkedIn servește în principal ca rețea de afaceri și de recrutare, acest mod de blogging a devenit o modalitate excelentă de „auto-promovare” și este apreciat foarte mult în rândul angajatorilor..

Viitorul

Viitorul blogurilor este luminos. S-a stabilit ca o modalitate legitimă de a câștiga bani, iar 11% din toți bloggerii o raportează ca sursa principală de venit..

Bloggingul este și un mod legitim de marketing. Deoarece bloggerii sunt încă foarte apropiați de cititorii lor, opiniile lor sunt apreciate și au o influență mare asupra deciziilor pe care le iau cititorii lor. Bloggerii și-au construit reputația în timp și vor să o păstreze, așa că vor dori să promoveze doar cele mai bune produse. Astăzi, cu greu veți găsi un anunț mai bun decât o recomandare a unui blogger respectat.

Blogging-ul a crescut atât de mult, încât poți argumenta că întreaga comunitate de social media este o versiune mascată a bloggingului. Aceasta a depășit definiția inițială a „conținutului scris”, pe măsură ce blogurile media au devenit populare. Este încurcat adânc în fiecare por al vieții noastre moderne de zi cu zi. Twitter, YouTube, Instagram și portalurile de știri sunt toate manifestările de blogging.

Și când te gândești la cum a început totul și uite cât de rapid a evoluat blogging-ul, la început, cine ar crede chiar că va crește pentru a deveni atât de mare?

Ți-a plăcut să citești acest articol? Iată câteva articole relevante care v-ar putea interesa:

 • Evoluția designului web
 • Evoluția social media
 • Evoluția gazduirii web
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector