Evoluția marketingului – o scurtă privire de ansamblu

01.06.2020
Articole și multe altele ... 'Evoluția marketingului – o scurtă privire de ansamblu
0 10 мин.

evolutia marketingului


Cu toții suntem conștienți de importanța marketingului în lumea de azi. O campanie de marketing de succes nu numai că va determina care produse se vând mai bine; poate realiza mult mai mult decât atât. Poate (și a făcut-o) să decidă asupra următorului președinte al celei mai influente națiuni din lume.

Vechea zicală „a avea un produs bun și se va vinde singură” nu mai este adevărată. În zilele noastre, este mai mult „aveți un marketing bun și abia aveți nevoie de un produs”. Sau mai probabil – „aveți un marketing prost, și oricât de bun este produsul dvs., sunteți înșurubat”: dar nu a fost întotdeauna așa.

Marketingul este bătrân – oamenii au dorit întotdeauna să își evidențieze produsul, încercând să bată concurența și să te facă să cumperi de la ei. Dar, în lumea de azi, marketingul este o afacere pentru ei înșiși – oamenii majori în universități, își dedică viața încercând să-l îmbunătățească și să facă milioane de dolari în acest sens. Atât pentru ei înșiși, cât și pentru produsele pe care încearcă să le vândă. În acest articol, vom sări în istoria marketingului, vă vom arăta cum a început totul, cât de rapid a crescut, unde este acum și unde va merge în viitor. Stai cu noi.

Lumea post-industrială – Unde a început totul

începerea marketingului

Lumea post-industrială a deschis noi piețe și concurență. Industriile de producție s-au dezvoltat rapid, iar acest lucru a dus la faptul că mai multe produse sunt disponibile pentru oamenii obișnuiți. Întrucât lucrătorii obișnuiți își puteau permite mai multe lucruri, companiile au vrut să-i convingă cum este produsul lor cel mai bun. Cu toate acestea, adevăratul marketing a trebuit să aștepte până în anii ’60 – înainte de aceasta, vânzătorii încă credeau cum un produs bun se va vinde singur.

În anii ’60 marci mari au dominat industriile. Au avut marketing, dar singurul său scop a fost să-și consolideze monopolul în continuare. În sucursalele în care a fost prezent un brand mare, toți ceilalți concurenți potențiali au fost descurajați să intre în cursă. Și nu a fost vorba despre monopolul produsului de calitate, le-a permis marilor mari să vândă produse de calitate inferioară la prețuri mai mari. Toate acestea trebuiau să se schimbe și s-a întâmplat.

Productie in masa

Lucrurile au început să se îmbunătățească în anii ’80. Tehnologia și industria atingeau înălțimi noi an de an, iar producătorii noi au început să inunde toate zonele pieței. Aceasta a dus la o concurență sănătoasă și în curând suficient de mulți vânzători au început să caute noi modalități pentru a-și promova produsele.

Acest lucru îi conduce direct să întrebe clienții lor. Brusc, producătorii au început să aibă grijă de opiniile clienților lor și nu numai de banii lor. Totuși, nu a fost totul grozav. Concurența a obligat producătorii să reducă calitatea produselor, pentru a menține cheltuielile și prețurile scăzute. Vânzătorii au fost încurajați doar să vândă și să vândă mai multe, indiferent de dvs., fie că vă îndepliniți ținta, fie că ați plecat.

Shift de calitate

Anii ’90 au mutat lucrurile un pic mai departe în direcția corectă. Producătorii și vânzătorii și-au dat seama că consumatorii își doresc calitate și că, dacă le oferiți un produs bun, sunt dispuși să plătească mai mult. De asemenea, au apărut noi tendințe – oamenii au început să aibă grijă de mediu, preocupări sociale și agende similare.

Produse care au făcut parte din „noua eră”, care promovează unele valori sănătoase vândute mai bine. Marketerii au văzut oportunitatea și s-au alăturat fluxului – S-a născut marketingul holistic. Produsele au început să promoveze caritatea, donațiile, au fost implicate în activități sociale. Produsele „ecologice” și ecologice erau din ce în ce mai populare, iar oamenii erau chiar dispuși să plătească mai mult doar pentru a obține un produs mai bun pentru mediu. Fals sau nu, acest marketing a funcționat și, de fapt, a ajutat la colectarea unor sume importante pentru cauzele corecte.

secolul 21

Internetul a crescut în anii 90, dar în noul secol, a devenit răspândit și mult mai rapid. Acest lucru a oferit o modalitate pentru producătorii originali, mai mici, să ajungă direct la clienții lor. Au apărut noi mărci și un nou tip de brand-brand-uri au început să-și spună poveștile, lăsându-și cumpărătorii și clienții să se relaționeze și să se identifice. Noile mărci au început să aibă grijă de clienți și au fost cu adevărat curioși de părerile și feedback-ul clienților.

Experiența clienților a devenit o parte esențială a întregului proces. Clientul nu ar cumpăra numai produsul; ar cumpăra întreaga poveste din spatele ei. Mai mult decât atât, clientul ar deveni un comerț fără respirație – prin legarea fermă cu marca, oamenii ar începe să le recomande prietenilor și familiei.

Era Online

marketing online

Astăzi, totul a decurs online. Cu instrumente moderne de internet, marketerii au o perspectivă mai largă asupra comportamentului clienților decât până acum. Prin colectarea și analizarea datelor despre trafic, marketerii pot ajusta strategia, lovind direct publicul lor țintă.

De asemenea, întrucât fiecare piață este inundată, campaniile de marketing încearcă să fie mai de nișă, vizând grupuri de clienți mai mici și mai specifice. Astăzi, este mult mai bine să ai o armată mai mică de adepți aproape de cult, care să îți promoveze produsul de înaltă calitate (și mai scump) ori de câte ori pot, decât să ai o soluție generică, cu costuri reduse pentru mase, care are nici o reputație.

În anii ’90 și începutul anilor ’00, un site web a fost doar un loc în care companiile ar lăsa câteva informații de bază, permițându-vă să le contactați într-un mod diferit. Dar, pe măsură ce Internetul crește, totul s-a schimbat.

În prezent, nu veți găsi un site generic; nimeni nu vrea să se joace cu reputația lor. Chiar și firmele mai mici au site-uri web flashy. Toată lumea încearcă să vă spună propria poveste personală în paginile „cum a început totul”. Pagina „Viziunea noastră” vă va arăta cum se creează întreprinderile nu pentru bani (da, corect), ci pentru câteva obiective mai mari care ar beneficia de întreaga umanitate. Și fiecare pagină „despre noi” vă va spune cât de interesantă și unică este echipa în acea companie anume, nu ca oricare alta din lume.

Instrumente noi

De asemenea, internetul a pus accent pe noile domenii de marketing, de exemplu, optimizarea motorului de căutare. Puteți avea cel mai bine site și cele mai interesante produse, dar dacă clienții dvs. nu vă pot găsi în marea unor site-uri similare, ați terminat. Toată lumea începe navigarea pe Internet în motoarele de căutare (citiți: Google), așa că știind modul de funcționare a devenit foarte important. SEO a apărut aproape peste noapte, iar noul joc pentru pisici și câini a început. Experții SEO încearcă continuu să găsească noi modalități și găuri pentru a pune site-urile lor mai sus pe listele de rezultate ale căutării, în timp ce oamenii de la Google încearcă să inventeze și să implementeze noi reguli pentru a menține rezultatele căutării cinstite și etice.

Blogurile sunt o altă formă de marketing pe internet. Au fost simple jurnale online, dar acum sunt cu atât mai mult decât atât. Companiile folosesc bloguri pentru a împărtăși informații cu clienții lor de primă mână, permițându-le să ajungă în vârf în lumea produselor preferate. Acestea sunt utilizate pentru a crea conștientizarea brandului, pentru a îmbunătăți experiența clienților și pentru a genera oportunități.

Și în sfârșit, social media – acesta este un instrument excelent pentru a ajunge direct la clienți. Mai mult decât atât, gigantii de social media precum Facebook au propriile lor instrumente de marketing care vă permit să direcționați cu precizie grupuri demografice specifice – în funcție de sex, vârstă, locație, chiar și opinii politice. Marketerii văd potențialul de informare în social media și cheltuiesc mai mult timp și investesc mai mulți bani în această ramură de marketing.

Concluzie

Nimeni nu poate spune sigur unde va merge marketingul în viitor, dar există câteva semne definite. În primul rând, mobil. Navigarea mobilă a depășit navigarea pe desktop acum doi ani, iar această tendință nu se va opri în curând. Marketerii adoptă navigarea mobilă și vor continua să o facă în viitor.

Marketingul s-a schimbat foarte mult în ultimii 70 de ani. Înainte de asta, totul era la fel (aproape de inexistent). Dar, pe măsură ce industria a început să crească, iar noile mărci au inundat piețele, totul s-a schimbat, într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Dar adevărata descoperire a venit odată cu ascensiunea Internetului. Marketingul online a dus întreaga ramură la un nou nivel. În trecut, marketerii au fost priviți de sus de alți experți economici, ca un fel mai puțin. Internetul a schimbat toate acestea – marketingul este acum mai critic ca niciodată și crește zi de zi, îmbinând în noua eră IT.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector