Site-uri statice și dinamice – care ar trebui să alegeți?

statică-vs-dinamice-site-uri web


În prezent, nu este o întrebare că a avea un site web este destul de important. Există însă diferențe cheie între site-uri, iar una dintre ele este modul în care servesc vizitatorii cu conținut. Practic, afișarea conținutului poate fi statică sau dinamică și, în acest articol, vă vom explica ce sunt ele și care dintre ele ar trebui să alegeți.

Site-uri statice

După cum sugerează și numele, site-urile web statice sunt construite folosind pagini statice. Elementele sunt fixate și codificate anterior și plasate pe serverul web. Odată ce un vizitator vă vizitează site-ul, acesta va fi comunicat cu fișierele de pe server și toți vizitatorii vor primi același conținut.

Există câteva avantaje ale conținutului static:

 • De obicei este nevoie de mai puțin efort pentru construirea de site-uri statice, acestea conțin în principal coduri HTML printre elemente de stil CSS.
 • Din cauza efortului mai mic, site-urile statice ar putea fi mai ieftine și pot fi realizate mai rapid.
 • Elementele statice nu au nevoie de soluții avansate de găzduire web, cum ar fi mediul PHP actualizat, astfel încât serviciile de găzduire gratuite pot fi utilizate și ca stocare.
 • Conținutul static folosește adesea elemente mai puțin complexe, prin urmare, site-ul web poate fi încărcat mai rapid în browserul web.

De asemenea, ar trebui să trecem prin dezavantaje:

 • Paginile unui site web static sunt adesea codate în fișiere independente, folosind chiar și aceleași elemente ca subsolul sau meniul. Aceasta înseamnă că dacă doriți să schimbați ceva în meniu, ar trebui să editați toate fișierele subpagine unul câte unul, în loc să modificați meniul într-un fișier utilizat colectiv.
 • Funcțiile avansate, interactivitatea sau alte caracteristici moderne ale site-ului web nu sunt disponibile în majoritatea cazurilor, utilizând doar elemente de site statice.

Site-uri dinamice

Este vital să înțelegem cum funcționează site-urile dinamice. În timp ce fișierele HTML ale site-urilor statice sunt copiate de pe server în browserul dvs. așa cum sunt, site-urile dinamice o fac diferit.

PHP este unul dintre limbajul de programare cel mai des utilizat pentru a construi site-uri dinamice și fișierele .php sunt piese de cod care fac ceva atunci când un vizitator deschide site-ul. Deoarece aceasta este programarea, ei pot arăta aproape orice a scris programatorul în cod. Odată ce un vizitator deschide site-ul web, serverul rulează codurile PHP și generează un fișier HTML doar pentru vizitator. În timp ce paginile statice arată aceleași fișiere HTML stocate, paginile dinamice generează fișiere HTML noi pentru fiecare vizitator.

De exemplu, dacă aveți un site, puteți adăuga o bucată de cod PHP pentru a afișa data și ora efectivă în partea de sus. Poate fi ușor de înțeles de ce acest lucru este bun, data și ora pot fi diferite pentru fiecare vizitator, deci această caracteristică are nevoie de active dinamice. Evident, elemente dinamice pot fi utilizate pentru o funcție mai avansată decât afișarea punctului de timp, să verificăm apoi avantajele utilizării site-urilor web dinamice:

 • Elementele dinamice ale site-ului web pot fi gestionate independent, iar site-ul servit pentru vizitatori poate fi construit din mers, folosind aceste elemente. Spre deosebire de site-urile statice, piesele site-ului precum meniul pot fi stocate într-un singur fișier și partajate cu aceleași subpagini. Imaginați-vă, în loc să modificați meniul pe toate fișierele subpagine, puteți să-l editați doar într-un singur fișier. Este de la sine înțeles cum această soluție este mai convenabilă, fără erori și consumă mult timp.
 • Paginile dinamice pot partaja aceeași bază de date între ele, iar datele pot fi editate și salvate în timp real. Acest lucru este vital atunci când lucrați cu date. Nu trebuie să codificați valorile în codul site-ului dvs. web și să le editați manual pe toate paginile, trebuie doar să cereți bazei de date pentru a servi versiunea actualizată a datelor. A avea baze de date structurate este cheia Internetului modern și unul dintre cele mai mari avantaje ale site-urilor web create dinamic.
 • Tipul și numărul elementelor site-ului pe care le puteți utiliza pe site-ul dvs. este aproape nelimitat cu redarea dinamică a site-ului. Aveți nevoie doar de un programator care vă transferă ideile în cod, iar site-ul îl va afișa vizitatorilor dvs. Toate site-urile moderne de pe net folosesc soluții similare, de la Google prin YouTube la Facebook. Folosește-ți imaginea și creează-ți un site uimitor!
 • Există sisteme de gestionare a conținutului (CMS) pe piață, multe dintre ele fiind gratuite, precum WordPress. Aceste CMS folosesc baze de date și afișare de conținut dinamic, făcând astfel uimitor viața proprietarului unui site web. Trebuie doar să instalați un CMS sau să cumpărați o instanță a acestuia pentru a începe să lucrați pe site-ul dvs. Acest lucru se poate face fără a cunoaște un singur limbaj de programare, astfel încât să vă puteți concentra cu adevărat pe împărtășirea ideilor dvs. cu publicul.

Dacă am trecut prin avantajele site-urilor web dinamice, ar trebui să acoperim și dezavantajele. Pentru a menționa câteva:

 • Site-urile dinamice sunt mai robuste și mai grele decât site-urile statice. Aceasta nu este o minune, deoarece mai multe funcții și active au nevoie de mai mult spațiu și resurse server, prin urmare ele pot fi afișate mai lent. Luând în considerare faptul că timpul de încărcare a site-urilor web este un factor cheie al clasificării site-urilor în Google, trebuie să fiți sigur că aveți nevoie într-adevăr de un site web dinamic.
 • Funcțiile avansate au nevoie de cunoștințe de programare, așa că dacă nu sunteți programator, puteți plăti o sumă mare de bani pentru a vă construi site-ul. Suma va fi mai mare și mai mare odată ce începeți să adăugați tot mai multe funcții.
 • Piesele de cod dinamice sunt adesea mai puțin tolerante la erori decât cele statice. De exemplu, dacă scrieți ceva greșit în HTML static, site-ul va fi afișat în continuare în browser. În cel mai rău caz, vizitatorul va vedea o bucată de cod ca text pe site. Spre deosebire de aceasta, dacă scrieți ceva greșit în PHP, site-ul va fi spart, iar vizitatorul va vedea doar un mesaj de eroare. O vedeți bine, doar o singură greșeală în PHP poate inhiba complet browserul să afișeze site-ul dvs. pentru vizitatorii dvs. Acest lucru poate fi enervant atunci când nu vă dați seama de greșeală, iar site-ul dvs. este stins pentru o perioadă lungă de timp.

Rezumat – Care ar trebui să alegeți?

Până acum, puteți înțelege că utilizarea elementelor statice poate fi ideală pentru site-urile web starter. Dacă doriți să aveți „ceva” pe Internet și nu va fi schimbat în viitorul apropiat, utilizați acest tip de site-uri web. Încărcați rapid CV-ul sau detaliile magazinului și aveți deja prezență online în câțiva pași.

Spre deosebire de aceasta, dacă doriți să aveți un site web plin cu conținut modificat dinamic sau în spatele acestuia va exista o bază de date, ar trebui să alegeți un site web dinamic. În cazul în care este mai scump și mai puțin tolerant la erori, unele idei nu pot fi realizate fără el. Gândiți-vă exact la ce aveți nevoie exact și alegeți afișarea conținutului adecvat!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map