12 Perisian Pangkalan Data Sumber Percuma & Terbuka Terbaik

01.06.2020
Artikel & Lagi ... '12 Perisian Pangkalan Data Sumber Percuma & Terbuka Terbaik
0 16 мин.

perisian-pangkalan data-perisian terbaik-bebas-terbuka-sumber


Terdapat perisian pangkalan data di sebalik setiap aplikasi yang dapat anda bayangkan. Ini digunakan untuk menyimpan maklumat seperti perincian produk, data pelanggan, kewangan, atau apa sahaja yang mungkin penting untuk perniagaan. Pengguna di media sosial menyimpan semua maklumat mereka dalam pangkalan data. Malah penggodam menggunakan pangkalan data secara berkala untuk mengumpulkan maklumat peribadi ketika mereka menyerang laman web.

Mempunyai pangkalan data sangat penting bagi kebanyakan perniagaan. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai jenis pangkalan data dan jika anda baru memulakan syarikat, mungkin tidak jelas mana yang harus anda pilih. Pangkalan data telah banyak berkembang dalam beberapa dekad yang lalu dan sekarang ini anda boleh menyimpan bahkan petabyte data jika anda mahu. Kami tahu bahawa pemula boleh menjadi keliru sambil mencari perisian pangkalan data yang sempurna.

Baca: 10 Bahasa Pengaturcaraan Bayaran Terbaik

Sekiranya anda salah seorang daripada mereka, teruskan membaca. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi beberapa maklumat berguna mengenai pangkalan data yang paling popular sekarang. Pertama, kami akan membahagikan pilihan kami kepada tiga jenis pangkalan data yang paling popular yang digunakan orang: pangkalan data dokumen, pangkalan data grafik dan pangkalan data hubungan.

Sudah tentu, terdapat banyak lagi, tetapi lebih baik mencari yang paling popular dan apabila anda sudah biasa dengan pangkalan data, anda akan mengetahui yang mana untuk beralih. Oleh kerana terdapat banyak kategori yang berkaitan dengan perisian pangkalan data, harganya juga sangat berbeza. Nasib baik, terdapat banyak perisian pangkalan data secara percuma.

Kami akan menunjukkan kepada anda beberapa perisian pangkalan data sumber terbuka untuk setiap tiga kategori yang benar-benar percuma. Berdasarkan ulasan kami, anda akan dapat memilih pangkalan data yang paling sesuai dengan keperluan anda. Perisian pangkalan data berikut sangat disarankan untuk pencipta aplikasi dan perniagaan yang lebih kecil sebagai pilihan anggaran rendah.

3 Pangkalan Data Perhubungan Percuma Teratas

Pangkalan data hubungan wujud sejak tahun 1979 ketika Oracle mengembangkan versi pertama. Mereka dengan cepat mendapat populariti dan menjadi pangkalan data yang paling biasa digunakan. Pada masa ini, anda boleh menemui banyak daripadanya, baik yang percuma dan yang premium. Terdapat perbezaan yang signifikan antara pangkalan data hubungan.

Seperti alat dan perisian popular lain hari ini, anda juga boleh mendapatkan sebilangan besar pilihan berasaskan web untuk pangkalan data. Sebilangan dari mereka hanya berfungsi platform tertentu, sementara yang lain dapat dilaksanakan pada pelbagai platform. Walau bagaimanapun, terdapat perkara biasa dalam semua pangkalan data hubungan: mereka semua menggunakan bahasa SQL untuk tugas mereka. Sekarang mari kita lihat tiga pangkalan data hubungan yang paling kami cadangkan!

 1. MySQL

MySQL mungkin pangkalan data yang paling terkenal dalam senarai kami. Pelepasan awal perisian ini adalah pada tahun 1995 dan hanya bertambah baik sejak itu. Mereka menyimpan MySQL percuma dan sumber terbuka, kerana memang sejak awal. Pembangun menambah banyak fungsi baru ke antara muka pengguna grafik yang menjadikannya lebih mudah digunakan.

Terdapat juga lebih banyak alat baris perintah di MySQL daripada sebelumnya, sehingga pengguna dapat mengakses dan mengurus data mereka dengan lancar. Edisi komuniti pangkalan data dilengkapi dengan pelbagai ciri berguna, termasuk MySQL Connectors, Workbench, NoSQL, Pluggable Storage Engine, Transactional Data Dictionary, Replication dan banyak lagi. MySQL tidak terhad kepada platform tertentu. Sebenarnya, anda boleh menggunakannya di lebih daripada 20 sistem dan platform operasi.

Perisian ini mempunyai sejumlah besar tinjauan positif di Web. Ia digunakan secara meluas oleh perniagaan kecil dan besar sebagai salah satu penyelesaian yang paling fleksibel. Malah Facebook dan WordPress menggunakannya, dua syarikat yang bekerja dengan sejumlah besar data.

 1. Microsoft SQL

Microsoft SQL juga merupakan nama besar di antara pangkalan data hubungan. Ia telah dikeluarkan oleh Microsoft pada tahun 1989 dan sekarang ia digunakan oleh banyak syarikat besar seperti Cerner, Dell dan Georgia Pacific. Mereka telah mengembangkan banyak versi untuk memastikannya sesuai dengan keperluan usaha kecil, perusahaan besar dan individu.

Sudah tentu, tidak setiap versi Microsoft SQL percuma, tetapi mereka menawarkan edisi Express untuk mereka yang mengusahakan projek yang lebih kecil. Ia agak diperkecil, tetapi keseluruhan mesin disatukan ke dalamnya dan ia juga menyokong bilangan pangkalan data dan pengguna yang tidak terhad. Pengguna yang bekerja dengan Express dapat bekerja dengan data hingga 10 GB.

Ini adalah optimum untuk pekerja bebas yang membina aplikasi dan projek rumah. Anda mendapat beberapa ciri berguna walaupun dengan versi percuma, termasuk alat untuk pengurusan dan pembangunan dan sandaran Azure yang memastikan bahawa data anda dapat dipulihkan dengan selamat pada bila-bila masa. Berdasarkan ulasan pengguna, Microsoft SQL cepat, ramah pengguna dan membolehkan anda mengurus data anda dengan GUI dan CLI juga.

Sekiranya anda membandingkannya dengan MySQL, ternyata lebih banyak perniagaan besar menggunakan Microsoft SQL, terutamanya syarikat IT. Namun, ini tidak mengubah kenyataan bahawa versi percuma memberi akses ke semua ciri berguna yang dapat memberi manfaat kepada perniagaan kecil dan individu, seperti MySQL.

 1. PostgreSQL

Sekarang PostgreSQL tidak begitu popular seperti dua perisian pangkalan data sebelumnya, tetapi yang pasti disyorkan. Mereka mengeluarkan versi pertama pada tahun 1997 sehingga mereka tidak mempunyai banyak pengalaman seperti nama yang lebih besar, tetapi terdapat banyak syarikat besar yang menggunakannya. Sebagai contoh, syarikat seperti Fujitsu, Red Hat, Capital One dan Raytheon semuanya dikuasakan oleh perisian ini.

Seperti yang dinyatakan di laman web mereka, hampir sepertiga syarikat teknologi dari seluruh dunia menggunakan PostgreSQL untuk menggerakkan aplikasinya. Fakta bahawa pangkalan data hubungan ini mempunyai lesen perisian terbuka boleh memberi banyak manfaat kepada syarikat. Setiap perniagaan mempunyai keperluan khusus dan PostgreSQL membolehkan anda mengubah kod mengikut keperluan tersebut. Ia juga mempunyai beberapa ciri berguna seperti pembungkus data asing, jadual partisi, pemicu dan pewarisan jadual untuk menyebutkan beberapa.

Berdasarkan ulasan, perisian ini adalah alat yang bagus jika anda ingin menyimpan, memproses dan mengekstrak sejumlah besar data. Sekiranya anda melihat siapa yang menggunakan PostgreSQL, ternyata alat ini agak popular di kalangan syarikat kecil dan sederhana. Secara keseluruhan, ini pasti merupakan salah satu perisian pangkalan data percuma yang mempunyai banyak pengguna yang puas dengan namanya.

3 Pangkalan Data Dokumen Percuma

Sekarang kami akan menunjukkan kepada anda tiga pangkalan data berorientasikan dokumen, atau anda juga boleh memanggil mereka kedai dokumen. Ini pada dasarnya adalah perisian komputer dengan tujuan utama untuk menyimpan dan mengurus maklumat berorientasikan dokumen. Pangkalan data dokumen juga merupakan pangkalan data NoSQL yang paling banyak digunakan.

Sebilangan besar pangkalan data hubungan mengatur data ke dalam format jadual menggunakan baris dan lajur seperti di Excel. Ini tidak berlaku dengan kedai dokumen, kerana jauh lebih fleksibel. Dalam pangkalan data dokumen, anda boleh menggunakan pelbagai struktur data mengikut keperluan anda. Fleksibiliti ini menjadikan mereka alat yang hebat untuk pembangun web yang berfungsi dengan sejumlah besar data dinamik.

Anda boleh mendapatkan tiga pangkalan data dokumen sumber terbuka berikut secara percuma. Mereka sangat popular sekarang di kalangan perniagaan dan individu, tetapi mari kita lihat apa yang masing-masing tawarkan.

 1. MongoDB

MongoDB keluar pada tahun 2009, yang pastinya tidak lama jika anda membandingkannya dengan perisian pangkalan data popular yang lain. Orang dengan cepat menyedari potensi dalam alat pangkalan data ini dan menjadi begitu berjaya sehingga lebih daripada 30 juta pengguna memuat turunnya setakat ini. MongoDB adalah penyelesaian sempurna untuk semua jenis perniagaan yang perlu menyimpan dan mengurus data.

Syarikat besar seperti Bosch, Adobe, Nokia dan EA bergantung pada MongoDB dalam hal pengurusan data, prestasi dan kebolehpercayaan. Perisian sumber terbuka ini berfungsi dengan baik pada sistem dan platform operasi yang paling popular. Mereka menawarkan sokongan pemandu untuk lebih dari 10 bahasa pengaturcaraan seperti C ++, Java dan Python.

MongoDB kebanyakannya digunakan oleh perisian komputer dan syarikat IT dan jumlah muat turun tersebar secara merata antara syarikat kecil, sederhana dan besar. Walaupun penyelesaian perisian pangkalan data ini percuma dan mempunyai lesen sumber terbuka, ia masih merupakan salah satu alat yang paling dipercayai dan mantap di luar sana.

Aplikasi telah banyak berkembang dalam beberapa tahun terakhir, dan MongoDB dirancang untuk memenuhi keperluan terkini pasukan pembangun aplikasi yang ingin membuat aplikasi yang kuat. Ia pantas, boleh dipercayai dan menjamin aliran kerja yang lancar.

 1. CouchDB

CouchDB keluar pada tahun 2005 dan ia bermula sebagai projek yang dibiayai oleh Damien Katz, bekas pengaturcara IBM. Setelah dua tahun, ia menjadi perisian sumber terbuka sehingga Apache mula menyokongnya sebagai salah satu projek Yayasan Perisian Apache mereka pada tahun 2008. Setelah menyelesaikan projek ini pada tahun 2010, mereka membentangkan versi pertama CouchDB.

Berdasarkan ulasan pengguna, CouchDB benar-benar mesra pengguna dan mempunyai dokumentasi lengkap yang membantu anda menguasai pangkalan data. Ini adalah penyelesaian yang baik untuk menyimpan dokumen dengan berkesan semasa membuat aplikasi. Dengan alat ini, bila-bila masa anda mengemas kini dokumen, cukup mudah jadi segerakkan dengan pangkalan data.

Oleh itu, apa yang difokuskan oleh Apache dengan CouchDB adalah memastikan aliran kerja yang pantas dan berterusan untuk pengguna. Perisian pangkalan data ini juga disarankan untuk mereka yang ingin mengatur dan menjalankan API kecil, menyimpan maklumat pengguna atau data laman web, mengesyorkan produk untuk pelanggan, replikasi data dan banyak lagi.

Contoh terakhir mewakili apa yang digunakan oleh kebanyakan perniagaan untuk CouchDB. Pangkalan data ini kebanyakan digunakan oleh perniagaan yang lebih kecil, kerana selalunya tidak sesuai sepenuhnya untuk syarikat besar yang bekerja dengan sejumlah besar data. Namun, CouchDB adalah salah satu penyelesaian pangkalan data yang diberi nilai tertinggi dalam kategorinya.

 1. DynamoDB

DynamoDB adalah salah satu penyelesaian perisian awan yang ditawarkan oleh Amazon Web Services. Anda boleh mendapatkan pangkalan data ini secara percuma. Walau bagaimanapun, jika anda melampaui batasannya, anda perlu membayar tambahan mengikut sumber yang anda gunakan. Batasan ini merangkumi had 200 juta permintaan bulanan, 2.5 permintaan baca dan 25GB ruang penyimpanan.

Setelah anda mula menggunakannya sebagai pakej premium, anda akan mempunyai banyak cara untuk meningkatkannya bergantung pada keperluan anda. Oleh kerana DynamoDB dikendalikan sepenuhnya, tidak perlu risau tentang tugas pentadbiran. Amazon menjaga semua kemas kini dan konfigurasi yang anda perlukan sambil memastikan bahawa anda tidak kehabisan sumber.

Dengan Konsol Pengurusan mereka, anda dapat menjejaki hampir semua perkara yang menjadikan pangkalan data anda tetap hidup. Satu lagi perkara hebat dalam DynamoDB ialah anda boleh bergantung pada sandaran penuh yang baik untuk mengamankan data anda dan menyimpannya diarkibkan. Sangat mudah untuk membuang sedikit data yang tidak anda perlukan lagi, menghasilkan ruang kosong tambahan.

DynamoDB sangat baik dalam pengurusan sumber. Oleh kerana pangkalan data menggunakan banyak pelayan untuk menangani data dan lalu lintas anda, data ini sentiasa dapat mengekalkan prestasi tinggi. Penyelesaian perisian pangkalan data ini pasti disarankan untuk perniagaan kecil dan sederhana.

3 Pangkalan Data Graf Percuma Teratas

Sekiranya anda berminat dengan pilihan NoSQL yang lain, berikut adalah pangkalan data tiga grafik terbaik. Ini semua berdasarkan teori grafik, menggunakan nod dan tepi untuk menyusun data. Node adalah entiti, sementara tepi menentukan hubungan antara entiti tersebut.

Dalam struktur sedemikian, setiap simpul mempunyai pengecamnya sendiri dan sebilangan tepi masuk atau keluar ditugaskan kepadanya. Selalunya lebih mudah untuk memproses data dengan cara ini, kerana grafik memberikan cara mudah untuk mewakili interaksi yang kompleks antara bit maklumat yang anda gunakan.

Pangkalan data grafik membolehkan anda bekerja dengan kedai data di mana sekumpulan data dihubungkan secara langsung. Dalam kebanyakan kes, anda hanya memerlukan satu operasi untuk mendapatkannya. Dengan pangkalan data grafik, lebih mudah untuk bekerja dengan struktur data hierarki yang sangat rumit daripada dengan perisian perhubungan lain. Sekarang kami akan menunjukkan kepada anda tiga penyelesaian perisian pangkalan data grafik yang kebanyakan kami cadangkan. Teruskan membaca!

 1. ArangoDB

Pertama, kami akan mempersembahkan anda ArangoDB, nama terbesar sekarang di antara penyelesaian pangkalan data grafik. Ia bukan semata-mata pangkalan data grafik, melainkan gabungan perisian grafik dan gaya dokumen. Yang satu ini betul-betul sesuai dengan beberapa kategori, yang bermaksud bahawa anda mendapat pangkalan data grafik dengan fleksibiliti yang besar.

ArangoDB sebahagiannya berdasarkan kumpulan data kluster dan ia mempunyai ciri berguna seperti sifat bersarang, grafik diedarkan dan pemadanan corak. Dengan memilih penyelesaian pangkalan data ini, anda akan dapat banyak bantuan dari dokumentasi, komuniti dan sokongan teknikalnya yang luas. ArangoDB dibangunkan oleh pasukan yang mempunyai banyak pengalaman dalam pelbagai jenis pangkalan data dan hasilnya bercakap dengan sendirinya.

Keluk pembelajaran sama sekali tidak curam. Anda dapat dengan cepat terbiasa dan memanfaatkan semua kelebihan pangkalan data ini, terutamanya jika anda menyelidiki dokumentasinya. ArangoDB disyorkan untuk mereka yang mahukan penyelesaian NoSQL, tetapi masih mahukan kelebihan SQL. Pangkalan data ini memastikan sesuatu yang sangat diperlukan oleh perniagaan: prestasi tinggi.

Menurut sebilangan besar ulasan, ArangoDB sangat sesuai untuk syarikat teknologi kecil. Lihat sahaja jumlah penilaian 5 bintang yang diperolehinya dan anda akan segera yakin.

 1. Neo4j

Pilihan lain yang popular dalam penyelesaian pangkalan data grafik ialah Neo4j. Ia jauh lebih tua daripada yang sebelumnya, dikeluarkan pada tahun 2007 dan telah melalui banyak peningkatan. Perisian ini didasarkan pada bahasa pertanyaan yang disebut Cypher, yang memastikan cara yang sangat efisien dan mudah untuk melaksanakan pertanyaan.

Sekarang Neo4j adalah alat pangkalan data yang sepenuhnya sesuai dengan kategori pangkalan data grafik, tetapi ia memiliki beberapa tambahan yang kuat untuk analisis, pengurusan data, dan pengurusan jaringan dan aset juga. Anda boleh mendapatkan pangkalan data sumber terbuka ini secara percuma. Sekiranya anda ingin memanfaatkan semua pilihan skalabilitas dan sandaran, anda harus menggunakan versi premium.

Pengguna percuma tidak layak mendapat sokongan teknikal; namun, komuniti Neo4j sebahagian besarnya menebusnya. Oleh kerana perisian ini sangat popular sekarang, terdapat banyak cara untuk mencari panduan dan dokumentasi jika anda memerlukan bantuan. Perkara terbaik mengenai Neo4j adalah mesra pemula, jadi berfungsi dengan baik sebagai penyelesaian pangkalan data untuk perniagaan kecil yang tidak mempunyai banyak pengalaman dalam semua teknikal IT.

Alat pangkalan data ini pasti disarankan bagi mereka yang ingin memahami dan mengurus pangkalan data hubungan dengan lebih mudah. Secara keseluruhan, Neo4j adalah pangkalan data grafik yang fleksibel dan mesra pengguna yang menjadi landasan antara pangkalan data dengan penilaian tertinggi sekarang.

 1. OrientDB

Dikeluarkan pada tahun 2010, OrientDB adalah antara penyelesaian pangkalan data terkini di Web. Ia menjadi sangat popular kerana penggunaannya yang serba boleh. Ini pada asasnya merupakan gabungan empat model pangkalan data yang sangat berkesan. Anda juga boleh menggunakan perisian ini sebagai dokumen, grafik, berorientasikan objek dan penyelesaian pangkalan data nilai utama, menjadikannya pilihan yang fleksibel untuk perniagaan.

OrientDB hadir dengan pelbagai ciri yang menjadikannya menonjol dari orang ramai. Pertama, pangkalan data mudah digunakan, terutama bagi mereka yang mempunyai pengalaman dalam SQL. Pangkalan data ini memberikan prestasi tinggi sejak awal. Namun, jika kehabisan sumber, anda boleh meningkatkannya dengan menambahkan lebih banyak pelayan.

Sekiranya anda mula menggunakan OrientDB sebagai pemula, tidak perlu risau. Anda boleh mengikuti semua pengetahuan grafik yang diperlukan dengan membaca dokumentasinya. Bagi syarikat yang ingin mengurus, menganalisis dan melaksanakan sejumlah besar data kompleks dengan cara yang mudah, pangkalan data ini adalah pilihan yang tepat. OrientDB biasanya digunakan untuk analisis data besar, mengembangkan umpan berita (dan ciri media sosial lain) dan aplikasi web. Satu lagi perkara hebat ialah penyusun grafiknya yang memvisualisasikan data dan membolehkan anda memanipulasinya dengan mudah. Perisian pangkalan data ini agak popular dalam kategori pangkalan data dokumen, tetapi lebih berjaya sebagai pangkalan data grafik. Kebanyakannya disyorkan untuk syarikat perisian IT atau komputer kecil dan sederhana.

Kami telah menunjukkan tiga kategori utama kepada anda mengenai perisian pangkalan data. Itu adalah jenis yang paling banyak digunakan, tetapi terdapat banyak penyelesaian yang tidak sesuai dengan ketiga kategori. Sebagai contoh, terdapat pangkalan data berkas rata, berorientasi objek, relasi objek, lajur lebar dan operasi. Ini masih banyak yang terkenal, tetapi masih banyak lagi.

Anda boleh mencari perisian pangkalan data yang tidak terkira banyaknya di Internet. Biasanya, pengguna yang memilih penyelesaian NoSQL menginginkan lebih banyak fleksibiliti dan penyelesaian yang lebih cepat secara keseluruhan. Mereka mahu perisian melaksanakan tugas dan mengambil data secepat mungkin.

Oleh kerana setiap perniagaan mempunyai keperluan tersendiri, selalunya idea yang baik untuk mula bereksperimen dengan jenis perisian pangkalan data yang lain. Tiga alat pangkalan data berikut yang akan kami tunjukkan pasti tidak sesuai dengan tiga kategori yang kami mulakan. Walau bagaimanapun, mereka masih antara yang paling popular dan kami sangat mengesyorkan anda mencubanya.

 1. Sarang

Sekiranya anda mahukan tempat yang baik untuk menyimpan dan mengakses data anda pada bila-bila masa, anda harus mencuba Sarang. Anda boleh membayangkannya sebagai gudang maya yang boleh anda atur menggunakan bahasa yang disebut HiveQL. Panel pentadbirnya mirip dengan SQL dan keseluruhan alat pangkalan data bergantung pada Apache Hadoop, paket perisian yang dibuat untuk mengurus dan menganalisis sejumlah besar data.

Hive dapat digunakan untuk pelbagai jenis pangkalan data dan sistem fail yang perlu disusun dan ditanyakan. Ia digunakan secara meluas untuk menyimpan dan menganalisis data untuk menghasilkan laporan yang bermaklumat. HiveQL direka bentuk untuk berfungsi dengan pelbagai format data dan semua jenis backend. Pangkalan data adalah berskala dan mudah diprogramkan ketika berkaitan dengan analisis dan pengurusan data.

Hive disyorkan untuk perniagaan yang perlu menangani tugas yang rumit setiap hari. Pangkalan data membolehkan anda menganalisis dan menyimpan data anda dengan pelbagai cara. Oleh kerana kita bercakap mengenai penyimpanan dan analisis data besar, tidak menghairankan bahawa kebanyakan syarikat besar menggunakan Hive sebagai penyelesaian pangkalan data mereka.

Menurut ulasan, perisian ini boleh sangat berguna walaupun pada hakikatnya agak lambat dan lebih rumit daripada penyelesaian pangkalan data biasa. Ciri-ciri yang paling berguna termasuk pemisahan data, pengoptimuman untuk rancangan logik dan keupayaan untuk menggunakan jadual luaran.

 1. Pencarian elastik

Pencarian elastik adalah perisian pelbagai guna yang keluar pada tahun 2010. Yang ini agak bertujuan untuk menjadi mesin pencari. Namun, ia mendapat banyak populariti dalam beberapa tahun terakhir sebagai penyelesaian pangkalan data NoSQL juga. Yayasan Perisian Apache membinanya di atas Lucene, yang merupakan perisian sumber terbuka dengan fungsi utama untuk mendapatkan maklumat.

Banyak syarikat besar menggunakan Elasticsearch untuk menyimpan data mereka, seperti Kickstarter, Codecademy, Uber dan Mozilla. Alat pangkalan data ini dapat mengumpulkan sejumlah besar data dan memudahkan syarikat-syarikat ini menemui trend dan corak tertentu dalam data besar. Anda hanya perlu menambahkan beberapa dokumen dan Elasticsearch akan melakukan selebihnya. Perkara yang menarik dalam mesin carian ini ialah ia menyokong multitenancy, yang bermaksud bahawa perisian tersebut dapat melayani banyak pengguna pada masa yang sama.

Selain daripada itu, anda akan dapat mencari dalam masa hampir nyata. Dengan Elasticsearch, anda dapat menyelesaikan dua tugas pada masa yang sama: carian dan analisis. Ia benar-benar berskala, yang membolehkan anda menjalankan pangkalan data di komputer anda atau sekumpulan pelayan yang penuh dengan data sambil memberikan prestasi yang sama. Syarikat dari semua ukuran menggunakan Elasticsearch dan ulasannya sangat positif di seluruh Web.

 1. Cassandra

Cassandra pada mulanya dikeluarkan oleh Facebook sebagai perisian sumber terbuka pada tahun 2008. Kemudian pada tahun 2009, mereka menyerahkannya kepada Apache dan ia menjadi projek besar. Versi terakhir dan stabil dari pangkalan data NoSQL ini dikeluarkan beberapa bulan yang lalu pada 2018 Februari.

Pangkalan data ini pada masa ini merupakan salah satu pilihan perisian yang paling diskalakan yang terdapat di Web. Ini adalah pilihan yang bagus walaupun untuk syarikat besar yang bekerja dengan kelajuan menulis yang tinggi dan perlu membuat pertanyaan secara berterusan. Ia mempunyai kemampuan menulis yang sangat pantas yang boleh anda percayai. Cassandra adalah alternatif yang baik jika anda mencari pangkalan data yang dapat menyimpan sejumlah besar data perniagaan.

Ia agak mesra pengguna, tidak ada komplikasi apa pun semasa konfigurasinya. Perkara hebat lain ialah anda dapat menjalankan pangkalan data dengan konfigurasi awal untuk kebanyakan tugas, tidak memerlukan pengubahsuaian. Cassandra kebanyakan disukai oleh syarikat teknologi dari pelbagai saiz. Penting untuk diperhatikan bahawa perisian ini bukanlah pilihan terbaik jika anda ingin menggunakannya pada pangkalan data kecil.

Berdasarkan maklum balas pengguna, jauh lebih rumit untuk digunakan daripada pangkalan data lain yang mengkhususkan diri dalam set data kecil. Secara keseluruhan, Cassandra adalah pemain berprestasi tinggi sekarang di antara pangkalan data NoSQL berprestasi tinggi yang direka untuk berfungsi dengan data besar.

Mengemasnya

Seperti yang anda lihat, ada banyak pilihan ketika memilih pangkalan data, tetapi selalu bergantung pada projek. Oleh itu, pilihlah pangkalan data yang anda mahu gunakan untuk projek seterusnya dengan bijak.

Sekiranya anda mempunyai cadangan lain, sila komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector