301 Panduan Pengalihan – Bagaimana Mengalihkan Laman Web Anda Dengan Betul?

Panduan pengalihan 301


Perubahan domain atau URL laman dalam laman web mempunyai banyak kesan dari segi SEO dan trafik web. Sebagai permulaan, pelawat terdahulu tidak lagi dapat mencari domain baru atau URL baru anda, dan pihak berkuasa domain anda pasti akan berjaya. Di sinilah pengalihan 301 masuk, yang memastikan bahawa pelawat dan mesin carian mencari URL baru anda, dan kekuatan pemeringkatan URL sebelumnya anda diteruskan ke URL baru.

Dalam panduan pengalihan 301 ini, kami akan menjelaskan apa itu pengalihan 301, kapan dan bagaimana seharusnya anda menggunakannya, kebaikan dan keburukan pengalihan 301, dan apakah kemungkinan kesalahan yang harus dielakkan semasa menggunakan pengalihan 301, sehingga anda jangan kehilangan faedah SEO dan lalu lintas pengunjung.

Apa itu Pengalihan 301?

Pengalihan 301 pada dasarnya adalah arahan tetap yang mengalihkan pengunjung dari satu URL ke URL yang lain. Ini bermaksud bahawa walaupun URL laman web anda telah berubah, pengunjung masih dapat mengakses URL baru dengan menggunakan URL asal yang mereka ketahui.

Untuk lebih memahami bagaimana pengalihan 301 berfungsi, bayangkan senario berikut: Katakan URL domain anda selalu menjadi “greatURL.com”, tetapi pada satu ketika, anda telah memutuskan untuk menjenamakan semula diri anda menjadi “bestURL.com”.

Sekarang, pelawat lama anda, dan juga mesin pencari, mungkin belum mengetahui tentang perubahan ini, jadi mereka masih mengakses URL lama anda, tetapi ketika memasukkannya ke dalam penyemak imbas mereka, mereka diarahkan ke URL baru anda, iaitu ” bestURL.com ”.

Ini dapat dilakukan berkat pengalihan 301, yang memastikan bahawa otoriti domain anda dari pautan masuk ke “greatURL.com” diteruskan ke domain baru anda.

Mengapa Menggunakan Pengalihan 301?

Pengalihan 301 adalah alat penting yang membolehkan anda mengekalkan kerja SEO yang telah anda masukkan ke dalam laman web anda. Terdapat dua senario biasa yang mungkin memerlukan anda menggunakan pengalihan 301, iaitu:

1. Menamakan semula Perniagaan Anda

Sekiranya suatu hari anda memutuskan bahawa perniagaan anda memerlukan permulaan yang baru, dan anda ingin menjenamakan semula diri anda dengan menamakan semula domain anda, anda akhirnya perlu meningkatkan kedudukan mesin pencari anda dari awal, dan anda mungkin akan mengelirukan atau benar-benar kehilangan pelanggan sebelumnya atau pelawat. Dengan pengalihan 301, anda dapat menggunakan kuasa domain sebelumnya dan mengekalkan pelanggan terdahulu.

2. Perubahan dalam URL Halaman

Anda boleh menggunakan pengalihan 301 untuk mengarahkan lalu lintas dari URL halaman sebelumnya dari laman web anda ke URL lain. Anda mungkin perlu melakukan ini dengan pelbagai alasan, mis. anda telah membuat versi halaman yang lebih baik, URL lama tidak berfungsi lagi, dsb. Dalam semua kes ini, pengalihan 301 mewujudkan pengalaman pengguna yang lebih baik, dan mengarahkan lalu lintas dari halaman lama ke halaman baru anda dengan lancar.

Sebagai pengalihan tetap, pengalihan 301 mengekalkan nilai SEO halaman / laman lama anda, mengekalkan lalu lintas organik dan kedudukan carian sebelumnya, dan memberi isyarat kepada enjin carian untuk mula mengindeks URL baru anda daripada yang lama.

Penggunaan hebat lain dari pengalihan 301 adalah untuk mengarahkan lalu lintas dari halaman dengan kandungan pendua ke halaman dengan peringkat tertinggi, dengan itu, memberitahu mesin pencari untuk mengindeks halaman tertentu, dan berpotensi mengelakkan hukuman.

Kelebihan & Kekurangan 301 Pengalihan

Inilah kelebihan yang dapat anda nikmati ketika menggunakan pengalihan 301 dengan betul, dan beberapa kelemahan yang harus anda perhatikan ketika membuat pengalihan 301.

Kelebihan 301 Pengalihan

 • Menghalang pengalaman pengguna yang buruk ketika pengunjung mengakses URL lama anda – mis. dan bukannya terkena ralat 404, pelawat anda menuju ke URL baru anda dengan lancar;
 • Mengekalkan trafik laman web organik anda;
 • Mengekalkan kewibawaan SEO anda – Google akan secara automatik mula mengindeks URL baru anda dan profil pautan balik anda juga akan dipindahkan ke URL baru;

Kekurangan 301 Redirect

 • Masalah profil pautan balik yang buruk – sebelum anda mengalihkan seluruh domain anda, pastikan untuk memastikan bahawa tidak ada banyak pautan berkualiti rendah yang menunjuk ke domain anda kerana ini boleh merosakkan SEO anda dan bukannya membantunya;
 • Pengalihan ke halaman yang tidak relevan dianggap oleh Google sebagai 404 lembut, yang bermaksud bahawa URL baru tidak akan mendapat manfaat daripada pihak berkuasa SEO dari URL sebelumnya;
 • Pertimbangan masa – menyerahkan otoriti SEO anda ke domain baru anda memerlukan sedikit masa, dan walaupun mesin pencari menggunakan domain baru anda, dan mula mengindeksnya, keseluruhan proses tidak berlaku dalam semalam.

Cara Menggunakan Redirect 301 di WordPress?

Seperti kebanyakan perkara di WordPress, plugin adalah kaedah termudah untuk menyelesaikan tugas. Memang, menggunakan plugin pengalihan seperti Pemalam WordPress pengalihan, anda boleh mempermudah penyediaan pengalihan 301.

Cari, pasang, dan aktifkan pemalam di papan pemuka WordPress anda, kemudian ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pergi ke Alat > Pengalihan;
 2. Lengkapkan “URL sumberKemudian dengan medan lama anda
 3. Tambahkan URL baru anda ke “URL sasaran“Bidang, dan
 4. Tekan “Tambahkan pengalihanButang.

pengalihan perkataan wordpress 301

Cara 301 Mengarahkan Halaman di Apache

Pada pelayan web Apache, anda boleh membuat pengalihan 301 dengan menambahkan sebaris kod ke fail .htaccess, yang terletak di folder root laman web anda. Sekiranya anda tidak mempunyai fail .htaccess, anda boleh membuatnya dan memuat naiknya melalui FTP. Anda juga boleh meminta penyedia hosting anda melakukannya untuk anda. Host yang paling dipercayai akan membantu anda dalam hal ini.

Ingat, bahawa anda hanya boleh menggunakan pengalihan .htaccess, jika mod_rewrite diaktifkan pada pelayan Apache anda.

Untuk mengarahkan satu halaman ke halaman baru, tambahkan kod berikut ke .htaccess fail:

Ubah hala 301 /old-page.htm / baru-page.htm

Cara Menyiapkan Redirect 301 pada Nginx

Pada pelayan Nginx, helah .htaccess tidak berfungsi. Di sini, jika anda ingin mengalihkan halaman lama ke halaman baru, anda harus menggunakan kod berikut di dalam blok pelayan:

pelayan {

jika ($ request_filename ~ halaman lama /) {

tulis semula ^ http://www.domainanda.com/new-page/? kekal;

}

Cara Menggunakan Pengalihan 301 dalam Fail PHP

Anda boleh mengarahkan halaman PHP dengan menambahkan kod berikut ke awal fail PHP:

<?php

tajuk (“HTTP / 1.1 301 Dipindahkan Kekal”);

tajuk (“Lokasi: http://www.domainanda.com/new-page.php”);

jalan keluar ();

?>

Cara 301 Mengarahkan Fail ASP

Untuk mengarahkan satu halaman .asp ke yang baru, tambahkan kod ini ke fail semasa:

<% @ Bahasa = Skrip VBS%>

<%

Respons.Status = “301 Bergerak Secara Tetap”

Response.AddHeader “Lokasi”, “http://domainanda.com/new-page.asp”

%>

Cara Menggunakan Redirect 301 di ASP .NET

Kodnya sedikit berbeza untuk halaman .aspx, tetapi konsepnya sama. Tambahkan kod berikut ke fail yang ingin anda ubah hala:

kekosongan peribadi Page_Load (penghantar objek, System.EventArgs e)

{

Response.Status = “301 Bergerak Kekal”;

Respons.AddHeader (“Lokasi”, “http://domainanda.com/new-page.aspx”); \

}

Cara Mengarahkan Domain di Pendaftar (Namecheap)

Mungkin anda memperoleh domain yang baik dan ingin mengarahkannya ke laman web perniagaan utama anda, atau hanya ingin mengalihkan semua domain berjenama anda ke laman web utama anda tanpa menambahkannya ke akaun hosting.

Nah, ada pendaftar seperti Namecheap, di mana anda boleh mengarahkan domain anda di peringkat DNS. Di sini anda tidak perlu menggunakan kod apa pun, ikuti langkah berikut:

 • Log masuk ke akaun Namecheap anda
 • Dari bar sisi kiri pilih Senarai Domain dan klik Mengurus di sebelah domain anda
 • Di bahagian Nameservers pilih DNS Asas Namecheap dan simpan perubahan
 • Dekat Redirect Domain bahagian tambahkan URL lama dan baru

domain hala tuju namecheap 301

Tambahkan seberapa banyak pengalihan yang anda perlukan.

Pendaftar lain mungkin tidak berfungsi sama, tetapi harap anda mendapat konsepnya.

Memajukan Domain di GoDaddy

Mengalihkan domain yang didaftarkan di GoDaddy sedikit berbeza, tetapi pada dasarnya berfungsi sama dengan yang kami nyatakan sebelumnya. Untuk mengarahkan atau meneruskan domain anda di GoDaddy, ikuti langkah-langkah berikut:

 • Log masuk ke anda Akaun GoDaddy
 • Pilih Domain > Semua Domain
 • Pilih nama domain yang anda mahu ubah hala atau Mengurus butang di sebelah domain
 • Klik pada Gunakan Domain Saya butang
 • Klik Sambung butang di bawah Sambungkan ke laman web yang ada bahagian
 • Pilih destinasi yang ingin anda ubah hala – di sini anda boleh memilih dari pelbagai pilihan seperti pembangun laman web, profil sosial, kedai dalam talian atau anda boleh menambahkan URL secara langsung
 • Klik Seterusnya  butang
 • Semak tetapan pengalihan anda dan klik Selesai

domain godaddy menyambung ke laman web yang ada

domain hala tuju godaddy 301

Cara Menggunakan Redirect 301 pada Microsoft Windows Server dengan IIS

Ikuti langkah-langkah ini jika anda mahu 301 mengarahkan folder atau fail pada pelayan Windows dengan IIS:

 • Akses IIS (Pengurus Perkhidmatan Internet) dan pilih folder atau fail yang ingin anda ubah
 • Klik kanan dan pilih pengalihan ke URL pilihan menu
 • Tambahkan URL yang anda mahu ubah hala
 • Pilih URL tepat yang dimasukkan di atas pilihan
 • Pilih Pengalihan tetap untuk sumber ini pilihan (ini adalah pengalihan 301)
 • Dan akhirnya klik Guna

Cara Menggunakan Redirect 301 di cPanel

Bagi sebilangan pengguna, kerana kurang pengalaman, mungkin sukar menambahkan kod ke .htaccess atau fail lain untuk mengalihkan halaman. Nah, mungkin untuk menggunakan Ubah hala berfungsi dari cPanel ke 301 halaman pengalihan. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

 • Log masuk ke anda akaun cPanel di syarikat hosting anda
 • Cari dan akses ke Ubah hala halaman
 • Pilih Jenis Pengalihan – dalam kes ini Kekal (301)
 • Pilih domain
 • Tambahkan nama halaman yang anda mahu ubah hala
 • Di dalam Ubah hala ke difailkan tambahkan URL baru
 • Pilih www. atau bukan www. pengalihan – mana sahaja yang anda perlukan
 • Cek sahaja Pengalihan Kad Liar jika anda mahu mengarahkan semua fail dalam direktori
 • Klik Tambah untuk menyelamatkan pengalihan

pengalihan cpanel 301

Seterusnya, mari kita lihat beberapa perangkap 301 pengalihan yang harus anda hindari untuk mengelakkan merosakkan SEO anda atau kehilangan khalayak anda:

Kesalahan yang Perlu Dielakkan Semasa Menggunakan Pengalihan 301

Semasa melaksanakan 301 pengalihan, anda mungkin secara tidak sengaja melakukan kesalahan yang bukan merupakan amalan yang baik dan yang akan merosakkan usaha SEO anda. Berikut adalah beberapa pas palsu untuk mengelakkan:

1. Ubah rantai

Pengalihan 301 harus melibatkan dua URL: yang lama dan URL baru anda. Rangkaian pengalihan berlaku apabila lebih daripada dua URL terlibat dalam proses tersebut, mis. URL A mengarahkan ke URL B, dan URL B mengarahkan ke URL C. Terdapat juga pengalihan ke seluruh laman web (mis. HTTPS ke HTTP, www ke bukan www), yang boleh berlaku semasa migrasi atau peluncuran semula laman web.

Ini buruk untuk sejumlah atau sebab: Pertama, pengalihan yang tidak perlu dikaitkan dengan kehilangan ekuiti pautan, yang bermaksud bahawa rantaian akan menurunkan otoriti SEO yang diteruskan. Seterusnya, rantai pengalihan akan menjadikannya lebih banyak sukar bagi Google untuk merangkak halaman anda, dan ia juga dapat melambatkan laman web anda.

2. Berpindah ke domain baru sebelum membuat pengalihan 301

Memindahkan ke domain baru akan mendorong mesin pencari merangkak domain baru, dan ini akan membuat anda kehilangan jus SEO domain lama jika anda belum melaksanakan pengalihan 301 terlebih dahulu.

3. Menggunakan 302 dan bukannya 301

Webmaster yang tidak berpengalaman mungkin secara tidak sengaja menggunakan pengalihan 302 dan bukan pengalihan 301. Perbezaan antara keduanya adalah bahawa sementara 301 adalah pengalihan tetap, 302 adalah sementara, dan tidak memindahkan ekuiti pautan ke URL baru kerana ia berlaku dengan pengalihan 301.

Pengalihan 302 digunakan ketika anda ingin sementara mengarahkan lalu lintas ke URL lain, tetapi anda merancang untuk membawa pengunjung anda kembali ke URL asal pada suatu ketika nanti.

Atas sebab ini, otoritas SEO tidak diteruskan ke URL di mana 302 titik pengalihan, dan boleh menyebabkan masalah SEO lain seperti kandungan pendua, pembahagian lalu lintas antara dua pautan, dan pengindeksan berterusan dari URL asal.

4. Membina pautan dalaman yang mengarahkan ke URL lain

Pautan ke pautan dalaman yang mengarahkan pelawat anda ke URL lain daripada apa yang mereka harapkan adalah pas imbas kembali 301 yang juga harus anda hindari.

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh menggunakan pelbagai alat SEO untuk mengenal pasti pautan dalaman yang menunjuk ke pengalihan URL, seperti Redirect Checker atau Katak Menjerit.

Kesimpulannya

Sekiranya anda ingin mengekalkan PageRank ketika beralih ke domain atau URL baru, anda harus selalu menggunakan pengalihan 301, yang merupakan pengalihan tetap. Walaupun pengalihan membawa tahap risiko peringkat SEO, jika dilaksanakan dengan betul, pengalihan harus membantu menjaga PageRank dan domain anda.

Sumber Berguna pada Pengalihan 301

 • https://www.inmotionhosting.com/support/website/redirects/setting-up-a-301-permanent-redirect-via-htaccess
 • https://www.godaddy.com/help/using-301-page-redirects-234
 • https://www.namecheap.com/support/knowledgebase/article.aspx/782/10
 • https://www.godaddy.com/help/forward-a-domain-12123
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map