5 Kesalahan yang Harus Dielakkan Semasa Memilih Web Hosting untuk Perniagaan

kesilapan-memilih-perniagaan-web-hosting


Anda mahukan pengalaman web hosting terbaik untuk laman web perniagaan anda? Kemudian pastikan untuk mengelakkan kesilapan biasa ini.

Web banyak dengan nasihat mengenai pemilihan hosting terbaik untuk laman web anda. Limpahan petua, tutorial dan artikel mengenai cara mencari hosting yang dipercayai tidak kebetulan, setelah semua jenis hosting yang anda dapatkan dan syarikat hosting yang anda daftarkan akan mempunyai banyak pernyataan dalam operasi sehari-hari laman web anda.

Walaupun kebanyakan artikel menumpukan pada yang harus dilakukan dalam memilih host, mari kita lihat beberapa perangkap yang harus dihindari ketika mencari hosting web:

1. Menjatuhkan Daya tarikan Hosting PERCUMA

Kini, hosting percuma mungkin menjadi tawaran hebat jika anda mempunyai laman web peribadi kecil yang tidak banyak dikemas kini dan anda tidak menggunakannya untuk menarik pelanggan atau peluang perniagaan. Dalam semua kes penggunaan lain, hosting percuma tidak boleh dipercayai dan tidak diingini.

Beberapa host web menawarkan hosting percuma untuk menarik lebih banyak pelanggan yang pada suatu ketika mungkin memutuskan untuk meningkatkan ke pakej berbayar atau yang mungkin tertarik dengan perkhidmatan web berbayar lain yang dipasarkan oleh syarikat hosting.

Sekiranya anda baru bermula, anda mungkin tergoda untuk mendaftar untuk perkhidmatan hosting percuma, tetapi ada banyak peringatan yang perlu dipertimbangkan, terutama jika anda melancarkan laman web untuk perniagaan anda.

Pertama, hosting dan pengiklanan web percuma biasanya berjalan seiring. Ini bermaksud bahawa laman web anda kemungkinan besar akan dikotori oleh iklan atau sepanduk dan dijadikan platform iklan untuk syarikat hosting atau sekutunya. Tidak sukar untuk melihat bagaimana hosting laman web syarikat anda di platform hosting percuma boleh merosakkan reputasi anda.

Masalah lain dengan hosting percuma ialah prestasi. Hosting percuma dilengkapi dengan sumber daya yang sedikit dan masalah prestasi yang mengerikan. Oleh kerana anda belum membayar apa-apa, anda tidak boleh mengharapkan jaminan, keselamatan atau bantuan sokongan.

Membayar untuk hosting bermaksud anda akan mendapat beberapa jaminan berkaitan dengan prestasi, ketersediaan, sokongan atau keselamatan. Hosting yang baik tidak semestinya mahal, dan terdapat banyak host web yang mesra bajet yang menawarkan perkhidmatan yang boleh dipercayai.

2. Melebihi Ukuran Pelan Hosting Anda

Syarikat hosting menawarkan banyak jenis rancangan hosting yang dirancang untuk memenuhi keperluan semua jenis laman web. Hosting bersama adalah rancangan hosting yang paling biasa dan paling murah yang ditawarkan oleh host web, tetapi terdapat juga pelayan peribadi maya, pelayan khusus, dan pakej hosting khusus lain.

Sudah tentu, pakej besar dilengkapi dengan pelbagai jenis loceng dan wisel yang mungkin tidak diperlukan oleh laman web kecil anda, jadi bermula dengan rancangan hosting bersama sangat baik untuk kebanyakan laman web.

Anda boleh mula mencari pelayan peribadi maya atau pilihan peringkat yang lebih tinggi apabila laman web anda mula berkembang menjadi laman web dengan jumlah dan lalu lintas tinggi. Sehingga itu, simpan sejumlah wang perniagaan anda dan mulakan dengan pakej hosting bersama.

3. Mengabaikan Jaminan Pulangan Wang

Tidak semua hos web menawarkan jaminan pulangan wang untuk rancangan peringkat kemasukan mereka, tetapi ada banyak sebab mengapa anda harus mencari hos yang.

Mungkin berlaku bahawa anda memilih rancangan hosting yang salah dan hanya menyedari bahawa setelah anda membuat pembelian, atau anda mungkin mempunyai pengalaman buruk dengan sokongan pelanggan atau mengalami masalah prestasi yang mungkin mengubah fikiran anda mengenai host yang anda pilih. Dalam semua kes ini, anda boleh menuntut bayaran balik dan membawa laman web anda ke tempat lain.

Jaminan pulangan wang standard industri adalah 30 hari, tetapi beberapa hos web seperti InMotion Hosting menawarkan tempoh pengembalian wang yang setinggi 90 hari.

4. Memutuskan Hos Berdasarkan Harga Sendiri

Mendapatkan pilihan hosting yang paling murah dengan andaian bahawa mereka semua sama tidak akan memberi anda rancangan hosting terbaik, tetapi tidak akan memilih yang paling mahal dengan mempercayai bahawa ia lebih baik daripada yang lain.

Kuncinya adalah mencari pakej hosting yang mempunyai semua ciri, sumber daya, dan jaminan yang anda sukai dan perlukan.

Sebab lain mengapa sukar untuk membuat keputusan berdasarkan harga adalah kerana banyak syarikat hosting membuat pakej hosting mereka untuk memasukkan pelbagai percuma yang mungkin tidak ditawarkan secara percuma oleh host lain.

Sebagai contoh, anda mungkin mendapat domain percuma dengan beberapa hos, tetapi hos lain mungkin meminta anda membayar lebih banyak untuknya. Begitu juga dengan alat keselamatan, alat membina laman web, sandaran, dan faedah lain.

Semasa membandingkan harga di seluruh hos web, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat:

 • Harga yang dipaparkan mungkin merupakan harga promosi yang berlaku untuk tempoh pertama kontrak anda dan pakej akan diperbaharui dengan harga yang lebih tinggi pada akhir tempoh;
 • Harga yang dipaparkan mungkin termasuk atau tidak termasuk PPN (PPN biasanya akan ditambahkan semasa pembayaran);
 • Semasa mendaftar untuk jangka masa yang lebih lama (2 atau 3 tahun) anda boleh mendapat potongan harga yang lebih tinggi;
 • Tidak semua host web membenarkan pembayaran bulanan, jadi harga yang diiklankan mungkin berlaku hanya jika anda mendaftar untuk jangka waktu kontrak minimum dan membayar di muka.

Intinya adalah bahawa cara merancang harga dapat sangat berbeza dari satu syarikat ke syarikat.

5. Tidak Tahu Mengenai Sekatan

Setiap kali anda melihat perkataan Percuma atau Tidak Terbatas yang dikaitkan dengan hosting web, selalu anggap bahawa terma dan syarat terpakai dan berunding dengan Syarat Perkhidmatan, tidak kira betapa membosankannya.

Sekiranya syarikat hosting menjanjikan ruang cakera dan lebar jalur yang tidak terhad, maksudnya ialah anda tidak akan dikenakan bayaran dengan jumlah sumber yang anda gunakan, tetapi itu tidak bermaksud tidak ada had. Sumber daya selalu dibatasi dan apabila laman web anda mula memerlukan lebih banyak lagi, laman web anda akan menjadi perlahan dan bahkan tidak dapat dilayari, melainkan anda meningkatkan ke rancangan dengan lebih banyak sumber.

Selain sekatan yang berlaku untuk sumber daya, ada juga batasan mengenai jenis konten yang dapat Anda hoskan di akun dan sekatan berkaitan streaming. Beberapa hos tidak membenarkan anda mengehoskan kandungan dewasa di akaun anda, yang lain tidak menyokong penstriman.

Ringkasnya: jangan lewatkan cetakan yang baik dan hubungi pasukan sokongan tuan rumah anda jika anda mempunyai syarat khas untuk laman web anda.

Malangnya, anda perlu meneliti syarikat hosting dan rancangan hosting ketika berusaha mencari yang sesuai untuk laman web anda. Mudah-mudahan, artikel kami dapat membantu anda memanfaatkan aspek terpenting dalam memilih rancangan hosting yang sesuai dan mengelakkan daripada melakukan kesilapan sepanjang perjalanan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map