8 Mesti Mempunyai Kerangka Kerja Python GUI untuk Budding Web Developers

01.06.2020
Artikel & Lagi ... '8 Mesti Mempunyai Kerangka Kerja Python GUI untuk Budding Web Developers
0 6 мин.

pembangun laman web python gui


Membangunkan adalah komponen penting dalam membina laman web dan menjadikannya tinggi berdasarkan asas yang lebih kuat. Terdapat banyak bahasa pengekodan yang dapat dimanfaatkan oleh pembangun, sedangkan Python adalah pemain teratas di antara semua. Ini telah terbukti sebagai alat interaktif untuk pembangun.

Pengaturcara boleh mula menulis kod tepat di Python, yang mengharuskan mereka mengetahui kata kunci tertentu. Salah satu pilihan ialah mendapatkan lebih banyak dan lebih banyak pandangan mengenai kata kunci yang mudah digunakan di Python, tetapi yang lain adalah mendapatkan bantuan dari antara muka pengguna grafik (GUI).

GUI memaparkan senarai kata kunci yang paling relevan dengan aplikasi yang ingin anda hasilkan. Oleh itu, pembangun boleh memilih kata kunci dan meneruskan pengekodan dengan mudah. Seorang pembangun web yang baru dan memerlukan bantuan untuk memulakan pengekodan di python, dia dapat menggunakan kerangka kerja GUI. Dalam catatan ini saya kongsikan beberapa kerangka kerja berharga yang merentas platform dan mudah digunakan.

1. Kivy

Lawati Laman Web »

Kivy adalah projek menarik untuk pemaju dan dilesenkan oleh MIT. Ia didirikan pada OpenGL ES 2 yang membolehkan pemaju membuat antara muka pengguna yang baru dengan pantas. Sebagai kerangka yang didorong oleh acara, ia didasarkan pada gelung utama yang menjadikannya penyelesaian yang dapat dipercayai untuk mengembangkan permainan. Panggilan balik dibuat dari pandangan utama pada frekuensi yang telah ditentukan atau pencetus sekali sahaja.

Ini dianggap sebagai salah satu kerangka kerja kuat yang menguruskan semua mengenai animasi, widget, dan bahasa selain menguraikan antara muka pengguna. Kivy serasi dengan pelbagai sistem operasi yang merangkumi MacOSX, Windows, Linux, Raspberry Pi, Android, dan iOS. Kod sumber terbuka memberikan kebebasan kepada pemaju untuk menyesuaikan rangka kerja dengan memasang salah satu daripada 20 widget yang ada atau mengubah kod.

2. PyQT

Lawati Laman Web »

PyQT dikembangkan dengan bahasa pengaturcaraan C ++ dan paling digemari antara kerangka lintas platform. Pembangun dikehendaki memperoleh lesen komersial untuk terus mengerjakan projek pelanggan mereka, sedangkan pemula dan pemula dapat menggunakan versi Qt percuma melalui lesen komuniti.

PyQt telah lama berkhidmat untuk komuniti pemaju dan baru-baru ini diambil alih oleh Nokia. Para pemaju lebih menyukainya kerana perpustakaan API yang hebat dan alat berguna yang digunakan oleh banyak industri. Kombinasi Qt dan Python dalam kerangka ini membolehkan pengekod sama ada memulakan pengekodan dari awal atau menggunakan dialog visual dari pereka Qt.

3. Tkinter

Lawati Laman Web »

Tkinter sering ditambahkan ke Python secara lalai kerana antara muka penggunanya yang mudah. Kesederhanaan dan antara muka pengguna yang menarik secara grafik menjadikan kerangka ini popular di kalangan komuniti pemaju global. Tarikan tambahan alat ini adalah kod sumber terbuka yang berada di bawah lesen Python.

Sebab kebanyakan pemaju beralih ke Tkinter adalah ketersediaan sumber yang luas dari segi buku rujukan dan kod. Sebagai kerangka kerja lalai, lebih banyak pengekod mengagumi dan lebih memilihnya daripada pemula. Sekiranya anda merancang untuk memulakan dengan alat ini, anda boleh mendapatkan sokongan dan bimbingan dari komuniti pengaturcara yang sangat aktif.

4. WxPython

Lawati Laman Web »

WxPython merupakan satu lagi kerangka sumber terbuka yang dianggap sebagai pembungkus untuk digunakan di atas WxWidgets. WxWidget, yang sebelumnya dikenali sebagai WxWindows, adalah perpustakaan GUI lintas platform yang dikembangkan dalam bahasa pengaturcaraan C ++. Dengan bantuan dialog standard, pembangun dapat memperoleh pengalaman langsung dalam menghasilkan aplikasi dan alat untuk sistem operasi terkenal seperti Windows, Unix, dan Mac.

Selain sumber daya yang luas untuk pengembangan aplikasi dasar, pengekod dapat menggunakan alat lain seperti windows yang dapat digantung, API gambar jalan 2D, dan widget untuk pemprosesan kata dan penyuntingan teks. Pengekodan yang lebih segar boleh mendapatkan panduan dari pelbagai demo yang disediakan oleh WxPython. tutorial juga terbukti berguna dalam memulakan kod.

5. PyGUI

Lawati Laman Web »

PyGUI adalah kerangka rentas platform lain yang sama-sama sesuai untuk Windows, Unix, dan Macintosh. Sekiranya anda cuba membandingkannya dengan kerangka kerja lain yang tersedia, nampaknya agak mudah dan senang digunakan. API PyGUI diselaraskan dengan Python dengan sempurna yang menjadikannya aplikasi ringan untuk pemaju. Ia dikembangkan oleh Dr. Greg Ewing dari University of Canterbury, New Zealand.

Tujuan utama pengembangan aplikasi ini adalah dengan membuat kerangka kerja yang sesuai dengan ekosistem Python tanpa membuat rintangan bagi pengekod. Manfaat utama kerangka ini adalah penyisipan kod ringkas dan pendek antara antara muka pengguna grafik dan python. Ini menunjukkan penambahan kod sebagai bahagian semula jadi dan semula jadi GUI.

6. PySide

Lawati Laman Web »

PySide juga merupakan aplikasi lintas platform yang lengkap dengan alat Qt. Ini adalah alat alternatif yang luar biasa ketika memilih salah satu dari perpustakaan standard. Ia tersedia secara percuma seperti Tkinter yang dibincangkan di atas dalam catatan ini. Nokia, sebuah syarikat pembuatan telefon bimbit terkenal telah memulakan dan bersukan untuk mengembangkan kerangka ini.

Platform yang disokong merangkumi Linux / X11, Maemo, Mac OS X, dan Windows. Membuat kerangka kerja sesuai dengan Andriod sedang berlangsung dan akan segera tersedia untuk digunakan. Ini juga menawarkan alat untuk membuat aplikasi untuk dokumen XML, pangkalan data, jaringan, GUI, dan multimedia. Kekuatan teras PySide adalah keserasian API yang tidak dapat ditandingi dengan PyQt4, yang membantu pengekod berpindah ke kerangka PySide dengan pantas.

7. Libavg

Lawati Laman Web »

Libavg dikodkan dalam C ++ dan menggunakan Python sebagai bahasa skrip. Ini adalah kerangka pihak ketiga yang merangkumi pelbagai sifat seperti memaparkan elemen sebagai pemboleh ubah python, masa yang disetTimeout dan setInterval, sokongan log, mekanisme pengendalian acara utama, dll..

Ia menyokong Windows, Mac OS X, dan Linux. Sebagai aplikasi sumber terbuka, ia dapat digunakan di bawah lesen dari LGPL. Anda boleh menemui banyak pereka, artis media, dan pengekod menggunakan Libavg untuk aplikasi berkaitan media produk. Ini juga mendukung berbagai elemen yang digunakan dalam merancang tampilan yang meliputi teks, gambar, output kamera, video, dan grafik vektor. Sekiranya anda menemui paparan skrin besar yang dipasang di pusat membeli-belah untuk membiarkan anak-anak bermain permainan melalui fungsi berbilang sentuhan, kemungkinan besar, ia akan menjadi produk libavg.

8. PyGObject

Lawati Laman Web »

PyGObject adalah aplikasi berkod yang baik untuk Python untuk membantu pembangun bekerja dengan berkesan pada Projek GNOME dan aplikasi yang disokong oleh GTK +. GTK + adalah aplikasi lengkap yang menjamin keserasian GUI dengan sistem operasi lain. Menjadi widget lintas platform, ia menyokong Windows, Mac OSX, dan Linux.

Ia mempunyai integrasi dengan GObject yang merupakan aplikasi lintas platform dengan penawaran kelas asas dan bentuk umum, yang dapat dibuktikan sumber yang berguna untuk pangkalan kod dan projek lain.

Perkataan Akhir

Ini adalah nama-nama terkenal di antara kerangka GUI yang berguna untuk profesional seperti untuk pemula. Menjamin projek pembangunan web pastinya lebih mudah, tetapi pengekodan dengan mudah dan tepat cukup sukar. Dengan bantuan kerangka GUI, seseorang hanya dapat menggunakan kata kunci untuk kod daripada menghabiskan waktu dalam meneliti untuk itu.

Asad Ali adalah pakar pemasaran digital dengan pengalaman luas selama 7 tahun dalam eCommerce SEO, pengoptimuman reka bentuk dan pengalaman pengguna. Dia kini bekerja di GO-Gulf, yang terkemuka agensi pembangunan web berpusat di sektor korporat Dubai. Anda boleh menghubunginya LinkedIn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector