Adakah Blogging Betul Mati? Apa Yang Harus Anda Lakukan?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Adakah Blogging Betul Mati? Apa Yang Harus Anda Lakukan?
0 6 мин.

blogging sudah mati


Sering kali, kelangsungan hidup blog dipertanyakan. “Akhir blogging” atau “blogging is dead” adalah istilah kiamat yang telah melingkari profesi blogging dalam beberapa tahun terakhir. Tetapi adakah blogging benar-benar mati, dan adalah 2018 tahun yang akhirnya akan memberikan ciuman kematian kepada blog?

The blog pertama dibuat pada tahun 1994, dan sejak itu, blog telah menjadi salah satu bahagian penting dalam kandungan. Tetapi blog dan blogger hari ini sangat berbeza dengan blog tahun sebelumnya. Sebagai permulaan, hari ini, persaingan di blogosphere jauh lebih sengit daripada dulu.

Platform seperti WordPress, Tumblr, Reddit atau Squarespace telah menjadikan blog dapat diakses oleh semua orang, memungkinkan munculnya ratusan juta blog, merangkumi pelbagai jenis minat dan profesi.

Oleh itu, dari mana timbulnya ketakutan bahawa blogging mati??

Fatalis ingin menjelaskan perkara ini dengan menunjukkan fakta bahawa kandungan digital lain – misalnya, kandungan video – menarik orang ramai yang lebih besar dan lebih besar sehingga menjejaskan kandungan berasaskan teks. Juga, carian dalam Trend Google menunjukkan penurunan yang ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk carian istilah seperti “blog” dan “blogging”.

Tetapi inilah idea baru: Bagaimana jika blog tidak mati, tetapi – seperti semuanya – hanya berubah?

Apa Yang Dikehendaki Blogging?

Sekiranya anda baru bermula dengan menulis blog atau anda seorang blogger profesional, semua perbincangan mengenai azab yang akan berlaku di blog mungkin akan membuat anda kecewa, tetapi kami di sini untuk memberi jaminan bahawa blog yang baik tidak akan ditimpa bencana dalam waktu dekat.

Memang, carian Google untuk istilah “blog” atau “blogging” telah mengalami penurunan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi seseorang bertanya-tanya apakah ini disebabkan terutamanya kerana istilah tersebut telah menjadi pengertian yang terkenal dan meluas, dan mencari “apa itu” blog “atau” makna blog “menjadi tidak perlu, oleh itu penurunan dalam carian. Sebaliknya, carian untuk istilah seperti “cara memulakan blog”, “platform blog terbaik”, atau “platform blog percuma” pastinya mengalami peningkatan.

Oleh itu, jika blog hanya berubah, apa yang berbeza dengannya, dan apa yang harus anda lakukan untuk mengikuti perubahan ini?

Gulung Dengan The Times

Selalu akan ada tren baru dalam industri blogging, beberapa di antaranya akan memudar, sementara yang lain akan tetap seperti apa sahaja.

Sebagai blogger, anda harus melihat trend mana yang boleh anda manfaatkan untuk meningkatkan jumlah pembaca atau pelanggan anda, tetapi utas dengan teliti dan jangan melaksanakan perubahan besar sehingga anda yakin pada diri anda bahawa trend ini sesuai untuk anda atau di sini untuk tinggal. Malah jenama besar diketahui gagal: Walaupun platform media sosial Facebook melonjak naik, Google+ gagal.

Untuk mengelakkan diri dari menembak kaki sendiri, lakukan penyelidikan anda mengenai bagaimana pembaca anda menggunakan kandungan dan sesuaikan strategi blog anda agar sesuai untuk pembaca anda.

Ketik Ke Multiverse Kandungan

Walaupun 20 tahun yang lalu teks adalah satu-satunya kandungan yang dapat anda gunakan untuk menghiburkan pembaca, kenyataannya hari ini adalah bahawa kandungan mempunyai banyak bentuk – video, infografik, gif, podcast, eBook, dll. Blogging semakin berubah menjadi blog video atau vlog, dengan YouTube menjadi salah satu saluran pilihan untuk menyampaikan video ini.

Tetapi ini tidak bermaksud bahawa kandungan berasaskan teks sudah selesai dan habis. Artikel sangat penting untuk memberikan nilai kepada pembaca anda dan untuk mendapat ranking yang baik di mesin carian. Cuma artikel dan catatan harus dipelbagaikan dengan jenis kandungan lain juga.

Jangan takut untuk memanfaatkan pelbagai kandungan untuk menyemarakkan blog anda dengan pelbagai jenis kandungan yang dihantar di pelbagai saluran.

Bercakap mengenai saluran penyampaian kandungan, blog anda seharusnya bukan satu-satunya saluran di mana pembaca anda dapat menggunakan kandungan anda. Selain menggunakan kandungan video dan YouTube, anda juga harus menjalankan senarai surat dan buletin. E-mel masih merupakan platform yang kuat dan stabil untuk berkomunikasi dengan pembaca anda dan menyampaikan kepada mereka kandungan yang diperibadikan.

Pastikan anda meluangkan masa untuk mengembangkan senarai surat anda, dan meningkatkan kadar pembukaan e-mel dengan menggunakan alat yang melacak penanda aras pemasaran e-mel seperti kadar pembukaan e-mel, kadar klik, pantulan lembut, pantulan keras, berhenti berlangganan, dll. Parameter ini dapat membantu anda merancang dengan lebih baik e-mel dan membuat penyesuaian yang diperlukan.

Menjadi Guru Media Sosial

Suka atau tidak, media sosial sedang berlaku. Platform seperti Facebook, Reddit, Instagram, Twitter, Tumblr atau Pinterest adalah tempat pertemuan maya berjuta-juta orang di seluruh dunia. Menurut Statista, kekuatan rangkaian sosial dijangka meningkat sehingga mencapai 2.96 bilion pengguna di seluruh dunia pada tahun 2020. Menurut anggaran yang sama, pekerja global menghabiskan, rata-rata, 109 minit setiap hari di rangkaian sosial.

Sekiranya anda belum menggunakan platform media sosial, kami sarankan untuk mengikuti saluran media sosial yang berbeza yang berfungsi untuk niche anda dan mengembangkan strategi media sosial yang dapat mendorong lebih banyak pelanggan atau pembaca ke blog anda.

Platform media sosial dapat membantu meningkatkan kesedaran dan keterlibatan jenama dengan pelanggan anda, dan anda boleh mendapatkan maklum balas masa nyata mengenai kandungan anda dengan mengukur suka, perkongsian, komen dan parameter lain.

Bersedia Untuk Mudah Alih

Pencarian mudah alih telah menjadi carian utama di enjin carian. Semakin banyak orang menggunakan kandungan di telefon bimbit dan membeli-belah dalam talian di telefon mereka. Google telah memperhatikan peralihan ini ke dunia mudah alih dan bertindak balas dengan mengumumkan pengindeksan pertama mudah alih pada tahun 2017.

Sekiranya blog anda tidak mempunyai reka bentuk yang responsif dan tidak berfungsi dengan baik di telefon bimbit, anda mungkin melihat kedudukan mesin pencari anda merosot dan kadar pengabaian meningkat.

Mempunyai blog yang kelihatan baik di telefon bimbit akan memastikan bahawa anda tidak akan kehilangan lalu lintas yang berasal dari carian mudah alih.

Pemikiran Akhir

Sekiranya anda melihat penurunan kedudukan anda atau penurunan penglibatan, penukaran, penjualan, atau pelanggan, itu tidak bermaksud bahawa blog sebagai industri hampir pupus dan anda harus melompat. Ini bermaksud bahawa menulis blog seperti yang anda tahu mungkin tidak lagi berfungsi seperti dulu, dan sudah tiba masanya untuk anda mengubah jenis kandungan yang anda keluarkan, cara anda memasarkan blog anda, dan cara anda berhubung dengan khalayak anda.

Menganalisis tren baru dalam bidang anda, bereksperimen dengan cara untuk menarik kembali khalayak anda yang ada, bercabang di platform media sosial, dan mempelbagaikan kandungan anda adalah beberapa cara anda dapat “menghidupkan kembali” blog yang mungkin semakin pudar.

Blogging Tidak Mati!

Selama bertahun-tahun blogging telah melalui banyak perubahan. Anda harus menyesuaikan diri dengan perubahan ini dan menjadikan blog berfungsi untuk anda. Mulakan blog anda di InMotion hosting – disertakan domain percuma.

Mulakan Blog Anda Sekarang »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector