Adakah VPN Melindungi Privasi Anda?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Adakah VPN Melindungi Privasi Anda?
0 7 мин.

vpn sangat melindungi privasi


Rangkaian Peribadi Maya (VPN) membolehkan anda berkomunikasi melalui rangkaian dengan cara peribadi, selamat dan disulitkan. VPN yang berbeza menggunakan kaedah dan tahap penyulitan yang berbeza. Sebilangan mungkin lebih kuat daripada yang lain dan melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk menyulitkan data anda.

Apa yang dilakukan oleh VPN?

VPN dapat menyulitkan data anda untuk membuat sesi anda selamat dari sesiapa yang ingin mengetahui apa aktiviti anda di web. VPN dapat menekan lalu lintas di pelayan, memberikan Anda akses yang lebih besar ke data yang ingin anda muat turun atau streaming. Ia dapat menutupi alamat komputer (IP) anda untuk melindungi identiti anda dari dilacak ketika melakukan aktiviti di web. Contohnya, jika anda berada di Denmark dan anda ingin mengakses US Netflix di Denmark, anda harus menggunakan VPN. Jadi, a VPN akan membolehkan anda mengakses Netflix dan kandungan versi Amerika dengan membenarkan anda menggunakan alamat IP AS. VPN membolehkan akses tanpa had dan selamat ke apa sahaja di internet. Ia melindungi maklumat peribadi anda dari penggodam di internet terbuka.

Adakah Anda Betul Memerlukan VPN?

Sekiranya anda berada di internet, ada seseorang yang menginginkan maklumat anda. Ini terdiri dari pengiklan yang ingin menjual barang kepada anda, hingga orang yang ingin mengangkat maklumat akaun bank anda untuk aktiviti yang lebih berbahaya.

Sekiranya anda menyambung ke internet awam atau melalui apa-apa seperti hotspot di lapangan terbang, anda mesti menggunakan VPN pada peranti anda. Pelakon jahat suka melepak di lokasi-lokasi ini dan mengintai peranti yang tidak selamat.

Baca: 10 Sebab Mengapa Anda Perlu Menggunakan VPN

Dos dan Larangan WiFi Awam

Semasa menggunakan hotspot awam dan WiFi tanpa perlu mempertimbangkan perkara berikut dan jangan lakukan dan pastikan keselamatan peranti anda.

Adakah

 • Andaikan sebarang pautan mencurigakan. Periksa alamat dengan teliti.
 • Minta pekerja mengesahkan nama rangkaian. Peretas suka menggunakan rangkaian bernama serupa dengan rangkaian sebenar. Contohnya, CoffeeWiFiFree dan CoffeeFreeWiFi. Bagaimana anda tahu yang mana yang sebenarnya?
 • Hanya melayari laman web yang tidak perlu anda masukkan maklumat peribadi.
 • Simpan log masuk laman web lain seperti bank atau yang memerlukan log masuk untuk rangkaian selamat.

Jangan

 • Jangan aktifkan perkongsian fail semasa menggunakan WiFi.
 • Jangan biarkan WiFi disambungkan apabila anda tidak memerlukan sambungan lagi.
 • Jangan biarkan peranti anda tanpa pengawasan, malah pergi ke bilik mandi.
 • Jangan melakukan perbankan atau mengerjakan sesuatu yang mempunyai data sensitif semasa dihidupkan WiFi awam.
 • Jangan e-mel apa-apa yang sensitif.

Mengingat senario di atas, mungkin lebih baik menggunakan VPN untuk peranti mudah alih dan komputer riba jika anda bergantung pada sambungan WiFi awam. Penggodam tidak dapat memasuki hubungan ini, dan walaupun mereka melakukannya, mereka hanya akan memperoleh data yang disulitkan yang tidak dapat mereka lakukan.

Dengan VPN, anda akan dapat menghantar e-mel sensitif, bank, dan melakukan aktiviti yang anda perlukan untuk selamat di peranti anda, dan anda akan dilindungi daripada sesiapa sahaja yang berada di WiFi yang ingin membahayakan anda. Anda hanya perlu mencari pencuri kehidupan sebenar dan mereka yang akan mengakses peranti anda secara fizikal.

VPN Berbayar Berbanding Percuma

Terdapat beberapa perkhidmatan VPN percuma di luar sana, tetapi mereka cenderung lebih rendah daripada perkhidmatan berbayar. Berikut adalah perbezaan antara VPN percuma dan berbayar:

Kelajuan internet

VPN percuma mendorong iklan ke peranti anda, memperlahankan sambungan anda. Sekiranya anda merancang untuk mengalirkan kandungan, aliran anda akan perlahan dengan VPN percuma. Sekiranya anda mahukan keupayaan streaming atau permainan pantas yang mantap, anda memerlukan sambungan pantas. Sambungan tersebut dilengkapi dengan perkhidmatan berbayar.

Privasi

VPN percuma boleh menyampaikan maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga. Hampir semua VPN berbayar mempunyai dasar tanpa log yang bermaksud bahawa aktiviti dalam talian anda selamat dan tanpa nama.

Lokasi pelayan

VPN percuma mempunyai sejumlah kecil lokasi pelayan. Sambungan ke pelayan ini menjadi sukar. Dengan VPN berbayar yang baik, terdapat banyak pelayan dan banyak negara yang boleh dipilih.

Penyulitan data

VPN percuma menggunakan alat penyulitan asas. Alat ini sering kali gagal dan membocorkan lokasi dan data anda. VPN berbayar menggunakan alat dan protokol yang lebih maju yang melindungi identiti dan data anda dalam talian.

Sambungan serentak

Sekiranya anda mempunyai banyak peranti mudah alih dan desktop di rumah anda, anda mungkin perlu mempunyai beberapa sambungan. VPN berbayar menawarkan beberapa sambungan serentak, sementara VPN percuma hanya untuk satu sambungan.

Cara Memilih VPN Terbaik

Anda yakin bahawa anda perlu memiliki VPN untuk melindungi identiti dan aktiviti anda dalam talian, tetapi terdapat begitu banyak penyedia. Bagaimana anda boleh memilih? Terdapat beberapa ciri yang harus anda cari semasa menilai penyedia VPN:

 • Penyulitan data yang boleh dipercayai

Pada masa ini, protokol terbaik adalah protokol OpenVPN, PPTP, L2TP / IPSec. Sekiranya anda ingin tetap selamat semasa streaming, permainan, atau torrent, pastikan VPN anda menggunakan salah satu protokol ini.

 • Tiada dasar log

Pastikan perkhidmatan VPN anda tidak mencatat aktiviti anda. Banyak VPN percuma berkongsi maklumat anda dengan pihak ketiga. Dan beberapa VPN berbayar mencatat lalu lintas anda.

 • Pelbagai pilihan pelayan VPN

Anda ingin mempunyai pilihan untuk menyambung ke beberapa pelayan di seluruh dunia untuk melihat kandungan dari negara-negara tersebut. Ini adalah satu lagi ciri yang perlu diperhatikan. Walaupun anda masih perlu mempunyai akaun Hulu dll., Kandungan yang mereka tawarkan bertukar ketika anda membuka sekatan geo dengan menukar alamat IP anda.

 • Berbilang sambungan

Sekiranya anda mempunyai banyak peranti atau menghubungkan isi rumah anda, lebih murah anda menggunakan VPN yang mempunyai banyak sambungan serentak. Dengan cara ini anda tidak perlu membeli banyak akaun.

 • Tempoh percubaan

Untuk pertama kalinya pengguna VPN, tawaran percubaan percuma atau jaminan wang dikembalikan adalah ciri yang baik untuk dimiliki. Pastikan anda membaca perincian tawaran sebelum anda mendaftar.

Pastikan anda membaca ulasan dan penilaian bebas seperti ThatOnePrivacySite.net untuk melihat apakah VPN yang anda pilih mempunyai ciri-ciri yang paling penting bagi anda.

Adakah VPN Melindungi Privasi Saya?

VPN dengan sesuatu yang disebut “kill-switch” langsung memutuskan anda dan membunuh semua proses yang telah dipilih sebelumnya. Oleh itu, jika anda mengalami sesuatu yang pelik dengan sambungan anda dan anda merasakan komputer anda berada dalam bahaya, anda boleh menggunakan pilihan ini.

Alat lain yang berguna adalah IPLeak.net yang akan memberitahu anda apakah VPN anda sudah berjalan dan berjalan dan apakah itu membocorkan alamat IP anda, atau menggunakan alamat IP yang anda pilih.

VPN menjadikan penyedia perkhidmatan internet anda tidak dapat memberitahu apa yang anda lakukan dan di mana. Oleh itu, ia tidak dapat log atau menjejaki maklumat ini untuk menyimpannya jika ini adalah kebiasaan atau undang-undang tempat anda tinggal (melihat anda Amerika Syarikat). Beberapa VPN yang berpusat di AS sepertinya merasa mereka wajib menyimpan log, sementara VPN EU menyatakan bahawa undang-undang penyimpanan tidak berlaku untuk mereka. Bila dan jika VPN EU diminta untuk data dengan panggilan pengadilan, mereka wajib mematuhi, hanya tidak akan ada data untuk diberikan.

Masalah lain ialah, anda menghantar data anda ke VPN, dan anda mungkin memilih yang menyimpan log dan tidak mempunyai keselamatan data yang hebat. Anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai perkhidmatan yang bereputasi yang tidak akan menjual data anda. Inilah sebabnya mengapa anda harus menjauhi perkhidmatan percuma … entah bagaimana mereka perlu menjana wang.

Kesimpulannya

VPN dapat melindungi privasi anda. Nasihat terbaik adalah memilih penyedia perkhidmatan VPN tanpa log yang tidak berpusat di AS di mana beberapa undang-undang yang paling ketat berkaitan dengan pelacakan dan penyimpanan data. Lakukan kajian anda dan pastikan anda mempunyai semua ciri yang anda perlukan dan inginkan dalam VPN. Awasi perubahan undang-undang EU yang berubah kerana mereka juga mempertimbangkan undang-undang yang dapat mempengaruhi cara kerja VPN.

Bram Jansen adalah pakar privasi dalam talian. Dia membantu perniagaan mengamankan maklumat mereka dalam talian. Dia menawarkan petua dan nasihat untuk melindungi syarikat dari masalah biasa dan untuk menjamin mereka melindungi privasi media dalam talian dan sosial mereka. Apabila tidak bekerja, Bram menikmati aktiviti berkayak dan mendaki gunung.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector