Amalan Penyulingan untuk Membangun Laman Web Mesra Bergerak

membina laman web mesra mudah alih


Pada tahun 2015, Google mengeluarkan algoritma “Mobilegeddon” seperti laman web yang dihukum yang tidak mesra telefon bimbit. Sesuai dengan algoritma ini, kedudukan laman web yang tidak mesra seluler akan menurun.

Seperti yang anda lihat, telefon bimbit telah mengatasi desktop dan komputer riba dan merupakan peranti yang paling banyak digunakan untuk melayari internet. Google telah mendorong perniagaan untuk berfikir tentang mudah alih terlebih dahulu.

pertumbuhan trafik data mudah alih global

Ini bermaksud bahawa pereka grafik dan pemasar perlu memperluas visi mereka melepasi desktop dan komputer riba semasa bekerja di laman web.

Apa itu laman web mesra mudah alih?

apa itu laman web mesra mudah alih

Seperti namanya, laman web mesra mudah alih adalah laman web yang direka, dibangunkan dan dioptimumkan supaya laman web dapat berjalan lancar di telefon bimbit – lebih rumit dan mustahak daripada yang sepertinya. Pada tahap paling asas – pengguna mahukan kandungan yang senang dilihat pada peranti mudah alih.

Sekiranya teks anda terlalu kecil, atau gambar tidak dimuat, pengguna akan kesal dan pergi. Oleh itu, sangat penting untuk mempunyai kandungan dengan ukuran yang tepat. Malangnya, sukar untuk dilaksanakan kerana telefon pintar, tablet terdapat dalam pelbagai saiz dan resolusi; oleh itu tidak ada format tetap untuk memaparkan kandungan dengan sempurna pada peranti ‘setiap’.

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda mengoptimumkan laman web anda untuk mudah alih.

Elakkan membuat laman web mesra mudah alih yang berasingan:

elakkan membuat laman web mesra mudah alih yang berasingan

Untuk mempermudah pelaksanaannya, kadang-kadang para pereka, sambil merancang laman web untuk mudah alih, memutuskan untuk memotong kandungan agar ‘sesuai’ dan bahagian mana yang tidak akan ditunjukkan di telefon bimbit. Namun, kami tidak dapat mengendalikan jenis konten apa yang ingin dilihat oleh pengguna dan tidak mungkin untuk membuat ruang yang terpisah untuk mudah alih selain dari desktop.

Google akan menghukum anda jika mengetahui bahawa anda mempunyai kandungan yang sama untuk dua laman web yang sama – satu adalah versi desktop dan / atau komputer riba sementara yang lain adalah versi mudah alih kerana hanya ada satu Google. Oleh itu, jangan berfikir untuk membuat laman web yang berasingan untuk mudah alih.

Gunakan reka bentuk responsif:

gunakan templat reka bentuk responsif

Reka bentuk responsif membolehkan pembangun laman web membuat laman web yang dapat dilihat dengan mudah pada pelbagai saiz peranti. Ini mengurangkan jumlah usaha tambahan yang harus dilakukan oleh pembangun untuk menjadikan laman web serasi dengan saiz peranti yang berbeza.

Reka bentuk responsif menggunakan gambar yang fleksibel, susun atur yang fleksibel dan pertanyaan media lembaran gaya yang melonjak. Apabila reka bentuk responsif ini digunakan di laman web, halaman web akan dapat mengesan ukuran dan kedudukan layar pengguna dan kemudian menyesuaikan susun atur halaman web dengan sewajarnya.

Gunakan pertanyaan media:

Pertanyaan media membolehkan anda bertanya pada peranti mengenai ukurannya dan kemudian mengarahkan penyemak imbas untuk memaparkan perkara yang mengikuti sekumpulan CSS yang telah anda tetapkan dalam kod:

contoh pertanyaan skrin media

Pertanyaan media adalah bahagian penting di laman web yang paling mudah digunakan tetapi sebelum itu, anda perlu memastikan bahawa sistem dikonfigurasikan dengan betul untuk semua peranti yang sedang digunakan – bukan hanya dua atau tiga peranti mudah alih yang paling popular. Simpan senarai peranti atau anda boleh mengambil langganan untuk mendapatkan maklumat ini.

Gunakan kerangka kerja seperti Bootstrap:

Untuk bahagian depan, anda boleh menggunakan kerangka kerja yang tersedia secara percuma seperti Asas 3, Kerangka Rangka kerja percuma terbaik adalah Bootstrap Twitter.

gunakan rangka bootstrap

Bootstrap adalah kerangka depan yang direka untuk skala halaman web laman web anda dengan cepat dan tidak dapat dielakkan ke mana-mana peranti. Menjalankan sistem pra-binaan jauh lebih mudah daripada membuat kod baru untuk setiap kemungkinan kombinasi anda sendiri (dan bahkan mengujinya) – dan jauh lebih rendah.

Tetapi sebelum anda mula menggunakan kerangka kerja apa pun, pastikan untuk mengetahui apakah kerangka tersebut sepenuhnya sesuai dengan laman web dan tujuan anda. Semakin banyak kod dan fungsi tersuai di laman web anda, semakin sukar untuk memastikan semuanya berfungsi dengan lancar pada peranti mudah alih; dapatkan pertolongan daripada pakar sekiranya anda menghadapi kesukaran.

Sentiasa gunakan Meta Tag maya:

Pandangan adalah kawasan maya yang digunakan oleh mesin tafsir penyemak imbas untuk menentukan bagaimana kandungannya diperkecil dan diukur. Walaupun begitu, ia adalah kod penting semasa membina pengalaman berbilang peranti. Tanpa kod ini, laman web anda tidak akan berfungsi dengan baik pada peranti mudah alih.

Teg pandang pandang memberitahu penyemak imbas anda bahawa halaman perlu dimuat di layar. Terdapat banyak konfigurasi lain yang boleh anda nyatakan untuk mengawal kawasan pandang anda. Berikut adalah yang disyorkan untuk digunakan pada awal dokumen:

Sifar dengan reka bentuk yang lebih sederhana:

gunakan reka bentuk responsif yang mudah

Perbezaan ketara antara laman web desktop dan mudah alih adalah bahawa orang lebih suka reka bentuk laman web yang mudah ketika melihat di telefon bimbit. Ini adalah perkara dunia nyata seperti perkara lain – perkara yang besar dan rumit menjadi perlahan pada peranti mudah alih dan salah satu tuntutan utama pengguna adalah agar kandungan laman web tersedia dengan serta-merta.

Menjaga reka bentuk yang sederhana juga memudahkan untuk menarik perhatian penonton terhadap kandungan yang anda mahu lihat – pengguna mudah alih mempunyai jangka masa yang sangat singkat dan anda sangat berminat untuk memastikan reka bentuknya sederhana daripada melabur di kompleks tema.

Jangan sekali-kali mengabaikan Ukuran Font dan Ukuran butang:

Ukuran fon dan saiz butang di laman web anda sangat penting untuk peranti mudah alih. Ukuran fon hendaklah sekurang-kurangnya 14 piksel. Ini mungkin kelihatan besar, tetapi lebih baik daripada membuat pengguna mengezum masuk untuk membaca kandungan anda; permudahkan untuk mereka dengan menyesuaikan fon dengan kejelasan maksimum. Satu-satunya masa apabila anda harus menggunakan fon yang lebih kecil (minimum 12px) terdapat pada label atau borang.

jangan abaikan saiz fon

Sekarang ke butang, semakin besar butang, semakin baik – ini akan mengurangkan kemungkinan pengguna menekan butang yang salah atau hilang menekan butang. Seperti garis panduan Apple, cadangkan saiz butang sekurang-kurangnya 44 piksel hingga 44 piksel. Dengan bantuan garis panduan ini, anda akan meningkatkan pengalaman pengguna anda dan meningkatkan kadar penukaran untuk E-commerce.

Menambah saiz gambar:

Semasa berurusan dengan peranti mudah alih, tujuannya adalah untuk memiliki ukuran fail terkecil untuk gambar sambil tetap kelihatan tajam dan kaya pada skrin apa pun yang dilihat. Sebabnya ialah lebar jalur peranti mudah alih jauh lebih sedikit berbanding dengan desktop atau komputer riba dan dengan itu menyebabkan masa memuatkan lebih lama.

Oleh itu, jika anda ingin membuat penonton memuat turun fail 1MB hanya untuk melihat gambar kecil, mereka akan merasa jengkel dan meninggalkan laman web.

Keramahan mudah alih bukan sekadar mempunyai laman web yang bagus – tetapi juga meningkatkan pengalaman pengguna dan masa memuat. Mengecilkan ukuran gambar menggunakan lebih sedikit data (menyimpan data pelan data terhad), membantu memuatkan halaman dengan lebih cepat dan meninggalkan kesan positif dari laman web anda.

Singkirkan zum lalai:

Zum automatik boleh merosakkan elemen susun atur, khas untuk gambar dan navigasi. Ia mungkin kelihatan kecil atau terlalu besar pada susun atur anda. Untuk menyelesaikan masalah ini, gunakan tag meta viewport untuk mengatur pemboleh ubah tersuai dalam kandungan. Pastikan anda menambahkan tag dalam HTML anda:

Cuba gunakan fon standard:

Font yang disesuaikan dan kreatif menjadikan laman web anda kelihatan bagus tetapi sekiranya terdapat peranti mudah alih, pengguna tidak ingin diminta untuk memuat turun fon untuk melihat halaman web. Kemungkinannya mereka tidak akan memuat turun fon dan berpindah ke beberapa laman web lain.

Walaupun sebahagian besar fon dipasang di peranti mudah alih dan oleh itu anda akan dapat menggunakannya dalam reka bentuk laman web anda. Terdapat satu perkara lagi yang perlu diingat bahawa, walaupun – beberapa fon lebih mudah atau sukar untuk dibaca semula dengan saiz yang berbeza, jadi pastikan anda memeriksa kebolehbacaan fon sebelum menggunakannya dalam reka bentuk anda.

Ingatlah, arahannya:

Rata-rata desktop atau komputer riba melintang, tentu saja kita menatal ke atas dan ke bawah tetapi luas. Telefon pintar, sebaliknya, licik dan memfitnah, oleh itu lebar kandungannya mungkin berbeza dan oleh itu perlu dipertimbangkan. Semasa anda membuat video, gambar, drop-down, ingat arah yang akan digunakan orang semasa melihat kandungannya.

Jangan takut untuk bergantung pada profesional untuk membetulkan laman web anda dan menjadikannya mesra jika ada yang gagal. Ini mungkin memerlukan sedikit pelaburan tetapi dengan pengguna mudah alih yang semakin meningkat dan algoritma yang dikemas kini oleh Google, pelaburan ini mungkin terbukti dapat dikira.

Bawa pulang:

Dengan dunia yang bergerak, sangat penting untuk memastikan laman web anda mudah alih dan sebenarnya, sesuatu yang melebihi jangkaan, barulah anda dapat menarik pengguna ke laman web anda. Pastikan anda membaca garis panduan untuk kemudahan bergerak dan mengambil pendapat daripada pakar sebelum memulakan kerja laman web anda. Saya harap petua ini dapat membantu anda menjadikan laman web anda mesra telefon bimbit. Laman web anda bukan satu-satunya perkara yang perlu mesra telefon bimbit, pastikan pengurusan sosial anda juga mesra telefon bimbit.

Earleen Brown bekerjasama dengan syarikat Perkhidmatan SEO terkenal, Syarikat SEO terkemuka di India. Syarikat pada dasarnya adalah syarikat IT Menyediakan Perkhidmatan SEO India dan telah banyak membantunya dalam meningkatkan kemahiran menulisnya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map