Apa itu cPanel? Mengapa Anda Perlu Menggunakan Web Hosting cPanel?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Apa itu cPanel? Mengapa Anda Perlu Menggunakan Web Hosting cPanel?
0 6 мин.

apa itu cpanel


cPanel, seperti namanya, adalah panel kawalan berasaskan web yang digunakan untuk mengurus pelayan web atau hos berasaskan Linux atau Windows. Ini membolehkan pengguna untuk mengawal alamat e-mel, nama domain, pangkalan data, versi PHP yang berbeza dan hampir setiap aspek pelayan web, sehingga memungkinkan untuk mengatur semua layanan yang dihoskan dalam satu tempat. Dibangunkan oleh syarikat cPanel, cPanel kebanyakan ditulis dalam Perl.

cPanel adalah panel kawalan yang hebat dan dapat disesuaikan, yang berjaya menahan ujian masa, dan mempunyai komuniti aktif di belakangnya, yang dapat membantu anda mengatasi masalah atau kesulitan yang timbul semasa penggunaannya. Populariti dan penggunaan cPanel yang meluas juga disebabkan oleh fakta bahawa ia mempunyai antara muka langsung yang mudah difahami oleh pengguna kali pertama juga. Tetapi ciri peringkat perusahaannya (pengurusan multi-pelayan, sokongan IPV6) menjadikannya sesuai untuk penggunaan yang lebih profesional juga.

Mengakses cPanel

Anda boleh mengakses pemasangan cPanel melalui penyemak imbas web. Alamat panel akan diberikan oleh pelayan atau penyedia hosting anda. Anda tidak perlu takut dengan: 2082 di URL kerana itu adalah nombor port yang cPanel dengar secara lalai. Walau bagaimanapun, anda hanya perlu mengakses cPanel melalui sambungan HTTPS yang selamat, jika tidak, anda mungkin menghadapi risiko pelanggaran keselamatan.

log masuk sambungan selamat cpanel

log masuk cpanel

Antara muka cPanel

Antaramuka cPanel telah diperhalusi selama bertahun-tahun, berulang-ulang, dan antara muka itu sendiri dapat disesuaikan oleh syarikat hosting web yang menawarkan perkhidmatan tersebut, tetapi secara umum mereka mempunyai bahagian utama berikut: Pilihan, Surat, Fail, Pangkalan Data, Domain, Keselamatan dan Log. Antara muka yang senang digunakan dan digilap adalah salah satu dari banyak aspek yang menyumbang kepada populariti panel kawalan ini.

Ciri cPanel

cPanel adalah salah satu panel kawalan yang kaya dengan ciri-ciri luar biasa.

ciri antara muka cpanel

Di bahagian Mel anda boleh mengatur akaun e-mel baru, pengirim, anda dapat mengatur tetapan SpamAssasin, menguruskan senarai e-mel, menentukan tangkapan semua alamat e-mel, dan lain-lain. Sebilangan besar tetapan e-mel dapat dilakukan hanya dengan beberapa klik..

Di bawah Domain, anda dapat mencari Editor Zon Sederhana di mana penyuntingan Zon dapat dicapai dengan mudah. Di sini anda juga dapat menentukan pengalihan dan anda boleh mengedit tetapan domain dan DNS yang lain.

Anda boleh menjumpai PHPMyAdmin yang biasanya digunakan juga. Bahagian pangkalan data ciri lain yang bagus. Pengurusan pangkalan data MySQL dari antara muka web cukup mudah, tetapi jika anda lebih suka MySQL Workbench, cPanel boleh menggunakan “mount” atau menggunakan pangkalan data jauh. Selain MySQL, cPanel juga boleh menguruskan pangkalan data PostgreSQL.

cPanel dilengkapi dengan sistem sandaran yang sangat mudah, yang biasanya terdapat di bahagian Fail. Ia dapat digunakan untuk membuat sandaran bukan penambahan, snapshot dari Pangkalan Data, Fail, tetapan E-mel, atau anda dapat membuat sandaran keseluruhan panel ke satu arkib. Fungsi ini sangat berguna ketika anda ingin berpindah ke host lain, yang juga menawarkan cPanel sebagai panel kawalan. Sekiranya anda ingin beralih dari syarikat hosting ke syarikat lain yang menggunakan panel kawalan tersuai, melakukan migrasi boleh menjadi tugas yang sangat rumit, tetapi tidak jika ia dilakukan dari cPanel ke cPanel. Di sini, di bawah bahagian Fail, anda biasanya menemui halaman tetapan FTP, yang membolehkan anda membuat akaun FTP baru, atau mengedit yang lama. Anda boleh menentukan direktori utama akaun jika anda mahu, tetapi biasanya diisi terlebih dahulu untuk anda.

sokongan pekerjaan cpanel php versi cron

Dengan cPanel, anda biasanya dapat memilih versi dari perisian tertentu yang ingin anda gunakan, dengan hanya beberapa klik anda dapat memilih versi PHP misalnya. Anda masih mempunyai kod PHP lama yang menggunakan mysq_connect dan mysql_query fungsi? Tidak ada masalah, ubah versi PHP ke 5.X dan anda boleh maju. Anda ingin menambah prestasi tambahan dari aplikasi web PHP sebenar anda? Cukup ubah versi PHP ke 7.X dan anda boleh mendapat keuntungan dari jurubahasa PHP yang lebih pantas dari segi masa penghasilan halaman.

Ciri-ciri lain yang perlu disebutkan ialah akses mentah dan dihuraikan dan akses log ralat, jadi pembangun dapat melihat kesalahan tepat yang dihasilkan oleh aplikasi, sementara pemilik laman web dapat melihat statistik akses dan turun naik tren atau tren. Ia mempunyai sokongan pekerjaan cron, anda dapat menentukan pengendali apache kustom anda atau bahkan menambahkan jenis mime tersuai, ia mempunyai kemudahan untuk menyediakan perlindungan kata laluan folder berdasarkan Basic Auth, penyediaan SSL yang mudah digunakan dengan sijil yang ditandatangani sendiri dan / atau generasi CSR.

Sumber hosting

Anda sentiasa dapat melihat penggunaan sumber semasa seperti lebar jalur, penyimpanan, bilangan akaun FTP atau E-mel, bilangan pangkalan data, jumlah e-mel yang dihantar, dll. Beberapa penyedia hosting bahkan menetapkan amaran berdasarkan e-mel jika anda hampir dengan had yang ditetapkan, jadi anda boleh mengambil tindakan segera. Ini dapat membantu anda mendapatkan gambaran keseluruhan yang jelas mengenai sumber hosting anda dan mengawal peruntukannya.

Kebolehpeluasan cPanel

Ciri cPanel dapat diperluas dengan menggunakan pemalam pihak ketiga. Terdapat beberapa plugin siap pakai di Katalog Aplikasi cPanel, tetapi juga dapat diperluas dengan plugin yang ditulis khusus.

cPanel mempunyai JSON API yang didokumentasikan dengan baik dengan klien siap pakai dalam PHP dan PERL dan juga menyokong klien API baris perintah yang disebut cpapi2. Sekiranya anda mempunyai beberapa tugas yang anda lakukan berulang kali, anda mungkin mempertimbangkan untuk melaksanakan klien yang melakukannya untuk anda, sama ada sebagai Plugin atau sebagai klien API.

Kesimpulan – Mengapa Anda Perlu Menggunakan Host cPanel?

Seperti yang anda lihat, cPanel adalah produk yang sangat matang, yang telah lama dalam perniagaan ini, dengan banyak syarikat hosting berprofil tinggi menggunakannya. Sekiranya anda memiliki pelayan khusus atau VPS dan anda mempertimbangkan untuk menggunakan cPanel baik untuk diri sendiri atau untuk pelanggan anda, anda harus tahu bahawa untuk VPS harganya adalah $ 20 sebulan atau $ 200 per tahun, sementara untuk pelayan khusus $ 45 sebulan dan $ 425 per setahun. Sebilangan besar syarikat hosting yang dipercayai akan menawarkan panel kawalan hosting berasaskan cPanel secara percuma, dan beberapa pelanggan hanya akan memilih penyedia hosting tertentu jika dilengkapi dengan cPanel.

Penyedia Hosting cPanel Teratas

Sekarang, setelah anda mengetahui apa itu cPanel dan cara kerjanya, mungkin anda ingin tahu mana penyedia hosting terbaik yang menawarkan cPanel. Berikut adalah 3 syarikat hosting cPanel yang disyorkan termasuk panel kawalan cPanel secara percuma dengan rancangan hosting bersama mereka:

Syarikat
Harga Dari

1hosting wordpress cpanel terbaik$ 3.95 / bln
2hosting cpanel perniagaan terbaik$ 4.19 / bln
3hosting cpanel kelas tinggi terbaik$ 3.95 / bln

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai setiap penyedia hosting, saya cadangkan untuk melayari laman web rasmi mereka, atau baca ulasan kami:

 • Ulasan BlueHost – terbaik untuk hosting perniagaan dan WordPress
 • Kajian InMotion – terbaik untuk laman web perniagaan kecil dan sederhana
 • HostGator Review – terbaik untuk mengembangkan laman web perniagaan

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cPanel, jangan ragu untuk bertanya di bahagian komen di bawah atau lihat lebih lanjut tutorial cPanel kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector