Apa itu Pemasaran Dalam Talian? Mengapa Penting untuk Perniagaan Anda?

apa-adalah-dalam talian-pemasaran


Mencari pelanggan dan mewujudkan imej jenama adalah salah satu perkara terpenting dalam menjalankan perniagaan hari ini. Anda tidak melihat Nike mempunyai begitu banyak pelanggan yang teruja dan menjual begitu banyak kasut hanya kerana mereka membuat produk hebat. Kejayaan mereka kebanyakannya disebabkan oleh penjenamaan dan jumlah usaha yang mereka teruskan melabur dalam pemasaran dan iklan dalam talian.

Sejujurnya, perniagaan pasti akan gagal di pasaran jika tidak memanfaatkan penyelesaian pemasaran dalam talian. Saya tidak bercakap tentang kedai serbaneka kegemaran anda di sudut. Saya bercakap lebih banyak mengenai syarikat yang terus memerlukan lebih banyak pendedahan, bukan hanya perhatian penduduk tempatan. Itulah sebabnya saya akan menggariskan faedah terpenting dalam pemasaran dalam talian.

Terus membaca dan anda akan tahu bagaimana dan mengapa penyelesaian pemasaran dalam talian anda akan membawa perniagaan anda ke tahap seterusnya.

Definisi Pemasaran Dalam Talian

Sebelum mengembangkan apa yang anda ketahui mengenai pelbagai alat dan strategi pemasaran, pertama-tama anda harus memahami apa itu pemasaran dalam talian.

Dengan kata lain seperti pengiklanan dalam talian dan pemasaran internet semuanya merujuk kepada perkara yang sama. Ini adalah alat atau strategi apa pun untuk menjadikan syarikat dan produknya di depan mata orang ramai. Iklan dalam talian boleh mengambil pelbagai bentuk. Sebahagian daripadanya didasarkan pada mesej halus dan bukannya iklan yang jelas dan telus.

Walau bagaimanapun, cara pemasaran dalam talian dapat mempromosikan perniagaan anda cukup mudah. Ini meningkatkan reputasi syarikat anda dengan meningkatkan kemampuannya untuk dijumpai oleh bakal pembeli dalam talian. Orang sentiasa mencari maklumat dan pekerjaan kegemaran mereka yang lalu adalah melayari internet.

Sekiranya anda memanfaatkan alat dan strategi pemasaran tertentu, anda boleh mendapatkan nama syarikat anda di depan umum dan mendorong mereka untuk melihat apa yang anda tawarkan.

Berikut adalah beberapa faedah pemasaran dalam talian yang lain:

Sebilangan besar Pelanggan Anda Kini Dalam Talian

Internet adalah tempat yang ramai dan mempunyai 3 bilion orang yang menggunakannya 24/7, yang merupakan sebab paling jelas mengapa anda harus memasarkan di sana. Pemasar selalu berusaha menjangkau pelanggan di mana mereka tinggal, di mana mereka berbelanja, di mana mereka bekerja dan di mana sahaja mereka mendapat maklumat. Kini, setelah internet menjadi sangat popular, pemasar dapat menjangkau bakal pelanggan mereka di mana sahaja mereka berada.

A kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa sekitar 80% orang Amerika menggunakan internet untuk meneliti produk yang ingin mereka beli. Kira-kira 58% peratus di antaranya membeli sekurang-kurangnya satu item pada tahun sebelumnya.

Ini adalah Penyelesaian yang Jimat Kos

Iklan TV berharga terlalu banyak wang dan begitu juga papan iklan. Pemasaran adalah perniagaan yang mahal, tetapi kos pemasaran digital jauh lebih rendah. Jangan salah sangka, ia mempunyai tanda harganya sendiri, tetapi memandangkan keberkesanannya, ia adalah pelaburan yang bagus. Ini kerana lebih mudah untuk mensasarkan orang yang kemungkinan besar akan membeli dari anda.

Katakan anda menjual peralatan sukan di Copenhagen. Anda boleh meletakkan salah satu iklan anda di surat khabar dan membayar harga bulanan yang tetap dan berharap yang terbaik. Beribu-ribu orang akan membaca surat khabar pada hari atau minggu itu, tetapi sebilangan kecil daripada mereka sebenarnya akan berminat dengan produk anda. Lebih-lebih lagi, mereka mungkin melangkau bahagian iklan bersama-sama.

Tetapi bagaimana jika anda meletakkan iklan yang menyasarkan kumpulan pengguna tertentu dalam talian? Sebenarnya, bagaimana jika anda menyasarkan pembaca yang mencari “peralatan sukan di Kopenhagen”? Sekarang, kita didasarkan pada perbualan yang sama sekali berbeza. Anda boleh menggunakan kaedah SEO atau PPC untuk menampilkan kandungan anda di hadapan mereka dan meminta mereka membeli dari anda.

Lebih Interaktif daripada Alat Pemasaran Lain

Syarikat melaburkan berjuta-juta dolar untuk memasarkan perniagaan mereka di media sosial, kerana satu fakta penting; ia interaktif. Selain itu, mempunyai laman web di mana anda menerbitkan maklumat juga merupakan kaedah yang berkesan untuk berkomunikasi.

Sebagai contoh, sangat menggembirakan jika anda mempunyai tawaran waktu terhad yang mempunyai batasan tertentu dalam satu atau lain cara. Bagaimana jika bakal pembeli anda keliru? Bagaimana jika dia ingin mendapatkan lebih banyak maklumat? Mereka hanya boleh melihat laman web atau laman media sosial anda. Mereka boleh mengemukakan soalan, membaca mengenai perincian khusus atau menghubungi anda secara langsung. Mereka mungkin membuat pembelian dalam talian.

Mempunyai kemungkinan komunikasi dua hala pasti dapat mengeratkan hubungan anda dengan pelanggan yang mungkin. Mereka tidak hanya melihat perniagaan yang berusaha menjual produk mereka; mereka akan melihat sumber maklumat yang boleh dipercayai.

Internet Sentiasa Diakses

Perniagaan anda mungkin dibuka hanya 12-16 jam sehari, tetapi internet boleh diakses 24/7. Pasukan pemasaran tidak akan berfungsi untuk anda setiap hari, tetapi penyelesaian pemasaran dalam talian akan berjaya. Anda tidak dapat menghubungi semua pelanggan sekaligus, kerana mereka mempunyai jadual yang berbeza-beza. Anda memerlukan sesuatu yang terus berjalan dan berfungsi untuk anda, supaya pelanggan dapat mencapainya bila perlu.

Itulah laman web dan laman media sosial. Mereka selalu dapat menerima pesanan pelanggan anda dan mereka tidak perlu menunggu waktu perniagaan sehingga mereka dapat mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan anda atau membuat pembelian.

Lebih Mudah Menjejaki

Pemasaran internet menyelesaikan salah satu masalah pemasaran yang paling sukar, mengesan hasil. Pemasaran dalam talian memungkinkan untuk mengesan aktiviti pengguna anda dan melihat bagaimana mereka berinteraksi dengan laman web dan kandungannya. Anda boleh melakukan perkara yang sama di platform media sosial, yang membolehkan anda melihat sama ada strategi anda berkesan atau tidak.

Untuk menjadikan sesuatu menjadi lebih baik, anda juga dapat memeriksa sejarah pembelian, pilihan dan minat pengguna, sehingga anda dapat membuat tawaran yang disasarkan yang menggambarkan minat mereka dengan lebih baik. Maklumat yang anda dapat dari melacak lawatan laman web juga akan memberikan data yang anda perlukan untuk kempen penjualan silang.

Anda Boleh Mengikuti Persaingan Anda

Apa sahaja perniagaan yang anda jalani, anda pasti mempunyai banyak persaingan. Orang mempunyai akses ke sejumlah besar barang dengan hanya beberapa klik. Sangat penting bagi perniagaan untuk dapat menangani persaingan mereka, sama ada perniagaan tempatan kecil atau kedai runcit dalam talian yang lebih besar. Tetapi ini hanya mungkin dilakukan apabila perniagaan menggunakan platform pemasaran internet dengan betul. Anda boleh mendapatkan calon pelanggan lebih cepat daripada pesaing anda.

Hebat untuk Penyelidikan dan Pembangunan

Semakin banyak anda menggunakan pemasaran dalam talian, semakin banyak maklumat yang akan anda kumpulkan dari pelanggan anda. Selain itu, anda harus meneliti kata kunci yang sesuai untuk perniagaan anda, yang membolehkan anda mencapai tempat yang baik dalam kedudukan mesin pencari. Sekiranya anda menggunakan kata kunci dengan betul, kata kunci tersebut akan mendorong lalu lintas ke laman web anda.

Kaedah Pemasaran Dalam Talian Paling Popular

strategi-pemasaran-dalam talian yang popular

Rangkaian alat dan strategi pemasaran dalam talian terus berkembang, memungkinkan kami membuat strategi yang lebih kompleks dan melaksanakannya dengan lebih mudah. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan besar bintang yang tidak pernah ketinggalan zaman.

Pembangunan Laman Web

Laman web perniagaan adalah alat terpenting anda untuk menjangkau khalayak sasaran anda. Sebab di sebalik ini adalah mudah; pelanggan sentiasa mencari maklumat mengenai produk atau perkhidmatan tertentu. Anda boleh memberikannya di laman web anda.

Laman web anda dapat membuat kehadiran yang membolehkan pelanggan mengetahui lebih banyak mengenai syarikat anda, bersama dengan produk dan perkhidmatan anda. Membangun laman web sangat mudah, murah, tetapi sangat penting untuk menjalankan perniagaan hari ini.

Anda juga boleh membuat laman web secara percuma, tetapi jika anda serius dengan kehadiran dalam talian, anda harus melaburkan beberapa dolar ke dalamnya. Ini tidak bermaksud anda perlu mengupah pembangun. Anda boleh membuat laman web sendiri dengan templat mudah atau pembangun seret dan lepas.

Namun, jika anda mempunyai anggaran, anda pasti akan lebih baik dengan membuat laman web tersuai. Anda boleh menambah fungsi yang lebih tepat dan membuat reka bentuk laman web disesuaikan dengan citarasa anda.

SEM – Pemasaran Enjin Carian

Enjin carian adalah alat dalam talian yang paling banyak digunakan. Setiap orang yang mempunyai akses Internet menggunakan Google, sebab itulah tempat yang bagus untuk mempromosikan syarikat anda. Anda boleh menggunakannya untuk mendapatkan pendedahan dengan kata kunci yang berkaitan dengan perniagaan anda. Terdapat dua kaedah utama Search Engine Marketing: Search Engine Optimization (SEO) dan Pay Per Click (PPC).

SEO – Pengoptimuman Enjin Carian

Google berusaha untuk membantu penggunanya mendapatkan maklumat yang relevan. Mereka melakukan ini dengan membuat bot mereka ‘merangkak’ melalui laman web untuk mengindeksnya. Setelah selesai, mereka akan melihat jenis kata kunci yang disasarkan setiap halaman dan akan memberi peringkat pada setiap halaman bergantung pada seberapa baik dioptimumkan.

Melakukan SEO di laman web anda adalah percuma dan secara konsisten akan memberi anda pengguna yang mencari apa yang anda tawarkan. Ini adalah strategi jangka panjang yang memerlukan kerja dan pengeluaran kandungan yang konsisten. Sama ada anda melakukannya sendiri atau mengeluarkannya kepada syarikat lain atau freelancer sepenuhnya bergantung kepada anda.

Banyak faktor menyumbang kepada kejayaan strategi ini, kerana enjin carian sering mengubah algoritma peringkatnya.

PPC – Bayar Setiap Klik

Iklan Bayar Per Klik sangat bagus untuk mencapai hasil yang pantas. Anda boleh membayar mesin carian untuk menunjukkan laman web anda di atas senarai mereka, yang akan memberi anda lebih dari 50% lalu lintas yang berasal dari kata kunci sasaran anda. Anda akan mendapat pendedahan segera tetapi hanya selagi anda membayar mesin pencari untuknya.

Pemasaran E-mel

Pemasaran e-mel adalah sesuatu yang tidak boleh dilupakan oleh perniagaan. Alat ini membolehkan perniagaan menghubungi pelanggan mereka sekarang. Mereka boleh menghantar surat berita, e-mel maklumat atau kupon kepada mereka.

Anda juga dapat memperoleh pelanggan baru dengannya jika anda berjaya meminta mereka memberikan e-mel mereka kepada anda. Pengguna sering memberikan alamat e-mel mereka sebagai pertukaran kandungan percuma atau bentuk nilai lain.

Iklan Tajaan

Banyak blog, saluran YouTube dan laman web dari semua jenis menyediakan ruang iklan. Bergantung pada audiens sasaran anda, anda dapat memanfaatkan lalu lintas yang mereka hasilkan dengan meletakkan iklan anda di laman web mereka. Sekiranya iklan anda benar-benar relevan untuk khalayak mereka, kemungkinan mereka akan mengkliknya dan menggunakannya untuk membeli sesuatu dari anda sangat tinggi.

Pemasaran Kandungan

Kandungan dalam talian adalah salah satu aset digital yang boleh anda gunakan untuk mempromosikan laman web anda. Bergantung pada apa yang dilakukan oleh perniagaan anda, anda boleh menggunakan pelbagai kandungan untuk membantu mencapai matlamat anda. Contohnya, anda boleh menambahkan e-buku, tutorial, dan kertas putih atau muat turun ke laman web anda, yang akan melibatkan khalayak anda.

Selalu ada keperluan untuk kandungan yang bermanfaat dan menarik dalam setiap ceruk, dan menyediakannya akan memberikan ganjaran yang bermanfaat.

Pemasaran media sosial

Semua orang dan anjing mereka telah menulis mengenai pemasaran media sosial selama beberapa tahun terakhir. Ini benar-benar merupakan topik penting dalam soal pemasaran dalam talian, seperti yang telah saya sebutkan di atas.

Pemasaran Media Sosial berpotensi kuat untuk memupuk khalayak anda dengan memberi mereka jawapan dan kandungan yang bermanfaat. Ini adalah tempat yang tepat untuk berinteraksi dengan khalayak anda secara percuma, yang harus anda manfaatkan. Ia juga memberikan penglihatan jenama yang hebat dan membantu anda membina reputasi anda. Belum lagi bahawa ia juga membantu anda mengarahkan lalu lintas ke laman web anda.

Secara keseluruhan, Pemasaran Media Sosial adalah sesuatu yang tidak boleh dilepaskan oleh perniagaan. Ia mudah, percuma dan akan memberikan pukulan hebat. Sekiranya anda bersedia melabur beberapa dolar, anda bahkan boleh membeli iklan berbayar yang membolehkan anda tepat sasaran calon pembeli.

Kesimpulannya

Di sana anda memilikinya! Asas pemasaran dalam talian! Walaupun membuat kemajuan dengan kebanyakan kaedah ini memerlukan banyak pembelajaran, ia dapat dilakukan walaupun oleh orang yang tidak mahir dalam bidang teknologi. Tetapi jika anda mempunyai modal, menyewa pasukan pemasaran atau sekurang-kurangnya seorang pakar pemasaran dalam talian akan membantu perniagaan anda berkembang.

Sekiranya anda serius memikirkan untuk keluar dari dalam talian untuk membina jenama anda dan menarik pelanggan, pemasaran dalam talian tidak akan mengecewakan anda. Anda hanya perlu melakukannya dengan cara yang betul.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map