Apa itu Plesk? Sekiranya Anda Menggunakan Web Hosting Bertenaga Plesk?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Apa itu Plesk? Sekiranya Anda Menggunakan Web Hosting Bertenaga Plesk?
0 6 мин.

apa itu plesk


Plesk adalah salah satu panel kawalan hosting web teratas dengan 50% daripada 100 penyedia perkhidmatan hosting teratas di seluruh dunia menggunakannya. Walaupun anda boleh membeli lesen Plesk secara berasingan, panel kawalan ini biasanya disertakan secara percuma dalam rancangan hosting bersama, VPS dan khusus dari beberapa penyedia hosting. Sebagai panel kawalan berasaskan web, Plesk memfasilitasi pengoperasian laman web sehari-hari dengan menyediakan satu platform untuk pemilik laman web menguruskan ciri hosting yang disertakan dengan rancangan hosting mereka seperti menyiapkan laman web, akaun e-mel, menguruskan pangkalan data, sandaran, log.

Berkaitan: Panel Kawalan Web Hosting Teratas

Sejak sekian lama, tidak ada panel kawalan yang layak untuk pelayan Windows, maka Plesk hadir dan mengisi kekosongan itu, aspek yang menyumbang kepada popularitinya di kalangan mereka yang bergantung pada hosting berasaskan Windows. Oleh itu, tidak seperti cPanel, yang mendominasi pemandangan Linux, Plesk adalah panel kawalan pilihan untuk hosting Windows.

Gambaran Keseluruhan Plesk

Plesk adalah platform yang terus berkembang yang merangkumi ciri dan sambungan yang hebat dari reka bentuk hingga keselamatan. Sekurang-kurangnya, panel kawalan mesti memberikan sekurang-kurangnya empat perkhidmatan: Mel, Web, Pangkalan Data dan DNS. Walau bagaimanapun, panel kawalan terkemuka seperti Plesk memberikan banyak perkhidmatan hosting kerana web hosting dalam kehidupan nyata jauh lebih kompleks dan tidak hanya disambung ke empat ciri ini.

Berikut adalah senarai ciri terpenting Plesk:

Keselamatan

Keselamatan tidak diragukan lagi merupakan salah satu titik penjualan utama Plesk. Plesk mahir merangkumi keselamatan pelayan web dan keselamatan tahap akaun.

Plesk menyokong pengesahan LDAP dan Direktori Aktif, yang membolehkan menguruskan akaun di lokasi pusat, dan menjalankan log audit dengan lebih mudah. Selain itu, ia mempunyai sokongan untuk Pengesahan Dua Faktor (mis. Melalui Google Authenticator) di luar kotak. Ia mempunyai WAF bawaan (Firewall Aplikasi Web) berdasarkan mod_security, yang dapat anda sesuaikan dan sesuaikan. Anda boleh melanggan Atomicore Rules dengan bayaran, jika anda tidak mahu bersusah payah mengemas kini peraturan itu sendiri.

Satu lagi ciri hebat yang hadir dengan Plesk di luar kotak ialah Fail2Ban yang sentiasa memantau fail log dan boleh melarang alamat IPv4 jika mengesan banyak percubaan masuk yang gagal ke perkhidmatan. Perhatikan bahawa ia hanya akan berfungsi dengan baik dengan alamat IPv4, jadi jika anda menggunakan IPv6 dan ingin menggunakan Fail2Ban, anda mungkin mematikan sokongan IPv6.

Plesk menyokong beberapa pelayan web seperti Apache, NGINX dan Litespeed, tetapi dari segi keselamatan mereka juga menyediakan integrasi Let’s Encrypt. Anda boleh menggunakan laman web HTTPS secara percuma hanya dengan beberapa klik di panel kawalan. Tidak ada sebab mengapa ada orang yang ingin menjalankan laman web yang tidak selamat atau mengapa ada yang tidak mahu sekurang-kurangnya menjadikannya mudah diakses melalui https. Sijil Let’s Encrypt juga dapat digunakan untuk melindungi pelayan e-mel (IMAP, SMTP).

Sekiranya anda menjalankan laman web berasaskan PHP, maka anda harus tahu bahawa terdapat beberapa batasan kerana keselamatan pada aplikasi PHP. Sudah tentu, anda boleh mematikannya jika anda mahu, tetapi secara lalai Plesk dilengkapi dengan tetapan keselamatan PHP yang diperkuat. Sebagai contoh, sekatan OpenBaseDir, allow_url_include ditetapkan ke false, dll.

Parallels, syarikat di belakang Plesk, bekerjasama dengan CloudFlare untuk membuat ServerShield, yang merupakan lanjutan kepada Plesk, tetapi dilengkapi dengan Plesk 12. ServerShield melindungi laman web anda dari serangan DDoS dan insiden peretasan lain, dan bahkan mempunyai CDN bawaan. Kerjasama jenis ini jelas menunjukkan bahawa Plesk adalah panel kawalan berorientasikan keselamatan.

Fakta bahawa Plesk memandang keselamatan sangat serius juga ditunjukkan oleh responsifnya terhadap kelemahan. Masalah keselamatan diakui dalam sehari, dan perbaikan dilepaskan secara rata-rata dalam 9 hari berbanding dengan cPanel, yang hanya memerlukan 9 hari untuk mengetahui masalah keselamatan dan rata-rata 28 hari untuk melepaskan perbaikan..

Kebolehgunaan

Oleh kerana peranan mereka adalah untuk membantu anda menguruskan operasi pelayan yang rumit, panel kawalan mesti berada dalam kedudukan yang tinggi sehingga pengguna baru juga mudah untuk memahami fungsi panel.

Antaramuka Plesk telah menerima peningkatan besar pada versi terkini, oleh itu, tema antara muka pengguna baru, reka bentuk responsif sepenuhnya, ikon resolusi tinggi, paparan siap retina, antara muka pengguna yang dapat disesuaikan, dll. Plesk menyokong semua penyemak imbas utama, menyediakan akses berdasarkan peranan dan UI yang dapat disesuaikan dengan peranan pengguna melalui pratetap antara muka.

Keserasian Sistem Operasi

Pasaran hosting Windows tidak boleh diabaikan, jadi jika anda merancang untuk memasuki pasar itu, anda pasti akan menemui Plesk. Walaupun cPanel hanya Linux, Plesk berfungsi dengan set ciri yang sama pada Windows dan Linux.

Penjenamaan

Plesk membolehkan penyesuaian dan penjenamaan walaupun pelbagai kulitnya tersedia. Mereka bahkan memungkinkan untuk membuat kulit anda sendiri, sehingga anda dapat menjenamakan semula antara muka mengikut keperluan anda. Plesk juga menawarkan sokongan asli untuk 32 bahasa.

Aplikasi Mudah Alih

Plesk memungkinkan untuk menggunakan telefon bimbit anda untuk menjalankan operasi pengurusan pelayan melalui aplikasi Android, Windows, dan iOS mereka yang disokong sepenuhnya. Apa-apa ciri yang keluar di Plesk juga akan disokong di telefon bimbit.

Rancangan & Harga

Walaupun lesen Plesk disertakan secara percuma dalam akaun dan pelayan hosting berasaskan Windows dari banyak penyedia hosting (mis. HostGator, GoDaddy), anda juga mempunyai pilihan untuk membeli lesen secara berasingan untuk rancangan hosting yang tidak dikendalikan yang mungkin anda miliki.

Terdapat tiga rancangan pelesenan – Pentadbir Web, Web Pro dan Host Web. Anda boleh memilih untuk membayar bulanan untuk setiap rancangan atau setiap tahun, sekiranya anda mendapat cuti dua bulan.

Pelan Pentadbir Web berharga $ 3.75 / bulan (ditagih setiap tahun), dan ini adalah rancangan yang sesuai untuk pentadbiran laman web dan pelayan, rancangan Web Pro berharga $ 7.50 / bulan untuk VPS atau $ 11.25 / bulan untuk pelayan khusus, dan ini ditujukan untuk pemaju dan pereka ( ia merangkumi Pembangun Pek, Perisian WordPress, Pengurusan Langganan dan Pengurusan Akaun), sementara rancangan Web Host berharga $ 11.25 / bulan untuk VPS atau $ 26.25 / bulan untuk pelayan khusus.

Penyedia Web Hosting Plesk Teratas

Sekarang, bahawa anda mempunyai visi yang jelas mengenai apa itu Plesk dan cara kerjanya, kemungkinan besar anda ingin mengetahui penyedia hosting mana yang harus anda pilih, yang menawarkan panel kawalan Plesk. Berikut adalah 3 syarikat hosting Plesk teratas yang kami cadangkan:

Syarikat
Harga Dari

1Penyedia hosting Plesk terbaik HostGator$ 4.76 / bln
2syarikat hosting Plesk yang murah$ 0.99 / bln
3hosting web Plesk yang boleh dipercayai$ 50 / bln

Kesimpulannya

Tidak dapat dinafikan bahawa cPanel adalah panel kawalan standard industri untuk pelayan Linux, dan sementara Plesk mempunyai kehadiran yang lebih kuat di kancah Windows, ia juga patut dianggap sebagai salah satu panel kawalan Linux teratas. Plesk direka untuk membantu bahkan webmaster pemula dengan mudah menguruskan infrastruktur dan mengamankan laman web dan aplikasi secara automatik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector