Apa itu SSD Hosting? Apa Kelebihan Hosting SSD?

kelebihan hosting ssd


Teknologi pengkomputeran telah maju dengan cepat, semua orang telah melihatnya dan setiap orang yang mempunyai sepasang mata dan telinga tahu mengenainya. Tetapi ada beberapa faktor penting yang menghalang perkembangannya. Salah satunya adalah penggunaan HDD mekanikal. Masalah dengan ini adalah bahagian mekanikal.

Walaupun HDD bergantung pada bahagian yang bergerak, SSD (Solid State Disk) hanya bergantung pada elektronik tanpa bahagian yang bergerak, menjadikannya jauh lebih dipercayai dan jauh lebih pantas. Mereka berfungsi sama dengan pemacu USB.

Cakera SSD menggunakan memori yang tidak mudah berubah untuk menyimpan maklumat. Tidak seperti RAM, mereka tidak akan kehilangan maklumat tersebut setelah kuasa dimatikan. Mereka menyimpan data pada microchip, jadi mereka tidak mempunyai bahagian bergerak yang menjadikannya lebih tahan terhadap gegaran dan lebih sedikit kelewatan ketika mereka membaca / menulis data.

Dari segi fungsi, mereka tidak berbeza dengan HDD biasa, tetapi menawarkan kelajuan yang jauh lebih tinggi. Walaupun kelajuan HDD boleh menjadi 15-20 milisaat, SSD mempunyai kelajuan membaca / menulis 0.2 milisaat. Ini menjadikan jelas bahawa SSD akan menawarkan fungsi yang jauh lebih baik.

Keuntungan ini juga berlaku untuk prestasi hosting web. Speed ​​adalah bahagian penting dari laman web berasaskan data moden. Pengguna mengharapkan laman web dimuat dalam masa kurang dari tiga saat. Sudah jelas bahawa media tempat anda menyimpan laman web, mempengaruhi kelajuan penyampaian itu kepada pengguna.

Pemacu SSD kira-kira 3 kali lebih pantas daripada HDD, jadi anda mempunyai alasan yang jelas untuk memilihnya, tetapi harganya lebih mahal 4 kali ganda. Pemacu SSD 2TB berharga kira-kira $ 4,000.

HDD 500GB klasik berharga kira-kira $ 80, sementara SSD 500GB berharga kira-kira $ 200.

Melihatnya secara terang-terangan, dengan HDD pengguna akan membaca laman web anda dari cakera berputar. Ini adalah proses yang berdasarkan pergerakan fizikal yang tidak dapat dibandingkan dengan kelajuan elektronik. Walaupun HDD masih banyak digunakan di komputer dan pelayan, anda harus mengatakan tidak menggunakan HDD ketika anda memilih host web.

Pemacu SSD kira-kira 3 kali lebih pantas daripada HDD, jadi anda mempunyai alasan yang jelas untuk memilihnya, tetapi harganya lebih mahal 4 kali ganda. Pemacu SSD 2TB berharga kira-kira $ 4,000. HDD 500GB klasik berharga kira-kira $ 80, sementara SSD 500GB berharga kira-kira $ 200.

Nasib baik, anda boleh menggunakan SSD 128GB dengan harga kurang dari $ 100.

HDD vs SSD

Penemuan SSD mempunyai tempat yang signifikan di antara inovasi teknologi terkini. Mereka telah meninggalkan seni bina tradisional yang digunakan oleh cakera keras selama 10 tahun terakhir. Perbezaan utama antara pemacu HDD dan SSD adalah bahawa HDD adalah peranti mekanikal sementara SSD adalah elektronik secara menyeluruh.

HDD (Pemacu Cakera Keras)

Hard disk menggunakan storan magnetik untuk menyimpan dan membaca data. Ia mempunyai satu atau lebih cakera berputar cepat yang dilapisi dengan bahan magnet. Maklumat dari cakera ini dibaca dengan kepala magnet yang dipasang pada lengan penggerak yang bergerak.

Kelajuan di mana cakera berputar menentukan seberapa pantas data dapat dibaca / ditulis. HDD di pusat data dan perusahaan besar biasanya mempunyai kelajuan membaca 7.2 ribu hingga 15 ribu putaran seminit.

Kelajuan keseluruhan mereka diukur dengan IOPS (Operasi Input / Output per Detik). Pengukuran yang dinyatakan di atas bermaksud kira-kira 80 hingga 180 IOPS.

Cakera keras secara fizikalnya semakin kecil sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Beberapa model baru telah diisi dengan helium. Dengan cara ini kepala magnetik mempunyai ketahanan persekitaran yang kurang seperti oksigen ketika mereka bergerak.

Syarikat hanya menggunakan teknologi yang ada, tetapi sedang dalam proses keluar. Keupayaan membaca data dari piring cakera hanya meletakkan batasan serius di atasnya.

Kelebihan:

 • Jumlah ruang cakera yang luar biasa dari 100GB hingga 4TB.
 • Murah. Anda boleh membelinya dari $ 50 hingga $ 500

Keburukan:

 • Mudah terdedah kepada banyak pergerakan.
 • Kelajuan membaca / menulis yang sangat rendah berbanding SSD.

SSD (Pemacu Keadaan Pepejal)

Tidak seperti HDD, yang bergantung pada cakera, SSD menyimpan data pada mikrocip. Ia tidak menggunakan bahagian yang bergerak sehingga mencari dan membaca lokasi sekeping data secara teorinya tidak ada kelewatan. Perkara yang sama berlaku untuk penulisan juga. Ini menjadikan mereka jauh lebih pantas dan lebih dipercayai daripada pendahulunya.

Kelajuan SSD diukur berbeza dari HDD, kerana ia dihasilkan untuk tujuan yang berbeza. Mereka boleh membaca secara intensif atau menulis secara intensif, tetapi prestasinya juga diukur dalam IOPS.

 • SSD intensif membaca beroperasi dengan kira-kira 4600 hingga 15 500 IOPS.
 • SSD intensif penulisan beroperasi dengan kira-kira 65 000 hingga 75 000 IOPS.

Kelebihan:

 • Prestasi berkelajuan tinggi ketika mengakses data rawak 100x lebih cepat daripada HDD biasa.
 • Pemindahan data berkelajuan tinggi, 4x lebih pantas daripada HDD.

Keburukan:

 • Jauh lebih mahal.

Oleh itu, Adakah SSD Web Hosting Betul Pantas?

Laman web yang dibuat dengan sistem pengurusan kandungan, seperti WordPress, Magento atau Durpal dilengkapi dengan ribuan tema dan plugin yang semuanya harus dimuat dan melakukan perkara mereka ketika pengguna mengunjungi laman web. Selanjutnya, setelah pengunjung memasuki laman web yang begitu dinamis, dia memicu banyak pertanyaan pangkalan data semasa mengakses kandungan halaman.

Dengan begitu banyak pertanyaan pangkalan data dan begitu banyak kandungan untuk dilihat, penggunaan cakera berputar memperlambat kelajuan keseluruhan laman web.

Kelajuan menjadi faktor penting seperti ini, baik dari antara muka pengguna dan juga sudut pandang SEO. Memiliki banyak beban untuk pengguna anda adalah tugas yang menuntut yang memerlukan perkakasan yang dapat melakukannya dengan seefisien mungkin.

Pemacu keadaan pepejal melakukan begitu sahaja. Mereka membaca semua data ini secara serentak sehingga kelajuan melayari akan jauh lebih baik, berkat masa pemuatan yang lebih pendek. Seperti yang disebutkan sebelumnya HDD membaca / menulis data dengan masa akses 15-20 milisaat, sementara SSD melakukannya dengan masa akses 0.2.

Pelan Web Hosting tradisional masih menyimpan maklumat anda dengan cakera berputar, sementara yang lebih moden menyediakan pemacu SSD mereka untuk anda dengan segera.

Kelebihan Hosting SSD

Ringkasnya, hosting SSD jauh lebih pantas dan lebih dipercayai daripada mereka yang menggunakan HDD. Pemacu SSD lebih tahan terhadap kejutan, mempunyai latensi dan masa akses yang jauh lebih sedikit. Berikut adalah beberapa kelebihan terbesar menggunakan hosting SSD.

Kelajuan Hosting 4x Lebih pantas

Sekiranya hos web menggunakan HDD untuk menyimpan data anda, cakera akan berputar dan kepala magnet harus bergerak untuk mencari maklumat yang diperlukan untuk memuatkan laman web anda, setiap kali mempunyai pelawat. Hanya terdapat perbezaan milisaat yang mungkin tidak anda perhatikan, tetapi perbezaannya sangat besar ketika melakukan tugas berasaskan web yang mahal.

Hosting SSD mempunyai banyak pemacu SSD yang siap diservis. Menggunakan hosting SSD adalah salah satu pilihan yang paling penting untuk dibuat ketika anda berhasrat untuk membuat laman web yang pantas.

Ini berkat SSD yang tidak mempunyai bahagian mekanikal bergerak yang membolehkan mereka memuatkan data dengan lebih cepat dan mempunyai masa tindak balas yang sangat rendah.

Lebih dipercayai

Sekiranya anda menjatuhkan HDD di lantai, anda mungkin menyebabkan kerosakan pada data anda. Sekali lagi, mempunyai bahagian mekanikal yang bergerak menjadikan HDD lebih terdedah kepada trauma fizikal. Malah kesalahan penanganan yang sedikit boleh menyebabkan kehilangan data.

SSD tidak mempunyai bahagian yang bergerak, jadi pada dasarnya anda boleh membuang komputer riba semasa pemacu SSD beroperasi di dalamnya. Ini bermaksud bahawa SSD lebih mudah terdedah kepada kerosakan.

Stabil

Sekiranya cakera keras bergerak ketika data sedang diproses, ia mungkin akan mematahkan prosesnya kerana mekanisme kecil di dalamnya sangat sensitif. Ini boleh mematikan operasi atau menyebabkannya tertunda. Ia seperti cakera keras yang melenyapkan degup jantung.

SSD tidak mempunyai cakera berputar yang tidak stabil, jadi mereka tidak mempunyai tanggungjawab ini. Setiap data yang dimiliki oleh laman web anda akan disimpan dengan selamat dan akan memberikan pengalaman melayari yang lancar untuk pengunjung anda.

Mesra alam

Menggunakan tenaga dengan lebih cekap dan bertanggungjawab menjadi semakin penting apabila keperluan teknologi kita bertambah. Kita harus mengurangkan penggunaan tenaga di mana mungkin dan menggunakan kuasa itu di tempat yang betul.

Anda mungkin tidak mempercayainya, tetapi memilih hosting SSD adalah keputusan yang mesra alam. Ini bukan garis pemasaran.

SSD menggunakan 80% lebih sedikit tenaga daripada HDD, yang tidak terlalu banyak jika anda menjalankannya di dalam komputer riba, tetapi kami bercakap mengenai pusat data di sini. Ini adalah hangar besar yang dipenuhi kabinet yang mempunyai sebilangan besar cakera keras di dalamnya. Pusat data ini mesti mempunyai sistem penyejukan yang kuat untuk memastikan perkakasannya tetap pada suhu optimum.

Lebih Baik untuk Perniagaan

Kelajuan dan kebolehpercayaan yang lebih baik membolehkan kelajuan memuatkan halaman web dan kandungan yang jauh lebih baik. Sekiranya laman web anda cepat, adalah lebih mudah untuk memuaskan pengguna dengan pengalaman yang lancar. Apabila mereka berpuas hati dengan laman web anda, mereka cenderung melakukan pembelian dalam proses!

3 Penyedia Hosting SSD teratas

Hosting InMotion

inmotion hosting ssdInMotion adalah yang terbaik dalam hal kepantasan. Sebilangan besar hos web mempunyai masa muat 1000 ms + sementara laman web yang berjalan di perumahan InMotion mempunyai masa pemuatan sekitar 500 ms.

Mereka juga menawarkan alat pemaju yang hebat dan sistem pembayaran yang fleksibel. Anda sentiasa boleh menaik taraf ke pakej yang lebih tinggi atau mendapatkan wang anda kembali jika anda tidak berpuas hati. Ia selamat dan boleh dipercayai dengan segala cara, sebab itulah InMotion mempunyai berjuta-juta pengguna.

Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk menyiapkan laman web anda, anda sentiasa boleh mendapatkan sokongan pelanggan yang boleh dipercayai untuk membantu mereka.

Awan HostGator

cloud hostgator ssdHostGator menawarkan persekitaran hosting yang belum banyak digunakan oleh pesaingnya, iaitu CloudHosting.

Perkhidmatan ini menjamin masa operasi 100%. Banyak host hanya menawarkan 99% uptime, ada yang hanya 95%. Pemberian atau penerimaan 5% itu mungkin tidak banyak, tetapi sebenarnya. Anda tidak mahu laman web anda di luar talian walaupun sesaat, sekarang juga?

Mereka juga menawarkan 300ms + masa muat, yang sangat cepat! Pemacu SSD memainkan peranan besar dalam kursus ini.

Harga untuk perkhidmatan ini sangat baik, memandangkan prestasi terbaik yang ditawarkannya, anda boleh memulakan dengan harga sekitar $ 3 sebulan, dan meningkatkan pakej anda kemudian jika anda mahu.

Ia sangat mesra pengguna dan anda boleh mengatur akaun anda dalam beberapa minit. Lihat mereka, mereka menawarkan banyak tawaran.

WebHostingHub

webhostinghub ssdWebHostingHub terkenal menawarkan kelajuan pemuatan yang luar biasa berkat teknologi canggih yang mereka gunakan. Mereka sangat bangga menggunakan pemacu keadaan pepejal kerana mereka membuat 20x lebih cepat. Mereka dengan bangga mengatakan bahawa SSD telah menjadi sebahagian daripada sistem mereka sejak beberapa lama.

Mereka mempunyai masa pemuatan 600ms +, yang cukup berpatutan.

Sangat mudah untuk membuat laman web atau blog, kerana anda boleh memilih untuk memasang WordPress sebagai sistem pengurusan kandungan anda. Anda tidak perlu mempunyai latar belakang teknikal untuk mengatasinya.

Yang menjadikannya lebih baik adalah hakikat bahawa mereka menawarkan migrasi domain dan laman web percuma sementara yang lain mengenakan bayaran sekitar $ 150 untuk perkhidmatan yang sama.

Sekiranya anda mendaftar ke salah satu perkhidmatan mereka, salah seorang wakil mereka yang ramah akan menghubungi anda dalam beberapa minit dan akan memandu anda melalui semua perkara yang perlu anda ketahui.

Walaupun anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan mereka, anda mempunyai 90 hari untuk meminta wang anda kembali tanpa masalah.

Mereka semestinya diperiksa dan ditangani, itu pasti!

Kesimpulannya

Sekiranya anda memberikan sedikit pengajaran, ramalan bahawa SSD mencipta penyimpanan esok akan berlaku secara semula jadi. Walaupun masih belum jelas apakah itu benar atau tidak, satu perkara yang pasti, mereka jauh lebih baik dalam setiap aspek teknikal daripada penyimpanan data tradisional.

 • SSD menawarkan kelajuan yang jauh lebih besar
 • Lebih baik untuk perniagaan
 • Lebih dipercayai daripada HDD
 • Keluarkan lebih sedikit elektrik dan tidak menghasilkan banyak haba
 • Kelajuan tinggi menawarkan pengalaman pengguna yang lebih baik

Anda mempunyai banyak pilihan untuk mengatur laman web anda dengan hosting SSD. Lihat sahaja cadangan kami atau buat kajian sendiri.

Saya harap anda menikmati membaca artikel ini dan bahawa kami telah memuaskan rasa ingin tahu anda mengenai hosting SSD!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map