Apa itu vDeck? Adakah Panel Kawalan Web Hosting yang Baik?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Apa itu vDeck? Adakah Panel Kawalan Web Hosting yang Baik?
0 5 мин.

apa itu vdeck


Sebahagian besarnya, pakej hosting web disertakan dengan semacam panel kawalan berasaskan web. vDeck adalah salah satu panel kawalan yang membolehkan webmaster menguruskan semua perkhidmatan yang dihoskan dengan mudah dalam antara muka berasaskan web. Beberapa syarikat hosting akan mempunyai panel kawalan proprietari mereka sendiri; namun, kebanyakan penyedia hosting biasanya akan menawarkan panel kawalan pihak ketiga yang disesuaikan untuk mencerminkan jenama mereka sendiri.

vDeck adalah panel kawalan popular yang diadopsi oleh syarikat hosting seperti iPage, FatCow, PowWeb, StartLogic dan iPower. vDeck kini berada di edisi ke-4, dan ia telah dirombak sepenuhnya untuk menjadi lebih cekap dan menarik minat pemula juga. Edisi sebelumnya tidak begitu lengkap atau menarik secara visual seperti rilis vDeck terbaru. Namun, vDeck berjaya menarik perhatian beberapa hos web yang terutama pakar dalam menawarkan pakej hosting bersama.

panel kawalan hosting web vdeck 4

Pendapat mengenai vDeck bercampur-campur – sebilangan pengguna menganggapnya sebagai panel kawalan terbaik dan paling intuitif yang ditambahkan ke pasaran, yang lain berpendapat bahawa ia masih memerlukan pengembangan lebih lanjut untuk dapat bersaing dengan panel kawalan terkemuka seperti cPanel, yang tampaknya menjadi hosting industri kegemaran setakat ini. Jadi, adakah vDeck adalah pilihan yang baik untuk anda? Mari kita lihat apa ciri yang anda boleh nikmati dengan vDeck, dan apa kelebihan dan kekurangan panel kawalan ini.

Ciri-ciri vDeck

vDeck memberi anda alat untuk melancarkan laman web dan meneruskannya, yang menampilkan antara muka yang mudah digunakan dengan alat pengurusan laman web, pengurusan e-mel, alat e-dagang, dan perkhidmatan pemasaran bawaan. Berikut adalah ciri panel kawalan vDeck sepintas lalu:

 • Pengurusan domain – gunakan tab “Domain” untuk menambah atau memindahkan domain, mengurus subdomain dan penunjuk domain;
 • Alat pengurusan FTP;
 • Pengurus fail berasaskan web – membolehkan semua fungsi pembungkusan / pembongkaran / penyuntingan asas yang anda harapkan;
 • Pengurusan e-mel – akses e-mel web, pencegahan spam dan virus, penyampaian e-mel, penjawab automatik, dan lain-lain;
 • Seret dan lepaskan pembangun laman web – pengguna boleh memilih dari ratusan templat yang direka secara profesional untuk membuat laman web tanpa pengetahuan pengekodan;
 • ciri eCommerce – di bawah tab “eCommerce” anda akan menemui sekumpulan alat eCommerce yang dapat membantu anda memulakan penjualan secara dalam talian;
 • Alat pemasaran – alat promosi dan penyerahan laman yang disatukan terus ke dalam vDeck termasuk pengoptimuman mesin pencari, kredit iklan mesin pencari percuma, kredit iklan bayar per klik percuma yang membolehkan anda mempromosikan laman web anda di Google, Facebook, dan Yahoo / Bing;
 • Sandaran dan pemulihan tapak – buat sandaran tempatan anda sendiri atau pulihkan data anda dari sandaran yang dihasilkan sistem;
 • Alat keselamatan – perlindungan pautan panas, direktori yang dilindungi kata laluan, menyekat alamat IP tertentu daripada mengakses laman web anda, dan lain-lain;
 • Pemasang aplikasi – pasang aplikasi popular dengan pemasang skrip vDeck;
 • Pangkalan Data – MS SQL dan MySQL untuk laman web berdasarkan pangkalan data;
 • Pengurusan akaun – menukar maklumat penagihan, membuat pembayaran, menukar kata laluan;
 • Alat analisis laman web – melihat statistik yang berkaitan dengan pelawat laman web anda.

Sudah menjadi kebiasaan penyedia hosting memasukkan panel kawalan secara percuma sebagai sebahagian daripada pakej hosting mereka, terutama dengan rancangan hosting bersama. Beberapa penyedia hosting akan mengenakan bayaran tambahan untuk panel kawalan, tetapi ini terutama berlaku apabila mereka memberi anda pilihan untuk memilih dari beberapa panel kawalan (mis. CPanel, DirectAdmin, vDeck, dll.).

Beberapa penyedia hosting akan menambahkan rasa mereka sendiri ke panel kawalan pihak ketiga, jadi tidak biasa melihat versi panel kawalan yang sama di penyedia hosting yang berbeza. Anda mungkin mendapat sedikit variasi dalam alat pengurusan laman web yang mereka tawarkan atau hos web mungkin termasuk perkhidmatan tambahan, tetapi secara amnya, vDeck dilengkapi dengan ciri-ciri yang disenaraikan di atas.

tangkapan skrin panel kawalan vdeck

Kebaikan dan keburukan vDeck

vDeck berfungsi dengan baik dalam mempermudah tugas pengurusan laman web anda sehari-hari, tetapi adakah ia mampu bersaing dengan cPanel, misalnya? Inilah kebaikan dan keburukan vDeck:

Kelebihan

 • Navigasi drop-down, teratur, cekap;
 • Boleh disesuaikan (mis. Anda dapat memilih widget untuk dipaparkan di bar sisi);
 • Alat pengurusan laman web dan ciri eCommerce yang kaya dengan ciri;
 • Seret dan lepaskan pembina laman web;
 • Soalan Lazim, tutorial, bantuan yang mudah diakses melalui kotak pop timbul di mana-mana halaman.

Walaupun perombakan reka bentuk dan pengembangan ciri yang telah diterimanya pada edisi ke-4, vDeck masih sering dikritik kerana kekurangan dalam penggunaannya berbanding dengan cPanel, yang – walaupun cukup kompleks – berada di peringkat tinggi dalam kegunaan, bahkan sehingga pengguna kali pertama dapat dengan mudah mencapai kelajuan dengan semua ciri dan fungsinya. Sudah tentu, kekurangan vDeck selalu dianalisis berbanding dengan cPanel, yang merupakan panel kawalan yang paling banyak digunakan. Berbanding dengan cPanel, batasan vDeck dapat disimpulkan sebagai berikut:

Keburukan

 • Bilangan add-on bawaan adalah terhad, penambahan add-on secara manual mungkin diperlukan;
 • vDeck tidak begitu popular dan digunakan secara meluas seperti cPanel;
 • Akses pentadbiran dan akses FPT tidak boleh dibatasi pada julat IP tertentu;
 • Ciri keselamatan tidak begitu kompleks seperti yang ditawarkan oleh cPanel.

Walaupun mempunyai semua ciri yang diperlukan untuk mengawal dan mengurus laman web dan e-mel yang dihoskan anda, dan setanding dengan ciri dan kegunaannya dengan cPanel, vDeck memenuhi syarat sebagai pendatang baru berbanding dengan cPanel, dan sepertinya tidak akan meningkatkan status cPanel dalam waktu dekat.

Kesimpulan: Adakah vDeck adalah Panel Kawalan yang baik untuk anda?

Walaupun vDeck adalah panel kawalan yang agak baru, cPanel telah wujud sejak tahun 1996 dan telah membangun reputasi yang kuat di kalangan penyedia hosting web. Terdapat berat sebelah yang nyata untuk cPanel dalam industri hosting web, dan sering dinobatkan sebagai panel kawalan terbaik, diikuti oleh Plesk dan DirectAdmin sebagai naib juara. Host web yang terkemuka pastinya akan menawarkan cPanel sebagai panel kawalan mereka, jadi anda lebih cenderung mengalami cPanel daripada vDeck ketika mencari host web.

Walaupun begitu, vDeck adalah panel kawalan berasaskan web yang lengkap, sering disertakan dengan rancangan hosting penyedia hosting bersama yang popular, oleh itu, lebih sesuai untuk pemula, tetapi juga cenderung untuk memenuhi keperluan pengguna maju. Oleh itu, jika pakej hosting bakal web host anda memenuhi kehendak anda, anda tidak harus merasa terganggu oleh kenyataan bahawa mereka menawarkan vDeck.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector