Apa itu WHOIS Peribadi dan Mengapa Pendaftaran Domain Peribadi Penting?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Apa itu WHOIS Peribadi dan Mengapa Pendaftaran Domain Peribadi Penting?
0 7 мин.

pendaftaran nama domain peribadi


Semasa membeli nama domain, anda diminta untuk menghantar maklumat tertentu seperti nombor telefon, nama lengkap dan alamat, alamat e-mel, dan sebagainya. Ini diperlukan oleh pendaftar domain anda atas nama ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) untuk mewujudkan ketelusan mengenai pemilikan nama domain. Tetapi ketelusan ini memerlukan kos, yang akan kita bahas secara panjang lebar dalam artikel ini serta langkah-langkah untuk melindungi diri anda dari kesan berpotensi memudaratkan apabila data peribadi anda diumumkan.

Data peribadi yang anda kirimkan ketika membeli domain dibuat untuk umum di Whois bersama dengan data lain seperti pelayan nama, tarikh luput, tarikh pembaharuan domain, dll. Whois adalah direktori teknikal yang dapat digunakan untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan gTLD (domain tingkat atas generik) seperti .com, .net atau .online, dan itu termasuk semua yang anda kirimkan maklumat peribadi juga. Ini boleh membuat anda terdedah kepada tindakan pengumpul data yang tidak sah, pencuri identiti dan perampas domain. Ini melainkan anda memilih pendaftaran domain peribadi atau Whois peribadi.

Apa itu Whois Peribadi?

ICANN menghendaki anda mengekalkan maklumat yang tepat dan terkini mengenai domain anda dan pemilikan sah dan kontrak atas nama domain terikat dengan maklumat yang anda kirimkan semasa proses pendaftaran domain. Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja yang disenaraikan dalam Whois sebagai pemilik domain tersebut dianggap memiliki hak sah atasnya. Anda boleh menghindari syarat untuk menyediakan data peribadi anda dengan menyerahkan data orang lain dan bukan milik anda, tetapi orang itu akan dianggap sebagai pemilik yang sah sekiranya berlaku perselisihan. Walaupun anda telah membayar domain tersebut, jika anda menyenaraikan data orang lain, di mata ICANN, orang yang disenaraikan sebagai pendaftar adalah pemilik domain yang sah.

Apabila anda mendaftarkan domain, beberapa penyedia membolehkan anda memilih perkhidmatan tambahan yang disebut pendaftaran domain persendirian, juga disebut sebagai Whois peribadi atau perlindungan privasi domain. Perkhidmatan ini akan membolehkan anda menyembunyikan atau menyembunyikan nama dan maklumat hubungan anda dengan menggantinya dengan maklumat generik yang dihasilkan oleh pendaftar anda, oleh itu menjadikan orang lain tidak dapat mengambil maklumat peribadi anda dari pangkalan data Whois.

Pendaftar domain yang berbeza akan mempunyai nama yang berbeza untuk pendaftaran domain persendirian – ada yang menyebutnya sebagai perlindungan privasi domain (mis. A Small Orange), yang lain menyebutnya sebagai pendaftaran Whois peribadi (misalnya HostGator), sementara pendaftar lain menyebutnya sebagai privasi domain (misalnya BlueHost, GoDaddy ) atau Whois Guard (contohnya Namecheap). Harga untuk perkhidmatan ini juga sangat berbeza, jadi pastikan anda membandingkan harga sebelum anda mendaftarkan domain.

Mengapa Pendaftaran Domain Peribadi Penting?

Walaupun tidak semua domain diizinkan memiliki perlindungan privasi domain (misalnya, sebahagian besar domain tingkat atas kod negara tidak dibenarkan memiliki Whois peribadi), gTLD yang dibenarkan memilikinya boleh mendapat keuntungan besar kerana tidak mempunyai data peribadi yang berakhir di tangan perampas domain, pelombong data atau penggodam.

Berikut adalah tiga sebab mengapa Whois peribadi penting dan mengapa anda harus mempertimbangkan untuk membeli perkhidmatan ini:

1. Lindungi maklumat peribadi anda

Pencurian identiti lebih biasa daripada yang anda sangka, dan jumlah kes kecurian identiti semakin meningkat. Orang yang mahir dapat memanfaatkan data yang diterbitkan dalam pangkalan data Whois sehingga terlibat dalam pencurian identiti. Oleh kerana anda akan letih untuk berkongsi maklumat peribadi anda secara terbuka di media sosial atau pangkalan data yang boleh dicari dengan mengetahui bahawa ia boleh berakhir dengan tangan yang salah, memilih pendaftaran domain peribadi memastikan data anda disimpan dengan selamat dan tersembunyi di dalam pangkalan data Whois.

Sebab lain mengapa pendaftaran domain persendirian penting adalah kerana ia dapat melindungi data kategori orang tertentu yang terdedah kepada penganiayaan. Contohnya, jika anda memiliki outlet media kontroversial atau laman web yang menganjurkan hak pendatang atau hak LGBTQ, perkhidmatan privasi domain dapat melindungi data yang berkaitan dengan pemilik laman web tersebut.

2. Mencegah spam dan permintaan yang tidak diingini

Jurujual dan telemarketer melihat penerbitan maklumat peribadi seperti nombor telefon dan alamat e-mel anda sebagai jemputan terbuka untuk meminta. Sebenarnya, beberapa syarikat mengikis data Whois untuk maklumat yang baru ditambahkan. Sekiranya alamat e-mel anda dibanjiri dengan e-mel spam dan telefon anda terus berdering dengan penawaran pemasaran media sosial, SEO, dan peluang perniagaan “tidak dapat disekat” yang lain, itu adalah tanda bahawa data anda baru saja diambil oleh syarikat yang mengiklankan perkhidmatan mereka.

Perkara lain yang mungkin anda harus berhati-hati jika anda tidak menggunakan e-mel Whois yang “pembaharuan domain” palsu, yang mungkin muncul ketika domain anda menghampiri tarikh luputnya. Ini tidak akan membantu anda memperbaharui domain anda dan sebaliknya akan menipu anda untuk berfikir bahawa anda telah memperbaharui domain anda sedangkan sebenarnya tidak. Pastikan anda berhati-hati ketika melihat pemberitahuan pembaharuan domain.

Untuk memastikan data Whois anda tetap dilindungi setiap saat, berikan perkhidmatan privasi domain anda pada pembaharuan automatik.

3. Mencegah rampasan domain

Rampasan domain dulunya merupakan masalah yang lebih besar daripada yang berlaku sekarang ini kerana sekarang ini pendaftar domain mengunci pemindahan domain setelah ia dibeli. Oleh itu, melainkan jika seseorang mendapat maklumat kelayakan akaun anda, mereka tidak dapat memindahkan domain anda. Oleh kerana perkhidmatan perlindungan Whois menghasilkan alamat e-mel palsu sebagai ganti alamat e-mel sebenar anda, semua e-mel percubaan kebenaran pemindahan domain akan dihantar ke alamat dummy dan bukannya alamat sebenar anda. Dalam kebanyakan kes, e-mel yang dihantar ke alamat palsu tidak akan dihantar ke alamat sebenar pemiliknya. Walau bagaimanapun, terdapat perkhidmatan perlindungan Whois yang membolehkan anda menetapkan alamat khusus di mana e-mel akan dihantar. Sebaiknya alamat yang sah dihubungkan dengan alamat palsu, kerana mungkin ada sebab yang sah mengapa seseorang ingin menghubungi anda secara langsung, mis. laporan spam, laporan penggodaman, kerentanan keselamatan, dll. Biasanya, jika mereka gagal menghubungi anda menggunakan alamat e-mel yang disenaraikan oleh Whois, mereka akan menghantar e-mel tersebut ke bahagian penyalahgunaan penyedia hosting.

Adakah Terdapat Kekurangan untuk Whois Peribadi?

Selain daripada kos tambahan tahunan (yang boleh berbeza-beza dari pendaftar ke pendaftar) yang akan dikenakan untuk setiap domain yang anda gunakan untuk melindungi domain peribadi, tidak ada kelemahan untuk mengaktifkan Whois peribadi. Namun, jika domain anda sudah didaftarkan sekali tanpa perlindungan privasi seperti itu, data yang anda kirimkan sebelumnya masih dapat diketahui dan dicari melalui alat yang melakukan pencarian bersejarah untuk sejarah pemilikan domain. Oleh kerana penerbitan data yang berkaitan dengan pemilik domain dimaksudkan untuk meningkatkan ketelusan, tanpa memasukkan data anda di Whois dapat memicu beberapa pelanggan untuk mempertanyakan reputasi anda – adakah anda sebenarnya siapa dan apa yang anda tuntut? Dalam situasi ini, anda harus mempertimbangkan kelebihan ketelusan sepenuhnya berbanding dengan keburukan penggunaan data anda untuk tujuan penipuan.

Sekiranya anda menjalankan kedai dalam talian, maka anda boleh menetapkan butiran Whois agar sama dengan butiran syarikat anda, kerana anda mungkin sudah diminta untuk menunjukkan maklumat hubungan anda seperti nama syarikat dan alamat rasmi, nombor telefon, dll. bagaimanapun. Tidak ada alasan untuk menyembunyikan maklumat WHOIS anda, kerana mungkin “menakutkan” beberapa rakan perniagaan yang berpotensi. Sangat tidak mungkin pelanggan melihat maklumat WHOIS anda, tetapi rakan niaga yang berpotensi pasti akan berusaha mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat mengenai anda.

Tempat Mendaftar Domain Anda dengan WHOIS Peribadi?

Sebilangan besar pendaftar domain akan mempunyai pilihan untuk memilih perkhidmatan perlindungan privasi domain ketika anda mendaftar di dalamnya. Perkhidmatan Privasi Domain BlueHost berharga $ 11,99 per tahun setiap domain, tetapi beberapa rancangan hosting bersama mereka (mis. Paket Perdana) – yang juga disertakan dengan nama domain percuma – menawarkan perkhidmatan ini secara percuma. InMotion adalah pendaftar domain lain yang boleh dipercayai yang memberi anda pilihan untuk mengaktifkan Privasi Domain untuk domain anda, dan harganya $ 9,99 per tahun per domain. Ciri Perlindungan Privasi domain HostGator tersedia dengan harga $ 12.95 per tahun setiap domain. Seperti yang anda lihat, terdapat beberapa perbezaan harga, jadi anda harus membandingkan penyedia untuk melihat tawaran yang terbaik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector