Apakah Kesalahan Permintaan WordPress 413 terlalu Besar & Bagaimana Memperbaikinya?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Apakah Kesalahan Permintaan WordPress 413 terlalu Besar & Bagaimana Memperbaikinya?
0 9 мин.

wordpress-error-413-request-entity-terlalu-besar


Sekiranya anda adalah pengguna WordPress yang berpengalaman, anda mungkin telah melihat beberapa mesej ralat yang memerlukan sedikit masa untuk diperbaiki. Kesalahan yang akan kita bicarakan adalah perkara biasa dan kami juga mempunyai beberapa pembaikan cepat untuk ditunjukkan kepada anda. Apabila pengguna cuba memuat naik plugin, tema, atau pada dasarnya media apa pun, mereka dapat memasuki 413 “Permintaan Entiti terlalu besar” mesej yang tidak akan membiarkan mereka meneruskan.

Inilah Sebabnya Anda Mendapat Ralat Entiti Permintaan 413 Terlalu Besar

Anda boleh memuat naik semua jenis fail ke WordPress selagi tidak melebihi had ukuran fail maksimum. Ini boleh dianggap sebagai had lalai yang dikonfigurasikan oleh penyedia hosting WordPress anda. Ini membolehkan anda memuat naik kandungan yang agak besar tetapi anda tidak pernah tahu di mana had atasnya. Sekiranya muat naik anda gagal dan ralat 413 “Request Entity too Large” muncul, ini bermaksud fail anda terlalu besar.

Masalah utama di sini ialah jika anda menjumpai pemalam yang berguna atau tema yang menarik, kadangkala anda tidak dapat menggunakannya kerana ukurannya. Di Perpustakaan Media anda, anda dapat menghadapi masalah yang sama tetapi akan memaparkan mesej ralat yang berbeza: filename.zip melebihi ukuran maksimum muat naik untuk laman web ini. Ini boleh berlaku setiap kali anda mahu memuat naik video atau gambar beresolusi tinggi.

Sebilangan besar orang menghadapi mesej ralat ini semasa mereka mahu memuat naik gambar besar. Untuk melihat had muat naik yang tepat, klik pada butang Media dan pilihan Tambah Baru. Di sana, anda dapat melihat di bawah teks yang bertuliskan: Ukuran fail muat naik maksimum: ‘nilai’ (biasanya 2 MB).

Cara Memperbaiki Kesalahan 413 Entiti Permintaan Terlalu Besar?

Terdapat 3 cara berbeza untuk memperbaiki ralat ini. Dua kaedah pertama didasarkan pada beberapa baris kod mudah sementara untuk kaedah ketiga, anda perlu menggunakan FTP. Kami akan merangkumi semuanya supaya anda dapat menentukan mana yang paling mudah.

 1. Tetapkan Had Ukuran Muat Naik Lebih Tinggi dalam Fail Fungsi Anda

Fail functions.php pada dasarnya adalah tema yang mempunyai struktur yang serupa dengan plugin. Anda boleh membuka fail ini di halaman depan dan admin dan ia mengandungi fungsi yang menentukan penapis, kelas dan tindakan yang digunakan templat anda dalam tema WordPress.

Sekiranya tidak ada fail functions.php yang tersedia, cukup buat file teks, beri nama function.php dan salin ke dalam direktori tema. Untuk meningkatkan had saiz fail, salin kod di bawah ini ke dalam fail functions.php tema WordPress anda:

@ini_set (‘upload_max_size’, ‘128M’);

@ini_set (‘post_max_size’, ‘128M’);

@ini_set (‘max_execution_time’, ‘500’)

Ini dapat dilakukan dengan plugin khusus laman juga yang membolehkan anda menambahkan baris kod ke laman WordPress anda untuk penyesuaian, tanpa bergantung pada tema semasa anda.

128M yang anda lihat di post_max_size dan upload_max_size adalah had ukuran yang tepat untuk fail yang boleh anda muat naik. Nilai ini benar-benar sewenang-wenangnya, anda boleh menetapkannya ke nombor yang anda inginkan selagi lebih besar daripada fail yang ingin anda tambahkan. Max_execution_time adalah yang menentukan berapa lama masa menunggu muat naik selesai sebelum menghentikan proses. Anda juga dapat meningkatkan nilai ini hanya untuk memastikan fail mempunyai cukup masa untuk dipindahkan ke pelayan.

Tetapi ketahuilah bahawa kaedah ini tidak selalu berfungsi, terdapat beberapa laman web WordPress yang tidak akan melakukan apa-apa. Sekiranya demikian, cubalah kaedah seterusnya berdasarkan fail .htaccess.

 1. Tetapkan Had Ukuran Muat Naik Lebih Tinggi dalam Fail .htaccess

Fail .htaccess adalah tempat lain di mana anda boleh mengkonfigurasi pelayan laman web anda. Garis kod yang anda tulis ada peraturan ketat yang harus dipatuhi oleh pelayan.

Sekiranya anda ingin memperbaiki ralat dengan cara ini, buka fail .htaccess anda di folder root laman WordPress anda dan salin kod di bawah dengan cara berikut:

php_value upload_max_filesize 128M

php_value post_max_size 128M

php_value max_execution_time 500

php_value max_input_time 500

Dengan perintah ini, file .htaccess berkomunikasi dengan pelayan untuk menetapkan ukuran muat naik dan masa pelaksanaan ke nilai yang diberikan. Sebelum anda mengubah apa-apa dalam fail .htaccess, ada baiknya membuat sandaran. Sekiranya anda merosakkan kod walaupun sedikit, keseluruhan laman web anda boleh rosak.

Perlu diingat bahawa untuk laman web yang berjalan di rancangan hosting web bersama, kaedah ini pasti tidak akan berfungsi. Dalam kes ini, menghubungi penyedia hosting web anda melalui sokongan pelanggan mereka adalah pilihan terbaik. Kemudian, mereka hanya akan membuka fail .htaccess sendiri dan mengubah hadnya.

 1. Muat naik dan Pasang Apa sahaja dengan FTP

Anda mungkin mengalami ralat 413 “Request Entity too Large” semasa memuat naik satu fail. Dalam kes ini, mungkin penyelesaian paling mudah adalah memuat naik fail secara manual melalui FTP. Bagi mereka yang tidak biasa dengan FTP, ini adalah singkatan dari istilah File Transfer Protocol. Sekiranya anda ingin memindahkan fail dari satu PC ke PC lain di Web, anda boleh menggunakan protokol internet ini.

Ini berguna semasa anda ingin memasang WordPress ke laman web anda. Anda memerlukan FTP terlebih dahulu untuk dapat memindahkan fail CMS dari PC anda ke pelayan. Antara muka yang menyederhanakan tugas ini adalah klien FTP, perisian yang perlu anda pasang di komputer anda. Setelah ia berjalan, pertukaran fail antara PC dan pelayan anda dapat bermula. Perisian FTP popular yang juga mesra pengguna adalah WS_FTP dan Filezilla.

Sekiranya anda tahu menggunakan FTP, anda dapat menyelesaikan banyak masalah. Apabila anda memasang pemalam baru atau mengubah sesuatu dalam fail functions.php, kadangkala ia boleh menyebabkan kerosakan pelayan. Ini boleh berlaku sama ada kerana pemalam tidak serasi atau seseorang merosakkan kodnya. Dalam kesempatan ini, anda dapat menjangkau pelayan melalui klien FTP dan menyingkirkan fail yang menyebabkan kerosakan.

Muat Naik Fail WordPress Anda Secara Manual dengan FTP

Memuat naik fail ke laman web WordPress anda menggunakan klien FTP sebenarnya adalah tugas yang mudah. Anda hanya perlu memuat turun dan memasang klien di PC anda dan ia akan mewujudkan hubungan antara laman web dan mesin anda.

Kami akan menerangkan bagaimana pemindahan fail berfungsi dengan Filezilla dan setelah anda memahami prosesnya, akan mudah untuk menggunakan perisian lain juga. Anda boleh memuat turun dan memasang Filezilla secara percuma dan berfungsi di Linux, Mac dan Windows juga.

Pertama, anda hanya boleh memulakan klien FTP dengan menaip kelayakan FTP anda. Ini diperlukan sekiranya anda ingin menyambung ke laman web anda dan mendapatkan akses ke fail. Apabila anda melanggan rancangan web hosting, penyedia biasanya menghantar bukti kelayakan ini dalam e-mel atau hanya memasukkannya ke dalam antara muka pentadbir cPanel.

Sekiranya anda mempunyai nama pengguna dan kata laluan, lancarkan Filezilla dan klik “Fail” kemudian “Pengurus Tapak”. Tetingkap akan muncul dan di sana anda boleh pergi ke ‘Laman Baru’. Di bawah ‘Tapak Saya’, nama baru akan muncul dalam senarai yang disebut ‘Laman Web Saya’ dan di sana anda boleh menukar namanya. Di sebelah kanan, terdapat medan di mana anda dapat menambahkan maklumat mengenai laman web anda.

Di medan ‘Host’, taipkan nama domain anda, kemudian pilih ‘Logon Type: Normal’ di drop-down dan anda sudah bersedia untuk menyambung. Sekiranya maklumat itu betul, Filezilla akan membuat sambungan dan menyimpan semuanya untuk log masuk seterusnya sehingga anda tidak perlu menaip lagi.

Setiap kali apabila Filezilla menyedari bahawa anda ingin menyambung dari komputer baru, tetingkap ‘Sijil tidak diketahui’ akan muncul. Untuk mengekalkan sambungan dan membuat perisian mempercayai sijil, klik kotak centang ‘Sentiasa mempercayai sijil untuk sesi akan datang’ dan teruskan. Selepas itu, anda akan dapat melihat semua fail yang terdapat di laman web anda. ‘Tapak tempatan’ adalah komputer anda, sementara di bawah ‘Situs jauh’ terdapat fail laman web anda.

Untuk memuat naik fail ke laman web anda, cukup klik kanan pada fail yang anda mahukan dan klik ‘Upload’.

Pasang Apa-apa Plugin WordPress melalui FTP

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, ralat 413 “Request Entity too Large” dapat muncul dalam kes apabila plugin yang anda coba tambahkan terlalu besar dan melebihi had laman web anda. Nasib baik, ada cara untuk memasang pemalam WordPress secara manual. Oleh kerana anda boleh memuat naik fail ke laman web anda dengan menggunakan klien FTP, ini juga bermaksud anda boleh memuat naik fail pemalam anda juga.

Mulakan dengan memuat turun fail sumber pemalam yang ingin anda gunakan di laman web anda. Ini selalu merupakan fail .zip yang perlu diekstrak di komputer anda sebelum anda dapat melakukan perkara lain. Setelah selesai, folder akan muncul dengan nama yang sama dan itulah yang perlu anda muat naik melalui klien FTP.

Perlu diingat bahawa WordPress mempunyai struktur fail yang ketat. Lebih banyak kali daripada tidak, anda perlu mengetahui dengan tepat di mana memuat naik fail tertentu di laman web anda. Dalam contoh kami, plugin baru selalu perlu dimuat naik ke / wp-content / plugins / folder setiap laman WordPress, jika tidak, ia tidak akan berfungsi.

Jadi, inilah yang perlu anda lakukan sekiranya anda ingin memasang pemalam secara manual ke laman WordPress anda. Mulakan pelanggan FTP anda dan log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan anda. Apabila hubungan dengan laman web anda terjalin, cari / wp-content / plugins / folder di ‘Remote site’. Di sinilah anda perlu menambahkan pemalam dari komputer anda – yang sebelumnya anda ekstrak.

Muat naik selesai, tetapi pemalamnya belum berfungsi. Log masuk ke kawasan pentadbir WordPress di laman web anda dan pergi ke ‘Plugins’. Anda boleh mendapatkan nama pemalam baru di sana dan ia boleh diaktifkan pada bila-bila masa.

Pasang Tema WordPress Anda melalui FTP

Memasang tema WordPress baru adalah cara lain untuk menghadapi ralat 413 “Request Entity too Large”. Sekiranya temanya lebih besar daripada biasa, ia juga boleh melebihi had muat naik pelayan anda. Nasib baik, tema WordPress juga boleh dimuat naik secara manual. Ini dapat dilakukan dengan kaedah yang sama seperti ketika anda memasang plugin atau memuat naik media apa pun melalui klien FTP.

Satu-satunya perbezaan adalah jalan fail di mana anda perlu menyalin tema. Setelah melancarkan klien FTP anda, sambungkan ke laman web WordPress anda dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda. Setelah pengurus fail aktif dan berjalan, cari / wp-content / tema / jalan di ‘Laman jauh’ antara muka.

Oleh kerana tema juga terdapat dalam fail .zip, anda perlu mengekstraknya ke PC anda terlebih dahulu. Kemudian, cari fail yang diekstrak di klien, kemudian klik kanan dan ‘Muat naik’ ke direktori / wp-content / themes /. Langkah seterusnya adalah log masuk ke panel pentadbir WordPress di laman web anda dan pastikan anda dapat menemui tema baru dalam ‘Penampilan’ > Menu ‘Tema’. Sekiranya dilakukan dengan betul, tema akan disenaraikan di sana dan anda juga boleh mengaktifkannya dengan satu klik.

Ini adalah kaedah utama yang boleh anda gunakan untuk memainkan mesej ralat 413 “Request Entity too Large”. Kadang-kadang dua kaedah pertama dapat menyelesaikan masalah dengan segera, tetapi jika anda lebih berpengalaman menggunakan FTP di laman web anda, maka hanya perlu beberapa minit untuk memuat naik fail baru dengan ukuran apa pun ke laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector