Apakah Masa Depan Industri Web Hosting?

industri web hosting masa depan


Web hosting telah berkembang menjadi pasaran IT yang matang sejak permulaannya yang sederhana. Rancangan hosting web telah dipelbagaikan, sumber dan ciri menjadi semakin banyak sementara harga menjunam ke tahap terendah sepanjang masa, dan semakin banyak perkhidmatan hosting khusus muncul (mis. Hosting WordPress, hosting terkelola, dll.). Web hosting tetap menjadi perniagaan yang kompetitif hari ini dan perkhidmatan yang mesti dimiliki oleh sesiapa sahaja yang melancarkan blog, laman web atau kedai dalam talian. Tetapi bagaimana keadaan mencari masa depan web hosting? Adakah pengembangannya akan berterusan? Adakah teknologi baru akan membawa penyelesaian hosting yang lebih baik dan lebih berpatutan menjadikan web hosting seperti yang kita ketahui sekarang ini sudah usang?

Tidak diragukan lagi, keperluan untuk perkhidmatan hosting web dan aplikasi akan terus berkembang, dan seiring munculnya segmen pelanggan baru, layanan akan terus mengkhususkan diri dalam memenuhi kebutuhan tersebut.

Web Hosting seperti yang Kita Ketahui Hari Ini

Penyandingan tradisional hosting penyelesaian bersama dan khusus telah diperluas untuk merangkumi hosting terkelola, hosting yang dioptimumkan WordPress, hosting VPS, dan sekarang juga cloud hosting. Walaupun harga untuk hosting bersama serendah seperti sebelumnya (mungkin menandakan lambatnya jenis hosting ini untuk kepentingan teknologi baru), hosting khusus masih berada di tahap tinggi pada skala harga. Tetapi bagaimana trend mencari hosting yang dikhaskan dan dikendalikan, dan adakah teknologi baru akan mengakhiri produk infrastruktur hosting tradisional?

Ramalan Masa Depan – oleh The Numbers

A penyelidikan oleh 451 Research, sebuah syarikat penyelidikan dan penasihat IT, telah mendapati bahawa dinamika pertumbuhan perkhidmatan hosting web yang berbeza akan menunjukkan corak yang berbeza dan fokus akan dialihkan dari infrastruktur hosting tradisional ke persekitaran infrastruktur yang lebih khusus seperti IaaS (Infrastruktur sebagai Perkhidmatan) ) dan SaaS (Perisian sebagai Perkhidmatan). Menurut kajian, kadar kenaikan pendapatan tahunan sebanyak 15.5% diharapkan untuk perkhidmatan hosting, dan pemacu pendapatan akan dikendalikan hosting, yang diharapkan tumbuh sekitar 18.7% per tahun, diikuti oleh hosting bersama dengan 10.4% per tahun dan khusus hosting dengan pertumbuhan 5.7% setiap tahun. Dari segi pangsa pasar, hosting web dan aplikasi akan mencatat penurunan, sementara hosting yang dikendalikan akan menyaksikan peningkatan hingga 71.5% yang mengejutkan. Penyelidikan selanjutnya menganggarkan bahawa sementara pasaran Amerika Utara dan EMEA – yang juga merupakan pasaran terbesar untuk hosting – akan terus berkembang, bahagian pasaran hosting mereka akan menyusut dan pasaran APAC dan Amerika Latin akan tumbuh pada kadar yang jauh lebih tinggi (12% dan 14% kadar pertumbuhan tahunan kompaun di Amerika Utara dan EMEA, masing-masing berbanding 29% dan 30% kadar pertumbuhan tahunan kompaun di APAC dan Amerika Latin hingga 2019).

Jadi, apa maksud semua ini untuk industri hosting? Pertumbuhan keseluruhan sumber web dan aplikasi hosting tradisional yang perlahan menunjukkan bahawa beban kerja akan bergerak ke arah perkhidmatan IaaS dan SaaS, yang akan menjadi semakin khusus dan perkhidmatan infrastruktur akan merangkumi perkhidmatan terurus sebagai komponen modular mereka. Pergeseran dan segmentasi pelanggan ini merupakan peluang bagi penyedia yang ada untuk menangani permintaan yang muncul ini dan menunjukkan kepada calon pelanggan bagaimana perkhidmatan cloud dapat bermanfaat bagi perniagaan mereka.

Perkhidmatan terurus yang dirancang khusus untuk aplikasi dan platform tertentu, aplikasi pihak ketiga dan infrastruktur awan awam akan menjadi kekuatan pendorong baru bagi pasaran hosting.

Kebangkitan Awan

Produk infrastruktur maya tradisional, khusus atau dikongsi sudah mula dibayangi oleh pengkomputeran awan, domain yang rangkaian perkhidmatannya merangkumi keperluan skalabilitas dan fleksibiliti pemaju, pengguna perniagaan kecil dan perusahaan besar.

Manfaat terbesar yang dapat diperoleh pengguna dari pengkomputeran awan berpusat pada idea bahawa akses cepat dan atas permintaan diberikan kepada sebilangan besar sumber pengkomputeran yang dapat dikonfigurasi (perkhidmatan, aplikasi, penyimpanan, rangkaian, pelayan, dll.) Yang dicirikan oleh penyediaan cepat, interaksi penyedia perkhidmatan yang minimum dan usaha pengurusan yang minimum. Ciri lain perkhidmatan awan, sama ada difahami sebagai SaaS, IaaS atau PaaS (Platform sebagai Perkhidmatan) adalah keanjalan dan kemampuan mereka untuk bertindak balas terhadap perubahan permintaan. Keanehan yang lebih jauh adalah sifat mereka yang suka membayar seperti mana yang membolehkan pengguna membeli perkhidmatan berdasarkan penggunaan.

Tiga komponen yang disebut pengkomputeran awan – SaaS (aplikasi yang dihantar melalui web dan direka untuk pengguna akhir), PaaS (kumpulan alat dan perkhidmatan yang dirancang untuk pengekodan dan penyebaran aplikasi yang cepat dan cekap), dan IaaS (perisian dan perkakasan yang dibebani dengan memberi kuasa kepada semua perkhidmatan, rangkaian, sistem operasi, penyimpanan, pelayan lain) walaupun dilihat sebagai kategori yang berbeza, garis di antara mereka semakin kabur dan akan terus menjadi seperti itu pada tahun-tahun berikutnya.

Dalam konteks ini, hosting awan akan terus berkembang melihat bagaimana pengguna ingin menghilangkan kekangan yang dikenakan oleh produk hosting tradisional, dan merangkumi fleksibiliti, kekuatan dan kebolehpercayaan yang ditawarkan oleh rangkaian pelayan yang saling terkait yang membentuk persekitaran hosting awan. Perniagaan kecil juga akan dapat memanfaatkan persekitaran hosting awan dan semua aspek perkhidmatan awan kerana kos akan menjadi lebih berpatutan dan perniagaan akan dapat menyelaraskan dan menyelesaikan projek kecil dan pertengahan tanpa pelaburan berlebihan. Berkat masa perkhidmatan pengkomputeran awan, kepakaran dan kekangan kewangan tidak lagi menjadi faktor penentu kerana komponen perkhidmatan infrastruktur awan yang siap pakai akan membantu mengatasi sekatan jalan ini.

Awan yang difahami sebagai jumlah komponen SaaS, IaaS dan PaaS telah membuka jalan untuk inovasi dan syarikat teknologi seperti Amazon, Microsoft dan Google melalui perkhidmatan berasaskan awan mereka – Perkhidmatan Web Amazon, Microsoft Azure dan Platform Awan Google – sudah membuka jalan untuk pergeseran baru yang akan dibawa oleh perkhidmatan awan dan pengkomputeran awan dalam bidang web dan hosting aplikasi.

Kesimpulannya

Oleh kerana pengguna menjadi lebih peka akan manfaat menggunakan perkhidmatan hosting awan dan pengkomputeran awan untuk perniagaan mereka, cara menjalankan perniagaan dalam talian dan cara fungsi pelanggan akan berubah. Beban kerja yang dulu ada di lingkungan khusus dan VPS akan bergerak ke arah semakin luasnya jenis infrastruktur dan jenis aplikasi yang meliputi hari ini oleh penyelesaian jenis IaaS. Perniagaan yang ingin terus berkembang dalam dunia baru web dan hosting aplikasi ini harus bergerak cepat, dan memahami dan mengenal pasti trend tindak balas teknologi dan pengguna akan menjadi bahagian penting dalam proses itu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map