Apakah Ralat HTTP 404 Tidak Ditemui – Bagaimana Memperbaikinya?

Ralat http 404 tidak dijumpai


Kod status respons HTTP sukar untuk dijejaki, terutama yang menunjukkan kesalahan. Kesalahan 404 Tidak Ditemui adalah kod status respons HTTP yang menunjukkan bahawa atas permintaan dari pelayan (komputer jauh), pelayan tidak dapat menemui apa yang diminta oleh klien (penyemak imbas web), dan dengan itu, Ralat 404 Tidak Ditemui dikembalikan.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan kemungkinan sebab di sebalik Ralat 404 Tidak Ditemui, dan cara memperbaikinya, tetapi pertama:

Apakah Ralat 404 Tidak Dijumpai?

Seperti disebutkan sebelumnya, Kesalahan 404 Tidak Ditemui muncul ketika klien berjaya berkomunikasi dengan pelayan, dan meminta sumber tertentu (halaman atau URL), tetapi pelayan tidak dapat menemukan sumber yang valid di lokasi yang diminta.

Biasanya, ini berlaku apabila pelayan tidak mengiktiraf URL yang sah yang ditentukan oleh klien. Seperti yang akan kita bahas lebih lanjut dalam artikel ini, terdapat beberapa sebab mengapa URL dianggap tidak sah oleh pelayan.

Kadang kala, ketika sumber yang tidak sah diminta, aplikasi web mungkin mengembalikan kesalahan 404 yang lembut, yang biasanya terjadi ketika pelayan mengembalikan kod respons 200 ok, yang menandakan bahawa sumber tersebut dimuat seperti yang diharapkan, namun diikuti oleh pemaparan halaman 404 khusus , menunjukkan bahawa sumber itu sebenarnya tidak dijumpai. Dari sudut pandangan SEO, ini dianggap sebagai amalan buruk kerana perayap web bergantung pada Kesalahan 404 Tidak Ditemui yang sah untuk menentukan kesahan sumber / pautan.

Berikut adalah tangkapan skrin halaman ralat tersuai Moz.com:

halaman ralat 404 tersuai

Ralat Tidak Ditemui 404 – Cara Memperbaikinya?

Kod status respons HTTP dalam kategori 4xx adalah ralat sisi pelanggan, berbanding dengan kategori 5xx, yang merupakan respons ralat sisi pelayan seperti Kesalahan Gerbang 502 atau Ralat Pelayan Dalaman 500.

Walaupun dianggap sebagai ralat sisi klien, kesalahan pelayan tidak dapat dikesampingkan sepenuhnya sekiranya terdapat Ralat Tidak Ditemui 404, itulah sebabnya kami akan meneroka penyebab ralat ini dari sisi pelanggan dan pelayan, dan juga menangani kawasan masalah dalam sistem pengurusan kandungan yang mungkin mengembalikan Ralat 404 Tidak Ditemui.

Walau bagaimanapun, sebelum anda mula menguji kemungkinan perbaikan pada ralat 404 Not Found, kata nasihat: buat sandaran penuh pangkalan data atau aplikasi anda, atau buat salinan aplikasi ke pelayan pementasan untuk mengelakkan masalah dalam siaran langsung anda permohonan.

Ralat 404 Tidak Ditemui Penyelesaian Masalah Sisi Pelanggan

Kami akan mulakan dengan penyelesaian masalah di pihak pelanggan, kerana masalah sisi klien kemungkinan besar menyebabkan ralat ini.

Sahkan URL yang diminta

Kesalahan ketik di beberapa bahagian URL sering menjadi penyebabnya apabila Kesalahan 404 Tidak Ditemui dikembalikan. Walaupun nama domain tidak peka huruf besar kecil, yang bermaksud bahawa kedua-dua CONTOH.COM atau ExAmPle.cOm akan menghasilkan hasil yang sama, bahagian URL yang muncul setelah nama domain peka huruf besar kecil.

Kosongkan Kuki

Kemungkinan penyelesaian lain untuk Kesalahan Tidak Ditemui 404 adalah membersihkan kuki yang sesuai dengan domain laman web. Kuki yang tidak sah atau rosak boleh menimbulkan kekeliruan berkaitan dengan identiti anda atau mungkin menyebabkan pelayan berfikir bahawa anda cuba mengakses sumber yang tidak ada, yang boleh mengakibatkan Ralat 404.

Berikut adalah beberapa panduan berguna mengenai cara membersihkan kuki di penyemak imbas yang berbeza:

Log keluar & Log Masuk Lagi

Pembaikan ini berguna apabila beberapa bentuk pengesahan pengguna digunakan oleh aplikasi anda. Dalam kes ini, pelayan mungkin mengalami masalah dengan token sesi anda (mungkin ia tidak mengenalinya, atau menganggapnya tidak sah), yang akan menjelaskan kesalahan 404. Log keluar dan masuk semula akan membuat semula token sesi tempatan, dan memperbaiki ralat.

Pembetulan Berkaitan CMS

Sekiranya anda menggunakan sistem pengurusan kandungan yang popular seperti WordPress, Drupal, atau Joomla, anda mungkin mengalami 404 Kesalahan kerana masalah tertentu dengan pengubahsuaian yang telah anda buat atau pelanjutan yang telah anda tambahkan ke sistem ini. Petua berikut dapat membantu menyelesaikan masalah CMS ini:

 • Kembali ke versi sebelumnya – jika Ralat 404 Tidak Ditemui muncul selepas peningkatan baru ke CMS anda, cuba kembalikan ke versi sebelumnya sebelum ralat muncul;
 • Nyahpasang pemalam, pelanjutan atau modul yang baru ditambahkansama dengan menaik taraf CMS anda, memasang pelanjutan, modul atau plugin baru atau menaik tarafnya boleh membuat masalah sisi pelayan yang akan mengembalikan Ralat 404. Menyahpasang plugin, modul atau pelanjutan ini atau menurunkan versi ke versi sebelumnya, sehingga mengembalikan perubahan yang dibuat oleh ini;
 • Periksa perubahan pangkalan data secara manual – kadang-kadang kembali ke versi plugin atau pelanjutan sebelumnya mungkin tidak membuat asal perubahan yang dilakukan ke pangkalan data. Dalam kes ini, anda perlu membuka pangkalan data dan memeriksa jadual dan rekod secara manual untuk pengubahsuaian yang dilakukan oleh peluasan atau pemalam.

Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk menurunkan CMS anda atau menyahpasang pelanjutan, pemalam, atau modul, Google nama CMS atau nama pelanjutan, atau dapatkan dokumentasi rasmi dan ikuti arahan yang diberikan.

Ralat 404 Tidak dijumpai Penyelesaian Masalah Bahagian Pelayan

Kami telah menyebutkan bahawa walaupun Ralat 404 Tidak Ditemui biasanya merupakan ralat sisi pelanggan, masalah sisi pelayan juga mungkin berlaku ketika ralat ini dikembalikan. Berikut adalah beberapa penyebab di sisi pelayan:

Konfigurasi Pelayan Web

Bergantung pada jenis pelayan yang dijalankan oleh aplikasi anda (Nginx, Apache, IIS, dll.), Pelayan anda mungkin dikonfigurasikan untuk menolak permintaan ke URL atau direktori tertentu, dan mengembalikan Ralat Tidak Ditemui 404. Anda boleh menyesuaikan konfigurasi pelayan anda dengan bantuan fail konfigurasi yang disediakan dengan pelayan web anda.

Kod Tersuai

Perkara lain yang boleh menyebabkan masalah adalah kod tersuai dalam aplikasi anda. Dalam senario ini, penyahpepijatan manual dan penghuraian melalui log dapat membantu anda mengenal pasti apa yang menyebabkan masalah tersebut. Di sini juga, membuat salinan ke pelayan pementasan adalah cara yang ideal untuk mendekati proses penyahpepijatan.

Mencari Pautan Tidak Sah

Terdapat beberapa alat automatik yang boleh anda gunakan untuk mengesan pautan yang tidak sah atau URL atau sumber tertentu. Salah satu contohnya ialah mendaftarkan laman web anda dengan Google Search Console, yang akan mengesan pautan yang tidak sah serta masalah lain yang dijumpai oleh Googlebot semasa merangkak laman web anda. Sebagai alternatif, jika anda ingin memeriksa sumber tertentu, anda boleh menggunakan W3C Link Checker.

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak kemungkinan penyebab Ralat Tidak Ditemui 404, namun kebanyakan masalah dapat dikenal pasti dan diperbaiki dengan cepat. Sekiranya anda melakukan carian Google untuk CMS yang anda gunakan (Drupal, Joomla, WordPress, dll.) Diikuti dengan Ralat Tidak Ditemui 404, anda akan menemui banyak penyelesaian yang diberikan kepada penggunaan lain yang mengalami masalah ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map