Bagaimana & Di Mana Membeli Nama Domain Murah?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bagaimana & Di Mana Membeli Nama Domain Murah?
0 10 мин.

beli-nama-domain-murah


Semasa melancarkan laman web, wajar jika anda mencuba tawaran terbaik untuk hosting, reka bentuk, dan bahkan nama domain. Memotong sudut agar sesuai dengan anggaran adalah sesuatu yang biasa dilakukan oleh banyak perniagaan dan individu, terutamanya ketika melancarkan projek baru.

Oleh kerana mencari tawaran terbaik tidak dapat dilakukan dan jalan tanpa pandang bulu boleh menjadi bumerang, kami di sini untuk membimbing anda melalui proses memilih pendaftar domain yang boleh dipercayai dan membantu anda mengenal pasti pilihan terbaik anda ketika mencari domain yang murah.

Domain 101

Nama domain adalah kata atau urutan aksara (huruf, angka, dan simbol) yang anda ketik ke dalam penyemak imbas web anda untuk mengakses laman web. Urutan watak sepadan dengan alamat IP (Alamat Protokol Internet) nama domain yang digunakan penyemak imbas untuk berkomunikasi dengan pelayan.

Anda boleh mengakses laman web dengan memperkenalkan alamat IP ke dalam penyemak imbas web anda tetapi mengingat rentetan nombor jauh lebih sukar daripada mengingat nama domain.

Nama domain juga unik untuk laman web, yang bermaksud bahawa tidak boleh ada dua laman web dengan nama domain yang sama. Sekiranya anda mahu, nama domain adalah pengecam unik laman web di web.

Setiap nama domain diakhiri dengan peluasan yang diikuti segera setelah titik akhir di akhir nama domain, mis. “.Com”, “.org”, “.gov”, dll. Ini disebut domain tingkat atas, sementara sambungan yang merupakan kod negara (misalnya .it untuk Itali, .fr untuk Perancis) adalah tingkat atas kod negara domain. Baca panduan komprehensif kami untuk mengetahui peluasan domain mana yang harus anda pilih: com, net, org.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) adalah organisasi yang menyelaraskan pengurusan pengecam unik ini. ICANN mengembangkan dasar, dan menjalankan sistem akreditasi untuk pendaftar domain.

Domain vs Laman web vs Hosting

hosting-vs-laman web-vs-domain

Sebilangan orang menggunakan istilah laman web dan nama domain secara bergantian, tetapi seperti yang kami sebutkan sebelumnya, nama domain adalah alamat di mana laman web anda, iaitu kandungan yang ingin anda akses, berada. Hosting, sebaliknya, adalah perkhidmatan menyimpan kandungan laman web anda di pelayan web.

Beberapa web host menggabungkan pendaftaran domain dengan perkhidmatan hosting web mereka, menawarkan domain percuma untuk 12 bulan pertama kontrak anda. Sudah tentu, anda boleh memilih untuk melepaskan tawaran ini dan mendaftarkan domain anda di pendaftar domain biasa.

Betapa Murahnya Domain Murah?

Hampir setiap pendaftar domain akan mengiklankan domain mereka sebagai murah atau berpatutan, tetapi bagaimana anda tahu jika anda mendapat banyak tawaran jika mereka semua berjanji untuk tidak menggali terlalu jauh di dalam saku anda?

Harga nama domain terdiri dari harga pendaftaran awal yang rata-rata boleh berkisar antara $ 1.99 hingga $ 12 untuk domain di hujung spektrum yang rendah. Harga pendaftaran biasanya lebih rendah daripada harga pembaharuan domain anda, kerana pendaftar domain sering menjalankan promosi dan memberi anda kod kupon dan apa yang tidak boleh didaftarkan dengannya.

Harga di mana anda mendaftarkan domain anda merangkumi penggunaan domain anda selama 1 tahun, selepas itu jika anda masih ingin mengekalkan domain anda, anda harus memperbaharui domain tersebut. Harga pembaharuan biasanya lebih tinggi daripada harga pendaftaran awal, antara $ 10 hingga $ 20.

Oleh itu, walaupun domain pada mulanya berharga $ 0.99, harga pembaharuan mungkin $ 15, jadi anda harus selalu memperhatikan kadar pembaharuan ketika membandingkan harga di seluruh pendaftar.

Tetapi harga dan penetapan harga sahaja, seharusnya bukan satu-satunya perkara yang dapat dipastikan semasa membeli nama domain. Aspek lain seperti pentauliahan, kebolehpercayaan, sokongan, privasi sama pentingnya.

Cara Memilih Pendaftar Domain?

Memilih pendaftar domain tidak boleh menjadi keputusan berdasarkan harga sahaja. Semasa membeli domain pastikan pendaftar adalah:

Ditauliahkan oleh ICANN

Kami telah menyebutkan bahawa ICANN adalah pihak berkuasa yang memperakui pendaftar domain untuk memastikan mereka mematuhi semua kriteria teknikal, operasi dan kewangan yang ditetapkan untuk perniagaan pendaftar.

Sekarang, banyak pendaftar domain mungkin mendakwa mereka terakreditasi, tetapi satu-satunya cara untuk memastikannya adalah dengan melihat senarai pendaftar domain terakreditasi yang dikekalkan oleh ICANN di laman web mereka. Sekiranya syarikat itu ada dalam senarai, anda boleh menyemak syarat ini.

Boleh dipercayai

Walaupun pendaftar domain terikat dengan hak dan tanggungjawab yang ditetapkan oleh ICANN dalam Perjanjian Akreditasi Pendaftar, anda masih harus melakukan pemeriksaan latar belakang syarikat. Semasa melakukannya, cari tahu berapa lama mereka berada dalam perniagaan, sama ada terdapat ulasan buruk daripada pelanggan semasa atau bekas.

Melindungi Privasi

Apabila anda mendaftarkan nama domain, pendaftar domain bertanggung jawab untuk mengirimkan data Anda (nama, alamat, nombor telefon, dll.) Ke pangkalan data WHOIS, yang merupakan direktori umum yang menyimpan maklumat mengenai pendaftar setiap domain. Ini berpotensi membuat anda terdedah kepada spammer, pemasar langsung dan amalan eksploitatif lain.

Pendaftar domain menawarkan perkhidmatan privasi domain biasanya melalui syarikat pihak ketiga yang menyembunyikan identiti anda dalam pangkalan data WhoI dengan menyerahkan data mereka sendiri dan bukannya data anda, namun, di mata ICANN, siapa pun yang tersenarai di WhoI sebagai pendaftar domain juga pemilik domain tersebut. Untuk mengelakkan perselisihan undang-undang mengenai pemilikan nama domain, pastikan anda memilih syarikat yang mempunyai rekod prestasi yang baik.

Oleh kerana peraturan di berbagai negara, beberapa domain tingkat atas tidak dapat disamarkan. Cth. .eu TLds tidak dapat disamarkan dalam WhoIs.

Menawarkan Sokongan

Anda mungkin berpendapat bahawa sokongan tidak begitu penting untuk pendaftaran domain, tetapi anda mungkin menghadapi senario apabila anda memerlukan bantuan pakar, seperti ketika menubuhkan pelayan nama atau semasa memindahkan nama domain. Pastikan anda membaca ulasan mengenai pasukan sokongan pendaftar domain dan periksa apakah mereka menawarkan sokongan 24/7 melalui e-mel, sembang atau telefon.

Penting untuk menjauhkan diri dari pendaftar domain dengan sejarah yang suram walaupun harganya sangat rendah. Jauhi syarikat yang terkenal dengan sokongan pelanggan yang buruk, syarikat yang mempunyai amalan perlindungan data yang buruk, syarikat yang membanting anda dengan bayaran tersembunyi, dll..

Setelah anda mengetahui syarat-syarat pendaftar domain yang baik, bagaimana dengan syarat memilih nama domain?

Cara Memilih Nama Domain?

Oleh itu, anda fikir anda telah mencipta nama domain yang sempurna untuk laman web anda, tetapi adakah anda yakin ia sama baiknya dengan yang anda fikirkan? Berikut adalah beberapa soalan yang perlu ditanyakan kepada diri sendiri semasa memutuskan nama domain:

Adakah Mengenang?

Walaupun anda tidak memilih nama domain yang menarik dan cerdas, pastikan domain anda mudah diingat. Untuk tujuan ini, elakkan kata hubung, kata yang sukar dieja, atau domain yang mengandungi angka. Semakin pendek domain dan semakin mudah mengeja dan menyebut, semakin baik.

Adakah Ia Berkaitan?

Nama domain semestinya diperibadikan untuk perniagaan anda. Sekiranya mereka adalah kata kunci yang menghubungkan perniagaan anda dengan jenama anda, jadilah kreatif dan masukkan ke dalam nama domain anda. Semakin mudah orang menghubungkan domain anda dengan jenama anda, semakin baik.

Adakah Ia Unik?

Periksa apakah domain anda tersedia, dan pastikan anda mengelakkan pelanggaran hak cipta. Elakkan nama yang menimbulkan kekeliruan antara jenama atau yang menggunakan nama jenama yang popular dengan peluasan yang berbeza. Semua muslihat ini dapat membuat anda berada di tengah-tengah percubaan pelanggaran hak cipta.

Memperbaiki!

Tidak ada rasa malu dalam menggunakan penjana nama domain jika anda kekurangan idea untuk laman web anda. Anda boleh memberi makan kepada penjana nama ini dengan beberapa kata kunci dan menunggu banyak cadangan.

Berhati-hatilah dengan Perampasan Domain

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak nama domain yang didaftarkan di pendaftar domain yang berbeza atau yang sama, ada baiknya anda mengaktifkan pembaharuan automatik untuk domain anda. Beberapa syarikat menghidupkannya secara lalai. Dengan cara ini anda tidak menghadapi risiko kehilangan nama domain kerana anda lupa untuk memperbaruinya, tetapi anda juga dapat melindungi diri anda dari amalan rampasan domain.

Beberapa syarikat mungkin cuba menipu anda untuk memindahkan domain anda ke pendaftar lain tanpa anda sedari. Syarikat-syarikat ini biasanya akan menghantar e-mel yang menyamar sebagai notis atau bil pembaharuan dan dengan mengklik pada pautan dalam e-mel ini, anda mungkin akhirnya berpindah ke pendaftar lain dan akhirnya membayar yuran yang lebih tinggi untuk domain anda.

Sekiranya pembaruan automatik diaktifkan di akaun anda, mudah untuk melihat e-mel palsu ini dan mengelakkan pemindahan domain yang tidak sah. Walaupun anda tidak mengaktifkan pembaharuan automatik, anda harus menganggap e-mel pemberitahuan pembaharuan dengan kecurigaan dan mengelakkan daripada mengklik pautan dalam e-mel ini. Yang harus anda lakukan ialah masuk ke akaun anda di laman web pendaftar domain anda dan periksa untuk mengetahui apakah domain anda perlu diperbaharui.

Cara lain untuk melindungi diri anda dari perubahan yang tidak dibenarkan adalah dengan membolehkan penguncian domain untuk domain anda. Anda biasanya boleh mengaktifkan / mematikan fungsi ini di akaun anda.

Tempat Beli Domain Murah?

Sekarang setelah anda mengetahui tentang syarat dan perangkap membeli nama domain, kami masih tidak akan membiarkan anda melepak! Berikut adalah cadangan utama kami untuk pendaftar domain yang berpatutan dan boleh dipercayai:

GoDaddy

godaddy-beli-murah-domain-nama

Untuk domain murah, GoDaddy pastinya merupakan tempat yang baik untuk bermula. GoDaddy adalah pendaftar domain terbesar di dunia dengan beberapa promosi berterusan. Anda boleh merebut domain .com pertama dengan harga serendah $ 0,99.

GoDaddy adalah pendaftar domain terakreditasi ICANN yang menawarkan sokongan 24/7, perkhidmatan pemindahan domain, pendaftaran domain persendirian, pendaftaran domain pukal, domain yang diperakui, dan banyak perkhidmatan lain termasuk hosting web yang berpatutan.

Walaupun mereka adalah syarikat yang berpusat di AS, mereka mempunyai pejabat di seluruh Eropah, Asia, India, dan banyak lagi. Mereka melayani lebih daripada 17.5 juta pelanggan dan mempunyai 76+ nama domain di bawah pengurusan mereka.

Selain daripada pendaftaran domain dan perkhidmatan hosting web, perkhidmatan web GoDaddy juga termasuk hosting e-mel, pemasaran dalam talian, keselamatan web, dan pembangunan web.

Seperti mana-mana hos belanjawan, harapkan beberapa peningkatan semasa pembayaran, masa tunggu sokongan pelanggan yang sedikit lebih lama, dan kecenderungan untuk penguncian vendor.

HostGator

hostgator-beli-murah-nama-domain

HostGator adalah satu lagi perkhidmatan hosting web terkenal yang telah wujud selama dua dekad. Bersama dengan perkhidmatan hosting web yang mesra poket dan berorientasikan pengguna, mereka juga menawarkan pendaftaran domain sebagai perkhidmatan yang berasingan.

Di antara perkhidmatan yang berkaitan dengan domain mereka, anda akan menemui penguncian domain untuk mengelakkan rampasan domain, pembaharuan automatik diaktifkan secara lalai, Perlindungan Privasi Domain untuk menjaga identiti anda tetap dalam pangkalan data WhoIs, dan perkhidmatan pemindahan domain. Sekiranya anda memindahkan domain ke HostGator, syarikat akan secara automatik menambah 1 tahun pada masa yang tersisa pada pendaftaran anda yang ada.

Sokongan pelanggan HostGator tersedia 24/7 pada sembang langsung. Saluran sokongan lain termasuk sistem telefon, e-mel dan tiket.

Syarikat telah membuat nama untuk dirinya sendiri sebagai tuan rumah anggaran yang memenuhi kebanyakan keperluan pemula. Pakej hosting mereka merangkumi semua kategori hosting, menawarkan beberapa percuma dengan setiap pakej.

NamaCheap

namecheap-register-murah-domain-nama

NameCheap adalah pendaftar domain popular lain yang boleh anda percayai. Harga mereka adalah yang paling rendah dalam perniagaan. Seperti HostGator dan GoDaddy, NameCheap juga merupakan pendaftar domain terakreditasi ICANN.

Di NameCheap, anda dapat mendaftarkan domain, memindahkan domain, memanfaatkan PositiveSSL untuk mengamankan domain anda, menikmati perlindungan privasi WhoIs Guard, dan sokongan pelanggan 24/7.

Anda boleh mendaftarkan domain selama beberapa tahun untuk memanfaatkan potongan harga.

Selain domain, NameCheap juga menyediakan layanan hosting, serta pemasaran dan perkhidmatan keselamatan dalam talian.

Pembalut

Mengimbangi kualiti dan kemampuan tidak selalu mudah, terutama dalam industri, di mana semua orang berjanji akan memberikan anda tawaran terbaik untuk wang anda. Urus niaga yang nampaknya bagus di pasaran, mungkin jauh lebih membebankan daripada anda, jadi penting untuk mengetahui bagaimana dan di mana untuk membeli domain anda dari.

GoDaddy, HostGator dan NameCheap adalah pendaftar terakreditasi ICANN yang boleh dipercayai yang kami cadangkan sekiranya anda ingin mendaftarkan domain dengan melihat masa depan. Semua syarikat yang tersenarai dalam panduan ini menawarkan sokongan pelanggan 24/7 dan sejumlah perkhidmatan web lain termasuk hosting web dan keselamatan dalam talian. Perkhidmatan pendaftaran domain asas mereka dilengkapkan dengan perkhidmatan pelengkap yang menjadikannya lebih mudah untuk mengurus dan melindungi nama domain anda.

Gambar Pilihan: Direka oleh Freepik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector