Bagaimana Memasang Sijil SSL ke Laman Web WordPress?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bagaimana Memasang Sijil SSL ke Laman Web WordPress?
0 5 мин.

bagaimana memasang laman web wordpress sijil ssl


Mengikut faktor pemeringkatan mesin pencari Google dan mesin pencari yang lain, keselamatan laman web menjadi isyarat peringkat yang semakin diutamakan. Ini bermaksud bahawa jika laman web anda tidak bermula dengan awalan “HTTPS:”, laman web akan dinilai kurang baik oleh enjin carian daripada laman web yang mempunyai enkripsi lapisan soket selamat (SSL).

Tujuan memasang sijil SSL adalah untuk melindungi integriti dan privasi penghantaran data dengan mewujudkan pautan yang dienkripsi antara pelayan web dan penyemak imbas, dengan itu, menangkis kemungkinan pemintasan oleh unsur-unsur jenayah. Selain memastikan integriti dan privasi data melalui enkripsi, HTTPS juga memberikan pengesahan laman web, iaitu, ia memberi isyarat kepada pengunjung bahawa laman web yang mereka lawati memang merupakan laman web yang mereka ingin kunjungi.

Sekiranya anda memiliki laman web WordPress dengan elemen eCommerce, atau laman WordPress yang menyimpan data sulit, maklumat peribadi sensitif, atau memuat naik atau memuat turun data, mengetahui cara memasang sijil SSL ke laman web WordPress anda akan membuat semua perbezaan dalam memperkuat keselamatan malah menggabungkan kedudukan mesin carian.

Pasang Sijil SSL ke Laman Web WordPress

Walaupun untuk jenis laman web tertentu sijil SSL mungkin merupakan penambahan pilihan (mis. Blog peribadi), dalam kes lain (mis. Laman eCommerce, laman perbankan, pemproses pembayaran dalam talian, dll.) Sijil SSL adalah keperluan industri.

Sebelum kita mengetahui perincian cara menambahkan sijil SSL ke laman web WordPress anda, pertama, mari kita pertimbangkan kos tahunan sijil SSL.

Membeli Sijil SSL

Seperti halnya semua, kos sijil SSL juga akan dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti penyedia hosting yang menawarkannya, jumlah laman web yang perlu diamankan, dan sifat laman web yang perlu dijamin (laman web peribadi atau laman web eCommerce ). Sebagai contoh, SSL asas untuk satu domain berharga $ 36.75 / tahun di SSL.com, sementara kos untuk pakej SSL berbilang domain berbeza antara $ 140 / tahun dan $ 320 / tahun.

Beberapa penyedia hosting mungkin menawarkan sijil SSL percuma dengan beberapa rancangan hosting mereka (mis. InMotion Hosting menawarkan sijil SSL percuma dengan rancangan hosting Perniagaan mereka), jadi sebelum anda bergegas membeli sijil SSL untuk laman WordPress anda, anda mungkin ingin memeriksa apakah hos anda belum menyediakan anda dengan satu.

Sekiranya sijil SSL tidak disediakan secara percuma oleh hos web anda atau anda memerlukan jenis sijil SSL yang berbeza daripada yang ditawarkan oleh hos anda (contohnya, hos anda mungkin menawarkan SSL yang disahkan domain secara percuma, tetapi anda mungkin memerlukan SSL pengesahan dilanjutkan), anda boleh membelinya dari penyedia pihak ketiga dan mengimportnya.

Anda boleh meminta bantuan dengan pemasangan sijil SSL dari host web anda, kerana banyak host akan memasang sijil SSL ke pelayan anda untuk anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pemalam WordPress untuk membantu pemasangan sijil SSL.

Menambah Sijil SSL

Sekiranya anda mempunyai pakej hosting dengan beberapa domain, anda perlu memilih domain yang akan mendapat sijil SSL. Salah satu kaedah termudah untuk mendapatkan sijil SSL yang dipasang di laman WordPress anda adalah dengan menggunakan pemalam.

Terdapat pelbagai plugin SSL yang akan membuat perubahan yang diperlukan untuk anda tanpa input dari pihak anda. Cukup beli SSL dan aktifkan pemalamnya.

Berikut adalah beberapa pemalam SSL WordPress yang dapat memudahkan pemasangan sijil SSL:

WP Force SSL

Sekiranya anda tidak mahu menyentuh kod apa pun semasa memasang sijil SSL ke laman web WordPress anda, WP Force SSL akan membantu mengarahkan lalu lintas HTTP ke HTTPS. Oleh itu, semua lalu lintas laman web anda akan diarahkan secara automatik melalui HTTPS yang selamat.

SSL Sungguh Mudah

Setelah plugin SSL Really Simple dipasang dan diaktifkan, ia secara automatik akan mengesan SSL anda di laman web anda dan akan membuat perubahan yang diperlukan pada fail .htaccess secara automatik, dan akan mengkonfigurasi laman web anda untuk berjalan melalui HTTPS.

CTW SSL untuk Cloudflare

Plugin ini direka untuk menjadikan CloudFlare Flexible SSL siap digunakan dengan laman web WordPress anda dan mengelakkan pengalihan semula. Setelah dipasang dan diaktifkan, CTW SSL secara automatik akan membuat perubahan yang diperlukan untuk anda.

Setelah membeli sijil SSL dan memasang dan mengaktifkan pemalam SSL pilihan anda, sudah tiba masanya untuk menyiapkan laman WordPress baru anda untuk SSL. Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan -> Am -> Medan alamat URL WordPress dan laman web dan kemas kini URL anda untuk memastikannya menunjukkan awalan “HTTPS”.

Sekiranya anda menambahkan SSL ke laman web yang ada, anda boleh mengubah fail .htaccess secara manual untuk mengalihkan SSL WordPress dari HTTP ke HTTPS. Untuk melakukannya, anda boleh menambahkan baris berikut ke fail .htaccess:

Tulis semula Enjin Hidup
Tulis semula%% {SERVER_PORT} 80
Tulis semula Peraturan ^ (. *) $ Https://www.yoursite.com/$1 [R, L]

Menambah sijil SSL ke laman web WordPress anda adalah pelaburan yang bermanfaat yang akan mengukuhkan keselamatan dan kredibiliti laman web anda baik di mata pelanggan anda dan juga mesin pencari.

Sekiranya anda menghadapi masalah memasang sijil SSL ke laman web WordPress anda, anda boleh meminta bantuan daripada penyedia hosting anda. Sebilangan besar hos secara rutin akan menawarkan bantuan atau bantuan pemasangan SSL dengan mengimport sijil SSL pihak ketiga sebagai sebahagian daripada aktiviti perkhidmatan pelanggan mereka.

Kesimpulannya

Oleh kerana kesan keselamatan HTTP cukup besar, memberi jalan kepada penyadap dan pembajak untuk menjejaskan keselamatan penghantaran data, menukar laman web WordPress anda ke HTTPS bukan hanya peningkatan keselamatan yang signifikan, tetapi juga dapat meningkatkan peningkatan peringkat SEO.

Sijil SSL memastikan protokol yang selamat untuk bertukar maklumat di internet, dan sementara anda mungkin tidak mahu memasangnya untuk laman web WordPress anda, arahan “HTTPS di mana-mana” Google sedang berusaha menjadikan HTTPS penting untuk laman web mana pun bukan hanya bank dan kedai dalam talian.

Memasang sijil SSL ke laman web anda boleh dilakukan hanya dalam beberapa langkah, dan dapat membantu meningkatkan keselamatan laman web dan pelawat anda, membantu anda mewujudkan kehadiran dalam talian yang berwibawa dan mengelakkan daripada dikenakan penalti oleh enjin carian.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector