Bagaimana Membuat Blog anda sendiri dan Menjadi Blogger Profesional?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bagaimana Membuat Blog anda sendiri dan Menjadi Blogger Profesional?
0 5 мин.

bagaimana membina blog profesional


Sepuluh tahun yang lalu, jarang anda dapat mendengar tentang seseorang yang menjalankan dan menyelenggara blog. Kebanyakan orang melakukan hanya untuk hobi dan mereka tidak memikirkan pengewangan atau pengoptimuman penukaran atau strategi yang dapat menarik lebih banyak pembaca. Hari ini, blog telah menjadi profesi, di mana orang membuat kandungan di blog mereka bukan sahaja untuk berkongsi pendapat mereka tetapi juga untuk menjana wang dari blog. Dalam artikel sebelumnya, kami telah menunjukkan kepada anda mengapa perniagaan memerlukan blog dan bagaimana menjadikan pembaca menjadi pelanggan; hari ini saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana membuat blog anda sendiri, apa sahaja yang anda lakukan untuk keuntungan atau hanya untuk keseronokan.

Untuk membuat blog profesional lebih mudah daripada yang anda fikirkan; berikut adalah beberapa langkah yang harus anda ikuti sebelum memulakan perjalanan dalam talian anda.

Memilih topik anda

Memilih ceruk untuk blog anda boleh menjadi bahagian yang paling sukar. Topik blog anda boleh menjadi apa sahaja yang anda boleh fikirkan. Tidak semestinya unik, anda tidak perlu mencipta semula roda, pilih saja ceruk yang boleh anda tulis dan anda gemar. Sekiranya anda mengikuti diet yang ketat mengenai cara menurunkan berat badan, atau anda sedang dalam lawatan dunia dan ingin membuat dokumentasi tempat-tempat di mana anda pernah berkunjung, atau hanya ingin berkongsi rutin harian anda mengenai keibubapaan, anda boleh memulakan blog . Anda juga boleh mendapat inspirasi dari blogger kegemaran anda; Saya pasti anda membaca dan mengikuti beberapa laman web popular yang anda bahkan tidak menyedari bahawa ini sebenarnya blog.

Anda tidak perlu mempunyai kemahiran menulis yang hebat, kerana ini akan meningkatkan kerja lembur, tetapi anda perlu berusaha dan bersemangat untuk mencipta kandungan yang baik dan bermaklumat jika anda mahu orang benar-benar membacanya.

Memilih platform blogging

Anda menghasilkan idea topik yang baik, sekarang anda harus memilih perisian yang akan membolehkan anda membuat dan menerbitkan kandungan anda dengan mudah. Terdapat banyak platform yang boleh anda pilih, kebanyakan orang menggunakan perisian percuma seperti WordPress, Tumblr, Blogger dan lain-lain. Di sana platform blogging juga menawarkan hosting percuma, jadi setelah anda membuat dan mengaktifkan akaun, anda sudah siap untuk memulakan dan memulakan blog. Blog-blog ini bagaimanapun diterbitkan di sub-domain, seperti yourblogname.wordpress.org yang mungkin baik untuk permulaan, tetapi jika anda berencana untuk menjadi blogger profesional, anda perlu membeli nama domain dan membina jenama di sekitarnya.

mulakan blog dengan wordpress

Platform blog yang paling popular adalah WordPress; perisian ini boleh dipasang ke hampir mana-mana akaun web hosting dan boleh dikemas kini dan dikekalkan dengan mudah; panel pentadbiran juga sangat mudah dan senang digunakan, tidak diperlukan kemahiran teknikal atau pengalaman sebelumnya untuk memulakan. Penting untuk memilih platform dengan berhati-hati, kerana anda harus mengusahakannya selagi anda mahu mengekalkan blog anda; beralih dari platform ke platform lain boleh menjadi sukar, jadi pilih perisian yang sesuai.

Pilih nama dan hos web untuk blog anda

Memiliki nama domain seperti yourownblog.com lebih profesional dan lebih mudah untuk berjenama daripada memiliki sub-domain pada platform hosting percuma. Sekiranya anda merancang untuk menjadi blogger profesional dan anda sudah memilih nama yang baik, anda juga memerlukan perkhidmatan hosting web profesional. Platform blog percuma mungkin boleh dipercayai dan kelihatan menjanjikan untuk bermula, tetapi anda tidak mempunyai kawalan ke atas akaun hosting web. Tidak ada cara untuk memperluas fungsi blog anda, anda boleh dilarang dengan alasan apa pun, dan anda boleh kehilangan blog anda tanpa kemungkinan melakukan apa-apa mengenainya; setelah semua anda menggunakan perkhidmatan percuma, apa yang perlu dikeluhkan?

Memiliki akaun hosting web berbayar dan nama domain, akan membolehkan anda mempunyai kawalan penuh ke atas laman web anda. Anda boleh memasang plugin baru, menyesuaikan blog seperti yang anda mahukan dan menjadikannya unik dan luar biasa.

Sekiranya anda mungkin menghadapi masalah memilih nama yang baik untuk blog anda, berikut adalah panduan kami mengenai cara memilih nama domain yang sempurna, dan anda juga boleh memilih rancangan hosting web dari hos tertinggi kami.

Membuat, menerbitkan dan berkongsi kandungan

Anda sudah siap dengan semua hal yang aneh, akaun hosting berjalan lancar blog dalam talian; anda mengumpulkan maklumat, menulis nota dan membuat artikel yang menakjubkan. Mungkin anda sudah menerbitkan dua puluh artikel, dan anda mengharapkan pengunjung berinteraksi dengan blog anda dalam bentuk komen. Mungkin memerlukan beberapa saat untuk laman web anda mula menerima lalu lintas dari mesin pencari dengan kandungan murni, jadi jika anda ingin mempercepat aliran lalu lintas, anda perlu berteman dalam talian.

buat penerbitan dan kongsi kandungan

Mulailah mencari blog, serupa dengan topik anda, dan tinggalkan komen pada catatan mereka, sebutkan laman web anda. Jangan mempromosikan diri anda, atau meminta orang ramai mengunjungi blog anda, cukup mainkan semula dengan mesej yang baik dan bermaklumat dan anda akan melihat keajaiban itu berlaku.

Jangan lupa tentang media sosial. Meminta rakan anda untuk tweet dan berkongsi catatan blog anda boleh menjadi permulaan yang baik. Bergabung dengan forum dan kumpulan dalam talian yang berbeza di mana anda akan menyebut laman web anda juga boleh menjadi cara yang baik untuk mengumpulkan pengikut. Dalam jangka masa panjang, anda ingin membina rangkaian media sosial yang kuat di sekitar blog anda supaya anda dapat mengumumkan setiap pos baru dengan segera kepada khalayak anda dan mendapatkan lalu lintas segera.

Mengakhiri!

Saya masih ingat betapa gembiranya saya ketika mula menulis blog. Ini adalah perjalanan yang panjang bagi saya sejak tarikh itu, dan banyak belajar dalam tempoh ini, tetapi sangat menyeronokkan. Sekiranya anda terlalu senang, dan ingin memulakan blog anda sendiri, dengan sentuhan profesional, saya cadangkan anda pergi dengan blog wordpress bersama dengan penyedia hosting yang baik. Bersikap gigih, bersemangat dan jangan berputus asa, dengan cara ini anda akan berjaya; dan sekurang-kurangnya bersenang-senang!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector