Bagaimana Membuat Laman Web Anda Mesra SEO?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bagaimana Membuat Laman Web Anda Mesra SEO?
0 10 мин.

buat laman web seo mesra


Hanya mempunyai laman web yang cantik tidak cukup untuk menarik banyak lalu lintas. Agar laman web anda ditunjukkan pada hasil mesin pencari, anda harus mematuhi peraturan SEO. Sekiranya laman web anda memenuhi piawaiannya, laman web tersebut akan diletakkan lebih tinggi dalam senarai carian. Perkara seperti kata kunci, teg dan juga reka bentuk laman web boleh memberi kesan yang besar pada kedudukan SEO laman web anda.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan beberapa trik yang akan membantu anda mencapai lebih banyak lalu lintas di laman web anda. Bukan bahawa perkara ini tidak disusun mengikut kepentingan, kerana semuanya lebih kurang sama pentingnya.

Gunakan Kata Kunci dan Penggunaan SEO pada Imej

Kata kunci adalah sumber SEO laman web anda. Ini adalah cara anda membantu mesin pencari menentukan maklumat penting di laman web anda. Salah satu kata kunci anda harus disebut dalam kalimat pertama halaman web untuk membantu mesin pencari menentukan halaman mana.

Kata kunci harus banyak digunakan di laman web anda. Dari tag h1, atribut tajuk, navigasi, gambar, hingga keterangan meta, bahkan dalam nama folder. Semua maklumat ini harus relevan dengan keseluruhan laman web. Tetapi jangan masukkan terlalu banyak kata kunci kerana boleh memberi kesan sebaliknya.

Biasanya, hanya teks di laman web yang dioptimumkan, tetapi pengoptimuman gambar juga penting (walaupun tidak dilakukan seperti biasa). Imej di laman web anda tidak boleh terlalu besar dan keluar dari garisan halaman. Berukuran sekitar 30 hingga 100kb dan dengan resolusi 72dpi. Sekiranya anda pergi jauh lebih besar dari itu, laman web akan dimuat dengan perlahan dan akan menurunkan kedudukan SEO anda.

Juga, teks alt pada gambar mestilah relevan dengan gambar dan tidak boleh terlalu panjang. Seperti yang kita maklum, kedudukan gambar juga sangat penting, serta penyambungan gambar ke seluruh laman web.

Reka Bentuk yang Boleh Diakses

Laman web anda harus dapat diakses, dan maksudnya laman web itu dapat dilihat di semua penyemak imbas dan peranti. Seharusnya ia mempunyai tanda khas untuk membantunya berfungsi pada penyemak imbas versi yang lebih baru dan lama, kerana orang menggunakan yang popular (Mozzila Firefox, Google Chrome atau Opera), dan bahkan yang tidak biasa, tetapi masih digunakan (Internet Explorer).

Kelajuan laman web juga termasuk dalam hal ini, kerana laman web yang lebih lambat akan memiliki peringkat mesin pencari yang lebih rendah, dan akan sangat dipengaruhi olehnya. Sekiranya sukar untuk menavigasi laman web anda, ia akan memberi kesan negatif terhadap lalu lintas dan kedudukan keseluruhan. Imej yang kami sebutkan sebelum ini dapat menambah titik ini juga.

Struktur laman web anda adalah penting, kerana laman web yang tersusun lebih mudah untuk dilalui. Oleh itu, anda mesti mengelakkan halaman yatim piatu (jika halaman tidak dilampirkan dengan betul pada struktur laman web) dengan apa jua kos.

Laman web anda juga harus responsif agar mendapat penilaian yang lebih tinggi dengan mesin pencari. Sekiranya dilakukan dengan baik, dengan susun atur responsif untuk peranti mudah alih, anda tidak perlu menduplikasi halaman dan menghadapi masalah dengan penilaian mesin pencari yang rendah.

URL Mesra Pengguna

URL anda tidak boleh rawak dan kacau-bilau, kerana tidak akan membantu pelawat atau mesin pencari mengetahui tentang halaman tersebut. Sekiranya, misalnya, URL anda berakhir di laman web anda.com/id=243?64943, mesin carian akan keliru dan laman web anda akan berada di kedudukan yang lebih rendah daripada yang sepatutnya.

Harus ada nama yang jelas untuk tujuan laman web saat ini, misalnya .com / filem / aksi. Dengan cara ini mesin pencari akan mempunyai cara yang layak untuk mengkategorikan halaman web anda dan menjadikannya lebih mudah dicari (yang menjadi titik SEO bagaimanapun). Juga, terlalu liar dengan pelbagai kategori juga boleh memberi kesan negatif pada penilaian halaman, jadi elakkan menjadikannya terlalu rumit.

Gunakan satu atau dua kata kunci dalam URL, agar halaman menjadi mesra mesin pencari. Sekiranya anda mempunyai dua perkataan untuk folder dalam nama jalan, selalu lebih baik menggunakan tanda hubung (-), daripada garis bawah (_), kerana kata kunci itu adalah standard untuk penamaan jalur semacam itu.

Juga, URL lama dan buruk harus diarahkan 301, supaya tidak menimbulkan kekeliruan dan membuat kesalahan 404 yang menjengkelkan. Mereka juga akan mengekalkan nilai yang mereka peroleh sebelum turun.

Integrasi Media Sosial

Kerana media sosial ada di mana-mana hari ini, dan sangat popular di hampir semua jenis demografi, maka penting untuk disatukan dengan laman web ini demi hasil yang lebih baik. Mereka akan menjadikan kedudukan laman web anda jauh lebih baik, kerana media sosial diberi peringkat tinggi oleh enjin carian.

Ini bukan sahaja dapat membantu peringkat tinggi dengan mesin pencari, tetapi juga akan memberi anda lalu lintas yang lebih besar di laman web. Ini juga membantu dengan pengalaman laman web, kerana jika anda membuat pengunjung tetap terlibat, mesin pencari akan meningkatkan lalu lintas anda dengan meningkatkan peringkat anda dalam hasil pencarian.

 Hadkan Penggunaan JavaScript

Oleh kerana beberapa laman web menggunakan hampir keseluruhan kod untuk JavaScript, ini akan membuat kerja mesin pencari menjadi lebih sukar, kerana akan menghadapi masalah membaca laman web anda. Walaupun JavaScript dapat menarik perhatian pengunjung laman web secara visual, ia tidak akan membantu mesin pencari menentukan sifat halaman web anda. Kerana ini melambatkannya, enjin carian tidak memberi peringkat pada laman web seperti yang tinggi ini.

Selain itu, JavaScript tidak terintegrasi dengan baik pada setiap peranti mudah alih dan kerana itu anda mungkin kehilangan sebilangan besar kemungkinan pengunjung dengan menghadkan laman web anda menjadi kekacauan yang kompleks dan sukar dibaca. Anda harus menolong mesin pencari, dengan mengehadkan penggunaan JavaScript anda ke beberapa batas normal.

Tidak Terlalu Banyak Elemen Kilat

Elemen kilat boleh menjadi perkara yang menyeronokkan dan bermanfaat di laman web anda, tetapi berhati-hatilah kerana penggunaan yang berlebihan dapat mengganggu pengunjung anda dan juga menurunkan peringkat laman web anda. Flash biasanya diabaikan oleh mesin pencari, atau disukai jika dilakukan dalam jumlah besar. Oleh itu, jika anda mahu halaman anda mesra SEO, cuba gunakan elemen Flash pada masa yang jarang berlaku apabila mereka benar-benar dapat menambahkan sesuatu yang hebat ke laman web anda.

Penggunaan HTML5 dan CSS yang betul

HTML5 adalah versi terbaru bahasa dan sangat mesra pengguna terhadap enjin carian. Ia menawarkan banyak tag deskriptif yang akan banyak membantu SEO dalam mencari tahu apa halamannya. Elemen-elemennya mudah dibaca untuk mesin pencari, jadi lebih cepat daripada biasa. Oleh itu, jika anda menggunakan kod HTML lama, perkara yang betul adalah memperbaruinya dan mempermudah hidup anda.

Sekiranya anda seorang pemaju sekolah lama, ketahuilah bahawa bingkai HTML bukanlah cara yang tepat dan akan memberi kesan negatif terhadap penarafan laman web. Begitu juga dengan jadual yang kini sudah usang dengan cara itu, kerana CSS sekarang dapat digunakan untuk membuat susun atur gaya meja.

Kod CSS yang tidak sah tidak semestinya mengubah penilaian anda, tetapi boleh memudaratkan sekiranya halaman web tersebut rosak untuk pengunjung. Oleh itu, ia tidak akan mempengaruhi penilaian anda secara langsung, tetapi akan menurunkan lalu lintas, yang dapat menurunkan peringkat anda.

Juga, pada nota kod: Perkara yang baik adalah membuat Peta Laman XML yang akan memberikan bantuan yang besar kepada mesin dalam membantu mereka memahami struktur laman web. Dengan itu anda dapat menentukan halaman mana dari laman web anda yang penting, dan yang mana yang tidak.

Tag Tajuk Unik dan Huraian Meta

Setiap halaman di laman web anda harus mempunyai tag tajuk tersendiri. Ini akan membantu membezakan setiap halaman dan akan mewakili setiap halaman. Cubalah pendekkan dengan sekitar 30 hingga 50 aksara.

Huraian meta serupa dengan tajuk dan harus ditulis dengan perkataan anda sendiri untuk kesan yang terbaik. Teks ini akan ditunjukkan dalam pratonton kecil di halaman carian Google. Tidak boleh terlalu lama, maksimum 160 aksara lebih dari cukup untuk mendapatkan mesej anda mengenai laman web.

Menggunakan Penyulitan HTTPS

Tidak lama dahulu, enkripsi HTTPS hanya digunakan untuk kedai web dan laman web yang anda perlukan untuk melindungi data sensitif (mis. Nombor kad kredit). Tetapi pada masa ini, ketika ancaman di web semakin meningkat, begitu juga perlunya perlindungan terhadap perincian peribadi. Itulah sebabnya mengapa Google menekankan bahawa HTTPS harus digunakan di mana-mana, sebagai lapisan pertahanan tambahan. Ia juga tidak boleh mengurangkan kelajuan laman web, memanfaatkan sepenuhnya. Hampir semua laman web utama telah melaksanakan langkah ini, kerana maklumat semakin berharga dari hari ke hari.

Anda juga harus memperbaharui sijil keselamatan anda agar tidak menunjukkan amaran kepada pelawat laman web anda.

Menyatakan DOCTYPE

Perkara ini mungkin agak mustahak untuk diperingatkan, tetapi jika ia salah, ia dapat menurunkan pangkat anda sedikit. Doctype berguna kerana membantu penyemak imbas menterjemahkan laman web di laman web anda. Sekiranya tidak ada pengisytiharan, penyemak imbas mesti meneka dan memerlukan masa dan kadang-kadang boleh terlepas atau mendapat sesuatu yang salah. Ini adalah sekeping kecil kod yang menjimatkan banyak masa dan masalah.

Tidak Lagi Mesra Pencetak

Ini adalah salah satu perkara lama yang tidak lagi diperlukan. Anda tidak memerlukan butang “mesra pencetak” di laman web anda, kerana sekarang ia dilakukan dalam CSS sebagai penyelesaian yang lebih bersih dan cepat untuk masalah itu. Jadi butang seperti itu akan menyebabkan bendera merah semasa carian enjin.

Pautan Halaman yang betul

Kerana pautan di laman web digunakan di hampir setiap halaman, anda harus membuat pautan anda kelihatan dengan jelas. Selain menggarisbawahi secara berkala, pautan harus berbeza dengan cara yang lain, kerana menidurkan untuk mengetahui apakah teks itu pautan tidak berkesan.

Pautan tersebut harus selalu mutlak, walaupun hubungannya lebih mudah dimanipulasi. Tetapi pautan relatif dapat ditafsirkan salah atau bahkan dikikis. Pautan mutlak lebih besar, terutama ketika membuat navigasi laman web.

Anda harus sedar bahawa satu halaman tidak seharusnya mempunyai lebih dari 100 pautan di atasnya. Kawal penggunaan pautan anda dan buat hanya bila perlu.

Tandakan Halaman yang Tidak Boleh Diperiksa

Dengan membuat robots.txt, anda dapat mengawal bahagian halaman mana yang tidak boleh diakses oleh robot mesin pencari.

Ini berguna apabila anda memiliki kedai web dan tidak mahu robot Google menambahkan produk ke troli anda kerana mereka mengikuti pautan. Sebilangan besar halaman ini tidak akan ditunjukkan dalam hasil carian, melainkan ada isyarat di suatu tempat yang memberitahu mereka tentang nilai halaman.

Meningkatkan Kelajuan Pemuatan Halaman

Cukup logik adalah meningkatkan kelajuan memuatkan halaman anda. Cuba pendekkan dan kerjakan kod anda agar praktikal digunakan. Bagaimanapun, tujuan mana-mana pembangun adalah untuk menjadikan laman webnya lebih pantas, tetapi dengan mencapainya, anda juga akan mendapat ranking yang lebih tinggi dengan mesin pencari. Jadi ini adalah dua untuk satu jenis perjanjian.

Berfokus pada Struktur

Struktur laman web anda mesti jelas dan difahami, kerana ini akan memudahkan kerja mesin pencari yang merangkak ke halaman anda. Cuba laksanakan data berstruktur di sekitar elemen penting. Ini juga akan mempengaruhi penampilan laman web anda ketika ditunjukkan di halaman hasil carian dan maklumat apa yang tersedia untuk dilihat.

Kebolehbacaan Teks

Ini mungkin terdengar remeh, tetapi teks di halaman anda mesti dibaca. Beberapa perkara yang harus diberi perhatian ialah: panjang ayat, kekerapan suara pasif dan bilangan suku kata setiap perkataan.

Isi yang anda keluarkan harus dimengerti, tanpa kesalahan sintaksis atau tatabahasa dan dengan struktur ayat yang tepat. Bergantung pada demografi yang disasarkan, peraturan ini harus diterapkan dengan sewajarnya.

Ringkasan

Seperti yang anda perhatikan, SEO akan bersikap baik kepada anda apabila kualiti laman web anda meningkat. Faktor-faktor seperti reka bentuk dan kemudahan akses penting untuk mesin pencari dan hanya laman web yang dilakukan dengan baik akan menuai ganjaran yang ditawarkannya. Oleh itu, kami berharap artikel ini berguna dan memberikan sedikit gambaran mengenai dunia enjin carian.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector