Bagaimana Membuat Laman Web Anda Sendiri dalam 3 Langkah dengan Weebly?

buat laman web dengan 3 langkah


Saya telah membuat beberapa tutorial mengenai cara membuat laman web menggunakan alat dan perisian yang berbeza. Di sini anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai cara membina laman web anda dengan WordPress dan di sini anda dapat mengetahui cara membuat laman web menggunakan Joomla.

Hari ini saya akan mengajar anda bagaimana membuat laman web anda sendiri dengan Weebly dalam 3 langkah mudah. Sebelum kita melayari bahagian “teknikal”, izinkan saya membincangkan Weebly dengan cepat.

Weebly adalah salah satu platform pembangun laman web yang paling pantas berkembang hari ini. Ia ditubuhkan pada tahun 2007 dan terus diperbaiki untuk memenuhi harapan pelanggan dan standard reka bentuk web terkini. Weebly menjadikan pembinaan laman web mudah dan mudah diakses oleh semua orang. Dengan alat ini anda boleh membuat dan menyesuaikan laman web anda, baik itu persembahan syarikat, blog, laman keahlian atau kedai dalam talian.

Tinjauan Pantas Weebly

Di Weebly anda boleh memilih dari 4 rancangan berbeza. Sekiranya anda ingin mencubanya, anda boleh mendaftar untuk mendapatkan akaun percuma. Pelan ini merangkumi sub-domain percuma, hosting percuma, anda boleh membuat halaman tanpa had dan menyimpan hingga 500 MB. Sokongan dalam talian boleh didapati melalui sembang dan e-mel.

Pelan berbayar bermula dari $ 8,00 sebulan dan dilengkapi dengan banyak ciri: pendaftaran domain satu tahun percuma, tanpa had penyimpanan, sokongan melalui sembang, e-mel dan telefon, pemantauan lalu lintas laman web, menghapus penjenamaan Weebly, carian laman web, pemain audio dan video, platform keahlian dan e-dagang, sijil SSL percuma, pilihan untuk menambah produk tanpa had atau mempunyai ahli tanpa had, troli beli-belah bersepadu, kalkulator penghantaran dan cukai dan pengurusan kod kupon.

Sekarang, mari kembali membina laman web anda. Seperti yang disebutkan sebelumnya, anda boleh memulakan laman web anda dalam 3 langkah. Anda tidak perlu tahu pengaturcaraan, atau tidak mempunyai kemahiran reka bentuk web Weebly adalah alat yang boleh digunakan oleh semua orang:

 • Langkah 1: Pilih Tema Profesional
 • Langkah 2: Seret & Jatuhkan Elemen, Sesuaikan Reka Bentuk
 • Langkah 3: Terbitkan Laman Web Anda dengan Satu Klik

1. Pilih Tema Profesional untuk Laman Web Anda

Jelas sekali anda perlu menggunakan akaun percuma di Weebly sebelum anda mendapat akses ke pangkalan data reka bentuk. Proses pendaftaran sangat mudah, cukup masukkan nama, e-mel dan kata laluan anda dan anda akan mendapat akses segera. Anda juga boleh log masuk dengan anda Facebook atau Google+ akaun.

Langkah seterusnya adalah memilih reka bentuk yang bagus. Weebly menawarkan beratus-ratus templat berkualiti tinggi tanpa sebarang kos, yang boleh anda gunakan untuk laman web anda dan sesuaikan mengikut keinginan anda. Anda boleh menapis tema mengikut kategori: blog, perniagaan, kedai dalam talian, peribadi, acara atau portfolio. Niche tidak begitu penting, kerana anda dapat menyesuaikan dan mengubah templat sepenuhnya; pilih sahaja tema yang sesuai dengan keperluan anda.

weebly memilih reka bentuk profesional secara percuma

Anda juga boleh melihat setiap reka bentuk, jadi anda akan mendapat idea bagaimana rupa laman web anda. Semua templat tersedia untuk mudah alih, jadi laman web anda juga akan kelihatan hebat di telefon pintar dan meja.

2. Sesuaikan Laman Web anda – Seret dan Lepas Elemen

Sebaik sahaja anda memilih reka bentuk, anda boleh mengubahnya di Weebly builder. Anda akan dapat mengedit teks, butang, menu, latar belakang dan gambar pilihan, pada dasarnya semuanya.

Anda juga boleh mengeluarkan elemen dari reka bentuk semasa anda dan menambah yang baru. Anda boleh menyeret dan melepaskan kotak teks, gambar, galeri, tayangan slaid, peta Google, borang kenalan dan buletin, butang, pembahagi dan anda juga boleh memasukkan kod tersuai. Anda juga dapat menyematkan video Youtube, atau memuat naik fail media anda sendiri (audio dan video). Senarai itu berterusan, tetapi saya tidak akan menghitung semuanya.

weebly edit elemen drag and drop tema

Anda juga boleh membuat beberapa halaman dan mengedit setiap halaman yang anda mahukan. Setiap tema dilengkapi dengan beberapa halaman standard. Anda boleh membuang, mengedit atau menambah halaman baru. Anda juga boleh memilih susun atur setiap halaman. Terdapat beratus susun atur yang dapat anda pilih yang secara automatik akan mengisi halaman anda dengan kotak, menjadikan pekerjaan anda lebih mudah.

weebly memilih susun atur halaman

pratonton susun atur weebly dengan elemen

3. Terbitkan Laman Web anda dengan Satu Klik

Setelah selesai dengan semua halaman anda, langkah seterusnya adalah menjadikan laman web anda terbuka. Untuk ini, anda perlu mengklik butang “Terbitkan” di sebelah kanan atas skrin anda.

menerbitkan laman web weebly

Anda akan diminta untuk memilih subdomain, mendaftarkan yang baru, atau menggunakan domain anda sendiri. Walaupun kami hanya menguji Weebly, kami belum mendaftarkan domain, jadi kami akan memilih subdomain untuk menerbitkan laman web kami. Klik pada butang “Teruskan” untuk meneruskan.

weebly memilih domain laman web anda

Sistem ini akan mengambil masa beberapa saat untuk menyimpan dan menerbitkan laman web anda. Setelah selesai, anda boleh mengaksesnya di URL yang disediakan.

weebly melihat laman web anda dalam talian

Tahniah, anda baru sahaja membuat laman web anda sendiri secara percuma, tanpa menulis satu baris pun kod!

Kesimpulannya

Saya harap panduan ringkas ini bermanfaat bagi kebanyakan anda. Sekarang anda melihat betapa mudahnya membuat laman web atau bahkan kedai dalam talian tanpa mengetahui pengaturcaraan. Sudah tentu, Weebly bukan untuk semua orang dan mempunyai batasannya sendiri. Sekiranya anda membina kedai dalam talian anda dengan Weebly, penambahan fungsi tambahan tidak mungkin dilakukan, kecuali jika pasukan pembangun Weebly memutuskan untuk menambahkan ciri tambahan itu ke seluruh sistem. Memindahkan laman web anda ke syarikat hosting baru juga mustahil.

Adakah Weebly sesuai untuk keperluan dan anggaran laman web anda? Keputusan di tangan anda! Cubalah Weebly secara percuma dan lihat apakah memenuhi jangkaan anda.

Buat Laman Web Anda Sendiri dengan Pembangun Laman Web Weebly!

Tidak memerlukan pengekodan atau kemahiran teknikal! Bangun dan sesuaikan laman web anda menggunakan tema profesional Weebly.

Cubalah secara PERCUMA! »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map