Bagaimana Membuat Laman Web Portofolio dengan WordPress?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bagaimana Membuat Laman Web Portofolio dengan WordPress?
0 10 мин.


Reka bentuk, susun atur dan fungsi laman web portfolio anda memberi kesan besar kepada pengunjung anda. Anda perlu memberi kesan pertama yang positif dan membuat orang tetap berada di laman web anda untuk membaca kandungan anda. Oleh kerana kebanyakan freelancer bermula tanpa pengalaman dalam reka bentuk web, mereka sering memilih kaedah termudah untuk membuat laman web portfolio.

Hasilnya, mereka berakhir dengan laman web yang hampir tidak dapat menarik perhatian pengunjung mereka. Nampaknya terlalu sukar untuk membuat laman web yang kelihatan profesional sebagai pemula. Walau bagaimanapun, kami dapat menunjukkan kepada anda bahawa sama sekali bukan masalah besar untuk membuat laman web portfolio terkemuka di WordPress! CMS ini direka untuk menjadi mudah dan mudah diakses oleh semua orang. Sekiranya anda seorang freelancer dan anda ingin menunjukkan kepada dunia apa yang anda mampu, panduan ini pasti akan membantu anda dalam membuat laman web yang sempurna.

Perkara yang hebat mengenai WordPress ialah anda dapat mencari banyak plugin dan tema di Web. Anda boleh mendapatkan setiap alat, perkhidmatan atau tema yang anda perlukan untuk laman web baru anda dan anda tidak memerlukan kemahiran tertentu untuk menggunakannya. Pada akhir panduan ini, anda akan mengetahui dengan tepat bagaimana membuat laman web WordPress yang elegan dan berfungsi sepenuhnya! Mari kita mulakan.

Cara Membuat Laman Web dengan WordPress?

Membuat laman web WordPress bukanlah sains roket. Sekiranya anda sudah biasa dengan alat penyunting teks seperti OpenOffice atau Microsoft Word, anda akan dapat belajar dan menggunakan WordPress dalam masa yang singkat. Berikut ini saya akan membimbing anda melalui 5 langkah mudah mengenai cara menyediakan laman web WordPress dan mengubahnya menjadi portfolio.

1. Nama Domain yang Pendek dan Cantik

Anda perlu memberikan nama domain yang sesuai dengan laman web anda dan mewakili jenama anda. Nama domain yang baik pendek dan senang diingat. Ia juga kelihatan baik di halaman arahan anda dan lebih baik lagi jika mengandungi kata kunci yang relevan yang memudahkan pengunjung mencarinya melalui Carian Google.

Anda juga disyorkan untuk memilih pelanjutan yang paling sering digunakan orang. Anda boleh menambah “.com” atau ekstensi yang mewakili negara anda. Ini benar terutamanya jika anda ingin menarik orang dari negara anda ke laman web portfolio anda sebagai khalayak sasaran. Contohnya, “.ru” untuk Rusia atau “.es” untuk Sepanyol sesuai untuk negara-negara tersebut.

Nama domain perlu didaftarkan, jadi setelah anda menemukan yang sempurna, langkah seterusnya adalah mencari pendaftar. Terdapat banyak yang popular di luar sana, seperti GoDaddy dan Namecheap. Pilihan lain adalah membeli pakej hosting web dari penyedia yang menawarkan nama domain antara ciri-cirinya.

Anda boleh mendapatkan nama domain percuma dengan memilih rancangan hosting BlueHost. BlueHost adalah antara nama terbesar dalam industri hosting web dan mereka menawarkan pakej hebat untuk pemula dan perniagaan yang lebih besar juga. Dengan mendaftarkan nama domain anda dan membeli perkhidmatan hosting web yang boleh dipercayai, anda dapat menyelesaikan dua masalah pada masa yang sama.

2. Pilih Pelan Web Hosting yang Hebat

Pelan hosting web yang boleh dipercayai adalah mustahak jika anda ingin menjamin pengalaman melayari pengunjung di laman web anda dengan lancar. Dengan melihat pakej hosting di BlueHost, anda dapat mengetahui mana yang paling sesuai dengan laman web portfolio anda. Oleh kerana mereka menyediakan pelayan, prestasi laman web anda akan banyak bergantung pada perkhidmatan mereka.

Sekiranya anda ingin memastikan waktu operasi 24/7 setiap hari sepanjang tahun dengan pasukan sokongan pelanggan yang sentiasa tersedia, anda tidak boleh salah dengan BlueHost. Oleh kerana kami mengesyorkan anda laman web WordPress di sini, anda harus memilih salah satu rancangan WP mereka. Pelan ini dioptimumkan untuk WordPress dan bahkan disahkan oleh platform sebagai rancangan yang boleh dipercayai dan berprestasi tinggi. Baca ulasan terperinci BlueHost ini, untuk mengetahui mengapa saya benar-benar mengesyorkan syarikat ini.

laman web bluehost-best-hosting-portfolio-wordpress-website

Dengan rancangan BlueHost ini, anda akan mempunyai WordPress yang terpasang di profil anda. Anda hanya perlu log masuk dan anda boleh mula bekerja di laman web anda dengan segera. Ciri-ciri tambahan termasuk kelajuan memuatkan halaman, sandaran biasa dan keselamatan laman web terkemuka. Prestasi dan keselamatan yang dipertingkatkan dijamin oleh pelayan VPS.

3. Manfaatkan WordPress sepenuhnya

WordPress kini merupakan salah satu 3 CMS (Sistem Pengurusan Kandungan) teratas di Web. Terdapat banyak ciri dan plugin yang mungkin berguna semasa anda membuat laman web portfolio anda. Ia mempunyai antara muka langsung yang dapat digunakan oleh sesiapa sahaja dalam beberapa minit. Dengan jumlah pilihan fleksibiliti dan penyesuaian yang ditawarkan oleh WordPress, hanya batasnya sahaja.

Itu hanya bergantung pada berapa banyak masa dan usaha yang anda sanggup laburkan untuk membuat laman web anda. Mari kami jelaskan apa yang menjadikan WordPress CMS terbaik:

 • Ini adalah platform sumber terbuka dengan komuniti yang besar. Anda selalu dapat mencari perbincangan atau panduan di Web mengenai sebarang masalah yang berkaitan dengan WordPress, dan terdapat banyak orang yang berusaha mengembangkannya yang dapat membantu anda.
 • WordPress percuma untuk semua orang. Anda boleh memasang dan mula menggunakannya dengan cepat. Atau pilih saja rancangan hosting web yang sudah dipasang, seperti yang telah disebutkan sebelumnya.
 • Walaupun anda memasang banyak plugin di dalamnya, WordPress tetap mudah digunakan dan anda dapat membiasakannya dengan cepat sebagai pemula.
 • Berjuta-juta laman web menggunakan WordPress sebagai platform mereka, dan semuanya perlu mendapat kedudukan yang baik di Carian Google. Platform ini bukan sahaja mesra SEO, tetapi terdapat banyak plugin popular yang dapat meningkatkan SEO laman web anda.
 • Terdapat banyak penyedia hosting web yang menyedari populariti WordPress dan menyediakan rancangan khusus untuk platform tersebut

4. Pilih Tema Portofolio dan Mula Menyesuaikan

Setelah anda merancang reka bentuk dan susun atur laman web anda, inilah masanya untuk mula mengusahakannya. Semuanya bermula dengan memilih tema portfolio yang sempurna dari beratus-ratus tema WordPress berkualiti tinggi yang terdapat di Internet. Ini biasanya sangat disesuaikan, membolehkan anda menggunakan berbagai warna, tata letak, animasi, elemen dan ciri besar dan kecil yang dapat dihidupkan dan dimatikan.

Themeforest adalah salah satu laman web yang paling kami cadangkan ketika datang ke tema portfolio. Anda boleh memilih dari pelbagai kategori dan tema tidak memerlukan pengalaman pengaturcaraan sama sekali. Hampir semua orang dapat menyiapkannya dan bahkan mendapat banyak bantuan daripada pembangun yang sedang dalam proses.

Setelah memasang tema, anda boleh mula menyesuaikan setiap laman web di bahagian depan sambil terus mengikuti perubahan dalam masa nyata. Kaedah drag-and-drop yang popular adalah yang memudahkan para pemula untuk menyesuaikan laman web mereka. Ini adalah bagaimana kebanyakan tema berfungsi, tetapi pastikan tema yang anda minati mempunyai ulasan positif dan memberikan semua ciri yang diperlukan sebelum anda membelinya.

Anda pasti harus mengelakkan menggunakan tema percuma. Hanya yang premium yang dilengkapi dengan kemas kini berkala, plugin bersepadu, sokongan yang boleh dipercayai, panduan dan tambahan lain yang semuanya diperlukan untuk menjalankan laman web profesional. Anda juga harus fokus untuk mengekstrak seberapa banyak nilai dari tema yang anda boleh.

Gunakan pelbagai pilihan penyesuaian dan perhatikan perinciannya untuk membuat laman web yang benar-benar unik yang akan dikenang oleh pengunjung anda.

Tema WordPress Portfolio Terbaik

Avada – Tema Pelbagai Tujuan Responsif

avada-best-portfolio-wordpress-tema

Oleh kerana panduan ini mesra pemula, kami ingin mengesyorkan Avada yang merupakan tema yang menyediakan anda semua ciri yang anda perlukan untuk pengalaman membina laman web yang lancar. Sebenarnya, anda tidak perlu melakukan apa-apa selain membeli temanya. Avada hadir dengan 41 laman web pra-buatan dan 255+ reka bentuk laman web yang telah dibuat sebelumnya, jadi yang perlu anda lakukan adalah memilih dengan bijak.

Selain itu, anda mendapat 6 plugin premium dan temanya memberi anda lebih dari seribu pilihan penyesuaian. Malah butiran terkecil dapat diubah dan hasil akhirnya hanya bergantung pada kreativiti anda. Lebih daripada 400,000 orang berpuas hati dengan Avada setakat ini dan harga keajaiban ini hanya $ 60. Sudah tentu, kemas kini adalah percuma setelah anda membeli tema dan masing-masing dilengkapi dengan banyak ciri dan penambahbaikan baru.

Semasa menyesuaikan laman portfolio anda, anda bekerja dengan antara muka seret dan lepas dan lebih daripada 50 panel pilihan penyesuaian yang tidak memerlukan pengetahuan pengekodan sama sekali. Setelah laman web anda siap, ia akan kelihatan hebat di mana-mana skrin peranti. Avada serasi dengan semua plugin WordPress yang popular.

X – Tema

x-portfolio-wordpress-tema

X The Theme adalah satu lagi tema WordPress yang sangat popular dan mesra pemula di Themeforest. Ini membolehkan anda membuat laman web portfolio yang mempunyai reka bentuk bersih dan moden yang menakjubkan. Ini adalah satu-satunya tema yang dibuat oleh ThemeCo, pasukan pembangun di belakang X – The Theme. Ini hanya bukti bahawa pasukan melabur sepanjang masa untuk meningkatkan tema dan memberikan sokongan yang boleh dipercayai.

Hampir 200,000 orang membeli tema tersebut dan ulasannya sangat positif. Kini anda boleh mendapatkan temanya dengan harga hanya $ 29 kerana ia melepasi pencapaian besar: pembelian bernilai $ 10,000,000 setakat ini. Tema X sesuai untuk semua orang, termasuk perniagaan, blogger, kedai dalam talian dan individu kreatif. Ini membuka pintu kepada kemungkinan yang tidak berkesudahan dengan pelbagai pilihan penyesuaiannya.

Pasti bernilai meluangkan masa dengan X – Tema kerana sangat serba boleh sehingga kebanyakan orang bahkan tidak dapat menggunakan separuh daripada ciri tersebut. Bagaimanapun, ThemeCo ingin membuat tema kompleks yang sesuai untuk membuat semua jenis laman web. Anda mempunyai semua kerumitan yang disatukan ke antara muka yang mudah yang membolehkan anda membina laman web anda sedikit demi sedikit sambil menunjukkan kepada anda pratonton masa nyata.

Setelah anda membeli X – The Theme, anda akan mendapat sokongan 24/7 selama 6 bulan. Mereka akan memberi anda dokumentasi lengkap yang menerangkan setiap ciri. Dokumentasi ini juga merupakan panduan yang menunjukkan kepada anda bagaimana menyatukan laman web anda.

The7 – Tema WordPress Serbaguna

tema-portfolio-wordpress -7

The7 malah mengiklankan dirinya sebagai tema paling disesuaikan di Themeforest. Ini adalah tema pelbagai guna yang dapat digunakan untuk membuat semua jenis laman web yang anda inginkan, termasuk laman portfolio yang bersih dan bergaya. The7 adalah tema yang paling popular dan serba boleh setakat ini oleh pasukan pemaju yang dipanggil Dream-Team. Mereka telah menjualnya lebih dari 100,000 kali dan jumlah pengguna yang berpuas hati bertambah setiap hari.

The7 membolehkan anda menggunakan 3 gaya reka bentuk yang berbeza. Masing-masing dari mereka unik dan secara asasnya mengubah penampilan laman web anda. Ia seperti bekerja dengan tiga tema yang berbeza, menjadikan The7 sebagai tema tiga dalam satu. Anda boleh bereksperimen dengan ketiga-tiga gaya dan kemudian terus bekerja dengan gaya yang paling sesuai dengan idea laman web anda.

Terdapat banyak pilihan penyesuaian yang tersedia untuk setiap gaya, yang membolehkan anda mengubah semuanya menjadi terperinci terkecil. Ini membolehkan anda menambahkan semua warna, fon, butang, galeri dan elemen lain yang anda mahukan, sama seperti yang anda bayangkan. Anda mendapat pemalam Visual Composer yang merangkumi alat seret dan lepas yang membantu anda membuat susun atur yang diinginkan untuk laman portfolio anda.

Dengan membeli The7 dengan harga $ 39, anda mendapat 5 plugin premium yang bernilai keseluruhan $ 99 yang merupakan tawaran mutlak. Pasukan pakar mereka bersedia memberikan sokongan 24/7 selama 6 bulan. Tema ini dilengkapi dengan dokumentasi di mana semua ciri dijelaskan dengan terperinci.

5. Buat Tapak Berstruktur dengan Baik

Sekiranya anda berpuas hati dengan reka bentuk laman web portfolio anda, sudah tiba masanya untuk menambahkan semua halaman yang diperlukan dan memasukkannya ke dalam menu juga dalam kategori tertentu. Anda juga perlu mencari tempat terbaik untuk iklan anda di mana orang dapat melihatnya tanpa diganggu.

Terdapat halaman yang paling penting yang diperlukan oleh kebanyakan laman web, seperti Rumah, Kenalan, Tentang Saya, Blog, Galeri dan sebagainya. Anda boleh menggunakan pilihan penyesuaian untuk membuatnya dari awal, atau menggunakan templat di mana anda hanya perlu mengedit teks dan membuat beberapa perubahan kecil. Sekiranya anda membeli plugin premium, anda pasti akan mendapat pelbagai templat untuk halaman web anda.

Kesimpulannya

Kunci untuk menarik lebih banyak pengunjung ke laman web anda adalah dengan membuat laman web portfolio WordPress terbaik yang anda boleh. Sekiranya anda memandang serius pekerjaan anda, anda harus membuat laman web yang menggambarkannya dan mempunyai penampilan profesional. Dengan menggunakan sumber tema premium yang baik, anda akan dapat menarik perhatian pengunjung anda dan menonjol dalam pertandingan.

Pasti, memerlukan sedikit masa dari awal hingga akhir dengan semua penyesuaian, mencuba plugin yang berbeza dan bereksperimen dengan pelbagai templat. Intinya adalah bahawa membuat laman web portfolio yang baik di WordPress adalah masalah masa dan kreativiti hari ini dan ia dapat dilakukan tanpa pengalaman dalam reka bentuk web.

Membuat laman web portfolio hampir sama dengan membuat laman web lain di WordPress. Setelah anda menemui semua alat yang diperlukan, hanya memerlukan sedikit masa dan kejayaan anda terjamin.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector