Bagaimana Memilih Nama Domain Terbaik untuk Blog atau Perniagaan Anda?

bagaimana memilih perniagaan blog nama domain terbaik


Kita sering tertanya-tanya sama ada memilih nama domain yang betul benar-benar penting. Mungkin namanya adalah apa yang anda buat. Sebaliknya, apa yang anda buat dari blog atau perniagaan anda, mungkin bergantung pada nama yang anda pilih. Memilih nama domain mungkin merupakan langkah terpenting dalam mewujudkan identiti dalam talian anda.

Nama domain anda adalah kesan pertama bagi pengunjung. Nama yang buruk tidak akan membuat pengunjung pergi jika kandungannya menarik, tetapi nama baik dan kuat dapat memberi kesan kepada pengunjung dan membuat mereka merasa berkaitan dengan blog atau laman web anda.

Dalam artikel ini, kami memberi anda perkara-perkara penting bagaimana memilih nama domain terbaik untuk produk, blog atau perniagaan anda. Petunjuk dan peringatan hanya dalam beberapa langkah.

Sukar untuk mengetahui urutan langkah-langkah ini dengan betul, kerana terdapat banyak persimpangan, jadi baca dengan teliti, untuk mendapatkan nama domain yang sesuai untuk anda.

Baca Juga: Cara Mengurus Nama Domain Anda?

Pilih nama pendek, senang ditaip dan diingati

Anda mencari nama domain yang pendek, senang ditaip dan diingat. Statistik menunjukkan bahawa nama domain teratas mempunyai panjang sekitar 6 aksara.

Menjelang tahun 2017, sebilangan besar nama domain yang dapat Anda fikirkan dengan hingga 8 aksara, nampaknya sudah diambil. Mungkin anda mesti mencipta perkataan baru atau mencari nama yang lebih panjang. Bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk memastikan nama domain anda tidak melebihi 15 aksara.

Kata-kata yang panjang dan kompleks, walaupun mengandungi kata kunci, lebih sukar untuk diingat dan cenderung salah ejaan atau salah taip. Ini akan mengakibatkan kehilangan lalu lintas. Sebilangan besar pengunjung tidak akan repot-repot untuk mengingat nama domain anda yang kompleks dan hanya akan mencari topik, produk atau perkhidmatan yang berkaitan. Secara semula jadi, hasil carian dapat membawa mereka ke pesaing anda, bergantung pada pengoptimuman mesin pencari.

Anda harus mengelak daripada menggunakan kata-kata dengan ejaan atau slanga yang banyak, kecuali jika sasaran anda sudah biasa dan sesuai dengannya.

Oleh itu, ingat: pastikan nama domain anda pendek dan senang ditaip!

Menjalankan Penyelidikan

Pada era nama jenama, banyak perkataan adalah tanda dagang atau hak cipta. Nama yang anda pilih untuk domain anda mungkin juga, tanpa anda sedari. Untuk mengelakkan masalah undang-undang, kehilangan domain anda dan bahkan kos kewangan, setelah anda mempunyai senarai pendek idea nama domain anda, lakukan penyelidikan dan pastikan tidak ada yang mempunyai tanda dagang atau hak cipta.

Dapatkan rakan anda yang mungkin juga menjadi penonton anda yang terlibat dalam proses kreatif. Anda mungkin mahu membuat kajian pada satu ketika.

 Kata kunci dalam Domain

Semasa memilih nama domain, anda harus mencuba menggunakan kata kunci yang mudah dikaitkan dengan perniagaan, produk atau perkhidmatan anda. Kata kunci dapat membantu meningkatkan SEO anda, tetapi akan sangat sukar untuk mencari nama domain dengan kata kunci yang disasarkan yang belum diambil.

Bahagian gelap menggunakan kata kunci adalah risiko memilih nama domain yang bersifat generik dan tidak mempunyai keperibadian. Untuk menjadikannya menonjol, memerlukan banyak kreativiti dalam menggabungkan kata kunci dengan kata lain, atau bahkan mencipta perkataan baru.

Nama Unik dan Berjenama

Nama domain anda itulah yang diingati, dikongsi atau digunakan oleh pengunjung untuk mencari anda. Ini menjadikannya asas jenama atau perkhidmatan anda.

Untuk menonjol di lautan domain, nama anda mesti unik dan berjenama. Nama generik yang dibina di sekitar kata kunci sukar diingat kerana tidak mempunyai makna yang sebenar.

Mungkin idea yang baik untuk meneliti entiti lain di tempat anda untuk keaslian dan kreativiti nama domain mereka. Anda mungkin mendapat inspirasi hebat, atau sekurang-kurangnya contoh nama domain yang tidak baik.

Elakkan Tanda Sambungan dan Nombor

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus mengelakkan tanda hubung dan angka dalam nama domain anda. Biarkan kami mengingatkan anda bahawa nama anda harus pendek, mudah dieja dan diucapkan. Baiklah, tanda hubung dan angka dihalang kerana ini sering disalahpahami.

Menggunakan kata hubung kerana nama yang anda mahukan sudah diambil mungkin merupakan perkara terburuk yang boleh anda lakukan. Ini akan mempromosikan pesaing anda kepada semua orang yang gagal atau lupa menaip tanda hubung. Sebaiknya anda kembali ke proses sumbang saran untuk mencari nama domain baru daripada mencari jalan penyelesaian cepat tetapi berbahaya ini.

Mengikut nombor, anda harus mengelakkan menggunakannya kerana orang yang mendengar alamat web anda tidak akan tahu sama ada anda menggunakan kata (empat) atau angka (4).

Nama domain anda mestilah cepat dan pantas, dan penggunaan tanda hubung dan angka akan berlaku sebaliknya.

Elakkan Huruf Berganda

Kata-kata dengan huruf berganda tidak lebih buruk daripada yang tanpa huruf, hanya kata-kata dengan huruf berganda yang cenderung salah eja, sehingga menyebabkan kehilangan lalu lintas.

Sambungan Domain

Percaya atau tidak, .com masih merupakan pelanjutan terbaik yang anda dapat.

Hari ini, anda boleh memilih daripada puluhan peluasan domain. Mereka boleh berkaitan dengan jenis entiti anda (org, net, edu) atau negara tempat anda berada (uk, eu, jp).

Domain baru, lebih kreatif, generik seperti .land, .cool, .guru, .rocks dan sejenisnya mungkin sangat menggoda kerana mereka menawarkan peluang untuk mendaftarkan nama yang sangat relevan dan pendek.

Anda juga boleh memilih untuk mengambil lebih banyak domain atau domain dengan lebih dari satu peluasan. Sekiranya anda memutuskan untuk melakukannya, ingatlah bahawa anda tidak perlu membina laman web untuk setiap domain anda. Yang perlu anda lakukan ialah mengarahkan semua domain tambahan anda ke laman web utama anda.

Berikut adalah sambungan nama domain yang paling biasa digunakan:

 • .co: singkatan syarikat, perdagangan, dan komuniti.
 • .org: organisasi bukan komersial dan bukan untung.
 • .net: teknikal, laman web infrastruktur Internet.
 • .info: laman web maklumat.
 • .biz: penggunaan perniagaan atau komersial, seperti laman web e-dagang.
 • .saya: blog, resume atau laman web peribadi.

Trivia: Lanjutan .me adalah domain peringkat atas kod negara Internet (ccTLD) untuk Montenegro. Namun, kerana makna dan penggunaannya dalam bahasa Inggeris, senarai kemungkinan apabila digunakan sebagai peluasan nama domain hampir tidak terhad. Montenegro menjana pendapatan berjuta-juta dolar setiap tahun dari dua surat ini. Hanya pada tahun 2016 terdapat lebih dari satu juta nama domain yang didaftarkan dengan pelanjutan ini dari seluruh dunia.

Intinya: Pergi .com, jika ia tersedia, dan jika sudah diambil, cubalah .bersih, atau .org. Sekiranya tidak ada yang tersedia, anda lebih baik memilih nama lain, dan bukannya salah satu sambungan yang kurang biasa.

Sama ada pelanjutan yang anda pilih untuk mendaftar, perlu dipertimbangkan untuk membeli pendaftaran domain persendirian. Ini bermanfaat sekiranya anda ingin menyembunyikan maklumat peribadi anda seperti nama, alamat e-mel, telefon dan alamat. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pendaftaran peribadi dan domain peribadi, sila baca panduan kami. Privasi domain tidak disediakan secara percuma; bergantung pada pendaftar domain, harganya $ 3- $ 10 per tahun setiap domain. Di pendaftar domain seperti NameCheap, anda boleh menggunakan kod kupon untuk mendapatkan privasi domain percuma atau membelinya dengan harga yang sangat rendah ($ 0,99 per tahun).

Fikirkan Jangka Panjang

Blog, produk atau perniagaan anda mungkin ditentukan secara sempit semasa anda memulakan kehadiran dalam talian, tetapi anda harus berfikiran terbuka dan berfikir jangka panjang.

Mungkin anda peminat muzik yang gemar, jadi anda menulis blog muzik yang merangkumi konsert dan ulasan album, wawancara dengan pemuzik dan kandungan serupa. Anda boleh dengan mudah memilih nama domain yang berkaitan dengan muzik dan terus berjalan dengannya; tetapi bagaimana jika di masa depan anda bertemu dengan jodoh, yang sama-sama meminati filem, atau seni dan patung. Untuk memasukkan topik baru ini, ke blog muzik agak aneh.

Oleh itu, semasa memilih nama domain, cubalah menjadi seorang yang berwawasan. Berfikirlah dengan hebat dan cuba tentukan nama yang sesuai untuk bidang minat atau liputan semasa anda seperti yang akan berlaku ketika anda akhirnya meluaskan masa depan.

Periksa Penjana Nama Domain untuk Mendapatkan Idea

Sekiranya anda mencari di web, anda akan menemui sebilangan penjana nama. Penjana nama domain adalah program kecerdasan buatan, yang bermaksud tidak sempurna. Mungkin saja anda tidak menemui nama domain anda menggunakannya, tetapi mereka dapat membuat kreativiti mengalir di kepala anda dan meningkatkan proses percambahan idea. Idea dan cadangan yang anda terima dari penjana nama domain mungkin menghasilkan jackpot. Beberapa ketika yang lalu kami telah mengumpulkan senarai 10 alat cadangan domain teratas yang mungkin dapat membantu anda memulakannya.

Jangan teragak-agak

Sebaik sahaja anda memilih nama domain, anda harus bertindak pantas. Nama domain terjual dengan cepat dan anda mungkin akan kehilangannya jika anda ragu-ragu. Walaupun kandungan anda belum siap, anda harus mendaftarkan nama domain kegemaran anda secepat mungkin, kerana kandungannya cukup murah.

Petua Tambahan

Sekiranya anda memulakan blog atau laman web peribadi, mungkin yang terbaik adalah menggunakan nama anda sendiri. Syarikat dengan pelbagai jenama boleh memutuskan untuk membina laman web khusus untuk setiap jenama atau kumpulan produk daripada meletakkan semua perkara di bawah nama syarikat.

Setelah mendaftarkan domain anda dan membeli perkhidmatan hosting yang baik, anda harus mengarahkan domain anda ke akaun hosting anda dengan menukar pelayan nama domain di pendaftar anda. Dalam salah satu panduan kami, kami menerangkan apa itu Name Server dan bagaimana ia berfungsi.

Kesimpulannya

Memilih nama domain bukanlah tugas yang mudah. Anda perlu menunjukkan keaslian, kreativiti dan visi. Lengkapkan diri anda dengan sabar dan berikan proses ini sedikit masa.

Lakukan tinjauan di kalangan rakan dan rakan anda, dan biarkan ia bermalam. Kadang-kadang nama yang kelihatan dan terdengar sempurna di akhir proses yang panjang dan meletihkan mungkin menjadi telanjang dan kusam pada keesokan harinya.

Sebaik sahaja anda memilih nama domain anda, periksa ketersediaannya dan pastikan ia tidak diniagakan atau dilindungi hak cipta secara sah, cari!

Pendaftaran Nama Domain PERCUMA ->

BlueHost menyediakan pendaftaran domain percuma dengan setiap rancangan hosting yang anda beli. BlueHost adalah syarikat hosting web yang boleh dipercayai dan bereputasi baik yang menawarkan perkhidmatan hosting dan pendaftaran domain sejak tahun 1996. Di BlueHost anda juga boleh membeli privasi domain untuk melindungi maklumat peribadi anda.

Dapatkan Domain Percuma! »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map