Bagaimana Memindahkan Laman Web Joomla anda ke Host Web Baru?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bagaimana Memindahkan Laman Web Joomla anda ke Host Web Baru?
0 7 мин.

cara memindahkan laman web joomla ke penyedia hosting web baru


Mungkin ada banyak sebab mengapa anda ingin mencari rumah baru untuk laman web joomla anda. Mengubah penyedia hosting web bukanlah tugas yang sangat sukar; namun itu boleh memberi anda sakit kepala jika anda tidak pernah melakukannya sebelumnya. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan cara terbaik dan terpantas untuk anda pindahkan laman web Joomla anda ke penyedia hosting web yang baru.

Tetapi pertama, cari tahu alasan mengapa orang menukar syarikat hosting. Joomla adalah CMS yang hebat, dan sangat fleksibel. Pada masa yang sama memerlukan sumber dan tidak berfungsi dengan baik pada setiap pelayan web. Sekiranya pelayan web tidak dioptimumkan untuk Joomla, anda boleh menjangkakan masalah prestasi semasa laman web anda berkembang. Dengan menggunakan templat berat dan terlalu banyak sambungan pada sistem Joomla anda, ia dapat melambatkan laman web anda. Dalam kebanyakan kes, pemilik laman web Joomla beralih ke hos baru, kerana mereka tidak berpuas hati dengan persembahan dan berharap syarikat lain yang menawarkan hosting Joomla akan menyelesaikan masalah ini.

Sebab lain mengapa orang akan memilih untuk menukar hosting adalah kurangnya kemungkinan peningkatan. Oleh kerana pasukan pengembangan Joomla core terus bekerja pada sistem, mereka meningkatkan perisian dengan menggunakan teknologi terkini yang memerlukan versi PHP dan MySQL yang lebih tinggi. Syarikat hosting tidak mengemas kini versi PHP secara automatik dan jika anda ingin menaik taraf laman Joomla anda ke versi terbaru, ia tidak akan berfungsi dengan penyediaan pelayan semasa. Anda boleh meminta penyedia hosting anda untuk mengemas kini pelayan mereka, tetapi dalam kebanyakan kes ini akan ditolak kerana pengguna lain yang berkongsi pelayan yang sama dengan anda, tidak menggunakan Joomla.

Berikut ini saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana pindahkan laman Joomla anda ke pelayan baru dan elakkan waktu henti.

1. Pilih rancangan hosting web yang dioptimumkan oleh Joomla

Perkara pertama yang harus anda lakukan, jika anda ingin meninggalkan penyedia hosting semasa anda, adalah mencari yang baru. Ini mungkin mencabar, kerana terdapat banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan serupa dan juga menyokong Joomla. Bust seperti yang anda sudah tahu dari tuan rumah anda sekarang, tidak cukup untuk mendapat sokongan untuk Joomla. Sekiranya anda mencari hos Joomla yang boleh dipercayai, pergi dengan syarikat yang menawarkan pelayan yang dioptimumkan untuk Joomla CMS. Pelayan web yang dibina khas untuk laman web Joomla sedikit berbeza dalam hal konfigurasi dari pelayan penggunaan umum yang lain. InMotion hosting adalah salah satu penyedia hosting terbaik yang menawarkan rancangan yang dioptimumkan untuk Joomla dengan harga yang sangat berpatutan.

InMotion Joomla Hosting

bermula dari $ 4.19 / bulan merangkumi 2 laman web joomla, ruang GB dan lebar jalur tanpa had, suPHP, modul mod_security Apache, tutorial dalam talian untuk Joomla 2.5 dan 3.0+ dan banyak lagi

Maklumat lanjut… “

2. Sandarkan laman web Joomla anda

Saya menganggap, host anda sekarang menggunakan cPanel, tetapi jika tidak, prosesnya sangat serupa dengan panel kawalan hosting yang lain juga. Untuk membuat sandaran laman web anda dan menyimpannya ke komputer anda, anda perlu log masuk ke panel kawalan. Cari ikon Pengurus Fail dan akses folder di mana fail laman web anda berada.

ikon pengurus fail cpanel

Kompres fail ke dalam fail .zip dan setelah selesai, simpan ke komputer anda.

pengurus fail cpanel memampatkan fail joomla

Sekarang di panel kawalan, pergi ke ikon phpMyAdmin, dan cari pangkalan data yang digunakan oleh laman web anda. Sekiranya anda tidak pasti mengenai pangkalan data, anda boleh mengetahui dengan mudah dari fail config.php laman web, cari baris ini: public $ db = ‘yourdatabse’; Pilih pangkalan data, eksport semua jadual dan simpan ke komputer anda, lebih baik daripada folder yang sama di mana laman web anda disimpan, hanya untuk pengurusan yang lebih mudah.

jadual pangkalan data eksport phpmyadmin joomla

3. Pindahkan fail dan pangkalan data

Setelah laman web anda disandarkan, anda boleh mula mengusahakan hos baru. Mungkin anda telah membuat akaun hosting baru menggunakan domain semasa anda; dalam kes ini, anda perlu memuat naik fail ke folder root atau akaun anda. Sekiranya anda telah menggunakan domain lain atau mendaftarkan yang baru semasa pendaftaran, anda perlu menambahkan domain yang digunakan untuk laman Joomla anda. Dengan menambahkan nama domain ke akun hosting baru, akan membuat folder (public_html / domainanda.com), dan ini akan menjadi folder di mana anda juga harus memuat naik fail. Jangan menukar pelayan nama domain anda.

nama domain cpanel addon

Sekarang, jika anda mengetahui folder mana yang sesuai untuk dimuat, menggunakan klien FTP atau alat Pengurus Fail dari cPanel, muat naik fail .zip yang mengandungi fail laman web. Setelah muat naik selesai, ekstrak fail dari arkib, menggunakan Pengurus Fail dan pastikan fail diekstrak ke folder utama. Sekiranya fail diekstrak ke subfolder (publiy_html / yoursite.com / backupfiles /) pindahkan semua fail ke folder utama: public_html / yoursite.com.

laman web uploade joomla ke pelayan baru

Sekiranya anda selesai menggunakan fail, kembali ke halaman utama panel kawalan dan dengan MySQL Database Wizard buat pangkalan data baru. Semasa membuat pangkalan data dan pengguna, buat kata laluan yang kuat dan simpan ini ke dokumen teks, anda akan memerlukannya kemudian. Semasa menambahkan pengguna MySQL ke pangkalan data, penting untuk mengaktifkan pilihan Semua Keistimewaan.

ahli sihir pangkalan data mysql joomla

Oleh itu, anda mempunyai pangkalan data dan pengguna anda yang sedia untuk digunakan. Sekarang pergi ke ikon phpMyAdmin, pilih pangkalan data yang baru dibuat dan import fail .sql yang telah anda simpan sebelumnya ke komputer anda. Bergantung pada ukuran fail, pengimportan pangkalan data boleh memakan masa beberapa saat.

pangkalan data joomla import phpmyadmin

Pemikiran terakhir adalah menghubungkan fail dengan pangkalan data. Sekarang pergi mengedit file config.php dan ubah pangkalan data, pengguna dan kata laluan.

menukar fail konfigurasi joomla

Sekarang jika anda melakukan semuanya dengan betul, anda seharusnya dapat melihat klon laman web anda di url demo, yang disediakan oleh penyedia hosting anda semasa pendaftaran. Sekiranya anda memilih untuk mendapatkan akaun dari InMotion, url akaun tersebut akan kelihatan seperti ini: http://server123.inmotionhosting.com/~youraccountname/

4. Tukar pelayan nama domain anda

Kini tiba masanya untuk menukar pelayan nama nama domain anda. Sekiranya domain anda didaftarkan ke syarikat pihak ketiga seperti Name.com atau NameCheap, dan bukan dengan penyedia hosting semasa anda, anda hanya log masuk ke akaun anda dan kemas kini pelayan nama. Sekiranya memerlukan lebih banyak maklumat mengenai cara menukar pelayan nama untuk domain, lihat artikel yang dipautkan dalam perenggan ini.

Sekiranya domain anda didaftarkan dengan syarikat hosting yang ingin anda pindahkan, saya cadangkan mulailah memindahkan domain anda ke pendaftar bebas. Jangan simpan domain dan hosting anda di syarikat yang sama. Pemindahan domain boleh memakan masa beberapa hari, jadi pertimbangkan juga aspek ini.

Kemas kini maklumat pelayan nama harus segera, namun untuk melihat perubahan pada ISP anda boleh memakan waktu hingga 24 jam. Oleh itu, bersabarlah.

5. Uji laman web Joomla anda

Saya menganggap, bahawa anda telah menguji klon laman web anda menggunakan url demo yang disediakan oleh tuan rumah baru anda. Sekarang, kerana pelayan nama telah diperbaharui, domain anda disambungkan ke akaun hosting baru. Oleh kerana konfigurasi pelayan berbeza, jarang sekali laman web Joomla anda mengalami beberapa kesalahan setelah memindahkannya ke host baru.

Untuk memastikan bahawa laman web anda masih berfungsi dengan sempurna, akses secara rawak ke halaman yang berbeza dan gunakan fungsi laman web anda yang berbeza. Sekiranya anda menjalankan forum atau mempunyai bahagian blog, anda boleh membuat entri baru, dengan menyebutkan bahawa anda berpindah ke host baru dan meminta komuniti melaporkan masalah yang mereka dapati.

Catatan dan cadangan

Semoga tutorial ini membantu anda pindahkan laman web joomla anda ke pelayan baru tanpa waktu henti. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pemindahan laman web Joomla, anda boleh memberikan komen di bawah, atau jika anda memutuskan untuk berhijrah ke hosting InMotion, pasukan sokongan mereka akan membantu anda semasa proses ini. Sekiranya anda berminat untuk melindungi laman web joomla anda, saya sangat mengesyorkan membaca tutorial kami yang lain.

Hosting Joomla Terbaik oleh InMotion

InMotion Hosting telah menyediakan web hosting sejak tahun 2001 dan mereka kini menawarkan pelayan web yang dioptimumkan oleh Joomla dengan banyak ciri hebat bermula dari $ 4,19 / bulan

Dapatkan Diskaun! »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector