Bagaimana Memulakan Blog dalam 15 Minit (atau kurang)?

memulakan blog dengan wordpress dalam 15 minit


Oleh itu, anda ingin memulakan blog anda sendiri, tetapi tidak tahu bagaimana? Dalam tutorial ini saya akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah bagaimana membuat blog anda sendiri dan tidak akan memakan masa lebih dari 15 minit untuk menyelesaikannya.

Anda tidak memerlukan pengalaman sebelumnya dalam membina laman web atau blog, hanya komputer yang disambungkan ke internet. Itu sahaja! Saya akan berusaha menjadikan tutorial ini sesederhana mungkin dan menggunakan ungkapan yang kurang jelas, sehingga semua orang dapat memahami apa yang saya bicarakan.

Berikut ini saya akan menunjukkan prosesnya dalam 3 langkah mudah. Umumnya ini adalah langkah-langkah yang harus anda ikuti untuk memulakan blog WordPress.

 • Beli domain dan akaun hosting
 • Pasang dan siapkan WordPress
 • Muat naik kandungan dan terbitkan siaran pertama anda

Nampak senang, bukan? Sekarang mari kita mulakan.

Beli Pelan Nama Domain dan Web Hosting

Mungkin anda menyangka bahawa anda boleh memulakan blog anda secara percuma. Itu boleh dilakukan, namun saya tidak mengesyorkan menggunakan perkhidmatan percuma untuk membuat laman web. Perkhidmatan ini tidak boleh dipercayai, dapat menghapuskan blog anda bila-bila masa tanpa sebarang notis dan semua kerja keras dan masa anda akan hilang. Mungkin anda tidak mahu perkara ini berlaku. Oleh itu, mari kita lihat bagaimana anda boleh memulakan blog dengan murah.

Sebagai permulaan, rancangan hosting bersama akan sesuai dengan keperluan blog anda. Untuk tujuan ini saya mengesyorkan BlueHost, web hosting terkenal yang menawarkan pelbagai rancangan hosting untuk pelbagai keperluan.

Dalam tutorial ini saya akan menunjukkan kepada anda proses membina blog anda dengan BlueHost. Saya secara peribadi menjadi tuan rumah dua blog dengan BlueHost sejak 2011 dan tidak mempunyai masalah dengannya setakat ini.

Untuk memulakan, klik di sini untuk mendaftar dengan BlueHost dan dapatkan DISKAUN 35% dari harga biasa. Di samping potongan harga, yang terdapat di laman web kami, anda juga akan mendapat nama domain percuma.

mulakan dengan bluehost

Klik pada butang “mulakan sekarang” dan teruskan ke langkah di mana anda memilih rancangan. Sekiranya anda ingin menjadi tuan rumah hanya satu laman web, anda boleh memilih rancangan “starter” yang lebih murah, namun saya mengesyorkan membeli rancangan “plus”, yang merupakan pilihan yang lebih baik kerana membolehkan anda menjadi tuan rumah seberapa banyak laman web yang anda mahukan.

pilih rancangan bluehost plus

Pada halaman seterusnya, anda harus memilih nama domain. Sekiranya nama domain yang anda cuba beli sudah diambil, cari saja nama baru atau cuba peluasan domain yang lain. Setelah anda menemui domain yang menarik, klik di sebelahnya untuk mendaftarkannya secara percuma.

bluehost pilih nama domain secara percuma

Anda akan diarahkan ke halaman yang selamat, di mana anda perlu memasukkan maklumat peribadi dan penagihan anda. Masukkan alamat e-mel yang boleh anda akses, kerana BlueHost akan mengirimkan maklumat akaun hosting kepada e-mel tersebut.

maklumat akaun bluehost

Semak maklumat pakej, pilih rancangan akaun yang paling sesuai dengan anda. Biasanya jika anda mendaftar untuk jangka masa yang lebih lama anda akan mendapat harga yang lebih baik. Pertimbangkan ini. Batalkan pilihan semua perkhidmatan tambahan, sekurang-kurangnya buat masa ini. Anda boleh memilih perlindungan privasi domain untuk menyembunyikan maklumat peribadi anda pada domain whois. Saya sangat mencadangkan mempunyai domain yang dilindungi.

maklumat pakej bluehost

Anda boleh membayar akaun hosting anda dengan kad kredit atau dengan PayPal. Pilih pilihan pembayaran yang paling anda sukai.

kad kredit atau paypal bluehost

Setelah membaca dan bersetuju dengan syarat BlueHost, klik butang hantar dan tunggu e-mel pengesahan.

Pasang dan Siapkan WordPress ke Laman Web anda

Setelah berjaya membuat pembelian, anda akan menerima e-mel pengesahan. Ia akan tiba hanya dalam beberapa minit. E-mel ini akan mengandungi semua butiran (nama pengguna, kata laluan, dan lain-lain) yang diperlukan untuk log masuk ke panel kawalan hosting anda. Ikuti langkah-langkah yang dijelaskan dalam e-mel dan log masuk ke akaun hosting anda.

Setelah log masuk, cari ikon WordPress dan klik. Ini akan membawa anda ke MojoMarketplace, yang merupakan alat untuk memasang skrip secara automatik seperti WordPress.

cara memasang bluehost wordpress

Sahkan bahawa anda ingin memasang WordPress dengan mengklik butang “Pasang”.mulakan pemasangan wordpress

Pada halaman seterusnya, pilih domain yang ingin anda pasang WordPress. Dalam kes anda, domain yang baru sahaja anda daftarkan. Ini dipilih secara automatik. Biarkan bidang “direktori” kosong dan klik “Periksa Domain” untuk meneruskan.

wordpress pilih blog domain

Dan akhirnya siapkan butiran log masuk blog anda. Klik pada tab pilihan lanjutan, tetapkan nama laman web anda (ini juga dapat diubah kemudian), pilih nama pengguna dan kata laluan. Pilih pengguna yang bukan “admin” dan gunakan kata laluan yang kuat, untuk melindungi blog anda daripada penggodam. Klik butang “Pasang Sekarang” dan tunggu sebentar.

pasang wordpress secara automatik

Semasa WordPress memasang, anda akan melihat bar kemajuan di bahagian atas halaman. Setelah selesai, klik butang “Kredensial” yang akan membawa anda ke halaman di mana anda akan menemui butiran log masuk blog anda.

Muat naik dan Terbitkan Kandungan anda

Pada peringkat ini anda mungkin berada di sekitar minit ke-9 jika anda telah menemui domain dengan cepat dan jika anda tidak menunggu terlalu lama untuk e-mel pengesahan. Sekarang log masuk ke blog anda dengan mengikuti URL yang diberikan di halaman yang disebutkan di atas (yourwebsitename.com/wp-admin). Masukkan pengguna dan kata laluan pentadbir anda dan akses antara muka belakang.

Dengan menekan pada menu “Posts” di sebelah kiri skrin, anda dapat menambahkan postingan pertama anda. Klik butang “Tambah Baru” untuk membuat catatan.

wordpress mula menulis blog

Antara muka penyunting artikel sangat mudah. Ia seperti gambar di bawah. Anda perlu menambahkan tajuk pada catatan anda, menambahkan beberapa teks, memuat naik gambar jika anda mahu dan tekan butang “Terbitkan” untuk menjadikannya terbuka di laman web anda.

wordpress menerbitkan gambar unggulan jawatan pertama

Itu sahaja! Anda telah menerbitkan catatan blog pertama anda dengan WordPress, dalam masa kurang dari 15 minit. Bukankah ini luar biasa??

Mungkin anda mahu mengkonfigurasi blog anda dan mungkin mengubah reka bentuk laman web anda. Saya cadangkan membaca panduan terperinci saya tentang cara membuat laman web WordPress. Panduan ini menerangkan proses pemasangan tema dan pemalam serta penyusunan struktur url dan trik lain. Dalam panduan saya yang lain: apa yang perlu dilakukan selepas memasang WordPress, anda akan mendapat lebih banyak maklumat mengenai cara mengatur dan mengoptimumkan blog anda dengan betul.

saya cabar awak!

Sekarang anda harus mengatakan: “cabaran diterima!” dan mulakan dengan proses membuat blog peribadi, hobi atau profesional anda sendiri. Beritahu saya jika anda dapat menerbitkan catatan pertama anda dalam masa 15 minit.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map