Bagaimana Memulakan Blog Ulasan Buku yang Berjaya?

permulaan-buku-ulasan-blog


Adakah anda gemar meringkuk dengan buku yang bagus daripada pergi ke pesta pada malam Sabtu? Adakah anda menggemari idea untuk menjana pendapatan daripada membaca buku dan menulis mengenai pengalaman anda? Baiklah, menjalankan blog buku atau laman web semakan buku mungkin hanya perkara anda.

Anda boleh memilih untuk menjalankan laman web ulasan buku sebagai pekerjaan sepenuh masa anda atau anda boleh melakukannya untuk mencapai pelbagai hasil lain. Anda boleh mempromosikan perniagaan buku anda jika memilikinya dan meningkatkan jumlah penonton anda. Anda boleh membina komuniti di sekitar hobi kegemaran anda dan mempromosikan pengarang kegemaran anda.

Tetapi walaupun semua yang anda ingin lakukan adalah membaca buku dan berkongsi pendapat anda dengan orang lain, anda boleh memanfaatkannya dengan menggunakan pemasaran gabungan. Mempromosikan buku yang pernah anda gemari membaca adalah cara terbaik untuk menjana wang daripada perkara yang anda gemari. Sekiranya ini terdengar seperti sesuatu yang ingin anda lakukan, berikut adalah panduan yang akan membantu anda mewujudkannya. Kami juga akan berkongsi beberapa perkara yang harus anda ketahui sebelum anda memulakannya.

Langkah # 1: Buat Rancangan

“Sekiranya anda gagal merancang, anda merancang untuk gagal”

Salah satu perkara penting yang memisahkan blog yang berjaya dari yang tidak berjaya adalah rancangan mereka. Sebilangan besar blogger pemula bahkan tidak berfikir untuk membuat rancangan kerana mereka terbiasa dengan aspek teknikal membuat blog. Namun, mereka lupa matlamat blog mereka dan bagaimana ia harus dijalankan.

membaca buku

Anda harus terlebih dahulu mengetahui perkara-perkara berikut sebelum anda mula membina blog anda:

 • Genre buku yang akan anda fokuskan.
 • Audiens sasaran anda (demografi apa yang akan anda fokuskan). Yang gemar membaca jenis buku yang sama?
 • Adakah terdapat jenis laman web ulasan buku yang anda suka? Sekiranya tidak, lakukan carian pantas dan lihat bagaimana mereka yang berjaya melakukannya.
 • Bagaimana laman web peninjauan buku yang berjaya disusun dan seberapa kerap mereka menyiarkan ulasan.
 • Berapa kerap anda merancang untuk menerbitkan kandungan baru dan berapa banyak buku yang boleh anda baca?
 • Bagaimana anda akan mengewangkan laman web anda dan menjana wang dengannya?

Semakin banyak masa yang anda habiskan dengan menjawab soalan-soalan ini dan membuat rancangan untuk blog anda, semakin banyak persoalan lain akan timbul. Adalah berbahaya untuk membuat blog tanpa merancang dan menetapkan semua aspek yang paling penting.

Langkah # 2: Pilih Nama Domain

Anda memerlukan nama yang menggambarkan dengan tepat apa yang anda lakukan dan apa yang diharapkan oleh pembaca anda di blog anda. Sekiranya anda menulis mengenai genre atau pergerakan tertentu, cara terbaik untuk menyampaikannya adalah melalui nama domain / jenama.

Sebaik sahaja anda mempunyai idea yang bernas, buatlah penyelidikan dan buat beberapa nama baik. Nama yang baru anda muncul mungkin sudah diambil, tetapi jangan menyerah. Cukup pergi ke GoDaddy atau NameCheap dan cari nama domain yang ada dan lihat apa yang ada. Anda juga boleh membeli domain melalui syarikat hosting anda. Biasanya anda akan mendapatkannya secara percuma jika anda membeli rancangan hosting (sila baca langkah # 3 untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ini).

Untuk peluasan nama domain, anda boleh menggunakan salah satu daripada tiga pelanjutan teratas: .com, net. dan .org. Tetapi jika anda berpendapat bahawa peluasan domain unik seperti .reviews atau .club akan berfungsi dengan baik dengan domain anda, ini mungkin membantu anda mendapatkan nama yang jauh lebih menarik. Secara peribadi, saya cadangkan untuk menggunakan peluasan domain peringkat atas (com, net, org), tetapi ini hanya pendapat saya.

Langkah # 3: Dapatkan Pelan Web Hosting yang Baik

bluehost-book-review-blog

BlueHost adalah salah satu pertaruhan terbaik anda ketika anda ingin memulakan dengan blog. Ia menawarkan rancangan hosting dengan harga serendah $ 3,95, yang akan meminimumkan pelaburan awal anda. BlueHost menawarkan nama domain percuma dengan setiap rancangan hosting baru. Oleh itu, jika anda belum mempunyai domain, anda mungkin ingin mendaftarkannya dengan BlueHost secara percuma.

Perkhidmatan mereka juga dioptimumkan untuk WordPress, platform yang harus anda gunakan untuk membina blog anda. BlueHost adalah salah satu laman web yang paling disyorkan di WordPress.org rasmi. BlueHost adalah penyelesaian hosting yang hebat semasa anda menggunakan WordPress. Saya sangat mengesyorkan BlueHost, kerana mereka boleh dipercayai, mempunyai sokongan pelanggan yang luar biasa dan waktu operasi yang hebat. Sila baca ulasan mendalam kami di BlueHost untuk mengetahui lebih lanjut mengenai syarikat ini.

Langkah # 4: Pasang WordPress

WordPress adalah platform terbaik untuk membina blog. Ini memudahkan setiap pengguna yang mahir tanpa teknologi untuk melancarkan laman web mereka kerana sangat mesra pengguna. Selepas anda mendaftar dan membuat akaun di BlueHost, anda hanya perlu mencari WordPress di panel kawalan anda dan memasangnya. Anda hanya perlu membuat beberapa klik dan memasukkan beberapa maklumat yang relevan. Diperlukan sekitar sepuluh minit untuk memasang (mungkin kurang) dan anda akan disambut oleh tema asas laman WordPress. Dari sana, anda boleh mula membina blog anda dan menjadikannya seperti yang anda bayangkan.

Sekiranya anda memerlukan bantuan memasang WordPress ke akaun BlueHost anda, anda sentiasa boleh mendapatkan bantuan dari sokongan luar biasa BlueHost, atau anda boleh mengikuti tutorial langkah demi langkah kami mengenai cara memulakan blog dalam masa kurang dari 15 minit.

Langkah # 5: Pasang Plugin yang Diperlukan

WordPress mempunyai sistem pelanjutan yang sangat mudah yang menjadikan pengguna sangat mudah untuk menambahkan ciri baru. Walaupun platformnya hebat di luar kotak, terdapat lebih daripada 42,000 sambungan tersedia untuknya. Apa sahaja ciri yang anda perlukan, anda boleh menambahkannya dengan beberapa klik mudah melalui Dashboard atau dengan mengunjungi CodeCanyon. Untuk menjadikan semuanya lebih mudah bagi anda, berikut adalah beberapa plugin terpenting yang harus dimiliki oleh setiap blog.

Yoast SEO – Pengoptimuman mesin pencari adalah bahagian penting dari kejayaan blog anda. Anda mesti mengoptimumkan setiap bahagian kandungan yang anda lepaskan di web. Yoast SEO menjadikannya sangat mudah dengan mengimbas kandungan dan membantu anda menguruskan perkara penting seperti tajuk SEO, kata kunci fokus anda, penerangan meta dan banyak lagi.

Ia juga akan memeriksa kebolehbacaan teks anda dengan Flesch Readability Checker dan memberikan skor. Selanjutnya, ia akan mengimbas kandungan untuk mencari masalah pengoptimuman yang harus anda perbetulkan, yang membolehkan anda melepaskan catatan yang dioptimumkan sepenuhnya di blog anda. Atas sebab ini, Yoast SEO adalah salah satu plugin SEO terbaik di luar sana. Untuk mengatasinya, ia bahkan percuma untuk digunakan, dengan kemungkinan untuk meningkatkannya untuk ciri premium.

Jetpack – Jetpack akan menambahkan blog anda dengan menambahkan semua ciri yang diperlukan oleh inti WordPress. Ia mempunyai pelbagai ciri seperti pemeriksa ejaan, borang hubungan, widget dan banyak lagi. Pemalam ini dibungkus; tidak syak lagi dan ia akan memenuhi keperluan anda dengan sempurna. Sebagai tambahan, ia juga boleh digunakan secara percuma, jadi apa yang tidak perlu disukai?

Analitis Google Untuk WordPress – Anda harus menghabiskan banyak masa dengan menganalisis khalayak dan lalu lintas laman web anda. Ini adalah salah satu tugas terpenting anda sebagai juruweb. Analitis Google adalah tempat yang tepat untuk menganalisis dari mana kebanyakan khalayak anda berasal dan mengetahui demografi mereka. Walau bagaimanapun, sentiasa perlu menukar tab atau log masuk ke akaun Analitis Google anda boleh mengganggu. Lebih mudah dilakukan dengan memasang pemalam Analitis Google.

Akismet – Apa sahaja jenis blog yang anda jalankan, selalu ada komen spam di atasnya. Anda boleh mengambil masa berjam-jam untuk menghapus semua komen tersebut dan tidak ada yang mahu mengatasinya. Itulah sebabnya Akismet akan menghilangkan sebahagian besar komen spam anda secara automatik melalui penyaringannya.

BackWPup – Setelah anda mula menjana wang dengan blog anda, kehilangan apa-apa di dalamnya akan menjadi lebih berbahaya. Sekiranya anda tidak mahu mengambil risiko, gunakan BackWPup untuk membuat sandaran berjadual dari seluruh laman web anda. Anda dapat menyimpan semuanya secara berkala, sehingga Anda tidak mudah terkena peretasan.

Relevanssi – WordPress bagus, tetapi tidak sempurna. Ia bahkan tidak mempunyai ciri asas seperti carian, tanpanya laman semakan buku anda tidak akan dapat digunakan. Relevanssi dapat membantu anda dengan itu dan memberikan hasil carian yang relevan kepada pembaca anda.

Langkah # 6: Pasang Tema Anda

Setelah anda memasang laman WordPress anda dengan semua pemalam anda, inilah masanya untuk membina laman web yang ingin dilihat oleh pembaca anda. Perhatikan bahawa pelawat baru anda hanya memerlukan beberapa saat untuk memutuskan sama ada blog anda layak dibaca atau tidak, dan perkara pertama yang mereka lihat adalah reka bentuk laman web anda. Itu mesti menunjukkan watak unik anda dan sedikit sebanyak menggambarkan apa itu blog anda. Cari tahu apa perasaan dan idea yang ingin anda sampaikan dan bina.

Lebih mudah daripada selesai, bukan? Tidak, sebenarnya, kerana WordPress mempunyai banyak tema profesional yang sangat mudah untuk dipasang dan disesuaikan. Proses reka bentuk yang baik juga dibuat lebih mudah dengan Tema Divi. Tema ini dilengkapi dengan pembangun halaman seret dan lepas visual yang dapat membantu anda menyesuaikan blog buku anda seperti yang anda mahukan. Ia mempunyai antara muka yang sangat komprehensif yang membolehkan anda mengumpulkan elemen-elemen individu di laman web anda tanpa perlu menyentuh sebaris kod. Ini adalah kaedah paling mudah yang saya dapati bahawa pengguna yang tidak mahir berteknologi dapat membina dan menyesuaikan laman web mereka sendiri agar kelihatan seperti yang mereka mahukan.

Berikut adalah video pendek mengenai Tema Divi:

Sekiranya anda mempunyai anggaran, anda boleh memasang dan menggunakan tema WordPress percuma, yang terdapat di Repositori WordPress.org. Terdapat banyak tema percuma yang luar biasa yang dapat anda gunakan untuk blog buku anda, tetapi mereka menawarkan lebih sedikit ciri dan pilihan penyesuaian daripada tema premium.

Langkah # 7: Wangkan Laman Web Anda

Menjana wang dengan blog anda bukanlah tugas kedua. Sebenarnya, anda harus memikirkan bagaimana anda mahu melakukannya sebelum mula membinanya. Terdapat banyak pilihan yang boleh anda ambil berkaitan dengan pengewangan, berikut adalah 5 daripadanya.

mengewangkan-buku-blog

Mengiklankan

Salah satu kaedah tertua untuk menjana wang dengan blog adalah melalui iklan sepanduk tradisional. Dengan jumlah lalu lintas yang konsisten, anda dapat menjana sejumlah wang yang banyak. Anda mempunyai dua pilihan utama untuk membayar produk, perkhidmatan dan jenama iklan.

 • Rangkaian Iklan – Terdapat banyak rangkaian iklan seperti Google AdSense yang boleh anda daftarkan dan iklan mereka muncul di laman web anda. Anda akan mendapat wang dari mereka untuk setiap klik dan mereka akan memaparkan apa sahaja jenis iklan yang paling sesuai untuk khalayak anda. Sekiranya anda melalui jalan ini, anda tidak mempunyai kawalan yang terlalu besar terhadap iklan yang dipaparkan di laman web anda, dan Jaringan Iklan juga akan memotongnya.
 • Jualan Iklan Langsung – Semakin banyak khalayak blog anda, semakin berharga dan semakin banyak wang yang dapat anda hasilkan dengannya. Sekiranya anda bersedia menyewa ruang di blog ulasan buku anda untuk iklan, anda juga boleh melakukannya dengan syarat anda sendiri. Anda boleh menyewa ruang untuk syarikat tertentu dengan harga yang anda tentukan dan anda juga dapat menyimpan semua wang. Ini pasti cara yang baik untuk bermain permainan.

Pemasaran Gabungan

Melalui pemasaran gabungan, anda boleh mempromosikan produk atau perkhidmatan syarikat lain dan menerima komisen apabila seseorang membelinya. Kaedah pengewangan ini adalah salah satu kaedah yang paling menguntungkan untuk menjana wang dalam talian. Sebilangan besar penjual buku utama seperti Amazon, IndieBound dan The Book Depository semuanya mempunyai program afiliasi. Anda boleh mendaftar, memilih buku pilihan anda, menyemaknya dan mula mempromosikan pautan afiliasi mereka dalam teks anda.

Selain itu, anda juga boleh mempromosikan kursus sekiranya anda mendapat kursus yang berkaitan. Mungkin anda boleh menjual secara bertulis

Menjual Produk Anda Sendiri

Anda juga boleh melancarkan produk atau perkhidmatan anda sendiri, yang merupakan kaedah paling menguntungkan untuk menjana wang dengan blog buku anda. Sekiranya anda cukup pandai, anda boleh membuat e-book atau barang dagangan anda sendiri seperti kemeja-T, cangkir kopi atau ribuan produk berjenama yang boleh anda jual. Anda hanya perlu tahu apa yang kemungkinan besar dinikmati oleh khalayak anda dan antara perkara-perkara yang boleh anda sediakan. Mungkin anda ingin memulakan perkhidmatan seperti TLC Book Tours, yang dimulakan oleh pasangan blogger.

Catatan yang Ditaja

Setelah blog anda mempunyai kewibawaan dalam niche anda, apa yang anda katakan akan mempunyai nilai lebih banyak, anda akan menjadi pengaruh. Banyak syarikat sentiasa mencari pengaruh yang dapat mempromosikannya melalui pos. Syarikat-syarikat ini bersedia membayar wang yang banyak untuk jawatan yang ditaja. Dalam blog khas buku, anda boleh melakukan perjanjian tajaan dengan syarikat penerbitan.

Mungkin pengarang yang kurang dikenali menerbitkan buku baru dan memerlukan sedikit promosi; dia dengan senang hati akan membayar anda untuk masa yang diperlukan untuk menyemak buku tersebut. Setelah anda menjadikannya sebagai pihak berkuasa, anda akan mempunyai banyak peluang untuk membuat tulisan yang ditaja oleh penaja.

Penulisan Bebas

Oleh kerana anda akan menggunakan blog anda sepenuhnya untuk menulis, anda mungkin akan pandai menulis sendiri. Setelah anda memperoleh kewibawaan, ini akan memberi peluang yang tepat bagi anda untuk mempromosikan perkhidmatan penulisan anda. Blog anda akan sesuai untuk mempamerkan kepandaian dan kemahiran menulis anda. Dengan itu, anda boleh menghubungi syarikat dengan mudah dan menawarkan perkhidmatan menulis kepada mereka atau meminta mereka menghubungi anda. Walau apa pun, anda akan dapat meminta harga yang besar untuk anda menulis.

Langkah # 8: Mendorong Lalu Lintas Ke Blog Anda

Membangun blog yang dirancang dengan baik dan mengisinya dengan ulasan berkualiti tinggi adalah langkah pertama. Anda perlu meluangkan masa dan masa yang sama, jika tidak lebih untuk memasarkan setiap catatan anda. Bergantung pada anggaran anda, anda akan mempunyai pelbagai pilihan, tetapi anda pasti harus memilih beberapa jika anda mahu laman web peninjauan buku anda berjaya. Ini adalah perkara berikut:

 • SEO – Fakta bahawa anda selalu perlu mengusahakan SEO anda adalah fakta tertentu. Anda mempunyai semua alat, maklumat dan sumber daya untuk mewujudkannya, tetapi anda harus membuat banyak pekerjaan sebagai blogger. Pengoptimuman enjin carian adalah yang mendapat lalu lintas organik ke laman web anda secara percuma jika anda melakukannya dengan baik. Walau bagaimanapun, walaupun ini adalah penyelesaian jangka panjang yang baik untuk mendapatkan jumlah lalu lintas yang konsisten, anda pasti akan mengalami beberapa turun naik. Selain itu, bukan satu-satunya cara yang baik untuk mendapatkan trafik untuk laman web anda.
 • Pemasaran media sosial – Anda juga harus meluangkan masa dan tenaga untuk memaparkan catatan anda di laman media sosial seperti Facebook, Twitter dan Pinterest. Ini adalah sumber yang bagus untuk lalu lintas organik dan anda juga boleh menggunakannya untuk mempromosikan siaran anda sekiranya anda mempunyai anggaran pemasaran juga, yang membawa saya ke titik kedua saya.
 • Promosi PPC dan Berbayar – Salah satu cara tercepat untuk mendapatkan banyak lalu lintas ke laman web anda adalah melalui iklan berbayar. Anda dapat menjumpai banyak rangkaian iklan khusus yang akan mengarahkan sejumlah lalu lintas berkualiti tinggi dan berubah ke blog anda. Namun, anda harus berhati-hati dengan menggunakan PPC, kerana mempunyai keluk pembelajaran. Perlu banyak pengalaman untuk memanfaatkannya, tetapi ia boleh menjadi sumber lalu lintas yang sangat berharga untuk blog anda. Contohnya, iklan berbayar Facebook sangat disasarkan dan membolehkan anda menjangkau demografi tertentu yang ingin anda jangkau. Walaupun PPC adalah cara tercepat untuk membawa lalu lintas, ini mungkin bukan pilihan terbaik anda, kerana memerlukan anggaran yang besar dan mungkin tidak layak menggunakannya.

Kesimpulannya

Di sana anda memilikinya, resipi ajaib melancarkan laman tinjauan buku anda sendiri. Ini adalah pilihan yang bagus untuk sesiapa sahaja yang suka membaca dan menulis dan ingin menjadikan hobi ini menjadi pekerjaan yang menguntungkan. Anda juga boleh menjana pendapatan yang lumayan, jadi jika ini yang anda mahu lakukan, saya sangat mengesyorkan anda melakukan lebih banyak penyelidikan atau memulakan blog anda dengan segera. Hidup tidak menunggu sesiapa, jadi lebih baik anda sibuk!

Sekiranya anda sudah bersedia, klik di sini dan siapkan blog anda hari ini!

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau cadangan, sila gunakan bahagian komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map