Bagaimana Memulakan Laman Web Resipi dengan WordPress?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bagaimana Memulakan Laman Web Resipi dengan WordPress?
0 7 мин.

cara membina laman web resipi dengan wordpress


Untuk membuat laman web resipi yang baik dan hebat dengan WordPress, anda memerlukan banyak kerja dan kreativiti. Juga dalam kes ini, anda perlu mempunyai rasa yang baik. Membuat laman web khusus seperti laman web resipi dengan WordPress memerlukan pengetahuan dalam pelbagai bidang kepakaran seperti:

 • Sebilangan pengetahuan IT
 • Kewartawanan, kemahiran menulis
 • Fotografi
 • Gastronomi

1. Keperluan pengetahuan IT Minimum

Untuk membuat laman web apa pun, anda memerlukan pengetahuan IT. Dalam tutorial ini saya akan menunjukkan cara membina laman web resipi WordPress tanpa pengetahuan IT yang minimum atau minimum.

Pertama sekali, anda perlu mencari syarikat hosting yang boleh dipercayai dan mendaftarkan nama domain yang baik. Untuk projek ini, kami akan menggunakan sistem pengurusan kandungan yang paling popular: WordPress. Sangat mudah dipasang dan dimulakan. Tetapi jika anda tidak selesa menyiapkan laman web anda, anda boleh menyewa pembangun web yang akan melakukannya untuk anda.

Mendapatkan Web Hosting dan Nama Domain

Sebagai permulaan anda tidak memerlukan rancangan hosting yang mahal. Anda boleh menggunakan hos web bajet yang menawarkan masa operasi 99.9%, kelajuan laman web yang hebat dan sokongan pelanggan. Anda juga akan dapat mendaftarkan domain anda dengan hos web anda juga. Beberapa penyedia hosting menawarkan domain percuma jika anda membeli hosting dari mereka. Sedikit kreativiti diperlukan semasa memilih nama domain. Anda boleh memilih domain kata kunci, tetapi anda juga boleh menggunakan jenama sendiri. Sekiranya nama anda Danny, anda boleh pergi dengan Danny’s Kitchen. Oleh itu, anda akan mendaftarkan domain dannys-kitchen.com.

Berikut adalah 3 penyedia hosting yang boleh dipercayai dan murah yang akan menawarkan domain percuma kepada anda:

Syarikat
Harga Promosi

1hosting pelbagai domain terbaik$ 1.99 / bln
2hosting terbaik untuk pelbagai domain$ 3.95 / bln
3hosting murah terbaik untuk pelbagai laman web$ 3.49 / bln

Memasang dan menetapkan WordPress

Setelah memilih hosting dan nama domain yang betul, anda perlu memasang WordPress. Host web yang disebutkan di atas menawarkan alat pemasangan WordPress satu klik, yang bermaksud, anda tidak perlu memuat naik fail secara manual dan membuat pangkalan data ke pelayan anda. Setiap langkah adalah automatik, anda hanya memberikan maklumat log masuk dan alamat e-mel untuk laman web anda dan sistem akan memasang WordPress untuk anda.

Baca juga: panduan terperinci kami mengenai cara membuat laman web dengan WordPress dan menerbitkan artikel pertama anda.

Setelah WordPress dipasang ke laman web anda, anda perlu melakukan beberapa penyesuaian. Dalam artikel yang disebutkan di atas, anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai setiap penyesuaian yang harus anda lakukan. Pada asasnya anda perlu mengakses papan pemuka laman WordPress anda dan mengkonfigurasi struktur URL, memasang beberapa pemalam, menukar tema, mengkonfigurasi tetapan perbincangan dan membaca, dll..

Memasang Tema dan Pemalam yang Perlu

Untuk menyesuaikan sepenuhnya laman web resipi anda, anda memerlukan tema yang bagus dan beberapa pemalam yang berguna.

Untuk melihat beberapa tema gourmet anda boleh melayari laman web rasmi WordPress di https://wordpress.org/themes/search/food/ di mana anda akan menemui temanya Resepi Makanan yang saya cadangkan. Tema ini mempunyai reka bentuk yang sesuai untuk laman web gourmet dan juga ciri berguna: latar belakang khusus, tajuk utama, menu khusus, gaya editor, gambar unggulan, susun atur cecair, templat lebar penuh, bar sisi kiri, satu lajur, format pos, susun atur responsif, kanan bar sisi, catatan melekit, pilihan tema, terjemahan siap, dua lajur.

Beberapa plugin yang diperlukan untuk meningkatkan prestasi dan bilangan pengguna dan oleh itu keseronokan mereka memasuki laman web adalah: Akismet – untuk menyekat spam, Semua dalam satu Pek Seo – untuk SEO, Peta Laman Google Xml – untuk Google, Jetpack oleh WordPress.com – untuk statistik, artikel serupa dan lain-lain, Slider Catatan Terkini – untuk tayangan slaid dengan gambar dari catatan terakhir, Borang Hubungan 7 + Flamingo – untuk borang hubungan dan buku hubungan dan Kongsi Butang oleh AddToAny untuk butang media sosial.

Sekiranya anda mempunyai anggaran yang lebih besar untuk membina laman web anda, saya cadangkan anda menggunakan tema WordPress premium. Dengan cara ini anda dapat memastikan bahawa anda akan mendapat tema berkod dan berkualiti tinggi yang merangkumi banyak ciri. Dengan menggunakan tema komersial, anda tidak perlu menggunakan jumlah plugin pihak ketiga yang tinggi, kerana semua ciri yang diperlukan untuk laman web resipi sudah menjadi sebahagian daripada tema tersebut. Berikut adalah 3 tema resipi dan makanan untuk WordPress yang saya suka dan cadangkan:

tema wordpress resipi masakan

Demo / Muat turun

tema wordpress makanan resipi chef sosial

Demo / Muat turun

tema wordpress resipi masakan

Demo / Muat turun

Cara Menyelenggara Laman Web Anda?

Langkah terakhir dalam kategori ini adalah penyelenggaraan laman web resipi. Anda perlu mengemas kini secara berkala dengan ciri baru, tetapi juga dengan peluncuran plugin, tema dan WordPress baru yang sudah anda miliki. Plugin Wp Updates Notifier memberitahu anda mengenai versi baru tema, plugin dan inti WordPress melalui e-mel anda. Penyelenggaraan dapat dilakukan oleh siapa saja, tetapi jika anda memerlukan penyesuaian terperinci, anda boleh menyewa programmer web.

2. Pengetahuan dan Kemahiran Menulis Kewartawanan

• kandungan kewartawanan dan kemahiran menulis resipiUntuk penulisan kandungan anda memerlukan banyak khayalan, ketangkasan dan beberapa pengetahuan kewartawanan. Anda akan meningkatkan kemahiran menulis anda dari masa ke masa dengan membuat lebih banyak kandungan.

Semasa anda menulis artikel, gunakan kata-kata mudah dan cuba menjadikan artikel itu asli mungkin. Cuba juga gunakan kata kunci yang menentukan laman web dan artikel anda. Sekiranya anda menulis tentang makanan dengan beberapa ramuan, maka lebih kerap menulis mengenai ramuan tersebut menggunakannya dalam konteks yang berbeza. Idea yang baik adalah menulis ramuan bersama dengan kuantiti tertentu dan kemudian menulis resipi di mana anda menerangkan bagaimana makanan disediakan.

Anda perlu menjadi diri sendiri dan kreatif. Cuba berfikir di luar kotak. Contohnya, gunakan pelbagai jenis artikel: panduan, ulasan makanan yang anda makan di restoran, diet, cara, petua dan trik yang berbeza dan tentu saja resipi. Ideanya adalah se kreatif mungkin sehingga anda dapat menulis lebih banyak dan kemudian anda akan mempunyai lebih banyak pengunjung.

Jangan lupa menulis dengan betul, bersikap ramah dan hormat. Anda boleh membuat beberapa jenaka dan menggunakan ungkapan dan gambaran ucapan yang berbeza. Editor WordPress mempunyai pembacaan bukti dan anda boleh menggunakannya untuk membetulkan sendiri seperti di Word.

3. Pengetahuan fotografi

Perkataan fotografi berasal dari dua perkataan dari bahasa Yunani. Yang pertama: “φῶς (phos)”, yang menerjemahkan “cahaya” dan “γραφις (grafik)” yang diterjemahkan ke dalam kata kerja “untuk menulis”. Jadi terjemahan penuhnya adalah “menulis dengan ringan”.

Dengan WordPress, anda boleh memasang plugin yang berbeza untuk kesan foto seperti Lightbox Lite Responsif. Anda juga boleh menggunakan pilihan galeri untuk meletakkan beberapa foto dalam slaid atau dikelompokkan dalam grid. Di setiap siaran anda boleh meletakkan foto sebagai gambar pilihan.

• kamera digital untuk makanan dan fotografi resipi

Anda tidak memerlukan kamera foto yang mahal, tetapi anda memerlukan sumber cahaya yang baik untuk dapat menangkap gambar yang hebat. Anda juga memerlukan perisian penyuntingan foto untuk mengubah ukuran dan menyesuaikan gambar. Gambar yang diambil dengan kamera profesional atau separa profesional anda boleh mempunyai jarak antara 2MB-15MB. Anda tidak mahu memuat naik gambar berukuran ini ke laman web anda. Bukan hanya kerana gambar ini akan dimuat selama-lamanya, tetapi anda juga akan menghabiskan banyak lebar jalur dan sumber pelayan. Anda juga akan mengganggu pembaca anda dengan membuat mereka menunggu gambar dimuat.

Foto adalah seperti seribu perkataan, terutamanya jika anda memasak makanan yang sangat enak yang juga kelihatan luar biasa dan kemudian anda dapat melihat peningkatan wap.

4. Pengetahuan gastronomi

Gastronomi adalah kajian mengenai hubungan antara budaya dan makanan. Sering keliru apabila istilah gastronomi merujuk secara eksklusif kepada seni memasak.

Kata “gastronomi” berasal dari kata Yunani, “γαστήρ (gastér)” yang bermaksud “perut” dan “νόμος (nómos)” – “pengetahuan”.

Sekiranya anda tidak menulis ulasan tentang makanan yang anda masak, anda tidak memerlukan langkah ini. Jika tidak, anda perlu tahu bila perlu meletakkan garam, berapa ramuan yang harus digunakan dan sebagainya. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan gastronomi, anda boleh menulis artikel terperinci dan membuat gambar di semua perkara yang anda lakukan di dapur, dengan cara anda sendiri dan asli. Jangan lupa bahawa orang cenderung melakukan makanan mengikut cara anda, jadi berhati-hatilah semasa anda memasak.

Mengemas Tutorial Pembinaan Laman Web Resipi WordPress saya

Sekiranya kreativiti benar-benar memukul anda, maka anda harus menggunakannya dengan betul. Oleh itu, anda boleh menggabungkan masakan dengan nyanyian atau hobi lain yang anda miliki. Idea yang bagus adalah mempunyai video di setiap artikel bertulis berserta foto makanan yang anda tulis.

Pada akhirnya, saya hanya dapat mengatakan Bon Appetite!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector