Bagaimana Mencari Web Hosting untuk Laman Web Peribadi atau Blog Anda

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bagaimana Mencari Web Hosting untuk Laman Web Peribadi atau Blog Anda
0 5 мин.

hosting web terbaik untuk laman web hobi peribadi atau blog


Saya masih ingat, pada masa lalu, perkhidmatan web hosting sangat mahal, hanya syarikat besar dan beberapa perniagaan yang lebih besar dapat membina dan mengekalkan laman web. Setiap laman web dibina secara manual, dari awal, memerlukan pengekodan, pengujian dan penyelesaian masalah selama ratusan jam.

Syukurlah, selama sepuluh tahun terakhir, industri hosting telah berubah dan berkembang ke tahap, di mana setiap orang mampu menyewa akaun hosting dan membina laman web kecil dengan hanya beberapa dolar sebulan. Beberapa syarikat mengkhususkan diri dalam satu jenis rancangan hosting sementara yang lain menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan. Sebilangan besar penyedia hosting menawarkan rancangan menyeluruh yang merangkumi semua ciri asas yang diperlukan untuk membuat laman web yang mudah, tanpa perlu menggunakan bahasa pengaturcaraan apa pun.

Sekiranya anda seorang individu, ingin membeli akaun hosting untuk laman web hobi atau blog peribadi anda, tetapi anda tidak menyukai pengaturcaraan atau belajar menulis kod, anda harus terus membaca untuk mengetahui cara memilih web hosting peribadi yang baik. Berikut ini saya akan menunjukkan kepada anda apakah syarat minimum untuk laman web peribadi, dan apakah aspek yang paling penting untuk dipertimbangkan ketika memilih hosting laman web peribadi.

Keperluan untuk membina laman web peribadi

Pertama, anda memerlukan nama domain yang akan digunakan oleh rakan anda untuk mengakses laman web. Nama domain mestilah ringkas dan mudah diingat, di sini anda boleh mendapatkan panduan lengkap mengenai cara memilih nama domain yang baik. Sebagai contoh, google.com adalah nama domain, yang dibuat dari 3 bahagian: nama “google”, titik “.” dan pelanjutan “com”, semua domain memiliki struktur yang sama, tetapi setiap domain unik dan dapat didaftarkan sekali untuk jangka waktu tertentu. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai domain, sila baca artikel yang saya sebutkan tadi.

Memiliki nama domain belum cukup untuk menyiapkan alamat e-mel, untuk ini, anda memerlukan akaun hosting, yang sebenarnya akan memproses e-mel yang anda terima atau kirimkan. Pelayan hosting juga merupakan tempat, di mana anda akan menyimpan fail di laman web anda, dan sekiranya orang lain dapat mengakses fail tersebut kapan saja di masa depan.

Sebaik sahaja anda mendaftarkan domain, anda perlu menambahkannya ke akaun hosting anda dan membuat perubahan nama pelayan yang diperlukan pada domain untuk diselaraskan dengan host anda. Ini mungkin terdengar rumit, tetapi sebenarnya sangat mudah untuk mengaturnya, namun jika anda ingin melangkau langkah ini, anda boleh memilih rancangan hosting yang menawarkan domain percuma kepada anda. Selain menjimatkan sejumlah wang, domain tersebut akan diberikan ke akun hosting anda secara automatik dan siap digunakan.

Syarikat hosting web berikut menawarkan rancangan hosting peribadi yang hebat dengan harga yang sangat berpatutan termasuk nama domain percuma juga:

# 1 BlueHost

bermula dari $ 3,95 sebulan, termasuk nama domain percuma dan membenarkan hosting beberapa laman web.

lihat lagi… “

# 2 iPage

bermula dari $ 2,25 sebulan, termasuk nama domain percuma, membenarkan banyak laman web dan hosting e-mel.

lihat lagi… “

gunakan wordpress untuk laman web atau blog peribadi

Setelah anda mendapat akses ke akaun hosting anda, inilah masanya untuk mengatur e-mel anda, seperti [email protected] dan mula membina laman web anda. Anda mempunyai banyak pilihan untuk membuat laman web peribadi; Saya menganggap anda tidak merancang untuk melakukannya dari awal, jadi kemungkinan besar anda memerlukan alat membina laman web. Anda boleh menggunakan pembangun laman web, atau menggunakan WordPress. Sekiranya anda tidak biasa dengan WordPress, saya sarankan untuk membaca artikel ini; ringkasnya WordPress adalah perisian percuma yang sangat popular yang dibina dengan PHP dan MySQL dan digunakan oleh berjuta-juta laman web di seluruh dunia. WordPress perlu dipasang ke akaun hosting anda, yang mungkin menjadi masalah bagi pengguna pemula, namun penyedia hosting yang disebutkan di atas menawarkan alat pemasangan satu klik, yang akan menjadikan proses pemasangan sangat mudah:

 1. Klik pasang WordPress di akaun hosting web anda
 2. Pilih nama domain di mana anda ingin memasang
 3. Siapkan nama dan kata laluan pentadbir (ini akan digunakan di kemudian hari untuk mengakses kawasan pengurusan laman web anda)
 4. Selesaikan pemasangan – tunggu sehingga fail dimuat dan disambungkan dengan pangkalan data
 5. Laman web anda sudah siap digunakan, mulailah menambahkan kandungan, memuat naik gambar.

Walaupun penggunaan utama WordPress adalah menerbitkan artikel, sistemnya sangat fleksibel, dan terdapat banyak sambungan yang boleh anda pasangkan ke sistem untuk memperluas fungsinya; contohnya anda boleh mengubah reka bentuk lalai laman web anda dengan menambahkan tema baru, jika anda ingin memaparkan galeri atau membuat halaman kenalan tersuai, atau ingin membina portfolio atau galeri gambar yang menarik anda harus memasang pemalam. Seperti disebutkan, tidak perlu pengkodean, cukup klik.

Ringkasan membuat laman web peribadi anda

Sekiranya anda berjaya sejauh ini, anda boleh mengatakan bahawa anda mempunyai laman web hobi peribadi atau blog peribadi anda dalam talian. Tahniah! Mulai sekarang, anda boleh fokus menambahkan kandungan. Artikel bermaklumat dan berkualiti tinggi dapat membawa anda khalayak yang hebat, jadi kemudian, apabila anda mempunyai lalu lintas yang cukup, anda dapat mengubah laman web peribadi atau hobi anda ke laman web penghasilan wang pasif.

Apa sahaja yang anda buat untuk membina blog peribadi atau laman hobi di mana anda ingin menarik pembaca dengan minat yang sama dengan anda, yang paling penting adalah mempunyai akaun hosting peribadi yang baik tetapi murah. Seperti yang anda ketahui, ada banyak syarikat, dan memilih rancangan hosting adalah sukar, terutama jika anda tidak mempunyai pengalaman. Panduan kami akan membantu anda memilih domain dan memilih rancangan hosting yang anda perlukan untuk memulakan laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector