Bagaimana Menggunakan Data Besar untuk Menguntungkan Perniagaan Kecil Anda?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bagaimana Menggunakan Data Besar untuk Menguntungkan Perniagaan Kecil Anda?
0 9 мин.

data besar menguntungkan perniagaan kecil


Dengan teknologi masa kini seperti pengkomputeran awan dan perisian pintar yang dapat memproses sejumlah besar data dalam beberapa saat, data besar sebenarnya tidak terlalu banyak diminta sebagai perniagaan. Ia sangat berpatutan dan anda boleh menggunakannya untuk keuntungan anda walaupun anda baru memulakan syarikat anda.

Ramai di antara kita masih berpendapat bahawa data besar adalah sesuatu yang hanya dapat diperoleh oleh perniagaan besar. Ini benar-benar dapat membawa anda ke kejayaan besar jika anda memperoleh data berharga, tetapi yang perlu anda lakukan hanyalah membaca lebih lanjut mengenainya dan mula menumpukan perhatian pada tugas yang betul dalam perniagaan anda.

Apabila kami mengatakan data besar, ia merangkumi statistik kempen e-mel anda, tindakan pelanggan anda di rangkaian sosial, data pembelian mereka dan banyak lagi. Penting untuk mengumpulkannya dan mula memperoleh laporan berguna yang dapat membantu perniagaan anda.

Data Besar Sumber yang Berharga

Sebagai syarikat dengan kehadiran dalam talian, ada sesuatu yang berlaku setiap saat, menjadikan anda banyak data yang perlu anda hadapi setiap hari. Walau bagaimanapun, apabila anda menambahkan semuanya, anda akan mendapat sejumlah besar sehingga menggunakan beberapa alat untuk memproses data mentah tidak dapat dielakkan.

Terdapat puluhan perisian yang tersedia yang dapat menganalisis dan juga menyusun data yang anda kumpulkan. Setelah anda menafsirkannya, peningkatan produk dan perkhidmatan dalam syarikat anda akan menjadi lebih mudah.

Sebagai contoh, bilakah anda akan memuat naik produk baru anda ke kedai dalam talian anda? Bukankah yang paling optimum apabila banyak orang dalam talian dan terdapat banyak pembelian yang berlaku? Dengan menggunakan Big Data, anda akan selalu mengetahui hari yang tepat ketika kebanyakan orang melepak di laman web anda.

Mungkin terdapat banyak butiran yang dapat membawa perubahan positif kepada perniagaan anda jika anda mengubahnya. Mari kita tunjukkan kepada anda beberapa rahsia perniagaan penting yang berfungsi dengan baik untuk perniagaan kecil dan besar, bermula dengan titik seterusnya.

Ketahui Pesaing Anda

big-data-tahu-anda-persainganSelain menganalisis perniagaan anda sendiri, melihat-lihat kedai pesaing anda atau hanya melihat laman web mereka dapat memberi anda beberapa maklumat berharga. Tetapi masalahnya adalah bahawa ia tidak lagi berkesan, anda boleh melangkah lebih jauh dari itu.

Muncul sebagai pelanggan mereka di salah satu kedai mereka untuk memeriksa tawaran dan harga mereka adalah kaedah lama. Anda lebih baik beralih ke Internet dan mula mengekstrak data yang mengandungi harga, pelanggan, tawaran, produk paling popular dan banyak lagi.

Sebagai contoh, anda boleh bermula dengan Trend Google dan lihat trend terkini di pasaran untuk sebarang jenis produk atau jenama. Juga, kerana kebanyakan perniagaan tersedia di rangkaian sosial, anda boleh mendapatkan laporan terkini mengenai populariti jenama dan sama ada ia mempunyai skor yang baik atau buruk berdasarkan ulasan dan komen pelanggan.

Ia dapat dilihat dengan mudah apabila syarikat mempunyai lebih banyak suka, lebih banyak catatan yang dikongsi dan ulasan yang lebih baik. Ini bermaksud bahawa mungkin ada beberapa perkara yang perlu anda perbaiki untuk mendapatkan hasil yang serupa. Nasib baik, ini dapat dianalisis dengan mudah dan anda dapat dengan cepat mengetahui apa yang salah dengan pendekatan anda dan memperbaikinya dengan segera.

Belajar Dari Tingkah Laku Pelanggan

tingkah laku pelanggan data besarTidak ada yang lebih penting bagi perniagaan daripada menarik sebanyak mungkin pelanggan, membuat mereka teruja dengan jenama anda dan mengumpulkan maklumat mengenai keperluan mereka setiap masa. Ini adalah bahagian lain di mana anda dapat menggunakan data besar untuk membantu anda dalam tugas yang berkaitan dengan pelanggan anda.

Pertama sekali, anda perlu mengemukakan soalan: Apa yang membuat pelanggan anda berminat dengan jenama anda? Bagaimana mereka menemui anda? Pasti ada sesuatu yang meyakinkan mereka, terutamanya jika terdapat banyak pesaing di sekitar. Big Data dapat menjawab soalan-soalan ini kepada anda langsung.

Anda boleh menganalisis mengapa pelanggan anda memilih produk tertentu dan memberikan senarai sebab yang menyebabkan mereka membelinya, atau tiba-tiba memilih produk yang lain. Selain itu, akan ada juga pelanggan yang mengesyorkan kedai anda kepada rakan mereka dan jika anda ingin melancarkan kempen yang lebih baik pada masa akan datang, anda pasti harus mengetahui mengapa.

Meninggalkan tempat di laman web anda di mana pelawat dapat memberikan maklum balas mereka hampir tidak menjadi sumber yang boleh dipercayai. Terdapat banyak tindakan lain yang berlaku dalam perniagaan anda yang boleh dianggap sebagai maklum balas seperti data pembelian, rangkaian sosial, perkhidmatan pelanggan dan log penyemak imbas, data bancian dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, rangkaian sosial sering menjadi sumber utama dari mana maklumat berharga berasal. Anda boleh memperoleh statistik yang jelas mengenai tingkah laku dan maklum balas pelanggan dengan mengumpulkan data semata-mata dari platform ini.

Cukup pilih salah satu rangkaian sosial yang paling popular, mulakan penyelidikan anda dan anda pasti dapat memilih matlamat perniagaan anda dengan tepat dan mengikut trend terkini.

Bekerja dengan Pasukan Profesional

data besar berfungsi dengan pasukan profesionalUntuk memimpin perniagaan yang berjaya juga bermaksud seluruh pasukan anda bersedia bekerjasama dan bertambah baik bersama. Ini termasuk bekerjasama dalam tugas-tugas yang rumit sementara setiap orang berada pada kemampuan sepenuhnya. Sekiranya anda mengambil pekerja, anda selalu dapat menggunakan Big Data untuk mencari beberapa calon dengan set kemahiran yang paling sesuai dengan perniagaan anda.

Terdapat banyak syarikat berbeza yang mengkhususkan diri dalam merekrut orang dan anda boleh mendapatkan yang terbaik dalam masa yang singkat dengan Big Data. Anda berdua menggaji pekerja baru atau menolong pekerja yang ada dengan menunjukkan kepada mereka cara mengerjakan projek mereka dengan lebih cepat dan dengan sedikit usaha.

Semasa anda melakukannya, anda juga dapat mengumpulkan data yang berkaitan dengan tugas yang sedang dilakukan di syarikat anda dan menilai produktiviti dan kadar kemajuan keseluruhan bagi setiap pekerja dan keseluruhan pasukan secara keseluruhan. Apa yang anda dapat pada akhirnya adalah laporan komprehensif mengenai hak dan kesalahan kakitangan anda.

Dengan mengikuti proses ini dalam perniagaan anda, anda dapat menjamin diri anda tempat kerja di mana semua orang bekerjasama antara satu sama lain dengan lancar dan berkesan menjalankan tugas keutamaan.

Mencari Trend Terkini

data terkini trend terkiniSeperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, anda dapat mengumpulkan sejumlah besar maklumat mengenai tren terbaru hanya dengan mengumpulkan data dari rangkaian sosial. Itu adalah perkara pertama yang harus anda ingat, tetapi mari kita teruskan lebih jauh.

Meramalkan masa depan perniagaan anda juga sangat penting dan anda boleh melakukannya dengan menganalisis corak tingkah laku tertentu. Lagipun, produk anda perlu menarik pelanggan baru bukan hanya sekarang tetapi selama mungkin.

Oleh itu, apa yang perlu anda lakukan adalah menggunakan Big Data untuk mengetahui trend masa depan dan bagaimana anda harus menukar jenama anda untuk bersedia sepenuhnya untuk gelombang seterusnya. Pasaran sentiasa berubah dan terdapat banyak faktor yang perlu diambil kira sekiranya anda tidak mahu tersesat.

Masa untuk Melupakan Teknik Old-School

Terdapat banyak perniagaan pada masa lalu yang secara intuitif mengambil tren dan mencapai kejayaan besar dalam jangka panjang, tetapi kaedah itu sudah pasti sudah ketinggalan zaman sekarang. Dengan teknologi masa kini, anda boleh menjadi lebih tepat dengan sedikit usaha hanya dengan memanfaatkan Big Data.

Kami belum menyebut Facebook secara langsung, tetapi jelas itu adalah salah satu platform teratas yang dapat mengumpulkan jumlah data yang tidak masuk akal. Oleh kerana sangat bagus dalam mengikuti minat orang, anda boleh mendapatkan maklumat terkini mengenai berita dan trend terkini.

Laman web lain yang sangat disyorkan adalah Twitter dan Pemburu Trend, mereka berdua dengan komuniti yang besar dan sangat membantu. Ini mengumpulkan data yang dapat digunakan oleh hampir semua jenis perniagaan, yang merupakan alasan lain untuk melupakan kaedah lama seperti memberi komen di utas forum hanya untuk mengetahui apa yang orang suka.

Sebenarnya tidak ada had kerana perkara terkecil pun dapat dianalisis. Pelanggan mengikuti jalan tertentu dari saat mereka memasuki kedai sehingga mereka keluar dan tingkah laku ini juga dapat dijejaki di laman web. Alat seperti Google Analytics dapat menunjukkan kepada anda halaman tempat pengunjung anda masuk dan halaman di mana mereka memutuskan untuk pergi.

Anda boleh menyelami keadaan kewangan di pelbagai kawasan dan menganalisis peluang perniagaan anda dengan mengambil kira situasi politik semasa, kumpulan umur, cuaca dan luaran lain. Pada dasarnya apa sahaja yang dapat memastikan kepuasan pelanggan anda.

Ramalkan Penjualan Anda, Optimumkan Tugas Anda

data besar meramalkan penjualan mengoptimumkan tugasSebelum ini, kami membincangkan Big Data dari segi kakitangan dan prestasi anda, tetapi ada gambaran lebih besar yang harus anda perhatikan. Selain meningkatkan perniagaan anda sebagai satu pasukan, anda juga dapat mulai mengerjakannya secara keseluruhan, termasuk semua fungsinya dengan menggunakan data di tangan anda.

Analisis selok-belok perniagaan anda, kemajuan kempen dan produk anda, kekerapan pesanan pelanggan dan sebagainya. Kadang-kadang anda mungkin merasa tidak perlu memikirkan lebih banyak semasa mengisi semula produk anda atau menyasarkan kumpulan pelanggan tertentu, tetapi tugas-tugas ini tidak boleh diputuskan langsung.

Contohnya, berakhir dengan banyak barang yang tidak terjual hanya kerana anda dengan cepat membuat beberapa ramalan yang salah hanya dapat menyebabkan anda mengeluarkan perbelanjaan yang tidak perlu yang dapat dielakkan dengan mudah. Dengan menggunakan Big Data, anda dapat membuat keputusan yang tepat berdasarkan pelbagai faktor yang dapat dianalisis dan digabungkan bersama.

Idea-idea ini mungkin kelihatan sangat jelas bagi anda tetapi menguruskan perniagaan menjadi lebih sukar dari masa ke masa, kerana ia mengumpulkan lebih banyak data dan anda akhirnya akan memerlukan bantuan.

Ketika itulah anda dapat mula menerapkan Big Data dan mengajukan satu soalan yang paling penting: Bagaimana saya dapat meningkatkan perniagaan saya lebih jauh? Dan kemudian anda mula melihat corak dan petunjuk yang berbeza yang membawa anda kepada beberapa idea hebat.

Data Besar Dapat Diperolehi Dengan Mudah

Merancang matlamat perniagaan anda secara intuitif dan menjalankan usaha anda semasa menggunakan sumber anda boleh membawa perbezaan yang tidak dapat diramalkan dalam pendapatan dan populariti syarikat anda dalam jangka masa panjang. Membeli data penting atau bahkan mendapatkannya secara percuma boleh membuat perbezaan besar.

Ini dapat menjadikan kekuatan pendorong perniagaan anda menjadi lebih jelas dan juga menambahkan kepastian kepadanya, meletakkannya di jalan yang benar. Facebook adalah salah satu contoh terbaik, kerana syarikat mereka melaburkan sejumlah besar wang untuk secara rahsia membeli data yang mereka perlukan untuk lebih memahami pengguna mereka.

Mengetahui apa yang pengguna mahukan adalah penting bagi syarikat yang ingin memberikan mereka kandungan terbaik dan memastikan platform yang serba boleh dan boleh dipercayai setiap masa.

Walaupun anda tidak mempunyai banyak sumber seperti perniagaan kecil, terdapat lebih banyak perisian dan perkhidmatan percuma yang dapat membantu anda menggunakan Big Data secara percuma. Tidak ketinggalan bahawa mungkin ada perniagaan lain di sekitar anda yang mungkin memerlukan bantuan sebagai ganti beberapa data berharga.

Pemimpin kedua-dua syarikat besar dan kecil di seluruh dunia mengikuti teknik analitik terbaru yang terus berkembang walaupun kita bercakap. Terdapat banyak maklumat di sekitar kita dan dapat diproses dengan pelbagai cara untuk menghasilkan laporan yang relevan.

Secara keseluruhan, Big Data dapat menolong anda dengan pelbagai cara. Anda dapat dengan mudah memantau tindakan dan proses yang berlaku dalam perniagaan anda, menganalisis asas pelanggan anda, mencari cara baru untuk menarik pelanggan baru dan banyak lagi.

Yang paling penting, jika ada sesuatu yang anda buat salah, anda dapat dengan cepat menyedarinya dengan Big Data dan mencari jalan yang lebih baik sebelum menyebabkan kerosakan yang nyata. Selagi anda mempunyai perniagaan yang sihat, anda berada di landasan yang betul.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector