Bagaimana Menghoskan Laman Web Anda? Panduan Permulaan untuk Memulakan Laman Web

hos laman web anda


Sekiranya anda memikirkan untuk mengehoskan laman web, sama ada hanya untuk laman web peribadi atau bahkan kedai e-dagang baru, anda mungkin akan menganggap artikel ini berguna kerana kami akan memperkenalkan anda kepada setiap aspek utama bagaimana menjadi hos laman web anda..

Sekiranya anda ingin mengehoskan laman web anda pada hari ketika internet baru mula menjadi arus perdana, anda harus membeli pelayan web (mesin fizikal), dan jika anda tidak mahu laman web anda menjadi luar talian setiap kali anda mengalami gangguan bekalan elektrik atau sambungan internet rumah anda terputus, anda harus mengatur pelayan anda di ruang pelayan. Pada masa itu, anda akan memerlukan sedikit perbelanjaan untuk mengehoskan laman web anda, walaupun sangat mudah. Namun, hari ini, hosting laman web jauh lebih mudah dan lebih murah. Sebagai contoh, dengan iPage.com Anda dapat menghosting laman web anda dengan hanya $ 1.99 / bulan, sementara penyiapannya cepat dan mudah, tidak memerlukan pengalaman atau kemahiran teknikal sebelumnya.

Apa itu Web Hosting?

Katakan anda mempunyai laman web, atau sekurang-kurangnya idea laman web. Seperti apa mestinya, fungsi apa yang seharusnya ada, dan lain-lain. Anda pasti dapat membuat laman web yang berfungsi sepenuhnya di komputer peribadi anda, tetapi untuk menjadikannya tersedia untuk seluruh dunia, ia memerlukan paparan seperti lukisan, misalnya. Anda boleh melukis sesuatu di rumah dan melihatnya sepanjang hari, tetapi jika anda ingin membaginya dengan orang awam, biasanya anda mesti mempamerkannya di muzium atau galeri seni, di mana orang lain juga dapat menikmatinya. Jadi, web hosting atau sekadar hosting, adalah perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat tertentu, yang pada dasarnya menjadikan laman web anda tersedia untuk orang awam.

Syarikat hosting ini mempunyai bilik pelayan yang selamat di mana mereka menyimpan semua pelayan mereka, bekalan kuasa berlebihan, sambungan internet berlebihan, pemantauan 24/7, dan lain-lain untuk memastikan bahawa laman web anda tersedia tanpa gangguan atau waktu henti.

Jenis Web Hosting

Syarikat hosting biasanya lebih daripada sekadar hosting sederhana. Mereka menawarkan semua jenis perkhidmatan tambahan dan mereka biasanya menawarkan pelbagai jenis hosting termasuk hosting khusus, perkhidmatan cloud, hosting VPS, hosting bersama dan kadang-kadang hosting khusus untuk jenis laman web tertentu seperti WordPress, Drupal, hosting khusus eCommerce, dan sebagainya..

Hosting khusus

Hosting khusus biasanya merujuk kepada jenis hosting di mana anda menyewa mesin fizikal yang lengkap. Ini adalah jenis hosting yang paling mahal, tetapi juga merupakan salah satu yang paling berprestasi. Anda mendapat semua kuasa kuda pelayan: cpu berbilang teras, RAM beberapa gigabait dan storan berasaskan HDD atau SSD yang lebih daripada cukup. Ini bukan hosting mesra pemula, dan kemungkinan besar adalah berlebihan bagi seseorang yang ingin menjadi tuan rumah laman web atau blog yang mudah.

Selang VPS

VPS bermaksud Virtual Private Server, dan biasanya dicapai dengan membahagikan pelayan khusus yang lebih besar kepada beberapa yang lebih kecil. Tidak jarang pelayan khusus dipotong menjadi 8-16 VPS yang lebih kecil. Salah satu kelebihan konfigurasi ini ialah jauh lebih murah daripada pelayan khusus, tetapi anda mendapat sumber daya khusus. Anda boleh memiliki VPS dengan teras CPU tunggal, RAM 2GB dan katakanlah penyimpanan SSD 40GB. Sumber ini dijamin, dalam arti hanya anda yang boleh menggunakannya.

Hosting yang dikongsi

Hosting bersama, seperti namanya, adalah hosting, yang dikongsi oleh semua orang di pelayan. Ini adalah jenis hosting yang paling biasa dan juga yang paling murah. Semua sumber pelayan dikongsi oleh semua laman web. Model ini biasanya berfungsi, kerana sangat jarang seseorang memerlukan keseluruhan pelayan sepanjang masa, jadi sehingga semua orang bermain dengan baik, itu adalah simbiosis yang hebat, dan pada akhirnya, semua orang mendapat faedah: ia murah, untuk jumlah yang pendek masa anda boleh menggunakan semua kuasa pemprosesan pelayan, dan kemudian orang lain menggunakannya.

Ini adalah penyelesaian yang ideal untuk pendatang baru, kerana harganya relatif murah, dan ditujukan kepada pemula dengan banyak contoh dan penyelesaian siap pakai seperti pemasangan perisian automatik, sandaran automatik, dan staf sokongan terbiasa dengan pertanyaan yang ada pada pendatang baru.

Dengan hosting bersama, anda akan sering menemui istilah seperti penyimpanan tanpa had, lalu lintas tanpa had, dll. Ini mengelirukan kerana semua pelayan terhad dalam sumbernya. Yang sebenarnya tidak terhad adalah bahawa syarikat hosting tidak menentukan had sumber daya penyimpanan dan lalu lintas dari awal dan tidak mengenakan caj kepada anda berdasarkan berapa banyak sumber daya yang anda gunakan dalam bulan tertentu. Sebagai gantinya, mereka mempunyai ambang tertentu yang mungkin berubah dari bulan ke bulan, di luarnya beberapa batasan akan dikenakan jika anda selalu menggunakan terlalu banyak sumber daya.

Apa itu Nama Domain?

Kembali kepada contoh lukisan kita yang lebih awal, jika anda mempamerkan lukisan anda (laman web) di galeri seni atau muzium (hosting) itu satu perkara, tetapi agar orang dapat melihatnya, mereka perlu pergi ke galeri.

Dalam dunia fizikal, anda boleh menunjukkan tempat dengan alamatnya atau koordinat garis lintang dan garis bujurnya. Sekiranya anda mahu orang melihat lukisan anda, anda boleh menghantar koordinat galeri kepada mereka (seperti Alamat IP laman web), tetapi lebih mudah bagi kita manusia untuk mengingat perkataan dan rentetan daripada angka. Oleh itu, kemungkinan besar anda akan memberitahu orang untuk pergi ke alamat jalan tertentu (seperti bagaimana Nama Domain berfungsi dalam hosting web).

Oleh itu, anda memerlukan nama domain di mana laman web anda akan dijumpai. Hampir semua syarikat hosting juga menyediakan perkhidmatan pendaftaran nama domain. Lebih senang mendaftar dengan mereka, kerana mereka akan menangani penyediaan pelayan nama dan rekod DNS seperti “MX” untuk e-mel, “A” untuk hosting itu sendiri, dll. Sebilangan besar syarikat hosting bahkan menawarkan nama domain percuma jika anda mendaftar dengan mereka sekurang-kurangnya setahun.

Mengenai jenis nama domain yang harus anda perolehi, terdapat banyak perbincangan. Secara umum, nama domain yang baik mestilah pendek, mudah diingat, dan tidak asing lagi (.com, .net, .org, .info). Terdapat letupan dalam nama gTLD (domain tingkat atas generik) sejak kebelakangan ini, yang menyebabkan pelbagai peluasan nama domain (misalnya .rocks, .life, .guru, dll.). Sekiranya anda mendapati bahawa nama domain yang anda inginkan sudah diambil (mis. Pinapple.com), maka anda boleh mencarinya di bawah pelanjutan domain baru ini (mis. Pineapple.guru)

Semasa memilih nama domain, anda mungkin ingin mempertimbangkan aspek lain seperti privasi domain. Sekiranya anda membeli nama domain, nama dan maklumat hubungan anda akan diumumkan kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk mencarinya. Beberapa gTLD, membenarkan ciri yang disebut Domain Privasi atau kadang-kadang disebut sebagai Privasi Whois. .com, .net dan .org menyokong ciri ini, sementara .uk, .us, .ca, .de, .eu tidak. Sekiranya anda ingin menggunakan Privasi Domain atau WhoisGuard, maka anda mungkin ingin memilih peluasan domain yang menyokongnya. Pendaftar domain dan dan syarikat hosting yang menawarkan perkhidmatan pendaftaran domain biasanya menyediakan perkhidmatan perlindungan Privasi Domain juga.

Memulakan Laman Web Dengan WordPress

Setelah anda mendaftar untuk rancangan hosting dan meluangkan masa untuk memilih nama domain yang betul, anda sudah bersedia untuk menubuhkan laman web anda. Sekiranya anda sudah mempunyai laman web yang berfungsi sepenuhnya di mesin anda, biasanya anda hanya memuat naiknya ke akaun hosting anda. Syarikat hosting anda harus memberi anda akses ke antara muka pengurusan, di mana anda dapat menyesuaikan parameter hosting anda. Ia biasanya antara muka cPanel, Plesk atau DirectAdmin.

Anda boleh memuat naik laman web kerja anda dengan menggunakan pengurus fail berasaskan web yang disediakan oleh hosting anda, tetapi jika laman web anda terdiri daripada lebih dari beberapa file, maka disarankan untuk menggunakan SFTP atau FTP untuk mengunggah fail anda ke pelayan. Kemungkinan besar laman web anda menggunakan semacam Pangkalan Data seperti MySQL, PostgreSQL, MSSQL, dll. Dalam kes itu, anda juga perlu mengimportnya.

Namun, jika anda belum mengembangkan laman web, anda boleh menggunakan satu ciri pemasangan sekali klik, yang disokong oleh kebanyakan syarikat hosting dan memasang CMS baru pada nama domain anda. WordPress adalah pilihan yang bagus untuk CMS, bagaimanapun, itu adalah CMS pilihan 27% laman web di internet.

Terdapat banyak hujah yang menyokong penggunaan WordPress termasuk sifat mesra pemula, keselamatan, penyesuaian, komuniti sokongan hebat, dokumentasi yang luas, dan keserasian dengan semua akaun hosting.

Setelah pemasangan satu klik WordPress selesai, anda akan disambut oleh WordPress yang baru dipasang, dan anda boleh memulakan dan menyesuaikannya untuk keperluan anda sendiri. Anda tidak perlu tahu HTML atau CSS, anda boleh membeli tema WordPress yang telah dibina sebelumnya dan anda boleh menyesuaikannya mengikut kehendak anda. Anda boleh memasang pemalam yang dapat menambahkan fungsi baru ke WordPress anda, misalnya anda boleh menambahkan sistem keranjang belanja atau sistem tempahan janji temu. Dengan pemalam, kemungkinan hampir tidak dapat dicapai dengan apa yang anda boleh capai.

Syarikat hosting yang mensasarkan perkhidmatan mereka untuk pemula biasanya akan melakukan banyak pegangan tangan juga. Ini bermaksud bahawa anda dapat menghubungi sokongan dengan masalah yang biasanya dihadapi oleh pemula dan yang merangkumi masalah yang anda hadapi semasa menyiapkan laman web anda. Laman web mereka juga akan menampilkan tutorial dan panduan langkah demi langkah untuk membantu pendatang baru agar lebih cepat dengan asas-asas hosting laman web.

Kesimpulannya

Oleh kerana kehadiran internet menjadi sangat banyak dan menjadi pusat perniagaan yang terhormat, sesiapa sahaja boleh belajar bagaimana memulakan laman web. Penting untuk memilih hos web yang mempunyai reputasi baik untuk menghoskan laman web anda kerana hosting dapat mempengaruhi banyak aspek kehadiran dalam talian anda termasuk ketersediaan dan prestasi laju laman web anda.

Syarikat Terbaik untuk Menghoskan Laman Web Anda

Syarikat
Harga Promosi

1hosting web murah terbaik$ 1.99 / bln
2hosting web wordpress terbaik$ 3.95 / bln
3hosting web perniagaan terbaik$ 3.95 / bln
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map