Bagaimana untuk mengetahui sama ada laman web berjalan di WordPress?

cari-laman web-berjalan-wordpress


WordPress adalah salah satu Sistem Pengurusan Kandungan yang paling banyak digunakan di Internet. Lebih 30% daripada semua laman web dikuasakan olehnya; ini bermakna lebih daripada 60 juta orang memilih perisian ini dari masa ke masa.

Anda mungkin mengetahui sama ada laman web berjalan atau WordPress dan anda boleh mempunyai beberapa alasan untuk itu. Sekiranya anda mengetahui bahawa salah satu pesaing anda memilih CMS ini, maka anda pasti yakin bahawa untuk perniagaan serupa WordPress juga akan menjadi baik. Atau jika anda menjumpai penyelesaian teknikal di laman web orang asing, lebih mudah menyalinnya setelah anda mengetahui bahawa ia menggunakan perisian WordPress.

Tetapi bagaimana anda dapat mengetahui sama ada laman web berjalan di WordPress? Kami akan merangkumi beberapa alat yang sangat mudah dan lebih maju dalam dokumen ini, jadi teruskan membaca!

Kaedah 1 Kedua

Cara termudah untuk mengetahui sama ada laman web bertenaga WP adalah menatal ke bawah dan memeriksa kawasan footer. Dalam banyak kes, anda akan melihat di sana label “Proudly powered by WordPress” atau label “Powered by WordPress” yang bermaksud laman WordPress.

laman web yang dikuasakan oleh wordpress

Ini hanya memerlukan sesaat, jadi perlu dimulakan dengannya. Sekiranya anda tidak melihat label di sana, beralih ke langkah seterusnya.

Mencuba Fail Terkenal

Semua laman WordPress dibina dengan menggunakan fail yang sama, kebanyakannya disembunyikan dari anda dan anda tidak dapat menghubunginya kerana pengukuran keselamatan pelayan. Tetapi halaman log masuk WordPress lalai adalah fail sebenar, wp-login.php dan ia digunakan untuk log masuk ke pengguna.

Cara termudah untuk mencapai halaman masuk adalah dengan membuka penyemak imbas web anda dan taipkan nama failnya setelah URL laman web. Contohnya: SampleSite.url / wp-login.php atau hanya SampleSite.url / wp-admin. Kedua-duanya bermaksud sama dan jika pautan berfungsi, maka anda berjaya menjumpai laman WordPress.

Silap mata ini juga diketahui di Internet, oleh itu pemilik robot spam sering menggunakan kaedah yang sama untuk menggodam laman WordPress. Untuk mengelakkannya, pemilik laman web mungkin memindahkan halaman log masuk ke lokasi rahsia, oleh itu trik yang disebutkan di atas tidak akan berjaya.

Oleh itu, anda boleh mencuba 2 halaman lagi di baris alamat penyemak imbas, halaman tersebut adalah license.txt dan readme.html. Apabila anda memasang instance WP baru, fail ini juga dipasang ke folder root sehingga anda dapat mencapainya. Cuba lagi SampleSite.url / license.txt atau SampleSite.url / readme.html dan lihat apa yang berlaku. Fail pertama menunjukkan lesen perisian sementara yang kedua adalah halaman “Apa yang baru”. Sekiranya anda menjumpai salah satu daripadanya maka ia adalah laman web WP.

Melihat Kod Sumber Halaman

wordpress-laman web-sumber-kod

Anda sentiasa dapat memeriksa kod HTML laman web, yang tidak dapat disembunyikan; namun dalam beberapa kes ia disahkod. Tetapi 99.99% pemilik laman web tidak menggunakan pengekodan sehingga anda hanya perlu mengklik laman web dan memilih Lihat Sumber atau Lihat Sumber Halaman.

Itu akan dibuka pada tab baru dan anda akan melihat banyak tag HTML, pautan dan elemen laman web lain di sana. Elemen meta lalai yang digunakan oleh WP kelihatan seperti ini:

Nombor versi boleh berbeza-beza, jadi kami mengesyorkan anda menyalin hanya bahagian pertama kod, seperti ini:

dan cari dalam kod HTML. Sekiranya anda menjumpainya maka ia sekali lagi adalah laman web WP.

Selalunya pemilik laman web pro menghapus baris kod ini, maka anda harus memerhatikan kod tersebut dan mencari tanda-tanda yang berkaitan dengan WordPress. Beberapa contoh:

Bahagian kod ini menunjukkan bahawa plugin Yoast SEO dipasang, jadi kami menjumpai WordPress:

Inilah bahagian kod lain, kali ini gambar. Ini jelas menunjukkan bahawa laman web ini menggunakan WordPress dan juga plugin CMS Multibahasa SitePress:

Kami dapat meneruskan sampel hingga tak terhingga tetapi sekarang anda tahu bahawa mencari tanda WP tidak begitu sukar.

Menggunakan Alat Tambah Penyemak Imbas

Penyemak imbas adalah alat yang bagus untuk memaparkan laman web tetapi mereka tahu lebih banyak lagi! Secara harfiah tidak ada batasan untuk menggunakan penyemak imbas untuk tugas khas; anda hanya memerlukan tambahan.

Terdapat banyak alat tambahan yang dapat membantu anda dalam mengenal pasti sama ada laman web berjalan di WordPress. BuiltWith Technology Profiler adalah alat yang bagus untuk Chrome untuk mendapatkan maklumat mengenai laman web yang dikunjungi. Cukup tambahkan dan buka mana-mana laman web untuk mencari tanda-tanda WordPress. Ia ada di sini.

Alat tambah seperti itu juga sering mempunyai aset canggih, seperti mencari elemen JavaScript yang digunakan, menunjukkan perincian pelayan dan mengesan jenis CMS yang paling biasa dapat dilakukan dengannya.

Wappalyzer adalah alat lain yang berguna untuk Chrome, tetapi jika anda menggunakan Mozilla Firefox maka anda juga boleh mencuba add-on BuiltWith.

Laman Web Pemeriksa

Sudah tentu, ada laman web yang menawarkan penyelesaian yang sama kepada anda; kemungkinan besar 2 yang terbaik adalah isitwp dan BuiltWith.

Dalam isitwp anda harus memasukkan URL laman web dan menekan butang Analisis Laman Web. Selepas beberapa saat, anda akan melihat sama ada laman web ini menggunakan WP dan banyak lagi perkara. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai penyedia rekod dan storan WHOIS laman web, tema aktif dan tema WordPress yang paling penting. Sekiranya ada di pasaran, anda akan diberi pautan untuk memuat turunnya.

Laman web BuiltWith juga menggunakan bar carian di mana anda perlu memasukkan URL laman web, nama teknologi atau kata kunci dan kemudian tekan butang Cari. Selepas beberapa saat, anda juga akan mendapat perinciannya, tetapi dalam kes ini anda akan mendapat gambaran keseluruhan yang lebih terperinci mengenai laman web yang dipilih. Ini amat berguna sekiranya anda adalah penyedia atau mencari petua hebat dari pesaing anda.

BuiltWith menunjukkan bahagian yang berbeza, termasuk Analisis dan Penjejakan, Widget, Bahasa, Rangka Kerja, Rangkaian Penyampaian Kandungan, Mudah Alih, Media Audio / Video, Sistem Pengurusan Kandungan, Perpustakaan dan Fungsi JavaScript, Penyedia Hosting E-mel dan SSL. Anda dapat dengan cepat mendapatkan gambaran keseluruhan keseluruhan infrastruktur, web dan penyelesaian lain dari laman web, yang merupakan perkara yang sangat mengagumkan.

Cara Menyembunyikan bahawa Laman Web Anda Berjalan di WordPress

Sekiranya anda pemilik laman web dan ingin menyembunyikan fakta bahawa laman web anda berjalan di WordPress, anda boleh melakukan pelbagai ukuran. Banyak dari mereka dapat dilakukan secara manual tetapi tidak yakin bahawa mereka sepadan dengan usaha, kerana seperti yang kita bahas di atas, ada banyak cara untuk mengetahui laman web CMS.

hide-my-wp-security-plugin

Cara paling mudah adalah menggunakan plugin khas untuk tugas ini; Hide My WP boleh didapati di Envato Market.

Ini adalah plugin penjual paling laris di pasaran, dengan penjualan lebih dari 25,000 setakat ini dengan penilaian 4.51 bintang, berdasarkan lebih dari 1600 ulasan. Sejak dibuat pada tahun 2013, plugin mendapat banyak kemas kini dan sepenuhnya serasi dengan versi WordPress, BuddyPress dan WooCommerce terkini.

Mengapa kami mengesyorkan pemalam ini kepada anda:

 • harganya hanya $ 29 jadi lebih murah daripada beberapa jam kerja anda
 • sokongan tambahan boleh dibeli selama setahun, dengan harga hanya $ 9
 • ia terus dikemas kini dan ia adalah item terlaris dari Elite Author of Envato Market
 • ia mempunyai dokumentasi dan tutorial video yang sangat terperinci

Sembunyikan WP Saya lebih daripada sekadar alat untuk menyembunyikan inti WP di belakang laman web anda; ia juga merupakan penyelesaian keselamatan yang kuat. Selepas pemasangan, anda akan dilindungi daripada peretasan dan serangan, termasuk suntikan SQL dan kekerasan, dan anda akan mendapat log dengan nama pengguna, alamat IP, tarikh dan maklumat lain penyerang.

Ini menyembunyikan nama dan templat WordPress anda, log masuk WP, menyembunyikan atau menamakan semula antara muka wp-admin dan mengubah permalinks pengarang, suapan dan lain-lain yang terkenal. Hide My WP juga dapat menghapus atau mengganti rentetan dalam kod sumber laman web anda, jadi tidak ada yang akan menemui tanda-tanda yang berkaitan dengan WordPress dalam kod laman web anda.

Berikut adalah beberapa contoh di mana anda dapat melihat betapa beruntungnya pemalam ini:

Menyembunyikan wp-login.php:

 • URL asal: yoursite.com/wp-login.php
 • URL yang berubah: yoursite.com/wp-login.php?hide_my_wp=101010,

Menukar URL backend WordPress:

 • URL asal: yoursite.com/wp-admin
 • menukar URL: yoursite.com/special-admin

Menukar direktori tema:

 • URL asal: yoursite.com/wp-content/themes/twentyeightteen/style.css
 • menukar URL: yoursite.com/skin/mycss.css

Dalam hal ini bukan hanya URL tema dan nama gaya yang diubah, tetapi Hide My WP membuang maklumat tema dari fail CS, menggantikan kelas WordPress yang asli dan meminimumkan kodnya. Semua perubahan dilakukan di belakang bumbung, jadi anda seharusnya tidak menangani sebarang tugas ini.

Mengubah direktori plugin dan menolak akses fail untuk pengguna yang tidak dibenarkan:

 • URL asal: yoursite.com/wp-content/plugins/seo-plugin/main.css
 • menukar URL: yoursite.com/wp-content/8328fd7231/main.css

Menukar URL folder dan fail WordPress lalai ke yang baru:

 • URL asal direktori muat naik: yoursite.com/wp-content/uploads/
 • mengubah URL direktori muat naik: yoursite.com/myuploads/
 • URL asal AJAX: yoursite.com/ajax.php
 • menukar URL AJAX: yoursite.com/myajax.php

Menukar atau mematikan suapan:

 • URL suapan asal: yoursite.com/feed
 • URL suapan yang berubah: yoursite.com/feedsforpartners/main.xml

Menyembunyikan dan mematikan fail dan arkib WordPress yang disebutkan di atas:

 • URL html: yoursite.com/readme.html – tidak dijumpai (tersembunyi)
 • txt URL: yoursite.com/license.txt – tidak dijumpai (tersembunyi)
 • URL arkib bulanan: yoursite.com/2018/10 – tidak dijumpai (tersembunyi)
 • URL arkib tahunan: yoursite.com/2018 – tidak dijumpai (tersembunyi)

Seperti yang anda lihat secara harfiah tidak ada batasan untuk apa yang boleh anda tetapkan sebagai URL alternatif. Cukup gunakan imaginasi anda, kerana anda tidak perlu mengingatkan URL baru, Sembunyikan WP Saya akan menyimpannya dan menggunakannya secara automatik semasa memaparkan laman web anda.

Seperti yang telah kami nyatakan, terdapat perkhidmatan tambahan dalam plugin ini. Bahagian CSS dan kod dapat dikurangkan dengan alat ini, jadi fail ini akan lebih kecil dan laman web anda akan dipaparkan lebih cepat. Pengirim e-mel lalai juga boleh diubah dengan Hide My WP.

Senarai lengkap ciri pemalam boleh dibaca di profil pasaran dan mengira fakta bahawa Hide My WP sentiasa dikemas kini dalam setiap 3-6 bulan, pasti akan ada ciri baru. Lihat profil pemalam di sini.

Kesimpulannya

Anda mendapat pelbagai jenis alat untuk menyiasat sama ada laman web dikuasakan oleh WordPress atau tidak. Sekiranya anda memilih kaedah yang mudah, ada baiknya menggunakan laman web yang dilindungi. Sekiranya anda ingin melihat kodnya dan suka membuat kerja lapangan, gunakan kaedah pemeriksaan kod atau pautan manual meneroka. Bagaimanapun, tidak ada lagi rahsia untuk anda ketika mencari laman WordPress!

Sekiranya anda ingin membina laman web anda di WordPress dan mencari penyedia hosting yang boleh dipercayai, saya cadangkan untuk melihat artikel kami, di mana kami mengkaji syarikat hosting WordPress terbaik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map