Bilakah anda TIDAK boleh menggunakan WordPress untuk Laman Web anda?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Bilakah anda TIDAK boleh menggunakan WordPress untuk Laman Web anda?
0 6 мин.

bila tidak menggunakan wordpress untuk laman web anda


Walaupun WordPress adalah sistem pengurusan kandungan yang paling popular dari Internet dan mempunyai banyak kelebihan, ia juga mempunyai beberapa kelemahan yang dapat membuat anda berfikir dua kali jika anda ingin menggunakannya untuk laman web anda atau tidak.

Setiap CMS mempunyai beberapa peningkatan, kemas kini dan peningkatan yang dikeluarkan dalam masa yang dapat menyelesaikan bug yang lebih lama dan dilengkapi dengan pelbagai ciri baru dan pelbagai, tetapi beberapa bug tetap tidak dapat diselesaikan untuk jangka masa yang sangat lama atau tidak pernah diperbaiki.

Terdapat beberapa Pepijat WordPress dan keburukan yang perlu anda pertimbangkan ketika anda ingin membuat laman web dengan platform ini: terjemahan, keselamatan, pengaturcaraan yang buruk, sokongan, konfigurasi lalai yang buruk, kod sumber, penyesuaian, kemas kini dan sumber.

Terjemahan

Salah satu masalah terbesar WordPress adalah sukarelawan, ada banyak dari mereka, dan kebanyakan mereka tidak mempunyai kemahiran yang sesuai untuk bidang kepakaran tertentu seperti terjemahan. Sesiapa sahaja boleh menjadi sukarelawan, anda hanya memerlukan akaun WordPress dan anda boleh mula menerjemahkan dari bahasa Inggeris ke bahasa yang berbeza tanpa sekatan.

Saya telah melihat pengguna yang membuat terjemahan berkualiti rendah dari bahasa Inggeris ke bahasa asing, menjadikan papan pemuka yang mudah digunakan menjadi kawasan pentadbir yang tidak masuk akal.

Dalam beberapa versi WordPress, terutama yang terbaru, terjemahannya tidak lengkap. Dengan mengemas kini sistem, anda mungkin mempunyai laman web anda dalam bahasa Inggeris dan bahasa lain yang anda gunakan sebelumnya.

Oleh itu, jika anda perlu membina laman web untuk pelanggan yang tidak memahami bahasa Inggeris, anda lebih suka melakukan terjemahan dan membantu masyarakat menyelesaikan pekerjaan anda, atau anda memilih kaedah lain untuk membuat laman web.

Masalah Keselamatan

Keselamatan adalah masalah utama laman web WordPress. Terutama sekali serangan brute force adalah salah satu kebimbangan utama. Kami bercakap mengenai BFA, ketika seseorang cuba mengakses papan pemuka laman WordPress atau akaun FTP anda dengan mencuba nama pengguna yang berbeza dengan kombinasi kata laluan yang berbeza. Sekiranya anda memilih kata laluan yang kuat dan menukar nama pengguna admin lalai, anda dapat mengurangkan peluang untuk diretas, tetapi tidak ada jaminan bahawa anda akan selalu menang.

Satu lagi lubang keselamatan besar diwakili oleh tema dan plugin pihak ketiga yang dibuat oleh kedua-dua syarikat pembangunan profesional dan juga oleh individu atau penggodam. Fail-fail ini disahkan, tetapi kadang-kadang pembangun dapat menyembunyikan kod amis yang tidak akan menarik perhatian pengesah.

Masalah keselamatan ini tidak dapat diselesaikan hanya dengan kemas kini. Mereka perlu memberi perhatian lebih pada tema dan plugin yang sedang dikemas kini dan mengesahkan pengguna yang melakukannya. Mempekerjakan pengaturcara berkemahiran tinggi dan pakar WordPress untuk mengkaji kodnya boleh menjadi penyelesaian lain, tetapi seperti yang saya katakan akan selalu ada lubang di suatu tempat.

Pengaturcaraan Buruk

Walaupun inti WordPress dikembangkan oleh Automatic Inc, sebuah syarikat pengembangan web profesional, yang sangat memperhatikan perincian, kebanyakan plugin dan tema pihak ketiga dibuat oleh orang yang tidak mahir.

Kod yang tidak dioptimumkan bukan sahaja dapat melambatkan laman web anda atau menyebabkan kesalahan, tetapi juga dapat menjadi pintu belakang bagi penggodam untuk masuk ke laman web anda.

Kekurangan Sokongan

Walaupun komuniti ini sangat aktif, dan anda akan mendapat jawapan bagi kebanyakan soalan anda, ada kes-kes apabila anda harus mengetahui sendiri. The sokongan WordPress rasmi diwakili oleh sukarelawan, pemalam dan pemaju tema, pembantu WP atau orang dari seluruh dunia.

Semasa membeli tema atau pemalam komersial, anda akan mendapat sokongan dari syarikat yang menjualnya kepada anda, tetapi anda mungkin masih mempunyai pertanyaan yang belum dijawab pada akhirnya. Anda juga boleh membeli sokongan WordPress dari syarikat yang berbeza atau membeli panduan untuk mempelajari sistem ini, tetapi ini tidak murah.

Konfigurasi Lalai

Konfigurasi lalai WordPress memerlukan beberapa penyesuaian oleh pengguna. Pada asasnya semasa anda memasang WordPress ke laman web anda, anda perlu membuat beberapa penyesuaian.

Sebagai contoh, anda harus mengaktifkan SEF URL untuk SEO yang lebih baik, jadi mesin carian seperti Google dapat mencari halaman dan kandungan anda dengan lebih mudah. Editor visual juga boleh menyebabkan masalah bagi pengguna pemula, kerana secara lalai beberapa ciri penting disembunyikan, yang harus difahami oleh pengguna.

Kod sumber

Walaupun WordPress sering dikemas kini masih terdapat bahagian-bahagian inti di mana teknik PHP lama digunakan untuk pemboleh ubah global, fungsi, dan kelas. Penamaan beberapa fungsi kadang-kadang membingungkan dan menjadi frustasi.

WordPress menghasilkan kod kembung dengan editor visual WYSIWYG dan anda dapat melihatnya dengan mudah semasa anda menulis artikel di editor dan kemudian beralih ke editor HTML di mana anda dapat melihat kod sumber.

Beberapa tema dan pemalam percuma mempunyai kod tersembunyi dan pautan ke laman web yang mencurigakan. Semasa membuang kod ini, tema dan keseluruhan laman web akan berhenti berfungsi. Dalam beberapa kes, papan pemuka juga boleh terpengaruh, melumpuhkan anda pilihan untuk menukar tema atau mengubah laman web anda seperti yang anda.

Penyesuaian

Penyesuaian tema atau pemalam WordPress memerlukan pengetahuan PHP, HTML, CSS dan JavaScript yang baik. Anda juga perlu memahami kerangka kerja WordPress itu sendiri untuk dapat mengubah fail dan fungsi untuk mengarkibkan hasil yang anda mahukan.

Pertanyaan SQL juga sukar untuk disesuaikan kerana anda memerlukan pengetahuan tentang MySQL dan PHP atau anda perlu menyewa programmer web untuk membuat laman web anda di WordPress jadi lebih baik membuatnya dari awal tanpa menggunakan CMS apa pun.

Kemas kini

Walaupun inti biasanya dikemas kini sebulan sekali, beberapa pemalam boleh mempunyai kemas kini setiap hari. Mengemas kini plugin atau tema anda setiap hari boleh membuat anda kecewa. Anda tidak perlu melakukannya, tetapi disyorkan.

Tetapi jika anda sudah mengubah suai tema atau plugin yang anda gunakan, berhati-hatilah, kerana kemas kini akan menimpa semua fail yang anda ubah. Tidak akan membuat sandaran atau salinan fail yang telah anda edit, jadi anda akan kehilangan pengubahsuaian anda. Dalam keadaan ini, anda perlu menjalani pemberitahuan kemas kini berterusan.

Sumber Pelayan

Kerana sambungan inti WordPress dan pihak ketiga merangkumi sebilangan besar fungsi PHP dan pertanyaan SQL, laman web yang dibina dengan CSM ini akan memerlukan sumber pelayan yang lebih besar.

Terdapat masalah mengenai penggunaan CPU dan sepertinya tidak ada yang tahu penyelesaiannya atau bahkan untuk mengenal pasti punca masalahnya. Sekiranya anda membeli hosting WordPress yang diuruskan, beberapa pemalam yang merupakan pengguna sumber daya yang besar dilarang. Oleh itu, anda tidak dapat memasang plugin yang diperlukan ke laman web anda, kerana penyedia hosting anda tidak akan membenarkannya.

Kesimpulannya

Sekarang, kerana saya menghitung banyak kelemahan WordPress, anda mungkin menganggap bahawa itu adalah CMS yang buruk. Faktanya adalah, bahawa ia adalah CMS terbaik di sekitarnya, dan ia menggerakkan lebih dari 75 juta laman web di seluruh dunia. Saya selalu mengesyorkan WordPress untuk membina laman web, walaupun mempunyai beberapa masalah, kerana ia sangat mudah digunakan dan percuma.

Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa kes apabila anda tidak boleh menggunakan WordPress untuk projek anda: jika anda ingin membuat laman web yang mudah, yang tidak perlu dikemas kini. Dalam kes ini, anda boleh membuat laman web dalam bentuk HTML dan CSS biasa. Anda tidak boleh menggunakan WordPress untuk projek sensitif yang memerlukan keselamatan tinggi. Anda harus mengelakkan penggunaan WordPress jika anda tidak mempunyai hos web yang boleh dipercayai.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector