Blogging vs Vlogging – Mana Yang Sesuai untuk Anda?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Blogging vs Vlogging – Mana Yang Sesuai untuk Anda?
0 15 мин.

blog vs vlog


Blogging dan Vlogging mempunyai kejayaan besar melalui internet kerana berjuta-juta orang beralih kepada mereka untuk mendapatkan nasihat dan hiburan. Kedua-duanya adalah strategi yang sangat berkesan yang digunakan oleh jenama dan individu yang ingin menjana lalu lintas dan menarik perhatian. Malah amatir mempunyai peluang dalam bidang pembuatan kandungan dan usaha mereka cukup kerap, kejayaan mereka mencapai kejayaan yang luar biasa.

Lihat sahaja berapa banyak orang yang memperoleh kejayaan luar biasa di YouTube. Mereka melakukan apa yang mereka sukai dan penonton mereka menyukainya. Perkara yang sama berlaku untuk sebilangan besar blogger juga. Bagi kebanyakan mereka, kandungan yang mereka buat adalah sumber pendapatan utama mereka. Setiap perniagaan dan individu yang berjaya telah melakukan satu perkara sebelum mereka memanfaatkan kekuatan blog dan vlog mereka. Mereka memutuskan sama ada penulisan atau video adalah media komunikasi terbaik untuk mereka.

Dengan begitu banyak orang mengatakan bahawa blog sudah mati dan video adalah masa depan, tidaklah mudah untuk membuat keputusan. Untuk memperbaikinya, blog tidak mati dan ya, video semakin popular. Itulah sebabnya saya memutuskan untuk menulis artikel ini! Untuk membantu anda mengetahui medium mana yang sesuai untuk anda.

Kami akan melihat faktor-faktor yang harus anda pertimbangkan, bersama dengan kelebihan dan kekurangan setiap platform. Oleh itu, tanpa basa-basi lagi, mari kita lihat!

Bakat dan Kemahiran Anda

Anda harus memeriksa terlebih dahulu apa yang terbaik atau apa yang akan anda hasilkan. Adakah anda bercakap dan sosial, atau anda lebih suka menuliskan pemikiran anda?

Untuk menjalankan blog yang baik, anda harus menjadi penulis yang baik dan bersedia menjadi lebih baik. Kesalahan tatabahasa dan kesalahan ketik tidak boleh diterima dan akan menjadikan anda kurang dipercayai oleh pembaca anda. Sekiranya anda menyakitkan untuk membaca, menulis semula dan membetulkan catatan anda berulang kali, daripada menulis mungkin bukan pertaruhan terbaik anda. Tetapi jika anda mempunyai cara dengan kata-kata, suka bercerita dan suka membaca, maka beri blog.

Menyiapkan blog tidak memerlukan banyak. Anda juga boleh melakukannya secara percuma, walaupun lebih baik jika anda mempunyai pelaburan $ 10 – $ 15. Maksudnya, jika anda mempunyai sekurang-kurangnya tahap pengetahuan teknikal. Dengan adanya platform hebat seperti WordPress, Blogger dan Tumblr, anda boleh membuat blog dengan mudah. Tetapi apabila anda ingin menyesuaikan templat yang anda miliki sedikit, anda memerlukan sekurang-kurangnya beberapa tahap pengetahuan teknikal. Sekiranya tidak, tutorial akan membawa anda jauh, tetapi anda perlu membuat lebih banyak kerja daripada sekadar tulisan anda.

Juga, SEO (pengoptimuman enjin carian) adalah kemahiran penting untuk dikuasai oleh blogger. Semasa anda menjalankan blog, lalu lintas yang anda dapat dari enjin carian sangat berharga. Anda harus bekerja secara konsisten untuk mencapai puncak hasil carian untuk kata kunci anda.

Vlog adalah pilihan yang lebih baik jika anda merasa mempunyai karisma. Vlog dibuat lebih menghiburkan dan menarik, dengan banyak liku-liku. Mereka sering mendapat perhatian dan tidak begitu mendidik seperti blog. Sekiranya anda malu dan tidak suka muncul di kamera, vlog mungkin merupakan sesuatu yang ingin anda hindari, walaupun tanpa membacanya. Sekiranya anda paling tidak selesa dengan suara anda, anda dapat membuat video tutorial, atau memamerkan pengalaman anda dari belakang kamera.

Ringkasnya, video sesuai untuk anda jika anda lebih menyukai jenis orang yang berkarisma dan banyak bercakap yang lebih suka menjadikannya pendek dan bercakap secara langsung dengan penonton. Sekiranya anda jenis yang suka membuat penyelidikan, tulis artikel yang tepat dan sediakan bahan pendidikan, penulisan adalah untuk anda.

Siapa Penonton Anda

Menulis dan membuat video bukan hanya mengenai anda. Sebenarnya, ini lebih kepada siapa anda membuat kandungan anda dan mengisi jurang keperluan. Video adalah yang paling senang dikongsi dan menarik minat ramai orang. Mencuba produk dan perkhidmatan tertentu dan mendapatkannya di video boleh menarik bagi banyak orang. Terutama jika mereka tidak mempunyai ruang, alat atau wang untuk melakukannya sendiri. Video juga disukai oleh banyak orang kerana lebih senang dimakan. Lebih senang menonton video daripada membaca artikel. Anda juga boleh melakukan banyak perkara lain semasa video dimainkan, kerana tidak memerlukan perhatian sepenuhnya.

Blog lebih bersifat pendidikan, jadi menarik minat orang yang mencari maklumat yang lebih terperinci. Dengan catatan blog, anda tidak perlu menyederhanakan subjek yang kompleks dan juga dapat menyenaraikan semua sumber dan bahan yang telah anda gunakan untuk menulis artikel anda. Ini adalah medium yang lebih baik untuk memberikan maklumat khusus. Kerana dalam video, anda mungkin menyebut nama laman web dan penonton anda mungkin salah eja. Tetapi anda masih boleh memasukkannya ke dalam keterangan video anda.

Pada dasarnya, video dibuat lebih banyak untuk khalayak umum yang sering tidak meluangkan masa untuk membaca. Mereka lebih suka mempermudah dan menonton video mengenai topik tertentu atau untuk merasakan pengalaman tertentu. Kadang-kadang mereka menonton video vlogger bercuti sekiranya mereka tidak mempunyai masa untuk melakukannya sendiri. Video juga lebih baik bagi orang untuk tenggelam dalam kandungan anda.

Sekiranya anda mencari orang yang ingin mendidik diri mereka dengan lebih teliti dan ingin membaca perincian mengenai mata pelajaran tertentu, blog lebih baik.

Kosnya

Kos biasanya bergantung pada kualiti yang anda ingin hasilkan. Tetapi biasanya, peralatan kamera yang akan anda beli untuk vlogging jauh lebih mahal daripada apa yang anda akan bayar agar blog anda dapat beroperasi. Untuk menjalankan vlog yang berkualiti, anda memerlukan beberapa mikrofon dan sekurang-kurangnya kamera $ 300 – $ 500. Anda boleh bermula dengan banyak, tetapi anda juga boleh melabur ke layar hijau dan kursus untuk menjadi lebih baik dalam penyuntingan video. Itu sangat bergantung pada seberapa rumitnya kehendak video anda.

Ketika datang ke blog, yuran awal anda sangat sedikit. Kadang kala, yang anda perlukan hanyalah komputer dan akses ke web. Sekiranya anda mahu blog anda berada di tangan anda, anda akan memerlukan sedikit wang. Anda perlu membayar untuk hosting, templat premium dan seseorang untuk membantu anda menyiapkan laman web anda jika anda sendiri tidak tahu bagaimana melakukannya. Tetapi semua ini dapat diperoleh secara percuma juga jika anda pandai.

Lebih sukar untuk mengewangkan dan menjana wang dari Vlog anda daripada dari Blog anda. Ini kerana anda tidak dapat memasukkan pautan ke dalam kandungan anda dengan mudah yang boleh diklik orang kerana minatnya. Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkannya ke keterangan video atau menggunakannya untuk menjadi rakan YouTube, tetapi jarang sekali berkesan jika anda belum mempunyai jutaan tontonan. Blog bagaimanapun lebih mudah untuk menghasilkan wang dan menghubungkan dengan produk afiliasi. Lebih mudah untuk mengesan pembaca anda dan mempunyai idea tentang berapa banyak daripada mereka yang akan melakukan pembelian.

Hosting Video dan SEO

Salah satu kelebihan vlogging adalah bahawa video dihoskan di laman perkongsian video seperti Youtube atau Vimeo. Dengan begitu, anda tidak perlu membayar hosting dan video anda sudah ada di laman web yang mempunyai berjuta-juta pelawat unik setiap bulan. Anda tidak perlu melakukan banyak perkara selain memberikan video anda tajuk yang menarik dan membuat lakaran kecil yang menonjol. Kelemahannya ialah laman web ini mempunyai kawalan penuh terhadap video anda. Mereka boleh diturunkan atau dinonetisasi bila-bila masa jika seseorang menganggapnya menyinggung perasaan. Kebelakangan ini terdapat banyak masalah dalam komuniti YouTube.

Sekiranya terdapat Blog, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya sedikit pengetahuan mengenai SEO, sehingga anda mendapat trafik dari Google. Pengoptimuman mesin pencari adalah salah satu cara utama blog mendapatkan lalu lintas organik. Tetapi anda akan terus menerus menggali artikel SEO untuk mempelajari apa sahaja yang akan meningkatkan kedudukan anda. Tetapi setelah anda sampai di tempat yang baik, anda akan mendapat aliran lalu lintas yang tetap ke halaman blog anda.

Seperti yang anda lihat, kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Jadi bergantung pada pilihan anda.

Perkara Paling Penting Yang Perlu Dipertimbangkan Dalam Blogging

Sekiranya anda menyukai konsep asas menulis blog dan menulis, anda harus mula melakukannya dengan segera. Tetapi jika anda masih sibuk memikirkan mana yang harus anda pilih, berikut adalah beberapa faktor utama yang perlu dipertimbangkan.

Penulisan

Anda sekurang-kurangnya biasa dengan menulis dan membuat artikel. Lebih baik jika anda gemar menulis, kerana pilihannya adalah tidak ada idea. Tetapi jika anda benci menulis mengenai pengalaman anda, menulis pasti bukan untuk anda. Anda harus mempertimbangkan untuk membuat vlog atau media lain yang boleh anda gunakan.

Kesedaran Anda Mengenai Subjek

Salah satu kemahiran terpenting blogger adalah kesedaran mengenai subjek yang mereka bicarakan. Kerana tidak ada yang akan mendengarkan anda jika anda tidak tahu apa yang anda bicarakan. Oleh itu, penting untuk mengumpulkan barang yang ingin anda tulis. Adakah sukan dan kecergasan, kereta sukan, gaya hidup, memasak atau sesuatu yang sama sekali baru? Penting untuk anda memahami subjek sekurang-kurangnya.

Niche Anda

Niche adalah jenis kandungan tertentu yang diterbitkan oleh blog atau sekumpulan blog. Anda boleh memikirkannya sebagai sub kategori dari kategori yang lebih besar. Contohnya, angkat berat dalam kategori sukan, resipi vegan dalam kategori memasak atau mungkin yoga dalam kategori gaya hidup. Niche anda adalah yang menentukan sebahagian besar topik yang anda selesaikan di blog anda. Oleh itu, adalah perkara pertama dan paling penting untuk mengetahui ketika anda memulakan blog.

Pengewangan

Setelah anda menentukan topik apa yang anda bina di blog anda, anda akhirnya ingin menjana wang darinya. Mungkin ini adalah salah satu sebab utama anda ingin memulakan blog di tempat pertama, jadi penting untuk anda memikirkannya. Terdapat banyak pilihan pengewangan untuk blog. Google AdSense bukan satu-satunya pilihan anda. Sebenarnya, ini adalah salah satu perkara yang harus anda elakkan.

Pemasaran afiliasi, freelancing, membuat eBook anda sendiri atau berusaha mendapatkan tajaan adalah pilihan yang jauh lebih baik. Cari yang mana yang lebih baik untuk khalayak anda.

Kebaikan dan Keburukan Blogging

pro kontra blog

Blogging pada dasarnya adalah log dalam talian. Penulis menulis mengenai pengalaman mereka, berkongsi maklumat dan pendapat, serta memberikan nasihat berguna kepada pembaca. Blogging telah menjadi kebiasaan bagi pemilik perniagaan, profesional dan jenama. Mereka menggunakannya sebagai cara untuk berinteraksi dengan bakal pelanggan dan pelanggan mereka. Oleh itu, kelebihan memiliki blog menyokong matlamat ini.

Kelebihannya

Mudah untuk membuat blog, walaupun anda tidak mempunyai terlalu banyak pengetahuan teknikal untuk memulakannya. Anda boleh menggunakan platform blog seperti WordPress, Tumblr, dan Blogger antara lain. Dengan ini, anda hanya perlu menonton tutorial mudah dan menghidupkan laman web anda dalam masa satu jam atau lebih. Anda boleh melakukannya tanpa pelaburan kewangan, walaupun anda pasti akan mempunyai blog yang lebih baik jika anda bersedia melabur sedikit.

Blogging tidak memerlukan peralatan selain komputer dan sambungan internet. Juga, kemahiran anda yang paling penting ialah dapat menyampaikan pemikiran anda dan menuliskannya dengan baik. Ini dapat berfungsi dengan baik untuk anda sekiranya perkataan bertulis adalah perkara anda. Setelah blog anda dihidupkan dan berjalan, menggunakan sedikit SEO dan mendapat aliran lalu lintas yang konsisten, anda boleh mengewangkannya. Produk gabungan atau bahkan dengan produk anda sendiri, penajaan atau membuat produk anda sendiri adalah kaedah terbaik untuk menjana wang dari blog.

Ringkasnya:

 • Mudah dimulakan
 • Menulis artikel boleh dilakukan dengan pantas
 • Ini memberi alasan kepada orang ramai untuk melihat laman web anda
 • Anda boleh mempunyai rasa komuniti
 • Ini adalah arkib hidup pemikiran dan kehidupan anda
 • Anda boleh menjangkau berjuta-juta orang

Kekurangannya

Menjalankan blog adalah sesuatu yang akan masuk ke dalam kehidupan seharian anda. Memulakan blog cukup mudah tetapi anda harus terus bekerja secara konsisten, yang jauh lebih sukar jika anda mahu melakukannya dengan betul. Menjana wang dengannya juga tidak akan masuk semalam. Ia akan memakan masa sekurang-kurangnya beberapa bulan sehingga anda dapat membina blog anda dengan cukup sehingga dapat memperoleh pendapatan daripadanya. Yang juga memerlukan anda mempunyai pengetahuan yang baik tentang SEO dan apa yang dicari oleh khalayak anda. Pencarian blogger adalah untuk membina pembaca yang setia.

Walaupun blog anda adalah arkib peribadi mengenai pemikiran dan pengalaman anda, terlalu jujur ​​boleh menjadi masalah. Salah satu sebabnya adalah kerana orang jarang suka membaca tentang negatif orang lain. Sebab lain adalah kenyataan bahawa menyusahkan pelanggan atau seseorang dalam hidup anda mungkin membuat anda menghadapi masalah. Juga, jika anda menggunakannya sebagai sebahagian daripada strategi perniagaan anda, anda tidak boleh melakukannya secara sembarangan. Jadi ia mesti dilakukan secara profesional. Memastikan tatabahasa dan ejaan anda sempurna adalah tugas yang selalu ada.

Anda mungkin menghadapi masalah teknikal yang tidak dijangka, kerana menjalankan laman web tidak selalu mudah. Anda mungkin menghadapi masalah dengan hosting anda atau plugin baru yang anda pasang. Mungkin anda akan menghadapi masalah yang anda tidak tahu dari mana asalnya dan akhirnya mematikan laman web anda sebentar. Oleh itu, blog juga mempunyai banyak pembelajaran. Penting untuk memastikan topik anda segar dan menarik agar blog anda sering mendapat pengunjung baru. Anda mesti terus menerus menerima anak anda dan mempelajari perkara baru dalam prosesnya. Yang tidak buruk sama sekali jika anda menabur bakti dalam belajar.

Ringkasnya:

 • Ia mesti dikemas kini secara berkala (sekurang-kurangnya dua kali seminggu)
 • Memerlukan anda mempunyai pengetahuan yang baik dalam SEO
 • Anda tidak boleh terlalu jujur
 • Ia harus profesional jika anda menggunakannya untuk perniagaan anda
 • Mungkin ada masalah yang tidak dijangka
 • Memerlukan anda untuk sentiasa belajar

Perkara Paling Penting Yang Perlu Dipertimbangkan dalam Vlogging

Sekiranya anda berfikir bahawa vlog boleh menjadi perkara anda, bahagian ini akan membantu anda mencari jawapannya. Akan lebih mudah untuk membuat kesimpulan sama ada vlogging adalah untuk anda atau tidak.

Gear Kamera

Mempunyai kamera yang dapat merakam video HD adalah penting. Tapi itu baru permulaan. Mikrofon, pegangan dan pendirian yang baik sama pentingnya. Sebilangan besar kamera mempunyai kualiti bunyi yang sangat buruk, jadi sangat penting anda mendapatkan mikrofon yang baik. Anda juga mesti dapat memegang kamera anda dengan selesa semasa anda berjalan-jalan atau berdiri jika anda hanya berdiri dan bercakap. Namun, ini hanya berlaku jika anda ingin menghasilkan video berkualiti tinggi langsung.

Sekiranya anda hanya mempunyai kamera keluarga yang sederhana, mulailah dengan itu. Lebih mustahak untuk melakukan perkara yang anda sukai daripada perkara lain. Anda akan mendapat peralatan semasa anda pergi. Sekiranya anda benar-benar bersemangat untuk membuat video, anda akan menarik minat penonton juga.

Keyakinan Anda

Anda tidak perlu memulakannya, kerana keyakinan anda perlahan-lahan akan bertambah semasa anda membuat video. Tetapi keyakinan kamera anda adalah sesuatu yang boleh menjadi faktor penentu ketika anda cuba mengetahui sama ada anda harus atau tidak memulakan vlog. Sekiranya anda ingin memasuki vlog di YouTube, tetap tenang dan jangan terlalu memikirkan kualiti suara anda. Biarkan sahaja dan berasa baik pada kulit anda sendiri.

Menceritakan Cerita

Cerita yang baik adalah salah satu perkara yang membuat penonton anda terpikat. Anda harus selalu memikirkan kisah apa yang dapat anda sampaikan kepada penonton anda. Cerita mesti mempunyai naratif dan jalan cerita yang jelas. Perkara ini tidak akan menarik minat penonton. Sekiranya anda membuat mereka keliru atau kecewa kerana mereka tidak dapat mengikuti anda, ini mungkin bermaksud mereka berhenti berlangganan.

Mengetahui Apa Yang Anda Mahu Kongsikan

Berapa banyak masa hidup anda yang ingin anda kongsi dengan khalayak anda? Anda harus memiliki aturan yang jelas mengenai apa yang ingin Anda tampilkan dalam video dan apa yang tidak. Apa yang ada di sana dan yang tidak. Juga bagus untuk mengetahui di mana anda akan membuat sebahagian besar video anda dan di mana anda tidak akan membuat penggambaran.

Kebaikan dan Keburukan Vlogging

pro vlogging

Vlogging serupa dengan Blogging kerana melibatkan berkongsi pemikiran, pengalaman, maklumat dan memberi nasihat. Tetapi ia dilakukan dalam format video, yang menarik bagi lebih banyak orang. Lebih baik jika anda suka menggunakan kamera. Menyiapkan vlog anda cukup mudah jika anda sudah mempunyai peralatan untuknya. Anda tidak perlu menyediakan laman web, hanya akaun YouTube. Ini menjadikan penerbitan video anda mudah dan berkesan.

Kelebihannya

Vlogger tidak semestinya mempunyai kemahiran menulis yang hebat, lebih kepada memberikan pengalaman perbualan. Selagi topik ini menarik dan menarik bagi penonton anda, vlog anda akan menjadi popular. Sekiranya anda seperti saya, ia akan sangat menyeronokkan. Saya suka komunikasi, baik dalam bentuk tulisan dan video. Vlog membolehkan anda memberikan pengalaman tatap muka kepada penonton dan menyampaikan fikiran dan perasaan anda dengan lebih jelas daripada yang anda dapat dengan menulis.

Kemungkinan anda mempunyai pengikut yang lebih besar dan lebih cepat daripada yang anda lakukan semasa menulis blog. YouTube menjadi viral dengan berjuta-juta pelawat unik setiap hari. Hari ini, jika ada yang memikirkan video internet, YouTube adalah perkara pertama yang mereka kaitkan. Oleh itu, anda dapat dengan mudah memanfaatkan jumlah lalu lintas yang luar biasa di laman web ini setiap hari jika anda melakukan perkara dengan baik.

Video juga membolehkan anda berhubung dengan penonton dengan lebih baik. Mengikuti laman media sosial atau blog hampir sama menariknya dengan menonton seseorang di video yang mengutarakan fikiran mereka. Juga, di YouTube terdapat satu cara universal untuk mengikuti saluran. Dengan mengklik melanggan. Kesederhanaan ini adalah salah satu sebab mengapa YouTube menjadi begitu berjaya.

Ringkasnya:

 • Lebih mudah untuk memulakannya
 • Lebih mudah untuk meningkatkan pengikut anda
 • YouTube menjadi viral
 • Lebih senang untuk menyampaikan fikiran, perasaan dan visual terutamanya
 • Video adalah lebih diterima ramai di kalangan pengguna internet

Kekurangannya

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk memulakan vlog, ketahui bahawa ia memerlukan banyak peralatan. Untuk membuat video berkualiti tinggi, anda memerlukan kamera lanjutan yang merakam dalam definisi tinggi, perisian mikrofon dan penyuntingan video yang bagus. Semua peralatan ini berharga $ 500 – $ 1000 dolar. Ini adalah pelaburan yang jauh lebih besar daripada memulakan blog.

Kelemahan lain dari vlog ialah apabila anda memuat naik video, ia selesai. Anda tidak boleh kembali ke sana untuk mengeditnya semasa dalam talian. Anda mesti menghapusnya dan membetulkannya semula untuk membetulkan ralat. Penyuntingan video juga boleh memakan masa yang lama. Anda memerlukan 2+ jam untuk mengedit dan memuat naik video anda.

 • Peralatan video mahal
 • Menyunting video memakan masa
 • Anda tidak dapat mengedit video semasa video dalam talian

Kesimpulannya

Tidak dinafikan bahawa blog adalah hijau di web dan bahawa vlogging menjadi sangat panas. YouTube penuh dengan vlog yang menakjubkan dan selalu boleh menggunakan lebih banyak lagi. Tetapi anda harus tahu bahawa sama ada anda menggunakan vlogging atau blogging, memerlukan masa untuk mengembangkan khalayak anda. Tidak ada yang berlaku dalam semalam, jadi bersiaplah untuk bekerja sekurang-kurangnya beberapa bulan tanpa melihat hasil segera.

Pilihannya terpulang kepada anda sekarang. Kedua-dua vlogging dan blogging adalah medium yang baik untuk komunikasi. Perkara pertama dan paling penting yang harus anda fikirkan adalah urutan yang anda cuba dapatkan dan bagaimana caranya. Sekiranya anda seorang yang lebih baik mengekspresikan diri dengan kata-kata bertulis, blog mungkin hanya menjadi perkara penting bagi anda. Sekiranya anda lebih dari individu berkarisma yang suka bergurau dan bercerita secara bersemuka, daripada membuat vlog adalah pilihan yang tepat. Walau apa pun, saya ingin tahu apa yang anda pilih!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector