Cara Menggunakan WinSCP dan Notepad ++ untuk Mengedit Laman Web

buat laman web edit dengan notepad winscp plus plus


Terdapat banyak cara untuk membina dan menyesuaikan laman web. Sekiranya anda baru memulakan program, tutorial ini akan membantu anda dengan laman web pertama anda. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan WinSCP dan Notepad ++ bersama-sama untuk membuat dan memuat naik laman web anda.

Apa itu WinSCP?

WinSCP adalah klien FTP sumber terbuka (protokol pemindahan fail) percuma untuk pelbagai versi Microsoft Windows: XP, Visa, 7, 8, 8.1 dan 10 yang digunakan untuk menguruskan fail dari host web untuk membuat laman web. Perisian ini dibuat oleh Martin Prikryl pada tahun 2000, versi stabil terakhir dikeluarkan pada 4 November 2015, menjadi versi 5.7.6 sementara versi beta terakhir: 5.8.1 beta dikeluarkan pada 20 Januari 2016, dan ditulis dalam C ++, dengan hanya 5.5 MB.

WinSCP tersedia dalam 38 bahasa dan menggunakan fungsi asas seperti pengurus fail, penyegerakan fail, tetapi juga fungsi lanjutan seperti keserasian dengan SSH (Secure Shell) dan SFTP.

Anda boleh memuat turun WinSCP dari laman web pemaju: https://winscp.net/eng/download.php di mana anda juga dapat melihat maklumat tambahan seperti ciri seperti editor jauh, versi mudah alih, fungsi seret dan lepas, skrip fail kumpulan, baris perintah, penyunting teks termasuk, sokongan PuTTY, pelbagai antara muka pengguna yang serupa dengan Windows Explorer atau Norton Commander, sesi kedai maklumat dan keupayaan untuk memuat naik dan menyimpan fail.

Apa itu Notepad++?

Notepad ++ adalah penyunting teks lanjutan, tetapi juga editor kod sumber yang digunakan untuk membuat atau mengedit pelbagai jenis fail seperti amx atau amxx untuk pemalam pelayan permainan, HTML, CSS, JS dan PHP untuk fail laman web, C, Java, C ++ untuk pengaturcaraan dan seterusnya dibuat oleh Don Ho, versi stabil terakhir ialah 6.9 dari 22 Februari 2016 dan anda boleh memuat turunnya dari https://notepad-plus-plus.org/download/v6.9.html

Notepad ++ ditulis dalam C ++, ia mempunyai 6,6 MB dan tersedia dalam lebih dari 50 bahasa bersama-sama dengan ratusan plugin percuma dan menyokong penyuntingan tab berserta fungsi seret dan lepas, berbilang papan keratan, simpan secara automatik, cari dan ganti lanjutan yang digunakan dengan ungkapan biasa , pemilihan segi empat sama, pengekodan teks, skrin split, pemeriksa ejaan, perbandingan data, zoom, sintesis ucapan, penyemak imbas FTP, sorotan sintaks, makro dan banyak lagi.

Notepad ++ menyokong banyak bahasa pengaturcaraan seperti: Ada, Assembly, ASP, Autoit, Batch, C ++, C, C #, Cmake, COBOL, Caml, CoffeeScript, CSS, Diff, D, Flash ActionScript, Fortran, Gui4CLI, HML, Haskell , INNO, Javascript, JSP, Java, KiXtart, Lua, LISP, Matlab, MS-DOS, file INI, Makefile, Fail Teks Normal, NSIS, Objective-C, Perl, PHP, Pascal, PostScript, Properties, Python, PowerShell, Fail sumber, R, Ruby, Skema, SQL, Shell, Smalltalk, TeX, TCL, VHDL, Visual Basic, Verilog, XML dan YAML.

Salah satu bahagian terbaik dalam menggunakan Notepad ++, selain sebilangan besar fungsinya, sokongan berbilang bahasa dan bahasa pengaturcaraan adalah jumlah pemalam yang tinggi, yang kini lebih dari 140 yang serasi digunakan sama ada untuk pengesahan W3C untuk HTML dan CSS, penyusunan teks, secara automatik penjimatan, penyelesaian automatik, paparan pelbagai, penanda buku, pembetulan secara automatik dan sebagainya.

Cara menggunakan WinSCP dan Notepad++?

Setelah anda memuat turun dan memasang kedua-duanya dari laman web pembangunnya, anda hanya perlu memulakan WinSCP dari jalan pintas desktop dan untuk menyimpan maklumat mengenai sambungan FTP laman web anda dari hos web tempat anda membeli pakej hosting atau membuat akaun hosting.

Setelah anda mempunyai maklumat yang diperlukan, anda boleh menggunakannya untuk log masuk ke FTP laman web anda dengan menekan ke kiri pada butang Laman Baru dan kemudian di sebelah kanan akan muncul protokol fail yang biasanya adalah FTP, Nama Host, nombor port, nama pengguna, kata laluan, keupayaan untuk menyimpan atau menetapkan lalai dan pilihan lanjutan mengenai pilihan global atau pembalakan.

Anda memasukkan bukti kelayakan anda dan tekan butang Login untuk memulakan sambungan FTP di mana anda dapat melihat semua fail di laman web anda, tetapi juga fail mel di folder surat, log pada fail log. Pada dasarnya, dengan menggunakan klien FTP, anda mempunyai akses ke pelayan bernama komputer jauh di mana laman web, e-mel dan fail log anda disimpan dan di mana anda boleh mengeditnya dengan kawalan penuh.

Untuk membuat laman web, anda biasanya memerlukan pangkalan data MySQL yang dibuat melalui cPanel / phpMyAdmin dan kemudian anda menggunakan kelayakan untuk pangkalan data tersebut untuk memasukkannya ke dalam fail di FTP. Anda perlu memuat naik fail laman web anda di awam_html folder, jika tidak, laman web tidak akan tersedia dan anda juga memerlukan fail index.html atau file index.php.

Dengan menggunakan FTP, anda boleh memuat naik mana-mana sistem pengurusan kandungan seperti WordPress di mana terdapat wp-config-sample. PHP di mana anda memasukkan maklumat yang diperlukan mengenai pangkalan data yang saya nyatakan sebelumnya dan dalam hal ini untuk WordPress, anda perlu menamakan semula fail dalam wp-config .php setelah anda menyalinnya dalam folder yang sama.

WinSCP mempunyai banyak ciri berguna dan anda mempunyai banyak ikon dan menu sehingga anda boleh memuat semula, menyegerakkan, melihat dokumen anda sendiri atau yang dari FTP, dan mencari fail dan banyak lagi.

Sekiranya anda ingin mengedit fail, anda boleh menggunakan penyunting teks yang disertakan atau anda boleh menetapkan Notepad ++ sebagai editor lalai dengan pergi ke pilihan dan pada tab Editor anda menambah Notepad ++ dan memindahkannya di editor teks dan sumber utama.

Di sini di Preferences anda juga mempunyai banyak pilihan mengenai persekitaran: antara muka, tetingkap, komandan, penjelajah, bahasa; panel: jauh, tempatan; transfer: drag and drop, latar belakang, ketahanan, rangkaian, keselamatan, pembalakan; penyepaduan: aplikasi; arahan, penyimpanan, dan kemas kini.

Untuk mengedit fail, anda menekan klik kanan pada fail yang anda inginkan dan pilih edit atau anda boleh menekan klik kiri dua kali dan fail tersebut akan dibuka di Notepad ++ membiarkan anda mengubahnya mengikut kehendak anda.

Di Notepad ++ anda boleh membuka fail baru, menyimpan atau mendua satu atau anda juga boleh menggunakan ciri lanjutan seperti pilihan makro, keselamatan dan zoom dan sebagainya. Anda akan melihat komen CSS dan HTML berwarna hijau sementara tag PHP berwarna merah, definisi berwarna biru dan pemboleh ubah berwarna kelabu sementara pertanyaan pangkalan data berwarna biru muda. Juga, dalam bahasa pengaturcaraan lain, warna berubah, tetapi intuitif dan anda dapat mengetahui apa yang diwakili oleh setiap warna.

Dengan bantuan editor kod sumber ini, anda bahkan dapat melihat jumlah baris dan menggunakan pencari fail dan fungsi ganti untuk mencari dan membetulkan kemungkinan kesalahan.

Dengan bantuan pemalam tambahan seperti tag HTML, ImgTag, Lokasi Navigate, MIME Tools, Converter, NppExport, NppFTP, anda bahkan dapat meningkatkan penulisan kod sumber anda dan menggunakan Plugin Manager, anda bahkan boleh memasang plugin berguna lain seperti ActiveX Plugin, AndroidLogger, Skrip Automasi, AutoSave dan banyak lagi.

Jumlahkan!

Pada akhirnya, gabungan antara WinSCP dan Notepad ++ sangat sesuai terutama bagi mereka yang mempunyai sedikit pengetahuan mengenai bahasa pengaturcaraan yang digunakan untuk membuat laman web seperti: PHP, HTML, CSS dan Javascript, tetapi juga untuk yang tidak mempunyai jenis pengetahuan ini, tetapi ingin menguji dan bereksperimen atau bahkan berfungsi dengan memuat naik atau memuat turun fail dari pelayan peribadi di mana mereka menyimpan data peribadi.

Untuk menerbitkan laman web anda dalam talian, anda memerlukan perkhidmatan web hosting yang baik. Saya sangat mengesyorkan mencuba eHost, yang menawarkan nama domain percuma dan membolehkan anda memuat naik laman web anda melalui FTP. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyedia hosting lain, saya cadangkan untuk melihat ulasan hosting kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map