CMS Sumber Terbuka atau CMS Proprietari – Mana Yang Harus Anda Pilih?

sumber terbuka vs cm proprietari


Setelah anda membuat laman web untuk perniagaan anda atau untuk berbagai tujuan, anda mempunyai pelbagai pilihan untuk menyertakan perisian dan sumber daya yang akan anda gunakan. Mempunyai CMS yang baik untuk membina laman web anda dan untuk memperbaikinya dengan kandungan, sangat penting untuk kejayaan anda.

Kita semua mempunyai kecenderungan untuk memilih satu daripada yang lain kerana lebih baik secara umum, tetapi pada hakikatnya, tidak ada pilihan yang dapat dibuat di sini. Artikel ini ada di sini untuk berkongsi semua kelebihan dan kekurangan kedua-dua CMS Open Source dan CMS Proprietari.

Mana yang anda pilih, berkaitan dengan jenis perisian, bergantung sepenuhnya pada keperluan dan tujuan individu anda. Dari sudut pandang ini, tidak ada CMS yang dapat dinilai lebih baik atau lebih unggul daripada yang lain, kerana keputusannya adalah pilihan.

Terdapat beberapa perkara penting dalam kedua-dua jenis CMS yang harus difahami, yang akan membantu anda membuat pilihan yang lebih masuk akal dan berpendidikan.

Jadi hari ini, kami akan berkongsi apa yang perlu diketahui mengenai kedua-dua jenis CMS ini bersama dengan kekuatan dan kelemahan masing-masing.

Asas CMS sumber terbuka adalah:

 • Ia adalah sumber terbuka! Bermaksud bahawa kod sumber tersedia sepenuhnya untuk sesiapa sahaja yang ingin mempelajarinya dan mengubahnya dengan cara apa pun. Berkat ini, orang ramai dapat memperluaskan kod dan menambahkan fungsi tertentu mengikut keperluan mereka.
 • CMS sumber terbuka biasanya dikendalikan oleh komuniti besar. Selalu ada kumpulan inti pemaju, seperti ada dengan WordPress, tetapi juga disokong oleh pangkalan penggunanya. Orang ramai berkumpul untuk mencari jalan penyelesaian, saling membantu dan berkongsi maklumat yang akan memberi manfaat kepada pek.
 • CMS sumber terbuka boleh dihoskan di mana sahaja. Sebilangan besar dari mereka mempunyai pemasangan satu klik di panel kawalan dari perkhidmatan hosting yang menyertainya, yang sangat mudah.
 • Perisian CMS itu sendiri biasanya percuma. Anda juga boleh mendapatkan banyak peluasan, tema, dan pelbagai alat secara percuma. Tetapi ada banyak tambahan dan tema berbayar juga. Beberapa penyelesaian hanya dapat dilakukan dengan betul dengan perisian berbayar. CMS sumber terbuka biasanya merupakan penyelesaian yang paling menjimatkan.

Asas CMS Proprietari adalah:

 • CMS milik adalah perisian sumber tertutup. Yang baik biasanya merangkumi API atau kerangka kerja, yang membolehkan orang membuat sambungan dan menambah fungsi mengikut keperluan mereka. Mereka biasanya tidak membenarkan sesiapa mengakses kod sumber, yang juga dapat menjadikannya lebih selamat.
 • Mereka dibina dan dikendalikan oleh satu syarikat, yang bermaksud bahawa mereka juga lebih berpusat.
 • CMS proprietari biasanya merupakan perisian berbayar, jadi anda perlu membayar beberapa jenis lesen jika anda ingin menggunakannya. Orang biasanya membayar yuran ini setiap bulan atau setiap tahun. Ia dibayar bersama dengan kos hosting di banyak tempat.

Kebaikan dan Kekurangan CMS Sumber Terbuka dan CMS Proprietari

Kami tahu sekarang, apa sahaja CMS yang kami pilih bergantung pada syarikat, laman web atau keperluan individu kami sendiri. Tetapi apakah kelebihan dan kekurangan individu yang menjadikan seseorang lebih baik daripada yang lain? Mari kita cari!

CMS Sumber Terbuka

Sistem pengurusan kandungan seperti WordPress, Drupal dan Joomla! telah menjadi sangat popular selama bertahun-tahun, kerana sifat sumber terbuka mereka. Contohnya setiap laman web keempat di internet dibuat di WordPress.

Pembangun dari seluruh dunia melihat faedahnya, kerana kerja mereka menjadikannya lebih cepat dan mudah. Atas sebab ini, semakin banyak orang melabur pekerjaan ke dalamnya, mengembangkan sambungan untuk memajukannya.

Kelebihan CMS Sumber Terbuka

Keberkesanan kos – Seperti yang saya sebutkan, semua sistem pengurusan kandungan sumber terbuka dapat digunakan secara percuma, yang membuat pilihan yang sangat menarik. Ini membolehkan anda mengurangkan kos pembangunan laman web anda sekurang-kurangnya separuh. Sekiranya anda mempunyai kemahiran yang diperlukan, anda boleh mengembangkan laman web profesional sepenuhnya dari awal.

Kemas kini berkala – Beberapa sistem pengurusan kandungan dapat mengikuti kemas kini pantas yang diterima oleh WordPress. Ia mempunyai sejarah kemas kini yang panjang yang menjadikannya hebat dalam aspek ini. Sistem pengurusan kandungan lain tidak mempunyai tenaga kerja semata-mata di belakangnya yang boleh mengembangkannya setakat ini.

Kelenturan – Segala-galanya dari perincian teknikal yang paling canggih dari CMS sumber terbuka dapat diubah suai atau diperluas agar sesuai dengan anda. Lebih mudah untuk mencari pembangun atau tenaga kerja yang mencukupi untuk menyiapkan dan menjalankan projek anda.

Walaupun anda mempunyai laman web yang beroperasi selama bertahun-tahun, anda boleh meningkatkannya dengan mudah atau mengubahnya mengikut keinginan anda.

Kemudahalihan – Banyak sistem pengurusan kandungan disatukan dengan perkhidmatan hosting dan selalunya sukar atau mustahil untuk memindahkan laman web ke host lain, kerana ini. Laman web yang telah dibangunkan dengan CMS sumber terbuka, jauh lebih mudah untuk dipindahkan dari satu host web ke yang lain.

Kemudahan penggunaan – WordPress misalnya telah dibina supaya sesiapa sahaja dapat menggunakannya, secara harfiah. Ia disiapkan dengan cara yang anda hanya perlu memasangnya dan anda sudah mempunyai laman web yang sedang berjalan. Anda boleh menguruskan banyak perkara di laman web anda, hanya dengan menggunakan antara muka. Ia memerlukan sedikit pengekodan jika anda mempunyai sesuatu yang khusus, tetapi hanya sedikit CMS lain di seluruh dunia yang dapat menandinginya.

Komuniti yang besar – CMS sumber terbuka yang popular mempunyai berjuta-juta pemaju dan peminat di seluruh dunia. Ini memudahkan anda untuk membantu membina laman web anda dan mencari kru pengembangan sekiranya anda memerlukannya.

Komuniti yang besar ini juga berusaha untuk membuat penambahbaikan dalam sistem dan meningkatkannya dengan fungsi yang lebih jauh. Mereka sangat membantu dan telah menyelesaikan hampir setiap masalah yang akan dihadapi ketika mereka berusaha mengembangkan laman web mereka dalam CMS sumber terbuka tertentu.

Kekurangan CMS Sumber Terbuka

Keselamatan – Walaupun sebilangan besar pembangun menyokong setiap CMS sumber terbuka, terus mengembangkannya dan meningkatkan keselamatan mereka, selalu ada peretasan. Oleh kerana sifat dan populariti sumber terbuka mereka, orang telah mempelajari sistem ini secara mendalam. Mereka terus berusaha untuk membuat beberapa eksploitasi dalam sistem dan menggunakannya untuk keuntungan mereka.

Tetapi risiko ini ada, tidak kira teknologi web yang anda gunakan. Sekiranya ada sesuatu yang benar-benar berharga di laman web anda, orang akan cuba menggodamnya.

Gaya dan Binaan Tersuai boleh Mahal – Sebaik sahaja anda menjauhkan diri dari fungsi asas antara muka CMS dan tidak mempunyai kemahiran pengaturcaraan yang diperlukan, anda harus menghabiskan berjam-jam dengan belajar atau mengupah pembangun.

Terdapat beberapa templat laman web percuma yang cukup bagus tetapi kebanyakannya kelihatan murah.

Membangunkan tema tersuai atau beberapa jenis fungsi khusus bukanlah berjalan-jalan di taman dan memerlukan pengetahuan teknikal, yang akan memerlukan sejumlah wang tunai.

Juga, beberapa pemalam dan beberapa fungsi tambahan dibayar, jadi pengembangan laman web tidak selalu percuma. Ringkasnya, anda mendapat apa yang anda bayar.

Peluang Pengabaian – Tidak ada yang akan melihat WordPress lenyap dari muka bumi dalam seribu tahun, tetapi beberapa sistem pengurusan kandungan sumber terbuka. Mereka ditinggalkan oleh pemaju mereka, orang kehilangan minat terhadapnya dan mereka semakin pudar. Tidak baik jika ini berlaku dengan CMS di mana laman web anda dibina, jadi anda harus membuat pilihan yang berhati-hati.

Platform Sumber Terbuka Tidak Selalu Sama – Setiap sistem sumber terbuka dikembangkan oleh kumpulan yang berbeza, untuk tujuan yang berbeza. Mereka tidak setara dan sebilangan besar dari mereka mungkin bukan penyelesaian yang ideal untuk apa yang anda fikirkan.

Sistem Pengurusan Kandungan Sumber Terbuka yang Popular

 • WordPress (https://wordpress.com/) – WordPress adalah sistem pengurusan kandungan sumber terbuka yang paling popular di luar sana. Ia menawarkan semua alat yang diperlukan untuk membina laman web profesional yang menakjubkan. Walaupun memerlukan pengetahuan dalam PHP dan CSS jika anda ingin membina fungsi atau templat tersuai.
 • Tapak Google (https://sites.google.com/) – Salah satu sistem pengurusan kandungan paling mesra pengguna yang ada sekarang. Ini menjadikannya mudah untuk membuat laman web dengan alat seret dan lepas yang mudah, yang menjadikannya sangat senang.
 • Drupal (https://www.drupal.org/) – Anda boleh membina banyak laman web dengan mudah dan mudah, sambil menjimatkan banyak pekerjaan. Drupal bagaimanapun memerlukan pengetahuan dalam PHP dan CSS, untuk menambahkan fungsi yang lebih maju ke dalamnya. Tetapi ia adalah CMS yang sangat fleksibel.
 • Magneto (https://magento.com/) – Magneto adalah CMS pengembangan laman web yang ideal jika anda ingin membina laman web eCommerce. Ia mempunyai alat yang hebat untuk menguruskan produk dan penjualan.

Keputusan mengenai CMS Sumber Terbuka

Sistem pengurusan kandungan sumber terbuka diiklankan sebagai percuma, yang benar. Inti perisian adalah percuma untuk digunakan, tetapi setelah anda mula membina laman web daripadanya, anda akan menyedari bahawa kebanyakan tempat yang akan anda kunjungi, untuk pemalam, templat dan bantuan dalam pembangunan, semuanya dibayar untuk.

Namun, jumlah wang yang akan anda simpan dalam jangka masa panjang akan menjadi jumlah yang besar dan akan menjadikan kehadiran dalam talian anda lebih mampan.

CMS milik

Seperti namanya, CMS proprietari dilengkapi dengan sekatan, yang tidak semestinya buruk, kerana sesuai dengan keperluan individu anda. Sistem CMS proprietari biasanya khusus untuk industri tertentu dan kandungan yang berkaitan dengannya. Sebagai contoh, mereka boleh dibina untuk memasak laman web sahaja atau laman web pengedar kenderaan sahaja. Manfaat utama mereka ialah mereka membelanjakan banyak kos pembangunan awal anda, jika anda tahu dengan tepat apa yang anda ingin bina. Mereka menjadikannya lebih mudah dan lebih mudah untuk menguruskan kedai dalam talian misalnya. Terdapat banyak sistem pengurusan kandungan eCommerce proprietari yang mengambil bahagian dari keuntungan anda setiap bulan, kerana membiarkan anda menggunakan perisian mereka. Oleh itu, mereka boleh menjadi sangat berguna.

Anda hanya perlu merasa selesa dengan syarikat yang produknya anda gunakan, kerana mereka akan menghoskan laman web anda dan membantu masalah teknikal yang ada. Syarikat biasanya menyediakan perkhidmatan hosting yang dikendalikan sepenuhnya bersama dengan sokongan 24/7, yang tidak ternilai harganya jika anda tidak terlalu banyak berteknologi.

Penyelesaian ini adalah untuk orang-orang, yang perniagaannya tidak terlalu bergantung pada kehadiran dalam talian mereka dan hanya ingin laman web mencentang di latar belakang. Sekiranya anda sibuk menguruskan syarikat anda dan tugas sehari-hari yang disertainya, anda boleh memberikan kehadiran dalam talian ke tangan syarikat. Mereka akan sentiasa mengemas kini dan memastikan teknologi sentiasa segar dan bersedia untuk bertindak sepanjang setiap detik tahun ini.

Kebaikan CMS Hak Milik

Ia boleh menjadi lebih selamat – Laman web anda sentiasa berada di tangan profesional yang menjaganya dan menguruskannya sebaik mungkin. Mereka menyediakan penyelesaian hosting, memasang kemas kini, memasang modul dan pada dasarnya melakukan semua kerja yang diperlukan.

Mereka juga kurang popular dan lebih sedikit orang mengendus kod mereka, yang menjadikan mereka lebih sukar untuk digodam.

Kos permulaan yang rendah – CMS proprietari biasanya dibayar setiap bulan sejak awal. Ini akan memakan masa lebih lama, tetapi anda tidak mempunyai kaitan dengan penyediaan laman web anda. Anda tidak perlu membayar pembangun atau orang lain selain syarikat yang anda “sewa”.

Dikemas kini secara berterusan – CMS proprietari yang baik mempunyai kemas kini yang kerap. Anda mungkin menerima lebih banyak kemas kini daripada yang akan anda terima dengan menyewa pembangun atau syarikat pemaju untuk bekerja dengan laman web anda.

Kekurangan CMS Proprietari

Tidak Banyak Pilihan Penyesuaian – Oleh kerana sistem ini dibuat untuk jenis industri dan penonton tertentu, mungkin sukar untuk menyesuaikan laman web agar sesuai dengan keperluan anda. Anda tidak membina sistem anda sendiri, jadi wajar jika anda tidak mempunyai banyak kebebasan dengannya.

Kekurangan Portabiliti – Anda tidak selalu dapat mengekstrak data dan fail dari sistem anda dengan penyelesaian eksklusif. Tangan anda hampir terikat, kerana anda tidak akan dapat memindahkan laman web anda dari satu perkhidmatan hosting ke yang lain.

Anda Perlu Mempercayai Syarikat – Oleh kerana mereka memiliki platform dan ruang penyimpanan di mana laman web anda akan dibina, anda harus banyak mempercayai vendor anda. Mereka harus terus mengembangkan dan mengemas kini perisian mereka, untuk menangani keperluan pelanggan mereka dengan lebih baik. Mereka juga harus dihubungi ketika anda memerlukan bantuan dengan laman web anda.

Sebilangan besar vendor CMS menjadikan platform mereka ketinggalan zaman, jadi penting untuk melakukan sedikit kajian dan membaca beberapa ulasan pelanggan sebelum anda mula berniaga dengan vendor.

Anda hanya Menyewa Perisian – Setelah membeli CMS proprietari, anda tidak akan memiliki kod yang dibina dengannya. Bukan milik anda dan memerlukan bayaran bulanan dari anda, untuk memastikan laman web anda terus berjalan.

Sistem Pengurusan Kandungan Hak Milik yang Popular

 • Hantu (https://ghost.org/pricing/) – Ghost percuma tetapi memang mempunyai versi Pro berbayar. Ia terdapat dalam pelbagai pakej, yang menawarkan pakej hosting khusus, sokongan dan banyak lagi. Ia ditulis dalam node.js.
 • Kentico (https://www.kentico.com/) – Ditulis dalam ASP.NET, Kentico adalah sistem pengurusan kandungan yang kuat. Ia mempunyai banyak ciri yang membantu eCommerce, pemasaran dalam talian dan membina komuniti, yang memberikan dorongan hebat untuk kehadiran dalam talian anda.

Keputusan mengenai Hak Milik CMS

Sekiranya anda atau niche anda mempunyai keperluan yang sangat spesifik dan anda mahukan penyelesaian termudah, seperti orang yang paling munasabah, anda mungkin akan menggunakan CMS proprietari. Perlu diingat bahawa mungkin sukar untuk menjauh dari sistem seperti itu. Pastikan anda berada di dalamnya untuk jangka masa panjang dan memastikan laman web anda dihoskan dan dibina dengan satu penyelesaian seperti itu sangat berbaloi.

Kesimpulannya

Mereka ada! Anda dapat melihat faedah dan kekurangan setiap jenis CMS. Sekarang, ada banyak pilihan untuk dilihat, masing-masing lebih baik daripada yang lain. Tetapi keputusan anda harus berdasarkan kepada apa yang paling sesuai untuk anda dan perniagaan anda.

Sekiranya anda tidak keberatan untuk berbelanja lebih awal, mahukan banyak fungsi tersuai, penampilan yang baik dan kawalan terhadap kehadiran dalam talian anda, sambil menjimatkan wang dalam jangka masa panjang, cari sumber terbuka.

Saya harap kami dapat membantu anda mempelajari sesuatu yang baru hari ini dan anda telah mengetahui jenis CMS yang paling sesuai untuk anda!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map