COM vs NET vs ORG – Pelanjutan Domain Mana Yang Perlu Anda Pilih?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'COM vs NET vs ORG – Pelanjutan Domain Mana Yang Perlu Anda Pilih?
0 11 мин.

nama domain com vs net vs org


Salah satu sebab Internet begitu luas dan kuat adalah kerana memberi peluang kepada hampir semua orang untuk berkongsi suara dan pengetahuan mereka. Sesiapa sahaja boleh mengenali diri mereka dengan membuat laman web mereka sendiri.

Berjuta-juta orang melayari Internet setiap hari dan mereka menaip nama domain untuk mengenal pasti laman web yang ingin mereka layari. Nama domain adalah label berstruktur yang digunakan untuk mengenal pasti satu atau beberapa alamat IP (pengenalan berangka). Sistem penamaan yang mesra ini menjadikannya lebih mudah untuk merujuk kepada pelayan tertentu dan laman web yang disimpan di dalamnya. Nama-nama ini ditaip ke bar URL penyemak imbas, dan dengan itu memberikan akses ke pelayan tempat laman web dihoskan.

Daftarkan Nama Domain Kegemaran Anda

Cari domain yang tersedia, pilih peluasan nama domain dan daftarkan domain kegemaran anda hanya dalam beberapa klik dengan GoDaddy.

Pergi sekarang! »

Nama domain boleh didapati dalam URL laman web untuk mengenal pasti laman web tertentu, seperti: https://www.facebook.com/webhostmedia.

URL ini boleh dibahagikan kepada empat bahagian:

https: // – Ia merujuk kepada HyperText Transfer Protocol

www – Yang merujuk kepada World Wide Web

Facebook.com – adalah nama domain

webhostmedia – adalah halaman individu dalam laman web

Setiap nama domain mempunyai peluasan (.com, .net, .gov, .mil) yang menunjukkan domain tingkat atas miliknya. Terdapat ribuan peluasan nama domain yang boleh anda gunakan, tetapi yang paling disyorkan ialah .com, .net dan .org.

Setelah nama domain ditaip ke bar penyemak imbas, ia dengan cepat diterjemahkan ke alamat IP. Sekiranya kita tidak mempunyai sistem penamaan yang mudah ini, kita harus log masuk ke Facebook dengan menaip 66.220.144.0. Bayangkan itu!

Mengapa Memilih Nama Domain adalah Keputusan Penting?

Memilih nama domain adalah seperti memilih nama untuk syarikat anda. Anda mahu nama domain anda menyatakan apa yang dimaksudkan dengan laman web anda dalam satu perkataan. Oleh itu ia memerlukan banyak pemikiran.

Nama domain anda akan mewakili dan mengenal pasti jenama anda di Internet. Anda harus berpegang teguh sebentar, jadi sebaiknya berikan pemikiran dan pertimbangan yang diperlukan untuk mencari nama domain sebaik mungkin.

Terdapat kira-kira 80,000 nama domain yang didaftarkan setiap hari, jadi anda harus lebih cepat mendaftarkan nama anda setelah anda menemui yang betul.

Sekiranya anda mempertimbangkan petua berikut, anda akan dapat membuat nama domain yang akan diingat oleh pengguna dan yang mewakili jenama anda dengan sempurna.

Cara Memilih Nama Domain Yang Sempurna?

Nama domain anda mempunyai kesan besar terhadap jenama dan pemasaran anda. Ini mempengaruhi berapa banyak lalu lintas yang diperoleh laman web anda, hasil media sosial anda, pautan rujukan dan semua usaha pemasaran dalam talian anda. Ini adalah fakta yang anda tidak boleh dan tidak boleh abaikan, jadi mengapa tidak memanfaatkan yang terbaik? Gunakan petua berikut untuk memastikan bahawa anda mendapat nama domain sebaik mungkin.

Mudahkan Menaip dan Mengucapkan

Anda mahu menggunakan nama domain yang paling tidak rumit, untuk mengelakkan risiko pengguna salah menaipnya. Ini sangat penting untuk kejayaan laman web anda. Anda juga tidak mahu menggunakan slangs seperti xpand dan bukannya mengembangkan.

Apa yang anda mahu gunakan adalah nama domain yang mudah, jelas dan komprehensif. Satu perkara yang mudah dikaitkan dengan perkara yang anda fikirkan pelawat anda apabila mereka mendengar tentang laman web anda. Sekiranya mudah bagi mereka untuk mengucapkan dalam pikiran mereka sendiri dan mengatakannya dengan lantang, kemungkinan besar akan melekat dalam ingatan mereka. Anda juga akan mendapat banyak pendedahan dari mulut ke mulut dengan cara ini.

Sekiranya laman web anda ingin menjual pisau tajam atau pisau khusus, anda tidak mahu menamakannya seperti Renewedknives.com, kerana anda akan mematahkan lidah anda semasa anda cuba mengucapkannya. Oleh itu, adalah pilihan yang lebih baik untuk memilih sesuatu seperti BladeEmpire.

Ia mudah, komprehensif, dan dapat diucapkan dan ada kemungkinan pengguna akan salah menaipnya kerana kami menggunakan kata-kata mudah.

Nama domain yang baik dieja secara intuitif dan lancar oleh pengguna yang menaipnya. Ini menjadikan mereka berjenama dan lebih mudah dipasarkan.

Jadikannya Secepat Yang Mungkin

Semakin pendek nama domain anda semakin baik.

Perkataan yang lebih pendek lebih mudah diproses untuk sesiapa sahaja dan mereka juga lebih mudah ditaip. Semakin pendek, semakin kecil kemungkinannya akan dipendekkan dalam hasil carian atau laman media sosial. Menyekat nama domain anda secara semula jadi akan membolehkannya mendapat lebih banyak pendedahan.

Gunakan juga Beberapa Kata Kunci

Mempunyai kata kunci dalam nama domain anda adalah penting dari perspektif SEO tetapi ia lebih banyak. Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, pengguna harus mempunyai kaitan yang betul mengenai laman web anda. Semakin dekat nama domain anda dengan subjek laman web anda, semakin baik ia berfungsi untuk SEO dan pengguna anda. Gunakan kata kunci yang paling menggambarkan jenama, perniagaan dan perkhidmatan atau produk anda.

Tetapi jangan terlalu taksub dengan SEO. Sekiranya anda dapat memberikan nama kreatif yang merupakan bahagian penting dari penjenamaan dan tafsiran anda, daripada gunakannya! Nama seperti Twitter, Google, Amazon dan Facebook tidak mengatakan apa-apa mengenai perkhidmatan mereka tetapi telah menjadi sangat hebat.

Juga, pastikan bahawa anda tidak menggunakan kata kunci khusus khusus yang tidak dikenali oleh orang lain di luar ceruk anda.

Buat kajian

Sebelum anda dapat membeli nama domain ‘anda’, anda harus memastikan bahawa nama itu tidak digunakan oleh orang lain di Internet, atau tidak dilabelkan atau dilindungi hak cipta. Anda boleh menggunakan DomainsBot (http://www.domainsbot.com/) untuk menaip nama domain pilihan anda dan melihat apakah nama itu tersedia atau jika nama domain serupa dapat diakses. KnowEM adalah perkhidmatan serupa yang boleh anda gunakan untuk memasukkan nama pengguna pilihan anda dan mencarinya di 500 rangkaian sosial.

Sekiranya anda agak sukar untuk mencipta nama domain yang sempurna atau hanya menggunakan sedikit bantuan, anda boleh mencuba perkhidmatan seperti NamaMesh.com atau Wordroid.com yang merupakan alat penamaan pintar.

Jangan Malu Untuk Mengubahnya Jika Nama Domain Sudah Diambil

Kemungkinan besar anda akan memperoleh nama domain yang sempurna hanya untuk mengetahui bahawa nama domain tersebut telah diambil oleh orang lain. Jangan takut untuk merancang semula nama anda, gunakan peluasan TLD lain atau untuk menambahkan akhiran atau awalan.

Memilih Sambungan Untuk Domain Anda

Sebilangan besar orang mengatakan bahawa anda harus berpegang pada .com dan untuk alasan yang baik. Sekiranya anda memikirkan laman web mana pun, kemungkinan besar ia mempunyai peluasan .com.

Tidak hairanlah, 52% peratus dari semua laman web di Internet adalah laman web .com. Dan mempunyai lanjutan .com juga membantu pemasaran anda dengan banyak, atau bahkan jika anda memberitahu seseorang tentang alamat laman web anda. Bagi banyak orang, .com bermaksud keseluruhan Internet.

Tetapi jika domain .com yang anda pilih sudah diambil, anda masih menukar peluasan ke domain popular yang lain juga. Anda boleh menjalankan laman web yang sangat berjaya dengan menggunakan TLD lain. Tetapi pastikan untuk mengelakkan TLD penunjuk spam, seperti .cc, .ws, .info dan yang lain yang kelihatan tidak biasa, seperti .pizza. Sebilangan besar orang masih tidak mempunyai kepercayaan terlalu tinggi untuk melabur di Internet dan anda mahu mereka juga melayari laman web anda.

Jadi pilihan terbaik anda sekarang adalah tiga TLD teratas seperti:

.com (komersial)

Pelanjutan ini mengatur setiap satu sama lain baik di fikiran orang dan di Internet. Itu bermaksud laman web komersial tetapi ia digunakan untuk pelbagai jenis laman web hari ini.

Untuk menjelaskannya secara terang-terangan, memilih peluasan .com bagus untuk perniagaan kerana lebih mudah untuk diingat.

.bersih (rangkaian)

Pada asalnya bertujuan untuk digunakan untuk laman web rangkaian tetapi ia digunakan untuk pelbagai jenis laman web hari ini. Ini adalah pilihan kedua terbaik anda jika nama domain anda dengan pelanjutan .com diambil.

Oleh itu, jika anda mesti mempunyai nama domain yang telah anda pilih dan versi .com tidak tersedia, cari ekstensi .net.

.org (organisasi)

Ini bertujuan untuk pelbagai organisasi dan syarikat bukan untung. Ini bukan pilihan terbaik jika anda membina laman web untuk perniagaan anda kerana ia menghantar mesej campuran.

Sekiranya anda organisasi bukan untung dan terutama organisasi terkenal, gunakan .org dengan segala cara. Ini menambahkan mesej tambahan bahawa ia adalah laman web untuk organisasi bukan untung.

Spektrum untuk nama domain sangat besar. Terdapat nama domain popular lain yang mungkin tidak akan anda gunakan seperti ini:

.mil – yang bermaksud ketenteraan

.gov – yang bermaksud pemerintah

.edu – yang bermaksud laman web pendidikan

Bagaimana dengan TLD Baru?

Sambungan .com adalah TLD yang paling banyak digunakan di Internet dan sukar untuk diubah. Walaupun ada gTLD baru (Domain tingkat atas generik) yang melanda Internet yang boleh membuat nama domain anda sedikit membingungkan dan tidak benar-benar menawarkan kelebihan SEO, tetapi ini juga wajar. Contohnya peluasan domain seperti .sh untuk laman web seperti Whisper.sh, berfungsi dengan sempurna.

Tetapi ada yang lain seperti .bid, .bike, .academy, .cab, .camera, .training, anda namakan! Anda boleh mempunyai peluasan domain yang dapat mengatakan secara langsung apa yang dibina di laman web anda, jadi mudah untuk mencari kesesuaian semula jadi di antara gTLD baru.

Fikirkan Tentang Menggunakan TLD Tempatan Juga

Anda juga boleh menggunakan ccTLD yang benar-benar baik untuk perniagaan anda. Internet adalah pasaran global dengan reka bentuk yang wujud, jadi laman web anda dapat dilihat oleh semua orang di seluruh dunia, di mana pun ia dihoskan. Tetapi perniagaan seperti restoran dan kafe atau jenis perniagaan tempatan tidak perlu menjangkau khalayak global dan dapat memanfaatkan penggunaan ccTLD.

Anda boleh menggunakan ccTLD khusus negara seperti .ca untuk Kanada atau bahkan TLD khusus bandar seperti .NYC, .PARIS atau .LONDON. Ini akan memberi anda kelebihan SEO, dengan memanfaatkan sistem penargetan geo Google dan memudahkan orang yang mencari di kawasan anda untuk mencari laman web anda.

Adakah Perluasan Domain Betul Penting?

Ini adalah soalan yang sukar. Malah domain dengan peluasan seperti .PIZZA dapat berfungsi jika anda berkomitmen dengannya. Pasti, dengan nama domain yang mudah dikenali, ketik dan ingat akan menjadikan laman web anda lebih hebat, tetapi media untuk penemuan kandungan cepat berubah.

Dengan penyebaran dan pengembangan telefon pintar, orang menghabiskan lebih banyak masa dalam aplikasi daripada melayari Internet melalui komputer desktop dan penyemak imbas web. Fikirkan berapa banyak artikel, video dan gambar yang anda lihat setiap hari hanya kerana anda telah menjumpainya di platform seperti Facebook atau Twitter. Anda bahkan tidak perlu mengetahui URL atau nama domain yang anda gunakan dan anda masih berinteraksi dengan laman web.

Cara kami menemui kandungan dan laman web berubah dengan cepat sehingga terdapat banyak cara untuk menjadikan laman web anda popular dan berjaya!

Dalam video berikut, David dari Website Creative Pro, berkongsi pendapatnya mengenai pelanjutan domain .com vs .net vs .org dan pengalamannya sama ada peluasan domain adalah faktor ranking mesin pencari yang besar atau tidak. Dia mendorong orang untuk membina laman web yang berkualiti dengan kandungan yang berkualiti, memperoleh pautan yang berwibawa dan bukannya mengkhawatirkan perluasan nama domain mereka. Dia juga mengatakan bahawa jika mungkin, cari sambungan .com dan cuba membina jenama. Bagaimanapun, tonton videonya:

Mendaftarkan Nama Domain Anda

Setelah anda berjaya melalui kekacauan kreatif yang indah untuk memilih nama domain anda sendiri, anda akan menuju ke langkah seterusnya, iaitu mendaftarkan nama domain tersebut.

Pendaftaran nama domain anda melibatkan organisasi yang dipanggil ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), mereka adalah organisasi nirlaba yang bertanggungjawab menjaga dan mengkoordinasikan pengecam unik di seluruh dunia.

Anda boleh mendaftarkan nama domain anda melalui pendaftar nama domain. Oleh itu, jika anda menggunakan AwesomeName.com, anda perlu membayar sekitar $ 10 hingga $ 15 untuk mendaftarkan nama tersebut. Beberapa nama domain atau nama domain yang jarang berlaku yang telah wujud selama 5+ tahun boleh menelan belanja ribuan dolar. Malah ada yang boleh berjuta-juta seperti sex.com, yang dijual dengan harga $ 13 juta. Mendaftar domain seperti ini dapat mendorong kejayaan laman web anda dan anda mungkin membeli banyak lalu lintas dengannya, tetapi keputusan seperti ini memerlukan lebih banyak pemikiran dan pertimbangan pemboleh ubah yang berbeza.

Setelah pendaftaran selesai, anda akan mempunyai hak untuk nama domain tersebut selama setahun dan anda perlu memperbaharui pendaftaran setiap tahun dengan jumlah wang yang sama.

Beberapa hos web yang boleh dipercayai seperti BlueHost dan InMotion menawarkan untuk mendaftarkan nama domain untuk anda secara percuma, yang merupakan perjanjian yang cukup kukuh. Tetapi anda juga boleh menggunakan pendaftar domain untuk mendaftarkan nama domain anda secara langsung dengan perkhidmatan seperti NameCheap. Satu perkara yang harus anda selalu yakin ialah anda dan hanya anda pemilik nama domain yang anda daftarkan.

Sekiranya orang lain dinamakan pemiliknya, mereka akan mengenakan bayaran yang besar kepada anda kemudian untuk menjaga nama domain anda. Oleh itu, berhati-hati dan periksa semula bahawa anda adalah satu-satunya pemilik nama domain anda.

Kesimpulan: COM atau NET atau ORG?

Memiliki nama domain yang tepat boleh menjadi masalah besar dalam hal kejayaan laman web anda dari sudut umum dan SEO. Anda ingin menjadikannya sekuat mungkin sehingga orang akan mengingatnya dan bahawa ia akan menjadi laman web pertama yang muncul di kepala mereka ketika mereka memikirkan subjek tertentu anda.

Sebaik sahaja anda memutuskan dengan nama domain anda, anda harus mengikutinya sebentar, jadi pastikan anda mempertimbangkan setiap perincian. Tetapi hampir semua nama domain boleh berfungsi jika anda mempunyai pengetahuan yang diperlukan dan jika anda komited terhadapnya.

Saya harap artikel ini dapat membantu anda dalam mencari nama domain yang sesuai untuk diri anda dan anda telah menikmati membacanya!

Kami ingin mendengar daripada anda! Beri tahu kami di komen di bawah apa pendapat anda mengenai COM vs NET vs ORG. Adakah anda fikir peluasan domain penting? Sekiranya anda mendaftarkan domain dengan ekstensi .net jika .com sudah diambil?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector