cPanel vs Plesk – Manakah Panel Kawalan Web Hosting Terbaik?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'cPanel vs Plesk – Manakah Panel Kawalan Web Hosting Terbaik?
0 13 мин.

cpanel-vs-plesk


Pada masa ini, mengurus pelayan jauh lebih mudah bagi pemilik laman web dengan banyaknya ciri berguna yang ada. Standard hari ini adalah menyediakan panel kawalan yang cepat dan mudah difahami sehingga pengguna dapat lebih fokus pada tugas lain seperti menghasilkan kandungan, melaksanakan rancangan pemasaran dan mendorong lebih banyak lalu lintas.

Fakta bahawa orang tidak perlu berurusan dengan semua teknikal juga menjadikan perkhidmatan hosting web dapat diakses oleh khalayak yang lebih luas.

Sangat mudah untuk mencari penyedia hosting web yang boleh dipercayai yang merangkumi panel kawalan mesra pemula dalam rancangan hostingnya. Walaupun anda memilih perkhidmatan yang tidak menyediakan panel kawalan, anda sentiasa boleh membelinya secara berasingan dan memasangnya di pelayan.

Terdapat dua panel kawalan yang banyak digunakan sekarang di pasaran dengan banyak ulasan positif: Plesk dan cPanel. Kami akan membandingkannya dalam artikel ini untuk menunjukkan perbezaan dan membantu anda mengetahui mana yang paling sesuai dengan matlamat anda.

Jelas, kedua-duanya adalah pilihan yang baik, tetapi selalu ada kebaikan dan keburukan yang menjelaskan mana yang paling sesuai untuk anda. Sebagai contoh, jika anda menggunakan rancangan hosting web yang lebih murah (seperti hosting bersama), sebahagian dari mereka menawarkan cPanel, sementara penyedia lain lebih memilih Plesk sebagai panel kawalan mereka. Setelah memilih rancangan, anda tidak perlu memilih antara keduanya. Dengan menyemaknya, kami ingin menunjukkan kepada anda bahawa panel kawalan adalah perkara penting lain yang harus dipertimbangkan sebelum anda benar-benar mula menggunakan perkhidmatan hosting web.

Sekiranya anda memerlukan rancangan yang lebih hebat berdasarkan hosting khusus atau VPS, mereka pasti akan membolehkan anda memilih panel kawalan. Sekarang mari kita lihat perkara terpenting yang harus anda ketahui mengenai Plesk dan cPanel!

Ciri Umum Panel Kawalan

Idea utama panel kawalan adalah memberi anda seberapa banyak ciri berguna yang anda perlukan. Ini memberi anda kawalan penuh terhadap rancangan hosting web anda dan pelayan yang menyimpan laman web anda. Di sini kita akan membahas ciri-ciri yang paling biasa yang anda dapati di panel kawalan. Mari kita susun dalam senarai yang kemas:

 • Panel kawalan membolehkan anda mengurus semua yang berkaitan dengan alamat IP dan nama domain anda
 • Anda boleh memindahkan fail anda bila diperlukan melalui FTP
 • Kawalan penuh ke atas pangkalan data anda
 • Ia boleh dilanjutkan, yang bermaksud bahawa anda boleh memasang alat tambah yang berguna
 • Anda boleh mengakses dan mengurus sistem fail anda sendiri secara dalam talian
 • Urus e-mel anda dengan beberapa klik
 • Membolehkan anda membuat sandaran sekiranya ada masalah

Dengan mempertimbangkan maklumat ini, kami akan meneruskan dan menunjukkan kepada anda apa tambahan yang dapat ditambahkan Plesk dan cPanel pada sistem dan juga kekurangannya.

cPanel secara ringkas

cpanel-admin-demo

Berkat popularitinya, banyak pengguna baru memilih cPanel setiap hari untuk membuat nama domain dan memulakan rancangan hosting web. Ini terutamanya kerana cPanel dirancang dengan mempertimbangkan pengguna yang tidak berpengalaman. Semua orang dapat memasang dan memahami dengan cepat bagaimana panel kawalan ini berfungsi. Banyaknya ulasan positif itu sendiri, memuji kualiti dan kebolehpercayaannya.

cPanel tidak akan mengecewakan anda. Anda boleh membuat perubahan mendesak pada waktu malam atau menguruskan tugas yang lebih panjang pada waktu petang; panel kawalan akan sentiasa siap. cPanel dibina di Linux, jadi jika anda lebih suka menggunakan Windows atau sistem operasi lain, maka panel kawalan ini tidak digalakkan untuk anda.

Ini dapat digunakan dalam tiga cara yang berbeda, yang bergantung pada apakah pengguna adalah pentadbir, penjual semula atau pemilik laman web pengguna akhir. Ketiga-tiga peranan ini menggunakan pelbagai ciri. cPanel membolehkan anda melakukan semua yang boleh dilakukan di panel kawalan biasa. Ini merangkumi pengurusan sumber, sandaran dan fail. Walau bagaimanapun, ia juga membolehkan anda memasang banyak tambahan di luar kotak yang dapat banyak membantu anda dalam tugas-tugas yang berkaitan dengan laman web anda.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan WHM dengan cPanel. WHM adalah singkatan untuk Web Hosting Manager. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu akaun cPanel, anda boleh menggunakan alat tambah ini untuk menguruskannya dengan lebih mudah. Orang yang mempunyai banyak laman web selalu lebih baik menggunakan cPanel yang berasingan untuk masing-masing. Dalam kes ini, penggunaan WHM dapat banyak membantu.

Plesk secara ringkas

plesk-admin-demo

Kita boleh mengatakan bahawa Plesk adalah panel kawalan pelbagai guna yang menjadikan kehidupan lebih mudah bagi mereka yang ingin membina dan menyelenggara laman web dan aplikasi mereka. Plesk keluar semula pada tahun 2001, yang menjadikan panel kawalan ini lebih muda jika anda membandingkannya dengan cPanel yang sudah ada sejak tahun 1996.

Plesk tidak jauh berbeza dengan cPanel. Sekiranya anda menambahkan WHM ke cPanel anda, anda pasti akan mempunyai ciri yang sama seperti yang anda dapati di Plesk. Tidak memerlukan tambahan; panel kawalan ini mampu mengendalikan beberapa laman web dengan sendirinya. Sekiranya anda tidak mahukan penyelesaian berasaskan Linux, anda mesti memilih Plesk dan bukannya cPanel. Yang ini dijalankan di Windows, tetapi anda juga boleh menjalankannya di beberapa versi Linux jika anda benar-benar peminat panel kawalan ini.

Sebilangan besar syarikat hosting web besar yang memilih Windows sebagai sistem operasi mereka termasuk Plesk sebagai pilihan panel kawalan. Plesk juga mempunyai ciri-ciri teras yang membolehkan anda mengurus pelayan dan rancangan hosting web anda dengan sewajarnya. Selain itu, anda boleh menyusun semua alat di panel kawalan yang diperlukan untuk tugas pengurusan laman web anda. Ini adalah perisian pihak ketiga yang akan tersedia di Plesk setiap kali anda memerlukannya.

Dengan semua alat dan ciri, anda mendapat antara muka yang sangat cekap yang memberi anda kawalan penuh terhadap semua perkara. Ia dirancang dengan mempertimbangkan pengguna yang tidak berpengalaman, jadi tidak memerlukan banyak waktu untuk membiasakan diri. Ringkasnya, Plesk adalah panel kawalan utama yang mempunyai setiap fungsi dan fungsi inti sepanjang lengan.

Beralih Antara Plesk dan cPanel

Menggunakan Plesk atau cPanel adalah mudah, tetapi hanya jika anda belum mempunyai laman web yang dikuasakan oleh rancangan hosting web dan diuruskan oleh panel kawalan. Sekiranya anda sudah menggunakan salah satu dari mereka di pelayan anda dan ingin memindahkan data hanya untuk beralih ke panel kawalan yang lain, ini adalah kes yang jauh lebih rumit.

Sebaliknya, memindahkan laman web anda dari cPanel ke cPanel lain atau dari Plesk ke Plesk lain jauh lebih mudah. Kami tidak mengatakan bahawa kes pertama adalah mustahil, tetapi tentunya memerlukan banyak usaha dan anda perlu menyelidiki teknikal jika anda ingin menukar panel kawalan. Ini pasti bukan sesuatu yang harus anda lakukan sendiri, kecuali anda mempunyai banyak pengalaman.

Perbezaan ketara antara cPanel dan Plesk

Semasa kami membincangkan ciri terpenting dari setiap pilihan, anda pasti menyedari bahawa cPanel dan Plesk mempunyai banyak persamaan. Kedua-duanya kelihatan seperti pilihan yang tepat, bukan? Oleh itu, bagaimana anda boleh memilih mana yang akan dipilih dari dua panel kawalan yang sangat popular?

Selanjutnya, kita akan membincangkan perbezaan utama antara Plesk dan cPanel. Masing-masing mempunyai rangkaian ciri tersendiri yang tidak dapat anda temukan di ciri yang lain. Jelas, antara muka pentadbir tidak sama dan anda juga tidak mendapat jumlah kawalan yang sama dalam kedua panel kawalan ini. Kami juga akan membincangkan perbezaan ini. Dari sisa artikel ini, anda boleh membaca tentang semua butiran penting yang perlu anda pertimbangkan sebelum membuat keputusan akhir.

Sistem Operasi yang Disokong

Oleh kerana cPanel berjalan di Linux, ada empat versi Linux yang berbeza untuk dipilih sebagai syarat utama panel kawalan. Ini adalah berikut: Cloud, Red Hat Enterprise, CentOS dan Amazon. Terdapat pilihan lain pada masa lalu yang membolehkan orang menggunakan cPanel pada Windows.

Ia dipanggil Enkompass dan telah tersedia selama tiga tahun selepas dilancarkan pada tahun 2011. Malangnya, panel ini tidak lagi tersedia, melainkan anda telah membuat akaun pada masa itu.

Sekarang mari kita lihat apa yang boleh ditawarkan oleh Plesk dari segi keserasian. Yang ini lebih serba boleh, menyokong banyak sistem operasi. Plesk juga menyokong tiga pilihan yang disebutkan sebelumnya, termasuk CentOS, Cloud dan Red Hat Enterprise Linux. Selain itu, anda juga boleh menjalankannya di Ubuntu dan Virtuozzo Linux, Debian dan Windows Server.

Walaupun Plesk adalah panel kawalan merentas platform, ini tidak bermaksud anda boleh memasangnya di komputer mana pun yang mempunyai salah satu sistem operasi tersenarai yang terpasang. Terdapat versi berbeza Plesk yang tersedia untuk setiap sistem operasi tertentu. Sebaik sahaja anda membeli versi yang diinginkan, anda tidak akan dapat menggunakannya pada sistem operasi lain.

Tetapi ini masih bukan bahagian yang paling penting. Bagi kebanyakan orang, tidak menjadi masalah jika panel kawalan dapat dijalankan di Windows kerana Linux adalah pilihan utama untuk hosting web. Ketika datang ke cPanel dan Plesk, anda akan dapat menggunakan keduanya dengan jayanya jika anda memiliki salah satu versi Linux yang disokong.

Yang paling penting adalah sekumpulan ciri yang masing-masing sediakan. Tetapi, anda harus memastikan bahawa panel kawalan yang anda ingin beli serasi dengan sistem operasi yang ada pada mesin anda.

Ciri-ciri dalam cPanel dan Plesk

Sudah tentu, tujuan utama setiap panel kawalan adalah untuk membolehkan anda mengurus pelayan dan laman web anda dengan mudah. Oleh itu, fungsi teras selalu serupa. Anda dapat mengetahui perbezaannya dengan melihat alat pihak ketiga yang ditawarkan oleh Plesk dan cPanel. Kedua-duanya boleh dilanjutkan, tetapi betapa hebatnya pengaya mereka?

Maksud penambahan alat pihak ketiga ke panel kawalan anda adalah meningkatkan jumlah kawalan yang anda miliki terhadap tugas yang berkaitan dengan pelayan, laman web dan hosting anda. Git adalah salah satu sambungan popular yang boleh anda tambahkan ke Plesk. Ini adalah alat yang digunakan secara meluas untuk pengurusan kod sumber yang banyak dipercayai oleh syarikat pemaju. Git dilengkapi dengan ciri-ciri hebat dan alat ini bahkan menyokong semua perkhidmatan kejuruteraan perisian.

Atau ada satu lagi sambungan hebat untuk Plesk yang dipanggil Docker, alat yang membolehkan anda menjalankan aplikasi dalam bekas. Bekas ini ditandakan sebagai Docker Images dan anda boleh menguruskan senarai lengkap gambar di antara muka. Anda juga boleh memberikan kontena ini ke host tempatan dan komputer jauh atau pelayan.

Terdapat beberapa alat yang sangat popular yang berfungsi di Plesk dan cPanel juga, seperti Virtualmin dan WordPress. Ini menjadi sangat penting di mana-mana panel kawalan sehingga menjadi pilihan yang buruk sekiranya tidak ada sokongan untuk perisian yang bermanfaat ini. WordPress adalah CMS yang memberi kuasa kepada berjuta-juta laman web, sementara Virtualmin menjadikan anda dapat mengawal banyak akaun hosting melalui satu panel kawalan.

Kedua-dua Plesk dan cPanel menyokong alat yang paling biasa. Selagi anda tidak menginginkan alat tertentu dari pembangun tertentu, anda boleh menambahkan ciri yang diinginkan ke laman web anda. Contohnya, jika anda memiliki laman web eCommerce, anda mungkin memerlukan keranjang belanja untuknya. Anda boleh menambahkannya dengan mudah dengan kedua panel kawalan.

Perkara mula menjadi rumit apabila anda memerlukan alat khusus seperti Docker untuk cPanel anda. Oleh kerana hanya Plesk yang menyokongnya, menambahkannya ke panel kawalan yang berbeza memerlukan lebih banyak usaha, terutama sebagai pemula. Oleh itu, terdapat sedikit perbezaan dalam cPanel dan Plesk ketika berkaitan dengan integrasi yang anda dibenarkan pasang.

Yang perlu anda buat hanyalah memeriksa App Store untuk cPanel atau bahagian Extensions jika anda menggunakan Plesk. Dengan memeriksa senarai ini sebelum memilih panel kawalan anda, anda dapat menentukan set tambahan yang disokong yang sesuai dengan keperluan anda.

Perbezaan antara muka dan pengalaman pengguna

Kita boleh mengatakan bahawa cPanel dan Plesk mempunyai antara muka mesra pemula sepenuhnya. Standard hari ini adalah menerapkan reka bentuk minimalis dan menarik pada perisian dan laman web yang terdapat di Internet. Setiap halaman dan antara muka perlu disusun dengan bersih dan kemas, menggunakan beberapa fon yang menarik dan ikon yang dapat dijelaskan sendiri.

Panel kawalan ini benar-benar memenuhi piawaian ini, menjadikannya bukan sahaja mudah tetapi juga senang menggunakannya. Tetapi masih terdapat sedikit perbezaan yang menjadikan Plesk pilihan yang lebih baik untuk pengguna yang kurang berpengalaman. Plesk entah bagaimana menjadikannya lebih mudah untuk memahami bagaimana melaksanakan tugas pengurusan pelayan dan menggunakan ciri dengan betul. Bagi pemilik laman web yang lebih berpengalaman, cPanel mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

Faktor utama dalam Plesk yang menjadikannya lebih mudah digunakan adalah cara penyusunan ciri-cirinya. Mereka dibahagikan kepada beberapa kategori, sehingga anda tidak perlu membuang banyak masa sebagai pemula untuk mencari pilihan tertentu. Sekiranya anda mahukan pengalaman pengguna yang sama di cPanel, anda boleh mengubah suai antara muka dengan cara yang serupa. cPanel mempunyai beberapa pilihan penyesuaian yang membolehkan anda memasukkan ciri ke dalam kategori, sehingga lain kali anda dapat mencarinya dengan lebih mudah.

Oleh kerana terdapat aplikasi mudah alih yang tersedia untuk hampir semua perisian dalam talian yang penting, anda juga boleh memuat turun aplikasi untuk kedua panel kawalan ini. Ini adalah salah satu perkara yang anda perlukan untuk log masuk dan memeriksa secara berkala, dan kemampuan untuk memeriksa dan mengawalnya di telefon bimbit selalu memberi kebebasan kepada pengguna. Anda boleh memasang aplikasi dalam talian di platform Android dan iOS untuk Plesk dan cPanel.

Selain itu, tidak kira panel kawalan yang anda pilih, kedua-duanya sangat sesuai untuk pengguna yang lebih berpengalaman yang ingin menguruskan pelayan mereka menggunakan baris arahan.

Perbandingan Harga Plesk dan cPanel

Sekiranya anda ingin menggunakan cPanel, anda boleh memilih dari tiga pakej yang berbeza. Terdapat rancangan Solo dengan harga $ 15 sebulan, rancangan WHM VPS dengan harga $ 20 dan rancangan Dedikasi WHM dengan harga $ 45 setiap bulan. Seperti biasa, membeli salah satu pakej dengan serta-merta untuk jangka masa yang lebih lama memastikan anda mendapat potongan harga. Walau bagaimanapun, anda juga boleh memilih untuk membayar dari bulan ke bulan jika anda ingin mencubanya atau jika anda ingin menggunakannya untuk projek yang lebih kecil.

Sekiranya anda pasti memerlukan cPanel untuk jangka masa yang panjang, anda dapat memastikan harga purata serendah mungkin dengan melanggan langganan tiga tahun mereka. Tetapi ada diskaun lain yang ada juga. Sekiranya anda memiliki banyak laman web yang perlu dijalankan pada contoh cPanel yang berasingan, anda juga boleh mendapat potongan harga. Potongan harga mereka juga memberi manfaat kepada penjual semula web hosting.

Sekiranya anda ingin menggunakan Plesk, anda boleh memilih salah satu daripada tiga edisi mereka yang tersedia. Ini termasuk: Pentadbir Web dengan harga $ 10 sebulan, Web Pro dengan harga $ 15 dan Web Host dengan harga $ 25 sebulan. Ini hanyalah harga permulaan untuk setiap pilihan, kerana setelah memilihnya, anda perlu memutuskan antara tiga rancangan khusus atau VPS untuk setiap edisi.

Terdapat banyak senarai ciri yang tersedia untuk setiap edisi yang boleh anda periksa di laman web mereka. Sebaik sahaja anda mengetahui perinciannya, anda pasti akan mendapat rancangan yang paling sesuai dengan keperluan anda. Seperti cPanel, Plesk juga menawarkan potongan untuk mereka yang melanggan untuk jangka masa yang lebih lama. Manfaat yang diperoleh oleh penjual semula dan banyak pemilik laman web dengan Plesk juga hampir sama, memastikan bahawa anda tidak memerlukan anggaran yang besar untuk memulakan.

Pelan yang kami sebutkan ini hanyalah VPS dan rancangan khusus, tetapi bagaimana jika anda mahukan rancangan bersama? Mencari rancangan bersama sebenarnya sangat mudah, tetapi anda perlu menangani kenyataan bahawa anda tidak perlu memilih panel kawalan. Sebaliknya, penyedia akan menentukan pilihan yang akan anda perolehi, Plesk atau cPanel.

Kesimpulannya

Kita boleh mengatakan bahawa panel kawalan yang membolehkan anda menangani semua tugas pentadbiran pelayan dan laman web anda berdasarkan pada ciri teras yang sama. Tidak kira sama ada pelayan anda menggunakan Linux atau Windows, panel kawalan harus memberi anda kawalan penuh ke atas pelayan dan laman web anda. Semasa kami mengkaji cPanel dan Plesk, apa yang kami pelajari adalah bahawa perbezaannya agak terperinci.

Dalam artikel ini, kami menunjukkan perbezaan utama antara Plesk dan cPanel. Sekarang terserah anda untuk memilih mana yang paling sesuai dengan matlamat anda. Ini adalah perkara yang mesti anda pertimbangkan:

 • Lihat bagaimana setiap panel kawalan menangani migrasi data
 • Antara muka pengguna mana yang lebih anda sukai?
 • Perbezaan ciri dan harga pakej
 • Sistem operasi mana yang sesuai dengannya?

Sekiranya anda tidak mempunyai keperluan khusus dan hanya mahukan panel kawalan yang boleh dipercayai, salah satu daripada mereka akan melakukan pekerjaan dengan baik. Sekiranya anda membaca artikel ini kerana anda sudah menggunakannya, maka kami mengesyorkan anda terus menggunakannya. Tidak perlu beralih ke pilihan lain yang serupa, kecuali anda benar-benar memerlukan sedikit tambahan yang anda dapat dengan memilih yang lain.

Bagi mereka yang tidak mempunyai pengalaman dalam cPanel atau Plesk dan mahukan penyelesaian bebas Linux yang mesra pemula, memilih Plesk adalah idea yang bagus. Namun, jika anda ingin mendapatkan banyak fitur, spesifikasi dan tambahan untuk wang anda, anda boleh memaksimumkan nilainya dengan memilih cPanel.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector