Evolusi Blogging – Gambaran Ringkas

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Evolusi Blogging – Gambaran Ringkas
0 8 мин.

evolusi blog


Blog didefinisikan sebagai laman web di mana seseorang menulis mengenai pendapat, aktiviti dan pengalaman peribadi. Ringkasnya, blog itu ringkas dan peribadi, dan inilah sebab mengapa ia tetap popular setelah bertahun-tahun. Dan blog mempunyai sejarah; mereka adalah bentuk ekspresi kegemaran kami sejak tahun 1994. Selama lebih dari 20 tahun penulis menggunakannya untuk menjangkau dunia. Mereka sedikit berkembang, mencari bentuk baru dan kegunaan baru, tetapi mereka selalu bersifat peribadi, dan mengekalkan banyak kesederhanaan asalnya.

Nama yang berbeza, Kegunaan yang berbeza, Perkara yang Sama

Pada mulanya, orang tidak pasti apa itu blog; ada yang memanggil mereka buku harian dalam talian, yang lain menyebutnya sebagai laman web peribadi. Blog nama adalah pendek dari weblog.

Malah hari ini, makna perkataan blog berubah. Ini bukan hanya kerana orang terus mencari kegunaan yang berbeza untuk blog, tetapi juga kerana pada masa ini, blog bahkan tidak berkongsi platform yang sama.

Pada mulanya, blog digunakan untuk menulis hanya mengenai perkara teknikal, tetapi akhirnya, orang memperluas penggunaannya. Kini blog merangkumi semua bidang kehidupan. Blogger mempunyai banyak pengaruh; yang terbaik malah boleh dianggap selebriti. Hari ini, orang melakukan blog sebagai pekerjaan sepenuh masa; mereka melakukannya untuk mencari nafkah.

Permulaan

Blogging dimulakan lebih awal, ketika seluruh World Wide Web masih hijau. Ini berlaku pada awal hingga pertengahan tahun 90an.

Walaupun mungkin terdapat beberapa blog lain yang tidak begitu penting yang kini hilang (kerana penyimpanan rekod Internet pada masa itu tidak ada), permulaan “rasmi” blog datang dengan laman web yang disebut links.net, yang dibuat oleh seorang pelajar bernama Justin Dewan. Ini adalah tinjauan ringkas mengenai contoh HTML yang dia temui.

Pada tahun yang sama, Claudio Pinhanez, yang bekerja di IBM hari ini, memulakan blog yang disebutnya “buku harian dalam talian”.

Tetapi nama “weblog” masuk kemudian, pada tahun 1997, ketika Jorn Barger menggunakannya untuk menerangkan aktiviti dalam taliannya, membuat senarai pautan yang dikunjunginya, serupa dengan apa yang dilakukan Justin Hall beberapa tahun sebelum dia.

Mengambil Wap

Kemunculan platform yang dibuat khusus untuk blog dan blogger datang pada akhir 90-an. “Buku harian terbuka” sangat mengejutkan. Bukan hanya dibuat hanya untuk blog, tetapi juga mempunyai sesuatu yang belum pernah dilihat sebelumnya; anggota masyarakat dapat memberi sumbangan dengan memberi komen mengenai karya orang lain. Pilihan ini tetap menjadi salah satu titik tolak blog sehingga hari ini, kerana ia secara langsung menghubungkan pengalaman penulis dan pembaca.

Dan pada tahun 1999 nama “blog” terbentuk, terima kasih kepada Peter Merholz, yang memendekkan “weblog”.

Dalam tempoh ini, blog mula berkembang. Terdapat lebih banyak platform dan peluang, semuanya berusaha membawa ciri baru dan unik dengan cara mereka sendiri.

Pada awal tahun 2000an, sesuatu yang baru muncul. Seorang profesor bernama Adrian Miles memposting salah satu blog video pertama, dan mengetahui dengan tepat apa yang dia lakukan, dia menyebutnya sebagai “vlog”.

Kepentingan blog meningkat dengan pesat. Orang ramai menyedari trend baru ini dan potensi sepenuhnya. Dan mereka telah mula mencari cara untuk menjadikan blog menguntungkan.

Banyak perkara penting datang pada tahun 2002. Contohnya, enjin carian blog pertama dibuat. Sebilangan blogger kehilangan pekerjaan dalam kehidupan sebenar kerana perkara yang mereka tulis (menghasilkan pertanyaan privasi yang kemudiannya relevan untuk media sosial). Pada tahun 2002, “mommy-blogger” muncul, kategori yang kuat sehingga hari ini. Blog ibu pada asalnya dirancang untuk menyokong ibu bapa baru, tetapi berkembang dengan ketara, menunjukkan bahawa blog boleh memberi kesan yang lebih besar daripada sekadar menyimpan log atau buku harian.

Tetapi sebab sebenar mengapa 2002 sangat penting untuk blog adalah pelancaran iklan blog. Ini adalah titik ketika blog menjadi menguntungkan, kerana blogger dapat menggunakan pengaruh dan populariti mereka untuk mencari nafkah. Blog yang bagus ditaja oleh jenama besar. Sebagai pertukaran untuk ulasan dan sokongan, blogger akan menerima produk dan wang percuma. Blogger terbaik dan paling popular dapat menggunakan ini, dan inilah yang menukar blog dari hobi menjadi sumber pendapatan utama.

Menjadi Kuat

Momentum dari tahun 2002 juga beralih ke 2003. Platform blog paling popular hari ini, WordPress, telah dicipta. Platform ini berkembang dengan pesat, sehingga hari ini memegang 17% daripada semua laman web di seluruh Internet.

Juga, pada tahun 2003 blogging langsung diperkenalkan oleh Guardian. BBC sering menggunakannya untuk sukan langsung, menyebutnya “teks langsung”. Pada tahun ini, jurnalisme siber muncul, kerana banyak media tradisional mendorong penulisnya untuk menjalankan blog dan blog politik menjadi perkara penting. Pada tahun 2003, seorang blogger memperoleh kredensial Rumah Putih, sesuatu yang hanya disediakan untuk wartawan media arus perdana yang paling dihormati sebelumnya. Ini menaikkan reputasi blog dalam sekelip mata. Blogging politik mendapat populariti sehingga hari ini banyak blogger politik mempunyai kesan yang lebih mendalam terhadap pendapat keseluruhan daripada banyak media arus perdana. Hari ini, garis antara blog dan berita kadang-kadang begitu tipis sehingga anda tidak dapat mengetahui sama ada blogger mendapat maklumat dari berita tersebut, atau jika syarikat berita itu mendapat maklumat dari blog.

Tetapi titik perubahan yang sebenarnya adalah penciptaan Huffington Post. Mula-mula dimulakan sebagai forum politik, tetapi berkembang pesat sehingga hari ini menjadi salah satu pengumpul kandungan terbesar dan dihormati di dunia. Laman web ini, bersama dengan BuzzFeed dan beberapa yang lain menghapus garis antara blog dan surat khabar.

Kami telah menyebut tentang kelahiran blog video sebelumnya, tetapi batasan dan ketersediaan teknologi menangguhkan populariti blog video. Pada pertengahan tahun 2000 keadaan berubah, kelajuan Internet meningkat dan kamera menjadi lebih murah dan tersedia secara meluas. YouTube dilancarkan pada tahun 2005, mendorong orang untuk memuat naik kandungan video mereka sendiri. Ini memetakan semula dunia blogging sepenuhnya, kerana tidak lagi dikhaskan untuk penulis sahaja.

The Zenith, Kejatuhan dan Kebangkitan

Pada tahun 2006 Twitter datang dan blog mikro dilahirkan; ini adalah trend berkongsi cerita, pengalaman dan berita, tetapi hanya dalam 140 watak atau kurang. Ini bermaksud bahawa tiba-tiba semua orang menjadi blogger, berkongsi fikiran dan pengalaman dengan dunia dan melakukannya dengan cepat dan hanya dalam beberapa perkataan sahaja. Telefon pintar menjadikan blog tersedia dari jauh dari mana saja, kerana orang tidak perlu menyimpan pemikiran sehingga mereka pulang. Mereka boleh tweet dari poket mereka, pada bila-bila masa. Inilah puncak blog.

Tetapi puncak ini mencipta masalah baru. Sejak semakin banyak orang mula menulis blog, menge-tweet, memberi komen, ia mula mendapat yang terburuk dari mereka. Dengan identiti mereka terlindung di sebalik nama samaran dan wajah mereka yang tersembunyi di sebalik skrin dan papan kekunci mereka, orang-orang bermula dengan penghinaan, perkauman, trolling, dll..

Reaksi datang dalam bentuk peraturan dan kod blogger dibuat. Ini meminta tanggungjawab, bukan hanya untuk kata-kata blogger yang ditulis dalam catatan blog yang sebenarnya, tetapi juga untuk kata-kata pengulas di bawahnya. Tingkah laku buruk tidak digalakkan, komen tanpa nama sering dilumpuhkan, dan orang bertanggungjawab terhadap kata-katanya. Perintah sampai tahap tertentu, tetapi seperti dengan banyak peraturan lain, ia menghilangkan sebahagian kebebasan. Dengan penyuntingan dan sekatan, blog menjadi sedikit lebih peribadi daripada dulu.

Kemudian terhenti. Selama beberapa tahun tidak ada yang istimewa berlaku, dunia blogging menjadi agak dapat diramalkan, jika tidak membosankan. Selama beberapa tahun tidak ada yang baru muncul; tiada penyelesaian baru, hanya sedikit penambahbaikan yang lama.

Tetapi dengan penciptaan program Medium dan LinkedIn Influencers, pada tahun 2012, blog memulakan kehidupan barunya.

Medium membolehkan pencipta menghantar semula kandungan mereka dari laman web lain ke platform penulisan mereka. Tetapi tidak seperti perkongsian di media sosial, di Medium keseluruhan artikel dipaparkan dengan gambar. Ini memberi lebih banyak alat kepada pencipta untuk mendorong kandungan mereka kepada berjuta-juta pengguna Medium, meningkatkan reputasi (dan syarikat utama mereka).

LinkedIn telah melakukan sesuatu yang berbeza. Mereka menambahkan individu terkenal dari dunia perniagaan untuk menjadi blogger tetamu mereka dari semasa ke semasa. Akhirnya, pada tahun 2014, mereka membuka pilihan ini kepada semua ahli LinkedIn. Oleh kerana LinkedIn terutamanya berfungsi sebagai rangkaian perniagaan dan pengambilan pekerja, cara blog ini menjadi kaedah “promosi diri” yang bagus, dan sangat dihargai di kalangan majikan.

Masa depan

Masa depan blog adalah cerah. Ini menjadikan dirinya sebagai cara yang sah untuk menjana wang, dan sebanyak 11% dari semua blogger melaporkannya sebagai sumber pendapatan utama mereka.

Blogging adalah cara pemasaran yang sah juga. Oleh kerana blogger masih sangat dekat dengan pembaca mereka, pendapat mereka dihargai dan mereka mempunyai pengaruh besar terhadap keputusan yang dibuat oleh pembaca mereka. Blogger membina reputasi mereka dari masa ke masa, dan mereka ingin mengekalkannya, jadi mereka hanya ingin mempromosikan produk terbaik. Hari ini, anda hampir tidak akan mendapat iklan yang lebih baik daripada cadangan blogger yang dihormati.

Blogging berkembang begitu besar sehingga anda boleh berdebat mengenai keseluruhan komuniti media sosial sebagai versi blog bertopeng. Ini melampaui definisi asal “kandungan bertulis”, kerana blog media menjadi popular. Ini terjerat jauh di setiap liang kehidupan moden kita sehari-hari. Twitter, YouTube, Instagram, dan portal berita adalah semua manifestasi blog.

Dan ketika anda memikirkan bagaimana semuanya bermula dan melihat seberapa cepat blog berkembang, pada mulanya, siapa yang menyangka bahawa ia akan berkembang menjadi besar?

Adakah anda seronok membaca artikel ini? Berikut adalah beberapa artikel yang relevan yang mungkin anda minati:

 • Evolusi Reka Bentuk Web
 • Evolusi Media Sosial
 • Evolusi Pengehosan Web
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector