Evolusi E-dagang – Gambaran Ringkas

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Evolusi E-dagang – Gambaran Ringkas
0 7 мин.

evolusi e-dagang


E-dagang adalah sesuatu yang kita hadapi setiap hari, baik dalam perniagaan dan dalam kehidupan sehari-hari yang normal. Tetapi tidak selalu seperti ini.

22 tahun yang lalu, Amazon telah menjual buku pertamanya secara dalam talian. Jadi, ini bukan sejarah kuno, seperti yang berlaku pada pertengahan tahun 90an. Dan hari ini, anda boleh membeli apa sahaja yang ada untuk dijual melalui Internet. Jadi bagaimana sesuatu tumbuh menjadi begitu luas dan begitu ketara dalam jangka masa yang agak singkat?

Itulah soalan yang ingin kami jawab. Dalam artikel ini, kami akan memberi anda semua maklumat dan kami akan menerangkan bagaimana ia berlaku. Setelah membaca artikel ini, anda akan lebih menghargai perkara yang biasanya kita anggap biasa dalam kehidupan moden, seperti e-dagang.

Garis Masa e-dagang

Pada tahun 1991 World Wide Web diciptakan. Adalah wajar bahawa orang akan berusaha mencari jalan untuk memanfaatkan penemuan baru ini, terutama dari segi menjana pendapatan. Seperti biasa dalam hidup, keinginan adalah satu perkara, tetapi kenyataan adalah sesuatu yang sama sekali berbeza. Terdapat banyak perkara yang menghalangi idea-idea bernas, kerana seluruh Internet pada zaman itu adalah wilayah yang tidak diketahui yang sedang menunggu untuk dipetakan.

Orang cuba mengakses Internet dengan cara yang berbeza, tetapi tidak ada yang berjaya. Tidak sampai tahun 1994. Terdapat kejayaan; Netscape melancarkan penyemak imbasnya, Navigator. Ini sangat penting, kerana ini adalah penyemak imbas pertama yang digunakan secara meluas dan global. Pada tahun yang sama, syarikat pertama yang melaksanakan inovasi perniagaan dalam talian adalah Pizza Hut. Mereka menawarkan pesanan dalam talian di laman web mereka.

Tetapi tahun kelahiran e-niaga sebenar adalah tahun 1995. Pada tahun ini, eBay ditubuhkan dan Amazon menjual dan menghantar buku pertamanya. Tetapi, tidak ada yang berharap bahawa Internet, apalagi e-commerce, akan berkembang hampir sama seperti yang berlaku dalam 20 tahun terakhir.

Tetapi ia berkembang, dan berkembang dengan cepat. Pada tahun 1996 sudah lebih daripada 40 juta orang mempunyai akses Internet, dan penjualan dalam talian meningkat lebih dari satu bilion dolar pada tahun itu!

pengguna internet di dunia

Trend tidak hanya berterusan, tetapi meningkat dengan ketara. Platform baru muncul, seperti PayPal, mempercepat urus niaga dan mengubah cara orang membuat pembayaran sepenuhnya.

Dan pada tahun 2000, hanya 4 tahun selepas pembelian dalam talian yang pertama, jumlah belanja dalam talian meningkat lebih dari 25 juta dolar.

Kemudian, lebih banyak perkhidmatan muncul, seperti Apple iTunes, yang merupakan kedai muzik digital pertama.

Pada tahun 2006, 10 tahun selepas pembelian dalam talian pertama, Facebook mula menjual iklan dan mengubah dunia pemasaran sepenuhnya.

Tidak lama kemudian, pada tahun 2008, pembelian mudah alih menjadi tersedia buat pertama kalinya. Maju cepat tujuh tahun, dan anda akan melihat bahawa pada tahun 2015, 30% daripada semua pembelian dalam talian dibuat dari peranti mudah alih.

Pada tahun 2012, penjualan B2C dalam talian meningkat lebih dari 1 trilion dolar. Pada tahun 2015, hanya orang Amerika yang menghabiskan lebih dari 341 bilion dolar dalam talian. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa hanya pendapatan e-dagang yang meningkat. Bahagian e-commerce dalam jumlah penjualan runcit di Amerika Syarikat meningkat dari 4.6% pada tahun 2010 kepada 7.5% pada tahun 2015. Dan ia terus meningkat.

Data USA menunjukkan bahawa hampir 80% orang dewasa telah melakukan pembelian secara dalam talian. Kategori produk yang paling banyak dibeli oleh pelanggan adalah komputer dan elektronik pengguna. 22% daripada semua penjualan tergolong dalam kategori ini. Kategori kedua di sebalik elektronik adalah pakaian dengan jumlah bahagian 17.2%. Buku, muzik dan video adalah sekitar 10% daripada jumlah bahagian pasaran.

Hari ini, ada lebih daripada 800,000 kedai dalam talian.

Plus dan Kekurangan eCommerce

Satu perkara yang kekurangan e-dagang, dan sesuatu yang mungkin akan hilang selamanya adalah kehilangan perasaan fizikal itu. Gambar, suara, dan video adalah satu perkara, tetapi memegang item dengan sepuluh jari anda sendiri adalah sesuatu yang sama sekali berbeza. Untuk beberapa kategori item, seperti komputer, ini tidak relevan (inilah sebabnya ia adalah kategori paling laris), tetapi untuk yang lain, ia boleh menjadi masalah. Selagi anda memerlukan item generik, e-dagang sangat bagus, tetapi jika anda perlu mencari sesuatu yang tersuai, boleh jadi sukar. Sekiranya kaki anda terlalu lebar, dan anda tahu bahawa anda perlu mencuba 30 pasang berbeza di kedai sebelum mencari yang sesuai, anda harus lupa membeli kasut dalam talian.

Baca: Mengapa Perniagaan eCommerce Ditutup pada Tahun Pertama Mereka Menjadi Kegiatan?

Anda sentiasa dapat mengembalikan barang anda, itu benar, tetapi memerlukan masa. Penghantaran juga merupakan kelemahan, kerana kemungkinan besar anda akan membeli barang di seluruh dunia, dan cukai penghantaran dan import boleh menjadi mahal. Terdapat beberapa kebimbangan yang lebih lama, seperti pencurian identiti (kerana anda menggunakan kad kredit untuk membeli-belah dalam talian), tetapi ini kurang relevan hari ini, kerana keselamatan Internet telah meningkat secara drastik.

Tetapi membeli dalam talian mempunyai faedahnya juga. Anda boleh melakukannya di mana sahaja, melayari dari telefon anda. Ini bermakna anda tidak perlu meluangkan masa untuk membeli-belah sebenar, anda boleh melakukannya sepanjang perjalanan. Dengan membeli secara dalam talian, anda dapat memperoleh barang yang tidak terdapat di kedai tempatan anda. Dan anda dapat membandingkan harga dari pelbagai kedai dalam masa yang sama sekali.

E-dagang juga menjimatkan wang anda. Anda boleh membuat senarai harapan dengan item yang anda mahukan, dan menunggu harganya menjadi lebih baik. Banyak kedai menawarkan sistem pemberitahuan dan akan memberitahu anda bila barang anda mula dijual. Banyak kedai biasa memberikan pemberitahuan e-mel dan SMS, tetapi ini adalah masalah yang jauh lebih besar, kerana anda harus pergi ke kedai untuk membelinya. Dengan eCommerce dan pengurusan wang yang betul, anda dapat menjimatkan banyak.

Juga, ada perkara yang anda ingin beli tanpa diketahui oleh orang lain. Membeli-belah boleh dilakukan secara dalam talian secara rahsia dan tanpa nama.

Melihat Ke Hadapan – Masa Depan eCommerce

Garis masa pendek di atas menunjukkan seberapa pantas e-dagang berkembang. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa ia akan berhenti berkembang, sebaliknya. Setiap hari membawa sesuatu yang baru dalam dunia teknologi dan dengan penemuan tersebut para pengusaha perniagaan terus mencipta cara baru untuk menjual produk mereka dan memuaskan pelanggan mereka. Kita boleh menjangkakan bahawa semakin banyak perniagaan akan menjadi dalam talian sepenuhnya pada masa akan datang. Sehingga hari ini beberapa perkara dilakukan hampir sepenuhnya dalam talian. Cuba ingat kali terakhir anda memesan pizza melalui telefon? Aplikasi telefon pintar menjadikannya lebih mudah. Malah teksi menjadi lebihan apabila anda mempunyai Uber.

Ramai orang berpendapat bahawa membeli-belah dalam talian membunuh pengeluar kecil, tetapi itu tidak benar. Penjual pintar mencari cara baru untuk mengisi tempat kosong. Sebilangan besar pelanggan e-dagang mengadu bahawa pengalaman membeli dalam talian mereka terlalu umum dan mereka mahu penjual mereka menawarkan sesuatu yang lebih diperibadikan dan disesuaikan. Ini adalah sesuatu yang lebih mudah bagi peruncit yang lebih kecil, kerana secara semula jadi mereka lebih dekat dengan pelanggan daripada jenama besar. Contohnya, hari ini, ada kemungkinan untuk membeli pakaian khas yang disesuaikan secara dalam talian. Satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah mengukur diri dan memilih reka bentuk. Dan, ia akan dikenakan biaya lebih tinggi daripada pakaian berjenama klasik. Ini adalah kekuatan sebenar e-dagang yang dikeluarkan, kerana pakaian yang dibuat khusus adalah sesuatu yang hanya mampu dimiliki oleh orang terkaya. Dan kini banyak terdapat.

E-dagang membolehkan sesiapa sahaja untuk bersaing, selagi mereka mempunyai kualiti yang ditawarkan. Sekiranya produk anda bagus dan anda membuat laman web yang baik dengan menggunakan pembangun laman web atau WordPress, ia akan dijual. Orang akan selalu mahukan nilai terbaik untuk wang mereka, dan mereka akan mencari jalan untuk mendapatkannya. Oleh itu, jika anda mempunyai produk yang berkualiti, anda hanya memerlukan laman web yang betul dan beberapa pemasaran untuk membuat anda maju. Selepas itu, hanya langit yang menjadi batasnya.

E-commerce meningkatkan kehidupan kita dengan cepat, dalam banyak cara, menawarkan barang dari seluruh dunia kepada kita, dengan harga yang berpatutan juga. Dengan telefon pintar moden, kita semua mempunyai kedai terbesar di dunia di dalam poket kita, tersedia pada bila-bila masa.

E-dagang menawarkan pilihan tanpa had. Satu-satunya masalah adalah; wang sangat terhad dan anda tidak dapat membeli semuanya. Tetapi, masalah pilihan adalah masalah yang baik untuk dimiliki, jadi kita harus bersyukur kerana kita hidup di zaman e-dagang.

Adakah anda menyukai artikel ini? Mungkin anda akan menikmati pembelajaran lebih lanjut mengenai:

 • Evolusi Reka Bentuk Web
 • Evolusi Media Sosial
 • Evolusi Pengehosan Web
 • Evolusi Blogging
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector