Evolusi Pemasaran – Gambaran Ringkas

evolusi pemasaran


Kita semua menyedari betapa pentingnya pemasaran dalam dunia masa kini. Kempen pemasaran yang berjaya bukan sahaja menentukan produk mana yang lebih baik dijual; ia boleh mencapai lebih banyak daripada itu. Ia boleh (dan memang) memutuskan presiden seterusnya dari negara yang paling berpengaruh di dunia.

Pepatah lama, “mempunyai produk yang bagus, dan akan menjual sendiri” tidak lagi benar. Pada masa kini, lebih banyak “mempunyai pemasaran yang baik, dan anda hampir tidak memerlukan produk.” Atau lebih mungkin – “mempunyai pemasaran yang buruk, dan tidak kira seberapa baik produk anda, anda kacau”: Tetapi tidak selalu seperti ini.

Pemasaran adalah orang lama – orang selalu ingin menonjolkan produk mereka, berusaha mengalahkan persaingan dan membuat anda membeli dari mereka. Tetapi, dalam dunia masa kini, pemasaran adalah perniagaan untuk dirinya sendiri – orang yang utama di universiti, mereka mendedikasikan hidup mereka berusaha untuk memperbaikinya dan membuat berjuta-juta dolar melakukannya. Baik untuk diri mereka sendiri, dan untuk produk yang mereka cuba jual. Dalam artikel ini, kami akan menggali sejarah pemasaran, menunjukkan kepada anda bagaimana semuanya dimulai, seberapa cepat pertumbuhannya, di mana sekarang, dan di mana akan terjadi di masa depan. Tetap bersama kami.

Dunia Pasca Perindustrian – Di mana Semuanya Bermula

memulakan pemasaran

Dunia pasca industri membuka pasaran dan persaingan baru. Industri pembuatan berkembang pesat, dan ini mengakibatkan lebih banyak produk tersedia untuk orang biasa. Oleh kerana pekerja biasa dapat membeli lebih banyak barang, syarikat ingin meyakinkan mereka bagaimana produk mereka adalah yang terbaik. Namun, pemasaran yang sebenarnya harus menunggu hingga tahun 60-an- sebelum itu, penjual masih percaya bagaimana produk yang baik akan menjualnya sendiri.

Pada tahun 60-an jenama besar menguasai industri. Mereka mempunyai pemasaran, tetapi satu-satunya tujuannya adalah untuk memperkuat monopoli mereka lebih jauh. Di cawangan di mana jenama besar hadir, semua pesaing berpotensi lain tidak digalakkan memasuki perlumbaan. Ini bukan mengenai produk berkualiti – monopoli membenarkan jenama besar menjual produk berkualiti rendah dengan harga yang lebih tinggi. Ini semua mesti berubah, dan itu berlaku.

Pengeluaran besar-besaran

Perkara mula bertambah baik pada tahun 80-an. Teknologi dan industri mencapai tahap baru tahun demi tahun, dan pengeluar baru mula membanjiri semua kawasan pasar. Ini menghasilkan persaingan yang sihat, dan segera penjual mulai mencari cara baru untuk mempromosikan produk mereka.

Ini menyebabkan mereka terus bertanya kepada pelanggan mereka. Tiba-tiba, pengeluar mula menjaga pendapat pelanggan mereka, dan bukan hanya untuk wang mereka. Namun, semuanya tidak bagus. Persaingan memaksa pengeluar mengurangkan kualiti produk mereka, agar perbelanjaan dan harga tetap rendah. Penjual digalakkan hanya untuk menjual, dan menjual lebih banyak, tidak kira apa- anda sama ada memenuhi sasaran anda, atau anda sudah tiada.

Peralihan Kualiti

Tahun 90-an bergerak lebih jauh ke arah yang betul. Pengilang dan penjual telah menyedari bahawa pengguna mahukan kualiti dan bahawa jika anda memberi mereka produk yang baik, mereka bersedia membayar lebih. Juga, tren baru muncul – orang mula mengambil berat tentang persekitaran, kebimbangan sosial, dan agenda serupa.

Produk yang merupakan sebahagian dari “era baru”, mempromosikan beberapa nilai sihat yang dijual dengan lebih baik. Pemasar melihat peluang dan bergabung dalam aliran – Pemasaran holistik dilahirkan. Produk mula mempromosikan amal, derma, terlibat dalam aktiviti sosial. Produk “hijau” dan mesra alam semakin popular, dan orang bahkan sanggup membayar lebih hanya untuk mendapatkan produk yang lebih baik untuk alam sekitar. Salah atau tidak, pemasaran ini berjaya, dan ia benar-benar membantu mengumpulkan sejumlah besar untuk tujuan yang tepat.

abad ke-21

Internet berkembang pada tahun 90-an, tetapi pada abad baru, internet semakin meluas dan jauh lebih pantas. Ini memberi jalan bagi pengeluar yang asli dan lebih kecil untuk menghubungi pelanggan mereka secara langsung. Jenama baru muncul, dan jenama jenama baru mula menceritakan kisah mereka, membiarkan pembeli dan pelanggan mereka berhubung dan mengenal pasti diri mereka sendiri. Jenama baru mula menjaga pelanggan dan benar-benar ingin tahu pendapat dan maklum balas pelanggan.

Pengalaman pelanggan menjadi bahagian penting dari keseluruhan proses. Pelanggan bukan sahaja membeli produk tersebut; mereka akan membeli keseluruhan cerita di belakangnya. Lebih-lebih lagi, pelanggan akan menjadi iklan bebas bernafas – dengan mengikat jenama dengan tegas, orang akan mula mengesyorkannya kepada rakan dan keluarga mereka.

Era Dalam Talian

pemasaran dalam talian

Hari ini, semuanya dalam talian. Dengan alat Internet moden, pemasar mempunyai lebih banyak wawasan mengenai tingkah laku pelanggan daripada sebelumnya. Dengan mengumpulkan dan menganalisis data lalu lintas, pemasar dapat menyesuaikan strategi, secara langsung memukul target audiens mereka.

Juga, kerana setiap pasar dibanjiri, kempen pemasaran berusaha menjadi lebih khusus, bertujuan untuk kumpulan pelanggan yang lebih kecil dan lebih spesifik. Hari ini, adalah lebih baik untuk mempunyai pasukan yang lebih kecil daripada pengikut yang hampir sama dengan kultus, yang akan mempromosikan produk berkualiti tinggi (dan lebih mahal) anda bila-bila masa daripada mempunyai penyelesaian generik dan murah untuk orang ramai, yang mempunyai tiada reputasi.

Pada ’90an dan awal ’00, laman web merupakan tempat di mana syarikat akan meninggalkan beberapa maklumat asas, membiarkan anda menghubungi mereka dengan cara yang berbeza. Tetapi, ketika Internet berkembang, semuanya berubah.

Pada masa ini, anda tidak akan menemui laman web generik; tiada siapa yang mahu berjudi dengan reputasi mereka. Malah syarikat yang lebih kecil mempunyai laman web yang menarik. Semua orang cuba memberitahu anda kisah peribadi mereka sendiri di halaman “bagaimana semuanya bermula”. Halaman “Visi kami” akan menunjukkan kepada anda bagaimana perniagaan diciptakan bukan untuk wang (ya, betul) tetapi untuk beberapa tujuan yang lebih tinggi yang akan menguntungkan seluruh umat manusia. Dan setiap halaman “mengenai kami” akan memberitahu anda betapa menarik dan uniknya pasukan dalam syarikat itu, tidak seperti yang lain di dunia.

Alat Baru

Internet juga memberi penekanan pada bidang pemasaran baru, misalnya, Search Engine Optimization. Anda boleh memiliki laman web yang paling menarik dan produk yang paling menarik, tetapi jika pelanggan anda tidak dapat menemui anda di lautan laman web yang serupa, anda sudah selesai. Semua orang memulakan penyemakan imbas Internet mereka di enjin carian (baca: Google), jadi mengetahui cara kerjanya menjadi sangat penting. SEO muncul hampir semalam, dan permainan kucing dan anjing baru bermula. Pakar SEO terus berusaha mencari cara dan lubang baru untuk meletakkan laman web mereka lebih tinggi dalam senarai hasil carian, sementara orang-orang dari Google berusaha mencipta dan melaksanakan peraturan baru untuk memastikan hasil carian tetap jujur ​​dan beretika.

Blog adalah satu lagi bentuk pemasaran internet. Dulu mereka adalah buku harian dalam talian yang sederhana, tetapi sekarang lebih banyak daripada itu. Syarikat menggunakan blog untuk berkongsi maklumat dengan pelanggan mereka terlebih dahulu, membiarkan mereka memasuki dunia produk kegemaran mereka. Mereka digunakan untuk membuat kesedaran jenama, meningkatkan pengalaman pelanggan dan menghasilkan petunjuk.

Dan terakhir, media sosial – ini adalah alat yang baik untuk terus sampai ke pelanggan. Lebih-lebih lagi, syarikat gergasi media sosial seperti Facebook mempunyai alat pemasaran mereka sendiri yang membolehkan anda menargetkan kumpulan demografi tertentu dengan tepat – mengikut jantina, umur, lokasi, bahkan pandangan politik. Pemasar melihat potensi jangkauan media sosial, dan menghabiskan lebih banyak masa dan melabur lebih banyak wang ke dalam cabang pemasaran ini.

Kesimpulannya

Tidak ada yang dapat mengetahui dengan pasti ke mana pemasaran akan berjalan di masa depan, tetapi ada beberapa tanda yang pasti. Pertama, mudah alih. Penjelajahan mudah alih mengatasi pelayaran desktop dua tahun yang lalu, dan trend ini tidak akan berhenti dalam masa terdekat. Pemasar menggunakan penyemakan imbas mudah alih dan akan terus melakukannya pada masa akan datang.

Pemasaran telah banyak berubah dalam 70 tahun kebelakangan ini. Sebelum itu, semuanya hampir sama (hampir tidak wujud). Tetapi, ketika industri ini mulai berkembang pesat, dan jenama baru membanjiri pasaran, semuanya berubah, dalam jangka waktu yang sangat singkat.

Tetapi kejayaan yang nyata berlaku dengan munculnya Internet. Pemasaran dalam talian membawa keseluruhan cabang ke tahap yang baru. Pada masa lalu, pemasar dilihat dari atas oleh pakar ekonomi lain, sebagai jenis yang lebih rendah. Internet telah mengubah semua ini – pemasaran sekarang lebih kritikal daripada sebelumnya, dan ia berkembang dari hari ke hari, menyatu dalam era IT baru.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map