Kebenaran Mengenai Web Hosting Tanpa Had – Bagaimana Ini Benar-benar Berfungsi?

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Kebenaran Mengenai Web Hosting Tanpa Had – Bagaimana Ini Benar-benar Berfungsi?
0 6 мин.

mengenai web hosting tanpa had


Beberapa tahun yang lalu, rancangan hosting web semuanya terhad. Pengguna tahu dengan tepat berapa banyak ruang cakera yang mereka peroleh, berapa lebar jalur, RAM, CPU, dan aspek lain yang dapat diukur dari rancangan hosting web. Hari ini, banyak syarikat web hosting menawarkan apa yang disebut sebagai rancangan hosting bersama tanpa had. Mereka yang berpengetahuan dengan web hosting sangat memikirkan idea rancangan tanpa had yang tahu betul apa sebenarnya yang tidak terhad dalam konteks web hosting. Walau bagaimanapun, orang bukan penasihat boleh dipercayai bahawa hosting tanpa had bermaksud: hosting yang menawarkan sumber yang tidak terhad. Sayangnya, istilah unlimited mempunyai makna yang sama sekali berbeza dalam industri hosting web.

Syarikat hosting menawarkan rancangan tanpa had hanya dengan rancangan hosting bersama mereka, yang harus segera menaikkan beberapa bendera merah kerana hosting bersama bermaksud sumber pelayan dikongsi di antara beberapa pengguna pelayan fizikal yang sama – pelayan yang tidak mungkin mempunyai sumber daya yang tidak terbatas. Anda tidak akan menemui VPS tanpa had atau hosting khusus di mana sahaja dalam industri hosting web, walaupun kedua-dua VPS dan pelayan khusus dianggap lebih unggul daripada rancangan hosting bersama dari segi sumber yang mereka tawarkan. Oleh itu, jika hosting tanpa had tidak bermaksud sumber yang tidak terhad, maka apa maksudnya?

Kebenaran Di Sebalik Web Hosting Tanpa Had – Jangan Langkau Cetakan Baik!

Syaitan ada dalam perinciannya, kata pepatah dan sememangnya, membaca cetakan Syarat Perkhidmatan syarikat hosting itu memberi sedikit penjelasan mengenai isu ini.

Hosting tanpa had adalah ungkapan yang dicipta oleh syarikat hosting web yang nampaknya mempunyai makna yang berbeza dalam industri ini daripada industri lain. Kata tidak terhad adalah salah nama, istilah yang lebih tepat yang dapat menggambarkan jenis rancangan yang diiklankan sebagai tidak terhad tidak dapat diukur, dan sebilangan penyedia hosting seperti BlueHost sebenarnya menggunakan istilah ini dan bukannya tanpa had untuk menggambarkan rancangan hosting bersama mereka. Sebenarnya, BlueHost menetapkan dalam Syarat Perkhidmatan mereka bahawa mereka tidak mempunyai batasan yang ditentukan untuk rancangan yang tidak dimeterai ini dan bahawa anda tidak akan ditagih mengikut jumlah lebar jalur atau ruang cakera yang anda gunakan, dengan lebih jauh menyatakan bahawa “… tentu saja sumber-sumber ini tidak terhingga “.

Secara semula jadi, rancangan hosting bersama dirancang untuk memenuhi kebutuhan situs web dan blog berukuran kecil hingga sederhana dan lalu lintas rendah, yaitu, laman web anda mesti berada dalam jangkauan penggunaan normal seperti yang ditentukan oleh perusahaan hosting. Oleh itu, aktiviti yang lebih intensif sumber seperti penyimpanan fail multimedia atau aktiviti perkongsian fail tidak disokong pada rancangan ini. Sekiranya anda terlibat dalam aktiviti seperti ini atau aktiviti yang melanggar dasar penggunaan wajar syarikat hosting, akaun anda boleh ditangguhkan dan / atau dihentikan.

Hosting tanpa had juga merupakan strategi pemasaran yang berguna untuk syarikat hosting yang terlibat dalam hosting penjualan berlebihan, yang secara ringkasnya, adalah praktik memaksimumkan pulangan pelaburan dengan menjual sumber yang dihasilkan dari jurang antara penggunaan sumber daya rata-rata dan sumber daya maksimum yang tersedia . Hal ini dapat dicapai dengan mudah oleh penyedia hosting dengan menyelimuti rancangan hosting dalam ketidakjelasan “tidak terbatas”, tetapi juga bagaimana syarikat hosting dapat menjaga harga rendah untuk pengguna.

Apa yang diperlukan Penyimpanan dan Lebar Jalur Tanpa Had?

Sekiranya sumber daya tidak terhad, bagaimana anda tahu berapa banyak yang anda peroleh dari segi storan dan lebar jalur? Malangnya, anda tidak tahu sehingga anda mencapai had apa yang dianggap penggunaan biasa oleh syarikat hosting anda, dan bahkan itu mungkin berubah dari bulan ke bulan. Syarikat hosting terus memantau penggunaan simpanan dan lebar jalur pelanggan mereka dan menggunakan hasil analisis mereka untuk menentukan apa yang berada dalam julat normal.

Penyimpanan dan lebar jalur adalah dua elemen utama yang diiklankan sebagai tidak terhad oleh syarikat hosting, tetapi mereka meletakkan banyak batasan pada rancangan ini yang terdiri dari jenis fail dan sekatan ukuran hingga CPU, RAM, inod, Batasan pangkalan data dan sambungan MySQL, dsb. Pada dasarnya menentukan anda untuk menaik taraf ke rancangan peringkat lebih tinggi jika anda gagal memasuki batasan penggunaan semula jadi atau biasa.

Sekiranya laman web anda menerima banyak lalu lintas, kekuatan pemprosesan CPU diambil oleh pelayan untuk memproses semua permintaan tersebut. Sekiranya syarikat hosting membataskan penggunaan CPU untuk setiap akaun, laman web anda akan melambatkan dan menghasilkan kesalahan. Begitu juga dengan penggunaan memori, aspek lain dari rancangan hosting yang anda tidak tahu di mana ia dibatasi. Pelayan telah menetapkan RAM dan apabila banyak proses dijalankan oleh ratusan laman web di pelayan yang sama, anda pasti akan menghadapi masalah RAM, dan pelawat anda akan mendapat mesej ralat atau laman web yang perlahan. Batasan yang sama mengecewakan yang dapat dikenakan oleh penyedia hosting adalah sambungan pangkalan data, dan ketika ada permintaan sambungan pangkalan data yang lebih serentak daripada yang dapat ditangani oleh pelayan pangkalan data, jenis kesalahan “Tidak dapat menyambung ke pelayan MySQL” mungkin berlaku.

Pelan tanpa had biasanya juga merangkumi akaun e-mel tanpa had, yang bermaksud anda boleh membuat seberapa banyak alamat e-mel yang anda mahukan, namun, ini juga berkorelasi dengan ruang penyimpanan akaun hosting anda.

Pelan Bersama Tanpa Had – Sekiranya Anda Mengelakkannya?

Adakah semua ini bermaksud anda harus mengelakkan rancangan hosting bersama seperti wabak? Tidak, anda tidak perlu menghindarinya, anda hanya perlu memahami apa sebenarnya maksudnya – tidak terhad mempunyai makna yang berbeza dalam hosting web daripada apa yang mungkin mendorong anda untuk berfikir. Terdapat banyak syarikat hosting yang mesra bajet dan boleh dipercayai yang mempunyai rancangan hosting bersama tanpa had yang hebat (contohnya InMotion Hosting yang rancangannya tidak terhad adalah yang paling kompleks dan mempunyai rancangan bersama yang banyak di industri) yang akan memenuhi keperluan blog peribadi kecil anda atau laman web perniagaan yang tidak banyak lalu lintas. Beberapa syarikat seperti BlueHost dan HostGator mengelak daripada menamakan rancangan mereka tanpa had dan lebih suka menggunakan istilah yang tidak dihitung untuk menggambarkan setara dengan rancangan hosting tanpa had yang dibanggakan oleh syarikat lain. Penyedia hosting lain seperti A Small Orange hanya mempunyai rancangan terhad dengan peruntukan penyimpanan dan lebar jalur yang ditentukan dengan jelas.

Sekiranya anda mengetahui terlebih dahulu bahawa laman web anda akan berkembang pesat dan anda akan menerima banyak lalu lintas yang masuk, anda harus menganalisis sama ada pelan bersama tanpa had, seberapa murahnya, akan memenuhi kehendak anda atau adakah anda harus memilih VPS hosting sebaliknya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector