Kelebihan dan Kekurangan Rancangan Hosting Bersama

01.06.2020
Artikel & Lagi ... 'Kelebihan dan Kekurangan Rancangan Hosting Bersama
0 10 мин.

berkongsi-hosting-kelebihan-kekurangan


Sekiranya anda seorang ahli perniagaan dan anda ingin membuat kedai web untuk produk anda, atau anda hanyalah penulis yang bercita-cita tinggi yang ingin memulakan blog atau laman web, salah satu keputusan terpenting yang perlu anda buat ialah memilih hos web anda. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan kelebihan dan kekurangan rancangan hosting bersama, tetapi kami juga akan membahas beberapa hos web terbaik yang dapat anda temukan di pasaran dan ciri-cirinya.

Apa itu Hosting Bersama?

Untuk membuat, memuat naik dan memastikan laman web anda tetap berjalan, anda perlu mencari hos web yang akan memberi ruang kepada anda untuk menyimpan semua fail dan dokumen anda. Host web menyediakan banyak perkhidmatan tambahan, tetapi kita akan membincangkannya kemudian dalam artikel ini.

Ketika datang ke pilihan hosting web, ada tiga alternatif – hosting bersama, hosting VPS dan hosting khusus. Yang akan anda pilih bergantung pada keperluan anda, jenis dan saiz laman web anda, dan tentu saja, anggaran anda. Dalam artikel ini, kami akan membahas hanya rancangan hosting bersama dan kelebihan dan kekurangannya.

Pelan hosting bersama adalah perkhidmatan hosting di mana beberapa laman web disimpan dalam satu pelayan. Itu merangkumi berkongsi segala-galanya dari lebar jalur, akaun FTP dan e-mel hingga pangkalan data dan ruang, tetapi juga pemproses komputer, memori dan penyelenggaraan yuran pelayan. Tidak ada batasan untuk jumlah laman web yang dapat disimpan dalam satu pelayan. Jumlahnya boleh berkisar antara puluhan hingga ribuan. Berkat perkongsian sumber, perkongsian rancangan hosting jauh lebih murah daripada VPS dan rancangan hosting khusus.

Kelebihan Rancangan Hosting Bersama

Kos

Salah satu kelebihan terbesar rancangan hosting bersama, dan yang paling jelas, tentu saja, adalah kos yang sangat rendah. Mereka biasanya tersedia dengan harga yang sangat berpatutan, yang dapat memberi manfaat besar kepada orang yang mempunyai anggaran yang rendah.

Oleh kerana anda berkongsi ruang pelayan dan banyak ciri lain dengan pemilik laman web lain, host web berada dalam kedudukan untuk menawarkan perkhidmatan yang sangat murah. Sebenarnya, kos sehari boleh serendah $ 0,08 di banyak pelayan kerana sifat pasaran web hosting yang sangat kompetitif. Walaupun anda akan berkongsi ruang dengan pengguna lain, dalam kebanyakan kes, ruang yang anda perolehi akan lebih dari cukup kerana terdapat banyak host web sehingga rancangan hosting bersama ini biasanya tidak mempunyai terlalu banyak laman web di dalamnya untuk anda rasakan anda kekurangan ruang.

Kesederhanaan

Rancangan hosting bersama menarik konsep asas dari hosting yang dikendalikan, yang bermaksud bahawa host melakukan penyelenggaraan pelayan dan perkakasan yang berkaitan di pusat data mereka sendiri. Ini bermaksud bahawa anda tidak perlu berurusan dengan pentadbiran yang rumit untuk pelayan, yang merupakan penyelesaian yang ideal bagi mereka yang tidak mempunyai pengetahuan dan pengalaman teknologi yang cukup atau tenaga untuk menjalankan pelayan, dan juga bagi mereka yang tidak ingin menangani semua masalah tersebut dan ingin menumpukan perhatian kepada aspek perniagaan mereka yang lain.

Penyesuaian dan Kemudahan

Terdapat banyak alat yang komprehensif seperti panel kawalan dan perisian pembangun laman web yang membolehkan pengguna menyesuaikan pengalaman hosting bersama mereka dan menjadikan keseluruhan aspek teknologi mudah difahami walaupun untuk pemula.

Walaupun anda berkongsi sumber dengan pengguna lain, masih ada juruweb yang mengawal laman web dengan alat panel kawalan. Alat ini sebenarnya sangat mudah digunakan dan sangat serba boleh yang bermaksud bahawa anda akan dapat menyesuaikannya hingga tahap tertentu. Alat panel kawalan membolehkan pengguna mengurus pelbagai ciri seperti memuat naik gambar dan fail lain, serta memerhatikan statistik laman web.

Apabila anda menggabungkan pilihan penyesuaian ini dengan harga yang sangat berpatutan, anda mendapat faedah lain; kemudahan. Dengan rancangan hosting bersama, pengurusan laman web sangat mudah kerana dikendalikan oleh profesional dan pakar yang berpengalaman sehingga anda dapat menghabiskan sebagian besar masa anda untuk urusan perniagaan anda yang lebih mendesak. Selain itu, anda juga dapat memiliki lebih dari satu akaun e-mel di domain anda sendiri dan lebih dari satu pangkalan data juga.

Kekurangan Rancangan Hosting Bersama

Kecekapan dan Keretakan

Salah satu kelemahan terbesar rancangan hosting bersama adalah kecekapan. Ini datang dari jumlah ruang cakera dan lebar jalur yang terhad dengan berkongsi pelayan dengan pengguna lain. Walaupun ini tidak akan menimbulkan banyak masalah jika laman web anda tidak begitu besar, tetapi lebar jalur penting jika anda mempunyai laman web besar dengan banyak data.

Ini adalah masalah umum yang serupa dengan masalah prestasi yang timbul apabila ahli rancangan hosting bersama anda mengalami peningkatan lalu lintas, terutama jika masalah itu tiba-tiba. Ini boleh menyebabkan prestasi yang lebih perlahan di laman web anda sendiri dan memuatkan halaman anda dengan perlahan boleh menjengkelkan tetamu dan pelanggan anda.

Isu penting lain yang merupakan antara kelebihan terbesar ialah kerap berlaku kemalangan. Itu dapat difahami, terutamanya apabila host web mempunyai ribuan laman web di satu pelayan, misalnya. Dalam situasi seperti ini, kemalangan akan menjadi perkara biasa dan boleh menyebabkan banyak masa yang hilang bagi pemilik laman web yang merupakan sebahagian daripada rancangan hosting bersama.

Keselamatan

Keselamatan adalah masalah yang sangat serius ketika datang ke rancangan hosting bersama. Sebenarnya, masalah keselamatan terbesar mungkin timbul dari hos web yang membolehkan pelanggan mereka mempunyai kebebasan dan kuasa yang terlalu banyak ketika menguruskan laman web mereka dan mengakses pelayan. Hanya satu kesalahan yang cukup sering menyebabkan banyak masalah bagi pelayan. Itulah sebabnya penggodaman tidak begitu biasa dan banyak pelayan yang dikongsi sebenarnya sangat rentan terhadap serangan hack. Sebab lain yang menyebabkan klien rancangan hosting bersama sangat rentan terhadap peretasan adalah kenyataan bahawa setiap serangan hack yang dilakukan di mana-mana laman web yang merupakan sebahagian daripada rancangan akan mempengaruhi dan mempengaruhi setiap laman web lain pada rancangan hosting bersama ini.

Penyedia Hosting Berkongsi Terbaik

Terdapat banyak host web di luar sana, seperti yang telah kami sebutkan, dan mungkin tidak mudah bagi anda untuk mencari yang tepat untuk anda dalam pelbagai pilihan ini. Atas sebab ini, kami akan membincangkan beberapa host web terbaik yang menyediakan rancangan hosting bersama.

BlueHost

Lawati Laman Web »

bluehostBlueHost menawarkan rancangan hosting bersama, tetapi anda juga dapat menggunakannya jika anda ingin menggunakan VPS atau pelayan khusus. Ia juga merupakan salah satu hos web terbaik yang menawarkan hosting WordPress dengan harga yang berpatutan. Untuk hosting bersama, terdapat banyak pilihan yang berbeza, tetapi BlueHost tidak memberikan pilihan bulan ke bulan untuk hosting bersama. Anda sebaliknya perlu mendaftar untuk rancangan tahunan. Anda juga akan mendapat potongan harga jika anda mendaftar untuk rancangan bertahun-tahun. Sebagai contoh, jika anda mendaftar untuk rancangan 3 tahun anda akan membayar hanya $ 3,95 sebulan. Itu sebenarnya adalah salah satu faedah terbesar, kerana BlueHost mempunyai keseimbangan harga dan ciri yang hebat.

Pakej Hosting Berkongsi

Dengan rancangan hosting bersama Basic yang berharga $ 3,95 sebulan untuk kontrak tiga tahun, anda akan mendapat nama domain percuma yang akan anda miliki sepanjang masa anda tinggal bersama BlueHost. Anda juga akan menerima pemindahan nama domain percuma, ruang 100GB untuk menyimpan fail dan folder laman web anda, pemindahan data tanpa had setiap bulan dan anda akan dapat menjadi tuan rumah satu laman web.

Pakej Plus berharga $ 5,95 sebulan untuk kontrak satu tahun; anda juga akan mendapat alat anti-spam selain ruang simpanan, peti mel dan laman web tanpa had.

Pelan Perdana biasanya berharga $ 14,99 sebulan untuk kontrak satu tahun dan merangkumi alamat IP khusus, sandaran laman web, dua program anti-spam dan sijil SSL. Untuk masa yang terhad, anda boleh mendapatkan pakej ini dengan harga hanya $ 5,95 sebulan dengan komitmen tiga tahun. Klik di sini untuk maklumat lanjut!

ciri-ciri

 • Sekiranya anda menggunakan BlueHost, anda akan dapat menggunakan banyak alat bangunan, serta alat yang membolehkan anda menyaring spam dan menguruskan e-mel. Terdapat juga alat yang membolehkan anda mengumpulkan statistik laman web dan mengurus domain anda.
 • Anda boleh membuat hingga 100 alamat e-mel dengan BlueHost, walaupun dengan pelan asas. Pelan yang ditingkatkan membolehkan anda membuat jumlah e-mel yang tidak terhad. Anda juga tidak akan mempunyai masalah untuk membuat akaun e-mel di BlueHost.
 • Dalam aspek keselamatan, BlueHost adalah kejutan yang sangat baik. Terdapat tiga alat anti-spam, tetapi ada juga keselamatan pautan panas. Anda juga dapat merancang penapis untuk akaun e-mel, anda dapat melindungi fail dan folder dan direktori dengan kata laluan, atau membuat senarai hitam untuk pelbagai alamat IP.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai BlueHost dalam ulasan terperinci kami.

Hosting InMotion

Lawati Laman Web »

dalam gerakanInMotion Hosting juga menawarkan pelbagai rancangan hosting. Syarikat mengiklankan rancangan bersama mereka, sebagai perniagaan bersama hosting. Pada masa ini, mereka menawarkan diskaun 50% untuk rancangan Pelancaran mereka yang menjadikan jumlah bayaran bulanan anda hanya $ 3,99 sebulan jika anda membayar di muka selama dua tahun. Pakej kecil ini merangkumi nama domain percuma dan membenarkan hosting 2 laman web.

ciri-ciri

Kelebihan rancangan hosting bersama perniagaan InMotion banyak, tetapi kami akan menamakan beberapa yang menonjol:

 • hosting web cPanel – Ciri ini membolehkan anda mempunyai kawalan penuh ke atas akaun anda. Ini membolehkan anda memasang skrip tersuai, memasukkan domain baru dan alamat e-mel baru, tanpa masalah.
 • BoldGrid – ini adalah peluasan luar biasa untuk WordPress, yang membolehkan anda merancang laman web anda seperti yang anda mahukan, tanpa perlu menyentuh kodnya. Ini sesuai untuk pemula, tetapi pengguna yang lebih berpengalaman juga dapat memanfaatkan alat yang hebat ini. Untuk lebih banyak ciri, lihat ulasan BoldGrid kami.
 • Jaminan wang dikembalikan – Anda akan mendapat jaminan wang dikembalikan selama 90 hari, yang bermaksud bahawa anda boleh mencuba hos web ini pada dasarnya tanpa sebarang risiko.
 • Kredit iklan percuma – Setiap rancangan hosting baru di eHost mendapat kredit iklan $ 100 untuk Google dan Yahoo atau Bing. Anda boleh menggunakan wang ini untuk menjana lebih banyak lalu lintas ke laman web anda.
 • Kelajuan dan prestasi yang sangat baik
 • Hos web yang sangat stabil yang jarang terhempas – lihat masa operasi dan ujian prestasi di sini.

iPage

Lawati Laman Web »

laman webTerakhir, tetapi tidak kurang juga dalam senarai hos web terbaik kami ialah iPage, perkhidmatan hosting web yang dengan cepat menjadi semakin popular. Ini memiliki banyak potensi dan beberapa fitur yang luar biasa, dan ia menawarkan banyak rancangan hosting web, termasuk hosting bersama, VPS, pelayan khusus dan rancangan hosting WordPress. Walau bagaimanapun, iPage tidak menawarkan rancangan hosting bersama bulanan, dan masa kontrak minimum yang boleh anda pilih adalah satu tahun. Terdapat juga kontrak yang tersedia untuk hosting bersama selama dua dan tiga tahun. Harga untuk pakej satu tahun adalah $ 11.95 sebulan, dan, sayangnya, tidak ada potongan harga jika anda memutuskan untuk memilih dengan pilihan jangka panjang.

ciri-ciri

 • Jatuhkan dan seret pembangun laman web – Terdapat banyak pilihan lain untuk membina laman web dengan iPage, tetapi pilihan ini adalah pilihan paling selamat bagi orang yang tidak mempunyai banyak pengetahuan teknologi.
 • E-Commerce – iPage menyediakan kedai dalam talian sebagai ciri terpasang, jadi jika anda merancang untuk membuat laman web di mana anda akan menjual produk anda, iPage adalah pilihan yang tepat untuk anda.
 • Ciri keselamatan – iPage menyediakan pengawasan anti-malware untuk e-mel anda. Terdapat juga sijil SSL yang tersedia untuk dibeli dengan rancangan tahunan dengan harga $ 31,99 setahun.
 • Perkhidmatan pelanggan – Host web ini mempunyai salah satu perkhidmatan pelanggan terbaik yang tersedia, dan anda boleh menghubungi mereka pada bila-bila masa siang atau malam, melalui telefon atau sembang.
 • Jaminan wang dikembalikan – iPage menawarkan jaminan wang dikembalikan 30 hari untuk pakej hosting web mereka.

Dalam tinjauan iPage yang mendalam, kami telah merangkumi lebih banyak ciri dan kami membincangkan mengenai kebaikan dan keburukan syarikat ini.

Kesimpulannya

Kami sekarang telah sampai ke akhir artikel kami dan kami harap anda sekarang lebih memahami bagaimana web hosting berfungsi dan apa kelebihan dan kekurangan terbesar dari rancangan hosting bersama. Kami juga berharap bahawa liputan kami mengenai beberapa perkhidmatan hosting web terbaik akan membantu anda membuat keputusan anda lebih mudah dan cepat, tanpa perlu menganalisis terlalu banyak host web dan ciri-cirinya, terutama apabila anda mengambil kira ukuran web yang sangat besar pasaran hosting.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector