Kelebihan & Kekurangan Penjana Laman Statik

penjana laman web statik


Mungkinkah laman web statik kembali? Walaupun populariti sistem pengurusan kandungan telah meroket dalam beberapa tahun terakhir, beberapa projek masih dilayan dengan lebih baik oleh laman web statik. Nampaknya, sekurang-kurangnya dalam beberapa kes, laman web statik adalah pilihan yang lebih menguntungkan berbanding sistem pengurusan kandungan.

Untuk mengetahui dengan lebih baik kapan anda harus memilih laman web statik daripada CMS, dan kapan anda harus menggunakan CMS, kami akan memperkenalkan anda kepada penjana laman web statik, dengan menyatakan kelebihan dan kekurangan mereka.

Apakah Penjana Laman Statik? Bagaimana Mereka Membandingkan dengan CMS?

Kembali ketika laman web statik adalah kebiasaan, laman web dibuat dengan hanya membuat halaman HTML individu yang diterbitkan ke pelayan web. Setiap fail HTML akan memanggil gambar, CSS dan mungkin beberapa JavaScript. Tidak ada panel pentadbiran, hanya editor kod seperti Dreamweaver.

Tetapi ketika laman web semakin besar dan lebih kompleks, kesulitan muncul dalam mengemas kini fail, mengawasi struktur folder, dan pada dasarnya menangani kandungan dinamik. Untuk mengatasi masalah ini dan untuk menangani dengan lebih baik selok-belok sistem pengurusan kandungan (CMS) laman web yang kompleks.

CMS dilengkapi dengan panel pentadbiran yang membolehkan pengguna menulis kandungan, yang kemudian disimpan di pangkalan data belakang.

Membuat laman web dan mengekalkannya dengan CMS dapat dilakukan tanpa berinteraksi dengan kod, dan CMS berfungsi dengan konsep seperti tema atau templat, yang mengawal cara halaman ditampilkan di penyemak imbas pelawat (bahagian depan laman web). CMS membuka jalan kepada bukan pengaturcara untuk terus berusaha membina laman web, dan juga memungkinkan untuk menangani kandungan dinamik (mis. Blog) tanpa masalah.

Penjana laman web statik, sebaliknya, adalah satu-satunya dari laman web statik berkod tangan, namun tidak begitu kompleks seperti CMS, namun, ia sering digambarkan sebagai kompromi antara keduanya. Penjana laman web statik juga akan menggunakan templat untuk menghasilkan laman web HTML sahaja yang statik, yang kandungannya diekstrak dari pangkalan data atau, paling sering, dengan dibaca dari fail jenis rata seperti Markdown.

Penjana laman web statik sering diabaikan kerana proses pemasangan mereka yang sering tidak mesra dan kekurangan antara muka pengguna, namun, walaupun terdapat masalah ini, dalam beberapa keadaan, SSG (penjana laman web statik) lebih sesuai untuk projek anda daripada CMS, atau ketika CMS mungkin berlebihan.

Hugo, Jekyll, Tukang Logam hanyalah beberapa contoh penjana laman web statik yang popular yang membawa kembali statik ke alam pembinaan web.

Apakah Kelebihan dan Kekurangan Penjana Laman Statik?

Setelah anda mengetahui lebih banyak mengenai tempat penjana laman web statik di peta pembinaan laman web, mari kita lihat apa kelebihan dan kekurangannya berbanding CMS?

Kelebihan SSG:

Persembahan

Kelebihan kelajuan laman web statik adalah salah satu kelebihan terbesar mereka. Oleh kerana tidak ada pertanyaan pangkalan data untuk dijalankan, tidak ada pemprosesan pada setiap permintaan, pelayan web tidak mempunyai masalah untuk melayani fail statis hampir seketika kepada pengunjung.

Sistem cache bertenaga plugin atau sistem caching bawaan yang digunakan untuk CMS dapat efektif dalam mengurangkan overhead pertanyaan pangkalan data, namun, laman web statik akan selalu menjamin beban terkecil pada pelayan web.

Kawalan Versi

Kawalan versi adalah satu lagi kelebihan menarik yang dimiliki oleh laman web statik berbanding CMS. Perubahan pada laman web statik anda dapat dijejaki melalui program pengurusan kawalan sumber seperti Git, yang membolehkan lebih banyak orang bekerjasama dalam projek, dan membuat asal perubahan apabila berlaku sesuatu.

CMS memang mempunyai beberapa elemen kawalan versi, tetapi beberapa perubahan mungkin bersifat kekal, dan anda harus bergantung pada sandaran – jika anda telah mengambil langkah berjaga-jaga untuk membuatnya! – untuk memulihkan versi sebelumnya.

Keselamatan yang Lebih Baik

Platform CMS adalah sasaran umum untuk penggodam dan pengguna yang berniat jahat. Walaupun Core WordPress dianggap selamat, plugin dan tema yang dipasang mungkin mempunyai kelemahan keselamatan di dalamnya yang dapat dieksploitasi dari XSS pantulan sederhana (Cross Site Scripting) melalui SQL Injection, hingga ke Remote Code Execution. Walaupun pengguna yang berpengalaman mungkin berada di puncak permainan mereka dan menerapkan langkah-langkah keselamatan untuk mencegah atau menangkis masalah tersebut, pengguna yang kurang berpengalaman mungkin mengabaikan aspek-aspek ini.

Laman web statik, bagaimanapun, adalah kacang yang lebih sukar untuk dihancurkan kerana ia mempunyai fungsi yang sedikit atau tidak ada di sisi pelayan. Tidak banyak kod / aplikasi di mana sesuatu boleh berlaku dan membenarkan akses tanpa kebenaran ke kandungan laman web. Oleh kerana laman web statik biasanya dihasilkan pada satu mesin dan biasanya diservis dari yang lain, jadi tidak banyak yang dapat dilakukan penyerang ke pelayan web yang melayani fail statik.

Walaupun seseorang berjaya mendapatkan akses SSH atau FTP, kerosakan itu dapat diatasi dengan mudah ke laman web itu sendiri.

Lebih sedikit Keperluan Berkaitan Pelayan

Secara definisi, CMS melibatkan banyak kebergantungan sisi pelayan. Cth. pemasangan WordPress yang biasa memerlukan OS seperti Ubuntu atau CentOS, pelayan web Apache atau NGINX, PHP dengan sambungan yang diperlukan dan konfigurasi pelayan web, MySQL, perisian WordPress, dan kod tema dan pemalam. Semua ini perlu dipasang, dikemas kini dan dikendalikan.

Sebuah laman web statik kurang rewel – mana-mana pelayan web yang mampu mengembalikan fail HTML akan baik. Selain itu, anda tidak perlu bersusah payah memasang pemalam atau mengurus kemas kini.

Pengendalian Lebihan Trafik yang Lebih Baik

Sumber pelayan yang sangat sedikit diperlukan untuk melayani fail HTML statik, sebab itulah lonjakan lalu lintas secara tiba-tiba tidak menjadi masalah ketika datang ke laman web statik. CMS lebih rentan dalam menghadapi peningkatan lalu lintas web secara tiba-tiba, yang dapat menyebabkan sejumlah masalah termasuk kerusakan pangkalan data atau pembatasan sambungan aktif.

Dengan laman web statik, keseluruhan prosesnya kurang intensif, yang menjadikan laman web statik lebih dipercayai dan lebih bersedia dalam menangani lonjakan lalu lintas.

Ini adalah faedah terpenting dari penjana laman web statik, tetapi tentu saja, tidak ada sistem yang sempurna, jadi ada beberapa kekurangan yang tidak boleh anda tolak.

Kekurangan SSG:

Data Masa Nyata Tidak tersedia

Secara definisi, laman web statik tidak dapat mengubah data secara dinamik seperti “Cerita tren” atau “Pembeli dari negara X membeli produk Y”. Sekiranya anda ingin mempunyai data masa nyata di laman web anda, statik bukan untuk anda.

Untuk mengatasi masalah ini, beberapa mungkin memutuskan untuk menggunakan JavaScript untuk menjalankan pemprosesan di sisi pelayan dan kemudian memasukkan hasilnya ke halaman yang sudah dilayani, tetapi ini boleh menjadi jalan berbahaya untuk terus berjalan dan dapat menyebabkan pengalaman pengguna yang buruk , SEO yang buruk, dan pastinya menjauhkan diri dari perasaan kawalan yang harus disertakan dengan menggunakan laman web statik.

Tiada Antara Muka Pengguna

Sistem pengurusan kandungan seperti WordPress memudahkan pengguna membuat dan menerbitkan kandungan dari UI pentadbir yang mesra pengguna yang dapat diakses dari mana-mana peranti. Kekurangan UI pentadbir adalah kelemahan besar, tetapi terdapat beberapa penyelesaian untuk mengatasi masalah ini.

Beberapa platform seperti prose.io atau CloudCanon menampilkan editor WYSIWYG untuk Markdown dan antara muka web yang disepadukan dengan GitHub, yang membolehkan anda membuat, mengedit atau menghapus fail di repositori GitHub.

Dalam keadaan yang sama, ada aplikasi untuk Android dan iOS yang terhubung dengan GitHub dan mereka direka untuk membolehkan penulisan dan penerbitan kandungan dalam perjalanan, sementara itu mendorong perubahan ke repositori dengan serta-merta.

Penyelesaian ketiga ialah menghantar ke blog statik melalui e-mel. Penjana laman web statik Jekyll menggunakan kaedah ini melalui perkhidmatan JekyllMail, yang berfungsi dengan log masuk ke akaun POP3, kemudian mengekstrak mesej dengan baris subjek “rahsia” yang telah ditentukan, dan menyimpannya dalam direktori tertentu (contoh: _posts atau direktori gambar) . Terdapat juga pilihan untuk menambahkannya ke git repo blog anda.

Tiada Kandungan yang Dihasilkan Pengguna

Laman web atau blog WordPress mempunyai bahagian yang dihasilkan pengguna seperti komen atau ulasan. Menjalankan sistem komen di laman web statik adalah pelbagai jenis pengembaraan.

Satu penyelesaian adalah menggunakan platform seperti Disqus, yang menggunakan JavaScript untuk menambahkan komen ke halaman setelah disiarkan. Walau bagaimanapun, pendekatan ini tidak lagi membolehkan anda menyimpan semua kandungan dan versi dalam repositori. Pendekatan yang membolehkan anda menyimpan komen dengan seluruh laman web ini adalah sistem yang menggunakan pengendali sisi pelayan untuk memproses dan menambahkan komen, kemudian tekan ke GitHub.

Seperti yang anda lihat, banyak perkara yang anda anggap biasa dengan CMS atau yang dapat diimplementasikan ke CMS dengan hanya memasang pemalam, tidak mudah dilakukan dengan laman web statik, dan anda terpaksa menggunakan pelbagai jalan penyelesaian untuk mencapai yang sama. Semua ini memerlukan anda mempunyai kepakaran pemaju, jika tidak, anda mungkin bertengkar dengan penjana laman web statik berbanding dengan CMS.

Jadi, Adakah Penjana Laman Statik Baik untuk Anda?

Laman web statik boleh dipercayai dalam menghadapi lonjakan lalu lintas, laman web ini tidak menunjukkan banyak masalah keselamatan seperti CMS, dan kerana mereka tidak memerlukan banyak sumber, cepat.

Walau bagaimanapun, laman web statik pasti bukan untuk semua orang dan tidak sesuai dengan setiap projek. Dalam beberapa kes, mereka dapat mengurangkan masa dan biaya pengembangan, dalam kes lain, mereka dapat merepotkan, terutama bagi seseorang yang tidak memiliki kemampuan pengembangan yang diperlukan.

Gambar Pilihan: Direka oleh Freepik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map